Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Solskadet hud: Fotoaldring, tegn, årsaker og behandling

Innhold

Å holde seg unna solen er den beste måten å unngå solskadet hud. Andre forholdsregler inkluderer bruk av solkrem, bruk av beskyttende klær og unngå sollys midt på dagen når UV-strålene er sterkest. Behandlingsalternativer for å reparere skadet hud inkluderer retinoider, lysende midler, kjemisk peeling, laserbehandling, dermabrasion og fillers.

Hva er fotoaldring?

Fotoaldring er for tidlig aldring av huden din på grunn av pågående eksponering for ultrafiolett A (UVA) og ultrafiolett B (UVB) stråling. Fotoskader kan komme fra naturlig UV-stråling fra solen eller kunstige UV-lyskilder (solarium). UV-eksponering elder ikke bare huden din raskere enn den naturlig ville gjort, men kan også øke risikoen for hudkreft.

Fotoaldring kalles også solskader og dermatoheliose.

red back of a girl with a sunburn from poor sun protection
Eksempel på solskadet hud. Dette forekommer når det ikke er påført nok beskyttelse.

Hva er forskjellen mellom fotoaldring og kronologisk hudaldring?

Kronologisk hudaldring er den naturlige aldring av huden din i henhold til din alder og din genetikk. Det kan ikke forebygges. Fotoaldring er forårsaket av årevis med UV-stråling, hovedsakelig fra solen. Fotoaldring forårsaker DNA-endringer i cellene i huden din og kan føre til kreft. Hvis du tar forholdsregler, kan fotoaldring reduseres betydelig.

Kan solskadet hud reverseres?

Når UV-stråling endrer hudcellenes DNA, kan ikke DNA-skaden reverseres. Dette betyr imidlertid ikke at du ikke kan endre utseendet på huden din. Du kan behandle, redusere og/eller reparere effekten av solskadet hud. Behandlinger kan fjerne flekker og andre misfarginger i huden, redusere rynker og fine linjer, jevne ut huden, stimulere ny hud- og kollagenproduksjon – trinn som forbedrer utseendet, tonen og kvaliteten på huden din.

En mann som har solskadet hud på grunn av for mye eksponering.

Hvor er fotoaldring mest synlig?

Fotoaldring skjer oftest i de mest synlige områdene av huden din – i ansiktet, nakken, baksiden av hendene, armene, bena og øvre bryst.

Hvem er i faresonen for hudskader fra solen?

Alle er utsatt for solskadet hud. Du er imidlertid mer utsatt for hudskader hvis du:

 • Har en lys hudtone.
 • Har hatt hudkreft eller har en familiehistorie med hudkreft, spesielt melanom.
 • Har mange føflekker.
 • Får fregner og svie etter soling.
 • Har blå eller grønne øyne, eller blondt, rødt eller lysebrunt hår.
 • Bor eller ferierer i store høyder.
 • Får intens soleksponering i helgene men du for det meste er innendørs i hverdager
 • Tilbringer mye tid utendørs og/eller på solarium, spesielt som barn eller tenåring.
Vakker ginger-student studerer ved hjelp av bærbar datamaskin i bygaten

Er fargede personer utsatt for solskadet hud?

Mennesker i alle hudtoner blir utsatt for UV-stråling. Eksponering for UV-stråling øker risikoen for solskadet hud. Imidlertid er det mindre sannsynlig at personer med mørk hud blir solbrente fordi de har mer av det brune pigmentet, melanin, i huden. Melanin bidrar til å beskytte mot noen av solens skadelige UV-stråler.

Hvis du er svart eller har farget hud kan du fortsatt oppleve solskadet hud, noe som kan være smertefullt og føre til flassende hud, selv om du er mindre utsatt enn personer med lys hud. 

Det er en sammenheng mellom soleksponering og risiko for hudkreft hos lysere personer, men det ser ikke ut til å eksistere noen sammenheng mellom soleksponering og hudkreft hos mørkhudede individer. Fargede mennesker som utvikler hudkreft, utvikler det for det meste på håndflatene eller fotsålene, og det er ofte i et sent stadium når de diagnostiseres. Flere studier er nødvendig for å avgjøre risikoen for hudkreft og effektiviteten av behandlinger hos personer med mørk hud.

En mørk mann sitter på telefonen og nyter det flottet været.
Solbrenthet kan forekomme på personer med mørkere hud.

Er det helsemessige forhold som øker risikoen for solskadet hud?

