Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Kul på Halsen: 20 Typer, Forklaringer og Behandlinger

Innhold

Om du har en kul på halsen kan den være stor og synlig eller veldig små. De fleste klumper på halsen er ikke farlige og de fleste er også godartede – altså ikke kreft. Men en kul på halsen kan også være et tegn på en alvorlig tilstand, for eksempel en infeksjon eller en kreftsvulst. 

Hvis du har en kul på halsen bør helsepersonell vurdere deg umiddelbart. Oppsøk alltid legehjelp dersom du har en kul på halsen. 

Tilstander som forårsaker kul på halsen, med bilder

Det kan være mange årsaker til at man får kul på halsen. Her er en liste over 19 mulige årsaker.

Vi advarer mot grafiske bilder!

Mononukleose (kyssesyke)

Mononukleose forårsakes vanligvis av Epstein-Barr-virus (EBV). Det forekommer hovedsakelig hos studenter på videregående skole og høyskoler. Symptomer inkluderer feber, hovne lymfekjertler, sår hals, hodepine, tretthet, nattesvette og kroppssmerter. 

Symptomene kan vare i opptil 2 måneder. 

Mononukleose (kyssesyke)
Mononukleose (kyssesyke)

Skjoldbruskknuter

Dette er faste eller væskefylte klumper som utvikles i skjoldbruskkjertelen. De klassifiseres som kalde eller varme, avhengig av om de produserer skjoldbruskhormoner eller ikke. Skjoldbruskknuter er vanligvis ufarlige, men kan være et tegn på sykdom som kreft eller autoimmun dysfunksjon. Hoven eller klumpete skjoldbruskkjertel hoste, hes stemme, smerter i halsen eller nakken, problemer med å svelge eller puste, er mulige symptomer.

Symptomer kan indikere en overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose) eller underaktiv skjoldbruskkjertel (hypotyreose).

Skjoldbruskknuter
Skjoldbruskknuter

Halscyster

Cyster på halsen er en type fødselsdefekt der en klump utvikler seg på en eller begge sider av et barns nakke eller under kragebeinet.

Det oppstår under embryonal utvikling når vev i nakken og kragebeinet ikke utvikler seg normalt. I de fleste tilfeller er halscyster ikke farlige, men den kan forårsake hudirritasjon eller infeksjon og, i sjeldne tilfeller, kreft. Tegnene inkluderer en fordypning, klump eller hudmerke på barnets nakke, øvre skulder eller litt under kragebeinet. Andre tegn inkluderer væske som renner fra barnets nakke og hevelse eller ømhet som vanligvis oppstår med en infeksjon i øvre luftveier. 

Halscyster
Halscyster

Struma (forstørret skjoldbruskkjertel)

En struma er en unormal vekst av skjoldbruskkjertelen. Det kan være godartet eller assosiert med økning eller reduksjon i skjoldbruskhormon. Struma kan være nodulær eller diffus. 

Forstørrelse kan forårsake problemer med å svelge eller puste, hoste, heshet eller svimmelhet når du løfter armen over hodet.

Halsundersøkelse
Halsundersøkelse

Tonsillitt (betente mandler)

Dette er en viral eller bakteriell infeksjon i mandlenes lymfeknuter. Symptomer inkluderer sår hals, problemer med å svelge, feber, frysninger, hodepine og dårlig ånde. Hovne, ømme mandler og hvite eller gule flekker på mandlene kan også forekomme.

Woman having sore throat, tonsillitis, suffering from painful swallowing, strong pain in throat.
Tonsillitt (betente mandler)

Hodgkins sykdom

Det vanligste symptomet er smertefri hevelse i lymfeknutene. Hodgkins sykdom kan forårsake nattesvette, kløende hud eller uforklarlig feber. Tretthet, utilsiktet vekttap eller vedvarende hoste er andre symptomer.

Hodgkins sykdom
Hodgkins sykdom

Non-Hodgkins lymfom

Non-Hodgkins lymfom er en mangfoldig kreftgruppe som rammer hvite blodlegemer. 

Klassiske B-symptomer inkluderer feber, nattesvette og utilsiktet vekttap. Andre mulige symptomer inkluderer smertefrie, hovne lymfeknuter, forstørret lever, forstørret milt, hudutslett, kløe, tretthet og hevelse i magen.

Afro woman having sore throat, tonsillitis, suffering from painful swallowing, strong pain in throat
Non-Hodgkins lymfom

Kreft i skjoldbruskkjertelen

Denne kreften oppstår når normale celler i skjoldbruskkjertelen blir unormale og begynner å vokse ut av kontroll. Det er den vanligste formen for nevroendokrin kreft, med flere undertyper. Symptomer inkluderer kul på halsen, hoste, hes stemme, smerter i halsen eller nakken, svelgevansker, hovne lymfeknuter i nakken og hoven eller klumpete skjoldbruskkjertel. 

