Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Akne – alt du trenger å vite

Innhold

I dette blogginnlegget kan du lese alt du trenger å vite om hudtilstanden akne, om hvorfor det forekommer, hva det kjennetegnes av og hvordan man kan behandle det.

Hva er akne?

Akne er en hudtilstand som karakteriseres av hudormer og pussfylte flekker som utarter seg i ulik grad. Tilstanden kan utbrede seg på tvers av ulike hudtyper og kan ramme hvem som helst. Akne, også kalt kviser, er svært vanlig hos tenåringer, men det rammer også voksne mennesker.

Opplever man kvisene som vonde, ubehagelige eller skjemmende, finnes det en rekke behandlinger og produkter som kan redusere forekomsten av akne i stor grad. Det er vanlig å få akne i ansiktet, men også på rygg og skuldre, nakke, bryst og armer.

Hva kommer akne av?

Det kan være flere årsaker til at man opplever akne-utbrudd. Hovedårsaken er at det er en overaktivitet i talgkjertlene, som forårsaker betennelse. I kombinasjon med dette kan det skapes tilstoppede porer og gi bakterievekst.

Når porene tettes igjen av for mye talg og døde hudceller, oppstår det et gunstig vekstmiljø for bakterien propionium aknes, som skaper den betente huden. Når kvisene blir røde og betente, kan det dannes arr i huden når de leges.

Kviser skyldes ikke urenslighet, men heller en ubalanse i huden som er helt naturlig. Akne  kan i tillegg påvirkes av hormoner, prevensjonsmidler, ulike medikamenter, kosmetikk, men disse har en mer underordnet rolle.

Vi anbefaler

Dette er et populært tema om dagen, og et emne vi får mange henvendelser knyttet til. Våre eksperter har samlet de beste anbefalingene, og nedenfor kan du se et utvalg av produkter som anbefales.

1. Clear Skin Silver Fluid – Clear Skin Silver Fluid bekjemper uren hud. Både fuktighetsgivende og mattende effekt.

Clear Skin Silver Fluid

2. Ren clearcalm clarifying clay cleanser – En dypt rengjørende ansiktsrens med leire, for en effektiv, men skånsom akne-behandling. Populært og rimelig alternativ.

Ren clearcalm clarifying clay cleanser

 

Hva er cystisk akne?

Cystisk akne kan beskrives som vonde kuler i huden som aldri blir modne. Dette kalles moderat til alvorlig akne, der utbruddene dekker flere områder i ansiktet, og i noen tilfeller andre steder på kroppen.

Man ser gjerne flere, store hevelser eller pussfylte byller som gjør vondt. Denne typen akne kan være svært smertefull og plagsom, og oppstår ofte rundt nedre del av ansiktet og kjevepartiet.

De er forårsaket av hormoner, og vil derfor ikke kunne kureres ved hjelp av enkle renseprodukter og kremer. I slike tilfeller bør man oppsøke lege for videre oppfølging.

Er akne arvelig?

Akne er til en viss grad arvelig og genetisk betinget. Dersom flere i familien og begge foreldre har hatt akne, øker sjansen for at man opplever dette selv. Når talgproduksjonen øker, skyldes dette samspillet mellom talgkjertlene og en stimulering av mannlige kjønnshormoner, kalt androgener.

Hos kvinner kan enkelte hormoner omdannes til androgener lokalt i talgkjertlene. Det er det arvelige anlegget vårt som gjerne avgjør om talgkjertlene reagerer sensitivt på denne hormonstimuleringen, og forårsaker betent akne.

Hvor lenge varer akne?

Avhengig av størrelse og mengde betennelse, kan akne vare i alt fra noen dager til noen uker. I et større perspektiv kan tilfeller med alvorlig akne danne arr som vil følge en resten av livet dersom det ikke behandles. Tidlig og riktig behandling er dermed svært viktig dersom man vil unngå dette.peeling hjelper mot akne

Hva hjelper mot akne?

Det finnes en rekke hudpleieprodukter og ingredienser som kan ha god effekt på akne-tilstander. Det er først og fremst viktig å unngå fete kremer som kan tette porene igjen og skape enda mer irritasjon og forverring i talgkjertlene. Utover dette har vi flere anbefalinger tilpasset akne-hud:

  • Regelmessig rens av huden, hver morgen og kveld. Bruk en rensegelé eller skum som er egnet for fet hud i  ubalanse. En toner er også anbefalt å bruke etter rens, da den fjerner eventuelle resterende avfallstoffer.
  • Bruk en fettfri fuktighetskrem som inneholder godt med fukt. Dersom huden får for lite fukt, vil den forsøke å kompensere for dette ved å produsere mer talg, som skaper enda mer ubalanse.
  • Bruk spesialisert nattkrem til ubalansert hud. Om natten er huden mest mottakelig og jobber mer uforstyrret enn om dagen. Dette kan roe ned huden og bekjempe ubalanse mens du sover.
  • Bruk mild ansiktspeeling, 1-3 ganger i uken. Unngå sterke peelinger med fysiske korn som på sikt vil skape irritasjon og forverre akne, fremfor å fjerne døde hudceller som tilstopper porene. Velbehag tilbyr en rekke peelinger tilpasset ubalansert hud, som inneholder effektive AHA- og BHA-syrer. Disse eksfolierer huden uten å irritere den, i tillegg til å trekke sammen porer og gi en klar og myk hud. Passer også for den mest sensitive huden.
  • Unngå å klemme på kvisene. Dette kan gjøre vondt verre og skape arrdannelser.
  • Det finnes flere lokalprodukter man kan bruke direkte på kviser og utbrudd. Disse kan bidra til å fjerne kvisen raskere. Vi anbefaler Clarifying Collodial Sulphur Mask fra Dr. Dennis Gross. Dette er en dyptrensende maske som kan brukes direkte på utbruddet, som forebygger akne, sorte prikker, regulerer talgproduksjonen og virker poresammentrekkende.