Du har økt risiko for solskadet hud hvis du:

 • Har visse autoimmune sykdommer, for eksempel systemisk lupus erythematosus, eller tilstander som svekker immunsystemet ditt, inkludert HIV.
 • Har fått organtransplantasjon
 • Ta medisiner som svekker immunforsvaret ditt, inkludert kortikosteroider, biologiske midler, monoklonale antistoffer og kalsineurinhemmere. Disse medisinene behandler et bredt spekter av helsetilstander, inkludert leddgikt, astma, revmatoid artritt, psoriasis, inflammatorisk tarmsykdom og kreft.
 • Ta medisiner som gjør huden din mer følsom for sollys, som tetracyklin- og fluorokinolon-antibiotika, trisykliske antibiotika, det soppdrepende middelet Griseofulvin, p-piller, kolesterolsenkende medisiner og mange andre. Spør legen eller apotek om noen av medisinene du tar gjør huden din mer følsom for sollys.
Afroamerikansk helsearbeider gjør en fingerstikktest for HIV.

SYMPTOMER OG ÅRSAKER

Hva er tegnene på fotoaldring?

Tegn på fotoaldring begynner vanligvis i tenårene til begynnelsen av 20-årene. Tegn inkluderer:

 • Edderkoppårer (ødelagte kapillærer) på nesen, kinnene og nakken. Også kalt telangiektasi.
 • Tap av hudtone (tap av elastisitet) i soleksponerte områder.
 • Linjer og rynker rundt øynene og munnen som øker i antall og dybde.
 • Bekymringslinjer i pannen som alltid er der.
 • Røde, grove skjellete flekker (kalt aktinisk keratose) på huden din.
 • Leppelesjoner (kalt aktinisk cheilitt).
 • Pigmentforandringer, som fargede flekker eller flekker (melasma), fregner, leverflekker (sollentiginer) og aldersflekker.
 • Hvite flekker på armene, bena og baksiden av hendene (kalt idiopatisk guttat hypomelanose).
 • Ujevn hudfarge eller ujevn hudtekstur.
 • Tynning av huden din.

Hva forårsaker fotoaldring?

Ultrafiolett (UV) stråling forårsaker endringer i DNA i cellene i huden din. Dette kan føre til for tidlig aldring av huden (fotoaldring) og hudkreft. Det finnes to typer UV-lys:

 • UVA-lys: Denne formen for UV-lys trenger gjennom alle nivåer av huden din, fra det ytterste laget (epidermis) til det dypeste laget (dermis). Epidermis-laget gir huden din et glatt og ungdommelig utseende. Dermislaget inneholder kollagen og elastin, som gir huden din elastisitet og stramhet. UVA-lys er hovedsakelig knyttet til langvarige hudskader, som rynker, og spiller sannsynligvis en rolle i enkelte hudkreftformer. UVA stimulerer melaninproduksjonen, som beskytter huden din ved å absorbere ultrafiolett stråling i epidermis.
 • UVB-lys: Denne formen for UV-lys trenger inn i epidermis-laget, og forårsaker fotoaldring og utvikling av precancerøse celler kalt aktinisk keratose. UVB-stråler er hovedstrålene som forårsaker solbrenthet og årsaken til de fleste hudkreftformer.
Uva- og uvb-stråler fra solen passerer gjennom atmosfæren og skyene til huden på mennesker.

Hva er komplikasjonene ved fotoaldring?

Komplikasjoner av fotoaldring inkluderer:

 • Økt risiko for melanom.
 • Godartede svulster, slik som aktinisk keratose.
 • Forverring av rosacea.
 • Utvikling av seboreisk keratose, aktiniske lentiginer (solflekker), aktinisk elastose (ødeleggelse av hudens elastisitet av solen) og telangiektasi (edderkoppårer).

DIAGNOSE

Hva kan jeg forvente når jeg går til hudlege?

Din hudlege vil gjennomføre en fullstendig fysisk undersøkelse. De vil undersøke alle utsatte områder av huden din – ansikt, nakke, ører, hode, bryst og rygg, armer, hender, ben og føtter. De vil bruke forstørrelseslinser for å se nærmere etter små abnormiteter. Din hudlege vil ta biopsi av alle mistenkelige lesjoner.

Lege snakker til en pasient om solskadet hud
Oppsøk lege for å gjøre en fullstendig fysisk undersøkelse.

BEHANDLING

Hvordan behandles fotoaldring?