Kreft i skjoldbruskkjertelen
Kreft i skjoldbruskkjertelen

Hovne lymfeknuter

Lymfeknuter blir hovne som et resultat av sykdom, infeksjon, medisiner og stress, men i enkelte sjeldne tilfeller også av kreft eller autoimmun sykdom.

Hovne lymfeknuter kan være ømme eller smertefrie og lokalisert på ett eller flere steder i hele kroppen. Små, faste, bønneformede klumper vises i armhulene, under kjeven, på sidene av halsen, i lysken eller over kragebeinet. Lymfeknuter anses som hovne når de er større enn 1 til 2 cm

Hovne lymfeknuter
Hovne lymfeknuter

Lipom (fettkul i huden)

Lipom oppleves som myk å ta på og beveger seg lett hvis du trykker med fingeren.

Den er som regel liten, rett under huden og er blek eller fargeløs. Vanligvis oppstå fettkul i huden på nakke/hals, rygg eller skuldre. Lipom er bare smertefullt hvis det vokser til nerver. 

Lipom (fettkul i huden)
Lipom (fettkul i huden)

Kusma

Kusma er en ekstremt smittsom sykdom forårsaket av kusmaviruset. Den spres ved spytt, nesesekret og nær kontakt med smittede mennesker. Feber, tretthet, kroppssmerter, hodepine og tap av matlyst er vanlig. Betennelse i spyttkjertlene forårsaker hevelse, trykk og smerter i kinnene. Komplikasjoner av infeksjon inkluderer betennelse i testiklene, betennelse i eggstokkene, meningitt, encefalitt, pankreatitt og permanent hørselstap. Vaksinasjon beskytter mot kusmainfeksjon og komplikasjoner. 

Kusma
Kusma

Bakteriell faryngitt (streptokokker/halsebetennelse)

Bakteriell faryngitt er betennelse i baksiden av halsen forårsaket av en bakterie eller virusinfeksjon. Det forårsaker sår, tørr eller skrapete hals ledsaget av andre symptomer som feber, frysninger, kroppssmerter, nesetetthet, hovne lymfeknuter, hodepine, hoste, tretthet eller kvalme. Sykdommens varighet avhenger av årsaken til infeksjonen og eventuell behandling. 

streptokokker bakterier
streptokokker bakterier

Strupekreft

Dette omfatter kreft i stemmebånd og andre deler av halsen, slik som mandlene og svelget. 

Det kan forekomme i form av plateepitelkarsinom eller adenokarsinom. Symptomer inkluderer endringer i stemmen, problemer med å svelge, vekttap, sår hals, hoste, hovne lymfeknuter og hvesing. Strupekreft er mest vanlig hos personer som røyker eller har røyket, overdreven alkoholbruk, vitamin A-mangel, eksponering for asbest, oral HPV og dårlig tannhygiene.

Aktinisk keratose

Aktinisk keratose er godartet svulstvev som oppstår i solskadet hud. Vanligvis er svulsten mindre enn 2 cm stor, altså på størrelse med et viskelær. Hudek blir tykk, skjellete eller skorpeaktig i området. Typisk oppstår det på deler av kroppen som har blitt utsatt for mye sol, slik som hender, armer, ansikt, hodebunn og nakke. Aktinisk keratose er normalt rosa i fargen, men kan være brun eller grå i basen. 

Aktinisk keratose
Aktinisk keratose

Basalcellekarsinom (en type hudkreft)

Basalcellekarsinom er en type hudkreft som oppstår som følge av solskader. Hevede, faste og bleke områder som kan ligne et arr oppstår. Kuppellignende, rosa eller røde, skinnende og perlefargede områder som kan ha et nedsenket senter, som et krater, er vanlig. Det kan være synlige blodårer på svulsten og den kan være lett blødende eller et åpent sår som ikke vil gro. I noen tilfeller gror såret, bare for å dukke opp igjen. 

Basalcellekarsinom
Basalcellekarsinom

Plateepitelkarsinom (en type hudkreft)

Oppstår ofte i områder utsatt for UV-stråling, som ansikt, ører og baksiden av hendene.

Oppstår som regel som en skjellete, rødlig flekk på huden og utvikler seg til en hevet kule som fortsetter å vokse. Svulsten kan blø lett og bli til et sår som ikke gror og blør lett. I noen tilfeller gror såret, bare for å dukke opp igjen. 

