Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

15 Grunner til at du Har Lavt Stoffskifte

Innhold

1. Gener 

Metabolisme handler om hvordan kroppen endrer mat til energi, og er det vi kaller kroppens forbrenning av næringsstoffer for å sikre energitilførsel og stoffer som er nødvendige for at kroppen skal fungere. Hvis kroppen er treg til å forbrenne kalorier mens du hviler eller sover, kan det føre til lavt stoffskifte. Dette kommer sannsynligvis fra foreldre (gjennom genene). Siden man ikke kan endre genene sine, kan man heller fokusere på vaner. En av de beste måtene å få opp stoffskifte på er å trene mer. Se derfor etter måter å implementere mer aktivitet inn i hverdagen.

Beautiful women working out in gym together
En av de beste måtene å få opp stoffskifte på er å trene mer.

2. Hormoner 

Et skifte i hormonene kan bremse ned kroppens energibruk, og gjøre deg sliten. Noen tilstander, som en underaktiv eller overaktiv skjoldbruskkjertel og diabetes, er hormonelle sykdommer som påvirker stoffskiftet. Stress frigjør også hormoner, som kan utløse en nedgang. Har man en medisinsk tilstand, bør man følge med på behandlingen og gjøre tiltak satt i gang av lege. Prøv også å redusere generelt stress i hverdagen.

Stressed young businesswoman at office desk with notepad
Prøv å redusere stress i hverdagen

3. Mangel på søvn 

Å ha et godt søvnmønster hjelper stoffskiftet med å holde seg stabilt. Hvis man kaster og snur seg rundt hver natt, er det vanskeligere for kroppen å bruke energi godt, noe som kan gjøre tilstander som diabetes og fedme mer sannsynlig. De fleste voksne trenger 7 til 9 timer søvn. Hvis man ikke har dette, bør man prøve å oppnå dette og se om man føler seg bedre.

Å ha et godt søvnmønster hjelper mot lavt stoffskiftet
Å ha et godt søvnmønster hjelper mot lavt stoffskiftet

4. Strenge dietter 

Hvordan man går ned i vekt betyr noe. Hvis man ikke spiser nok mat, har dette negativ innvirkning på stoffskiftet. Å gå på harde dietter, spesielt om man trener i tillegg, lærer kroppen å klare seg med færre kalorier. Det kan gi tilbakeslag, fordi kroppen klamrer seg til disse kaloriene, som kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt. Her bør man heller prøve å holde en realistisk vekttapsplan over lengre tid, som ikke er drastisk og en stor omveltning. 

Obese girl running on treadmill in gym
Å gå på harde dietter kan påvirke kroppen negativt i forhold til stoffskifte.

5. Salt 

Havsalt er elsket av mange, særlig matelskere og kokker. Man finner det i topprestauranter og på gourmetkjøkken. Men det mangler jod, som skjolbruskkjertelen trenger for å styre stoffskiftet. Her kan en liten mengde jodisert bordsalt dekke behovet. Man kan også nyte mat som er rik på jod, som reker. 

Mix of different salt types on grey concrete background. Sea salts, black and pink Himalayan salt
Havsalt mangler jod som skjolbruskkjertelen trenger for å styre stoffskiftet.

6. Man er uttørket 

Uten nok H20 (vann) kan stoffskiftet stoppe opp. I hverdagen bør man drikke nok vann av flere grunner, også for stoffskiftet. Studier viser at vann hjelper kroppen å forbrenne energi og fremmer vekttap. Vann kan også være med på å redusere sult, som gjør at man spiser mindre. Prøv derfor å drikk litt vann gjennom hele dagen, eller spise mat som er naturlig rik på vann, for eksempel vannmelon eller agurker. 

Uten nok vann kan stoffskiftet stoppe opp. Drikk rikelig med vann gjennom hverdagen.
Uten nok vann kan stoffskiftet stoppe opp. Drikk rikelig med vann gjennom hverdagen.

7. Du drikker koffeinfri kaffe

Dette er et godt alternativ om man ønsker en kopp kaffe før leggetid, uten å ødelegge søvnen. Men man går derimot glipp av støtet fra koffein, som får den metabolske motoren til å gå. Noen undersøkelser viser at kaffe kan påvirke blodsukkernivået, og man må derfor vurdere å begrense dette om man har diabetes. Hvis du ikke kan håndtere koffein, len deg heller på de andre tipsene i denne artikkelen. Mange ting kan hjelpe på stoffskiftet samlet sett. 

Enjoying fresh cofee
koffeinfri kaffe kan påvirke stoffskiftet ditt.