Fotoskader kan ikke reverseres helt, men noen behandlingsalternativer kan bidra til å forynge huden din. Snakk med legen din om risikoen for komplikasjoner. Mulige behandlinger inkluderer:

 • Retinoider, retinoler: Disse aktuelle produktene gir best fordel ved behandling av tidlige tegn på fotoaldring. Disse kjemikaliene oppmuntrer hudceller til å løsne seg slik at nye celler kommer til overflaten. De stimulerer også kollagenproduksjonen, som holder huden strammere. Retinoider er gode for å behandle fine linjer og rynker, aldersflekker, og for å redusere ruhet og størrelsen på porene.
 • Vitamin C og andre antioksidanter: Disse stoffene bremser hudskader på grunn av frie radikaler, som forårsaker synlige tegn på skade. Antioksidanter kan bremse hudens aldring, redusere UV-strålingsskader og redusere nedbrytningen av kollagen.
 • Alfa-hydroksysyre: Dette er en peeling, noe som betyr at den fremmer hudcelleomsetning.
 • Lysende midler: Blekemidler eller lysende midler, som hydrokinon, kan lysne flekker, solflekker og ujevn pigmentering.
 • Laseroverflatebehandling: Lasere fjerner det skadede topplaget av huden og øker kollagenproduksjonen, noe som gjør hudens overflate jevnere og gir et jevnere utseende. Laserbehandling behandler ujevn hudpigmentering, aldersflekker, solskadet hud, fine linjer og rynker med mer. Såkalt fraksjonert resurfacing leverer mikrostråler av laserlys inn i de nedre hudlagene for å skape dype, smale kolonner med vevskoagulasjon. Det koagulerte vevet stimulerer en naturlig helingsprosess som resulterer i rask vekst av nytt sunt vev. Pulserende fargelasere bruker en mild lysstråle for å fjerne ødelagte blodårer og rødhet.
 • Kjemisk peeling: I en kjemisk peeling påføres en kjemisk væske, som trikloreddiksyre eller glykolsyre, på huden din. Peeling fjerner det ytterste laget av huden din slik at ny hud kommer til overflaten. Peelingen fjerner brune flekker og aktinisk keratose og behandlede fine linjer og rynker. Det forbedrer også hudens tone og tekstur.
 • Fotodynamisk terapi: I denne terapien blir huden dekket med medikamenter et blått eller rødt fluorescerende lys aktiverer deretter medisinen. Fotodynamisk terapi ødelegger precancerøse celler mens de lar normale celler være i fred. Behandling kan forårsake en solbrent-lignende reaksjon som kan ta en til to uker å lege.
 • Kryoterapi: Denne prosedyren bruker flytende nitrogen for å fryse ikke-kreftfremkallende aldersflekker og aktinisk keratose. De behandlede områdene blir mørke og faller av i løpet av få dager.
 • Dermabrasjon: Denne teknikken «sliper» bort hud for å avdekke den glatte nye huden under. Dermabrasion er nyttig for å forbedre rynker, aldersflekker og mer.
 • Hudfyllstoffer: OnabotulinumtoxinA (Botox®), hyaluronsyre (Belotero®, JUVÉDERM®, Restylane®, Voluma®), kalsiumhydroksyapatitt (Radiesse®) og poly-L-melkesyre (Sculptra®) er blant hudfyllproduktene som brukes til å behandle fine linjer og rynker og gjenopprette volum til løs hud.
 • Ansiktsløftning, nakkeløft, brynløft eller andre plastikkirurgiske prosedyrer: Disse prosedyrene behandler dype rynker, slapp hud og ekstrem tap av hudens elastisitet.
En ung blond kvinne i en kryoterapimaskin. Hun nyter øyeblikket.
En kryoterapimaskin.

FOREBYGGING

Hvordan kan jeg forhindre ultrafiolett fotoaldring?

Det er vanligvis vanskelig å forhindre fotoaldring helt. Fotoaldring er solskader som samler seg over en levetid med eksponering. Selv om det er vanskelig – og ikke lurt – å unngå sollys helt, kan du fortsatt ta grep for å begrense eksponeringen for UV-stråling for å redusere for tidlig aldring av huden. Husk at å redusere risikoen for solskadet hud også reduserer risikoen for hudkreft.

 • Bruk bredspektret, vannavstøtende solkrem hver dag. En bredspektret solkrem beskytter huden din mot både UVA- og UVB-stråler. Bruk produkter med solbeskyttelsesfaktor (SPF) på 30 eller høyere. Påfør på nytt annenhver time, oftere hvis du bader eller trener. Husk at eksponering for UV-stråling kan skje mens du kjører og utendørs på overskyede dager. Dette er grunnen til at du bør bruke solkrem hver dag på alle hudområder som ikke er dekket av klær.
 • Bruk en bredbremmet hatt, solbriller med UV-beskyttelse og lette langermede skjorter og bukser mens du er ute. Se etter klær med en ultrafiolett beskyttelsesfaktoretikett for ekstra beskyttelse.
 • Unngå å gå ut i timene med sterkest stråling, vanligvis mellom 10:00 og 16:00.
 • Unngå alle former for soling. Hvis du ønsker en solbrun look, prøv spray-tanning. 