Plateepitelkarsinom
Plateepitelkarsinom

Melanom (føflekkreft)

Den mest alvorlige formen for hudkreft er melanom. Føflekkreft er mer vanlig hos personer med lys hud. Føflekkreft kan oppstå hvor som helst på kroppen. Føflekken har uregelmessig formede kanter, asymmetrisk form og flere farger. Føflekk som har endret farge eller blitt større over tid kan være et tegn på føflekkreft. Vanligvis er føflekken større enn et viskelær.

Melanom
Melanom

Røde hunder

Denne virusinfeksjonen er også kjent som tyske meslinger. Et rosa eller rødt utslett begynner i ansiktet og sprer seg deretter nedover til resten av kroppen. Lett feber, hovne og ømme lymfeknuter, rennende eller tett nese, hodepine, muskelsmerter, betente eller røde øyne er noen symptomer. Røde hunder er en alvorlig tilstand hos gravide kvinner, da den kan forårsake fosterskader. Barnet kan fødes med sykdommen. Røde hunder forhindres ved å motta vanlige barnevaksinasjoner (MMR-vaksinen). 

Røde hunder (meslinger)
Røde hunder (meslinger)

Katteklorfeber

Katteklorfeber får man fra bitt eller katteklor når katten er infisert av Bartonella henselae-bakterien. En klump eller blemme vises på bitt- eller klorestedet. Hovne lymfeknuter nær bitt- eller klorestedet er vanlig. Lav feber, tretthet, hodepine og kroppssmerter er noen av symptomene.

Katteklorfeber får man fra bitt eller katteklor når katten er infisert av Bartonella henselae-bakterien
Katteklorfeber får man fra bitt eller katteklor når katten er infisert av Bartonella henselae-bakterien

Hvor oppstår det kul på halsen

En kul på halsen kan være hard eller myk, øm eller ikke øm. Kulen kan være lokalisert i eller under huden, som i en talgcyste, cystisk akne eller lipom. Et lipom er en godartet fettvekst.

En kul på halsen kan også komme fra vev og organer i nakken.

Hvor klumpen kommer fra spiller en viktig rolle for å fastslå hva klumpen er.  Fordi det er mange muskler, vev og organer i nærheten av nakken, er det mange steder en kul på halsen kan oppstå, inkludert:

 • Lymfeknutene
 • Skjoldbruskkjertelen
 • Biskjoldbruskkjertler, som er fire små kjertler som ligger bak skjoldbruskkjertelen
 • Tilbakevendende larynxnerver, som muliggjør bevegelse av stemmebåndene
 • Nakke muskler
 • Luftrøret eller luftrøret
 • Strupehodet eller stemmebånd
 • Nakkevirvlene
 • Nerver i det sympatiske og parasympatiske nervesystemet
 • Plexus brachialis, som er en serie nerver som ut i de øvre lemmene og trapezius-muskelen
 • Spyttkjertler
 • Ulike arterier og årer

Vanlige underliggende årsaker til kul på halsen

En forstørret lymfeknute er den vanligste årsaken til en kul på halsen. Lymfeknuter inneholder celler som hjelper kroppen din med å bekjempe infeksjoner og angripe ondartede celler, eller kreft. Når du er syk kan lymfeknutene bli forstørret for å bekjempe infeksjonen. 

Andre vanlige årsaker til forstørrede lymfeknuter inkluderer:

 • Ørebetennelser
 • Bihulebetennelse
 • Betennelse i mandlene
 • Streptokokker i halsen
 • Tanninfeksjoner
 • Bakterielle infeksjoner i hodebunnen

Det finnes også andre sykdommer som kan forårsake en kul på halsen: 

 • Autoimmune sykdommer, kreft og andre lidelser i skjoldbruskkjertelen, for eksempel struma (forstørret skjoldbruskkjertel) på grunn av jodmangel. Dette kan forårsake forstørrelse av deler eller hele skjoldbruskkjertelen.
 • Virus –  som kusma – kan gjøre forstørre spyttkjertlene dine. 
 • Skade eller torticollis (skjev nakke)  kan forårsake en kul på nakkemusklene.

Kreft

De fleste kuler på halsen er godartede, men kreft er en mulig årsak. For voksne øker sjansen for at en kul på halsen er kreft etter fylte 50 år. Livsstilsvalg som røyking og høy alkoholinntak kan også ha innvirkning.

Langvarig bruk av tobakk og alkohol er de to største risikofaktorene for kreft i munn og svelg. En annen vanlig risikofaktor for kreft i halsen, svelg og munn er en infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Denne infeksjonen overføres vanligvis seksuelt og smitte er veldig vanlig.

Kreft som viser seg som en kul på halsen kan omfatte: 

 • Kreft i skjoldbruskkjertelen
 • Kreft i hode- og nakkevev
 • Hodgkins lymfom
 • Non-Hodgkins lymfom
 • Leukemi
 • Andre typer kreft, inkludert lunge-, hals- og brystkreft
 • Former for hudkreft, som aktinisk keratose, basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og melanom

Virus

Når vi tenker på virus tenker vi ofte på forkjølelse og influensa. Imidlertid er det mange andre virus som kan smitte mennesker og mange av dem kan forårsake en kul på halsen. 