8. Ikke nok kalsium 

Kalsium er viktig for flere ting enn beinene. Det er også et næringsstoff for rask metabolisme, i tillegg til de andre positive tingene det gjør for kroppen. Mange får ikke nok av det. Man kan få kalsium fra melk og meieriprodukter. Det finnes også i mange berikede matvarer, som frokostblandinger, appelsinjuice, soya- eller mandelmelk, hermetisert laks, kålrot, grønnkål og tofu. 

Woman drinking soimilk. hight calcium and protein food. lifestyle lady concept.
Få i deg nok kalsium i løpet av dagen. Melk og meieriprodukter er en god kilde til dette.

9. Termostaten er satt for høyt

Det er ikke alltid en god idé å varme opp temperaturen på soverommet. Romtemperaturer på 23-24 grader hindrer kroppen i å lage brunt fett, som er lastet med kaloriforbrennende celler. Her kan det være lurt å skru temperaturen ned til rundt 18-19 grader før leggetid, som vil øke nivåene av brunt fett. Det kan også hjelpe å gå en liten tur ut når det er kaldt. 

Air conditioner hanging on the wall, close up
Det er lurt å skru temperaturen ned til rundt 18-19 grader før leggetid.

10. Medisiner 

Noen medikamenter kan bremse stoffskiftet. Disse inkluderer flere antidepressiva og visse antipsykotika leger bruker for å behandle schizofreni. Mange andre medisiner, som de som senker hjertefrekvensen, kan også ha den effekten. Her kan man snakke med legen om reseptene kan være et problem for stoffskiftet, og om det finnes andre alternativer for hva man kan ta i stedet for.

Man taking medicine
Noen medikamenter kan bremse stoffskiftet.

11. Kutte karbohydrater 

Å kutte ned på usunne karbohydrater kan hjelpe med å styre vekten og forbrenne fett raskere. Kroppen trenger derimot karbohydrater for å lage insulin. Går man konstant på lavkarbo-diett, lager man mindre av dette nøkkelhormonet. Stoffskiftet stopper opp og man forbrenner ikke like mange kalorier som man gjorde tidligere. Man bør få karbohydrater fra frukt, grønnsaker og korn som er rike på næringsstoffer, som søtpoteter og fullkornshvetemel. Da vil stoffskiftet holdes mer i sjakk, og man unngår at man havner av sporet.

Healthy eating food. Carbs and protein for bodybuilding
Sunne karbohydrater er essensielt med å styre vekten og forbrenne fett raskere.

12. Sov om natten 

Mange kan velge å fly om natten når de skal reise eller jobbe nattskift. Når man av ulike årsaker ikke sover om natten, kan dette rote med kroppens naturlige søvn-syklus. Endringene kan føre til en treg metabolisme og andre problemer som diabetes og fedme. Prøv å tilbakestille den kroppslige klokken, og unngå aktivitet om natten som bidrar til et slikt søvnmønster. Snakk også eventuelt med lege om sunne måter man kan komme på rett spor igjen. 

Woman sleep with dog on sofa
Prøv å ikke sov på dagen.

13. Endre tidspunkt for måltider 

Når man spiser er like viktig som hva man spiser. Å hoppe over måltider eller ta en matbit på farten skaper en metabolsk jetlag. Skiftende måltider kan ødelegge stoffskiftet og øke risikoen for hjertesykdom. Vurder å ha måltid til vanlige og faste tidspunkt, og hold deg til det.

Group of smiling friends at a dinner table conversating
Vurder å ha måltid til vanlige og faste tidspunkt, og hold deg til det.

14. Kronisk stress 

Når man er i en stressende situasjon, lager kroppen et hormon som heter kortisol. Det er ment for å gi rask energi. Men sitter man fast i en stresset følelse, tror kroppen at man fortsatt må “kjempe” dette vekk, og fortsetter dermed å danne kortisol. Høye nivåer av dette hormonet gjør det vanskeligere for kroppen å bruke insulin og bremser stoffskiftet. I stedet gir det energi til vektøkning. Finn måter å stresse ned på, ved å puste dypt, gjøre ting man liker og som fungerer. 

Stressed senior caucasian woman sitting on sofa by window holding head
Stress frigjør hormonet kortisol som er negativt for stoffskiftet ditt.

15. Et fettrikt kosthold 

Å spise mye fet mat, som burgere og smøraktige godsaker, er sjeldent en sunn idé. Det endrer blant annet hvordan kroppen bryter ned mat og næringsstoffer. Kroppens evne til å bruke insulin påvirkes også. Det kalles insulinresistens, og har vært knyttet til fedme og diabetes. Et alternativ er å spise mer frukt og grønnsaker og drikke mer vann. Bønner, paprika og skalldyr er også gode kilder. 

Dark-haired woman in a striped blouse thinking about food
Velg sunt fett fremfor usunt fett.
Bestill time