Finnes det andre måter å redusere for tidlig aldring av huden på?

 • Hvis du røyker, slutt. Røyking fremskynder aldring av huden. Det forårsaker rynker og en matt hudfarge.
 • Prøv å være oppmerksom på gjentatte ansiktsuttrykk. Å trekke sammen de samme musklene i mange år kan føre til at linjer i huden din blir permanente.
 • Spis sunn mat, drikk mindre alkohol, tren de fleste dager i uken og få tilstrekkelig søvn. Å spise en diett med mye frukt og grønnsaker og lite sukker og raffinerte karbohydrater kan bidra til å forhindre skade som fører til for tidlig aldring av huden. Å drikke alkohol er dehydrerende for huden din. Trening øker sirkulasjonen og styrker immunforsvaret ditt, noe som kan bidra til å forbedre kvaliteten på huden din. Søvn gir kroppen din tid til å reparere seg selv.
 • Vask huden din forsiktig. Å skrubbe huden din kan irritere den og øke hudens aldring.
 • Vask svette av huden din så snart som mulig. Svette kan irritere huden din.
 • Påfør hudfuktighetskrem hver dag. Påfør innen tre minutter etter bading/dusj. Se etter fuktighetskremer som inneholder ceramider, som holder huden hydrert og skaper en naturlig barriere for å forsegle fuktigheten.

Finnes det hjemmebehandlinger eller reseptfrie midler for å behandle for tidlig aldring av huden?

Det finnes hundrevis av reseptfrie behandlinger. Før du prøver noen produkter, er det viktig å få en grunnleggende forståelse av ingrediensene i hudpleieprodukter som kan forbedre kvaliteten på huden din. Noen av ingrediensene du vil oppdage inkluderer retinoider, antioksidanter, peptider, alfahydroksysyrer, mykgjøringsmidler og fuktighetsbevarende midler.

Det er best å spørre legen din om hvilke produkter eller ingredienser som kan fungere. Mange ingredienser diskuteres på internett, men ikke alle er vitenskapelig dokumentert. Din hudlege bør ha ekspertisen til å veilede deg om bruken av disse produktene.

PROGNOSE

Hva kan jeg forvente hvis jeg har solskadet hud?

Legen din vil gjennomføre en fullstendig undersøkelse av hele huden din. De kan henvise deg til en hudlege. Eventuelle mistenkelige funn vil bli undersøkt videre for hudkreft.

Hvis huden din er skadet av de kumulative effektene av soleksponering, er behandlinger tilgjengelige for å forbedre tonen og kvaliteten på huden din. 

Den beste «behandlingen» for solskadet hud er å gjøre ditt beste for å forhindre at det skjer i utgangspunktet. Påfør alltid solkrem, med 30 eller høyere SPF, på all eksponert hud før du forlater hjemmet ditt.

En kvinne som er lyshudet og solbrent. Hun ser skeptisk, en liten grad av sinne skinner gjennom.
Alltid bruk høy faktor når du er ute, ikke bare på sommeren.

Når bør jeg oppsøke lege?

Gå til legen hvis: 

 • Du har akkumulert en stor grad av solskadet hud, inkludert blemmer i solbrenthet da du var yngre.
 • Du plages av hudens utseende. 
 • Du legger merke til nye eller skiftende føflekker eller flekker som er brune, svarte, røde eller hvite. Dette kan være et tegn på hudkreft.
 • Du har en flekk på huden din som spontant blør.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hvordan forårsaker solskadet hud hvite flekker på huden min?

De hvite flekkene, kalt idiopatisk guttat hypomelanose, er sannsynligvis relatert til kumulativ soleksponering. Det er oftest sett hos lyshudede individer, men kan også sees hos eldre mørkhudede personer. Områdene som er mest berørt er bena, armene, øvre del av ryggen og ansiktet. Bena påvirkes vanligvis først, med hvite flekker synlige langs forsiden av benet. De hvite flekkene skyldes en reduksjon i melanin i huden din. Idiopatisk guttat hypomelanose er ikke en skadelig tilstand. Hvis du er misfornøyd med hvordan flekkene ser ut, snakk med en hudlege om mulige kosmetiske behandlinger.

Uansett om du har hatt solskadet hud flere ganger eller få ganger er det uansett viktig å beskytte seg mot solen, hele livet. Solskadet hud kan gi både kreft, hudsykdommer og andre ubehagelige utslett. Ta vare på huden din, og hos Velbehag kan du gjøre akkurat det!

Bestill time