Disse inkluderer:

 • HIV
 • Herpes simplex
 • Mononukleose (kyssesyken)
 • Røde hunder
 • Viral faryngitt (halsbetennselse som følge av virus9

Bakterie

En bakteriell infeksjon kan forårsake problemer i nakke og hals  som fører til betennelse og kul på halsen. 

De inkluderer:

 • Infeksjon fra atypisk mycobacterium, en type bakterier som er mest vanlig hos personer med nedsatt immunforsvar og lungesykdom
 • Katteklorfeber
 • Peritonsillar abscess, som er en abscess på eller nær mandlene
 • Streptokokker i halsen
 • Betennelse i mandlene
 • Tuberkulose
 • Bakteriell faryngitt

Mange av disse infeksjonene kan behandles med antibiotika.

Andre mulige årsaker

En kul på halsen kan også være forårsaket av lipomer som utvikler seg under huden. De kan også være forårsaket av en forgrenet cyste eller skjoldbruskknuter.

Det er andre, mindre vanlige årsaker til kul på halsen. Allergiske reaksjoner på medisiner og mat kan forårsake kul på halsen. Det kan også en stein i spyttkanalen. 

Andre symptomer assosiert med kul på halsen

Fordi en kul på halsen kan være forårsaket av så mange forskjellige tilstander og sykdommer, kan det være mange andre relaterte symptomer. Noen personer vil ikke ha noen symptomer i det hele tatt. Andre vil ha noen symptomer, relatert til tilstanden som forårsaker kulen på halsen.

Hvis kulen på halsen er forårsaket av en infeksjon og lymfeknutene er forstørret, kan du også ha sår hals, svelgevansker eller smerter i øret. Hvis kulen blokkerer luftveiene kan du også ha problemer med å puste eller høres hes ut når du snakker.

Noen ganger har personer med kul på halsen som er forårsaket av kreft hudforandringer rundt området. De kan også ha blod eller slim i spyttet.

Hva du kan forvente når du besøker legen

Legen din vil sannsynligvis spørre deg om helsehistorikken din, inkludert detaljer om livsstilsvanene dine og symptomene dine. Legen vil ønske å vite hvor lenge du har røyket eller drukket og hvor mye du røyker eller drikker på daglig basis. De vil også vite når symptomene dine startet og hvor alvorlige de er. Dette vil bli etterfulgt av en fysisk undersøkelse.

Under den fysiske undersøkelsen vil legen undersøke: 

 • Hodebunn
 • Ører
 • Øyne
 • Nese
 • Munn
 • Hals
 • Nakke

De vil også se etter eventuelle unormale hudforandringer og andre relaterte symptomer.

Diagnostisering av kul på halsen

Diagnosen din vil være basert på symptomene dine, din helsehistorikk og resultatene av legeundersøkelsen. I noen tilfeller kan lege henvise deg til en øre-, nese- og halsspesialist for en detaljert evaluering av disse kroppsdelene, så vel som bihulene dine.

ØNH-spesialisten kan utføre en laryngoskopi. Under denne prosedyren vil de bruke et opplyst instrument for å se inn i ørene, nesen og halsen. Denne evalueringen krever ikke generell anestesi, så du vil være våken under prosedyren.

Din lege og spesialist kan kjøre en rekke tester for å finne årsaken til kulen på halsen. En fullstendig blodtelling kan utføres for å evaluere din generelle generelle helse og gi innsikt i en rekke mulige tilstander. For eksempel kan antallet hvite blodlegemer være høyt hvis du har en infeksjon.

Andre mulige tester inkluderer:

 • Røntgen av bihuler og bryst
 • Ultralyd av halsen/nakken
 • MR av hode og nakke

Hvordan behandle en kul på halsen

Behandlingen avhenger av den underliggende årsaken. Kul på halsen forårsaket av bakterielle infeksjoner behandles med antibiotika. Behandlingsalternativer for kreft i hode og hals inkluderer kirurgi, stråling og cellegift. 

Tidlig oppdagelse er nøkkelen til vellykket behandling av den underliggende årsaken til en kul på halsen.

Prognose

Alle kan få en kul på halsen og de er ikke alltid et tegn på alvorlig sykdom. Det er likevel viktig å oppsøke lege for å være sikker. Som med alle sykdommer er det bedre å få en diagnose og behandling så tidlig som mulig, spesielt hvis det skulle vise seg at kulen på halsen er forårsaket av alvorlig sykdom.  

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.