Fuktighetskrem for akne hud

Hyaluronic Marine Oil-Free Moisture Cushion fra Dr. Dennis Gross er en 24-timers fuktighetskrem med superingrediensen hyaluronsyre. Denne forsegler fukt i huden og beskytter mot fukttap.

Ved siden av å suksessivt frigjøre fukt til huden i løpet av dagen, hjelper den også huden med å beholde spensten og opprettholde et jevnere og mer ungdommelig utseende, på grunn av soyaprotein og hyaluronsyre.

Denne fuktighetskremen er helt oljefri, lett i konsistensen, avkjølende og beroligende. Den passer for alle hudtyper, men anbefales spesielt til fuktfattig og kombinasjonshud.

Retinol fra skin better science hos Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Retinol mot kviser

Vidundermiddelet retinol er en ingrediens som har blitt stadig mer populær å bruke i hudpleie. Den har dokumentert effekt på aldringstegn og er kjent for å fungere som en glimrende anti-aging ingrediens. Retinol har derimot flere effekter og kan hjelpe mot andre hudproblemer.

Ettersom det er en aktivt eksfolierende ingrediens, som betyr at den øker cellefornyelsen og reduserer antall gamle hudceller, bidrar den til å:

  • reparere og stimulere kollagen- og elastinproduksjonen
  • behandler arr og ujevnheter
  • balanserer talgproduksjonen
  • reduserer pigmenteringer og linjer

Retinol er effektiv i behandling av akne, men man bør være forsiktig med sterkere retinolkremer på en tørr hud, om man sliter med eksem og rosacea, eller er gravid og ammer. Retinol kan ikke påføres en gang i måneden som en “quick fix”, men må brukes varsomt over lengre tid for å gi resultater.

I oppstartsfasen kan man oppleve huden som noe rød og tørr, men dette vil avta etterhvert. Denne irritasjonen er også avhengig av konsentrasjonen av retinol i produktet man bruker. Jo høyere konsentrasjon, jo mer irritasjon, men desto bedre effekt.

Velbehag medisinsk hudklinikk tilbyr en rekke produkter med retinol fra både Skin Better Science og Dr. Dennis Gross. Se hele utvalget på www.velbehag.no eller kom innom klinikken vår, så veileder vi deg.

Akne behandling med antibiotika

Dersom tilpassede hudpleie-produkter ikke gir ønsket resultat og effekt på akne-utfordringene, kan dette være et tegn på at man har alvorlig akne som forårsakes av et annet mer dyptliggende problem, som for eksempel hormonell ubalanse. Her vil ikke riktig renseprodukt og krem alene skape balanse i huden og talgkjertlene.

I slike tilfeller bør man oppsøke lege, som kan skrive ut resept på antibiotikatabletter som skal brukes i minst seks uker. Dersom dette ikke fungerer over en gitt periode, kan legen eventuelt anbefale isotretinoin, som gjelder særlig dersom kvisene etterlater arr. Behandlingen vil hemme talgproduksjonen og gjøre huden tørrere.dermapen akne

Hva hjelper mot akne arr?

Ubehandlet akneutbrudd over tid kan resultere i ujevne pigmenteringer, grov hudstruktur og ulike arrdannelser. Når skaden først har skjedd, finnes det heldigvis flere produkter og behandlinger som i ulik grad kan redusere arr. Ingredienser som retinol (a-vitamin), salicylsyre, AHA- og BHA-syrer viser seg å være effektive mot arrdannelser.

I tillegg har man behandlinger som Dermapen, som er kjent for sin dokumenterte effekt på både akne og arr. Dette er en innovativ og allsidig behandling som kan gi hudforbedring på flere plan, som kan behandle alt fra alvorlige hudtilstander til balansert hud som ønsker ekstra spenst og glød.

Akne og sol

Ettersom solkremer ofte inneholder tyngre produkter enn de man vanligvis bruker, kan huden reagere med små eller større akneutbrudd. I tillegg vil solen i seg selv kunne skape ubalanse, fordi huden stimuleres til å produsere et tykkere lag med døde hudceller på hudoverflaten.

Dette kan igjen tette porene og forårsake kviser. Det er viktig å bruke solbeskyttelse så ofte som mulig, selv om man ikke oppholder seg i direkte sollys. Har man ekstra anlegg for kviseutbrudd, anbefales lettere (ikke vannfast) solkrem for ansikt og andre områder der man er utsatt for ubalanse i huden. I tillegg kan mineralfoundation være et alternativ dersom man er sensitiv.

Skin Better – Tone Smart Spf 50+ Sunscreen Compact er en 100% mineralaktiv solbeskyttelse som tilpasser seg hudtonen og gir et hint av farge. Den er mykgjørende på huden og har utjevnende effekt på både linjer, rynker og uregelmessigheter. Den er perfekt til bruk etter behandling og på sensitiv hud. Denne kan kjøpes i vår klinikk!

Nyttige lenker

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg: