Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

April: Valgfri behandling -20%

d
t
m
s

Ansiktsløft: Alt du trenger å vite før du drar

Innhold

Når man blir eldre, mister huden og vevet den naturlige elastisiteten. Det fører til slapp hud og rynker i ulik grad. Et ansiktsløft er en kirurgisk prosedyre som løfter og strammer opp dette ansiktsvevet. 

Et ansiktsløft kan innebære flere ting, som å fjerne overflødig hud, jevne ut folder og rynker, stramme opp ansiktsvevet og reduserer aldringstegn. Det inkluderer ikke et bryns- eller øyeløft, men dette kan gjøres samtidig. 

Et ansiktsløft fokuserer kun på de nederste to tredjedelene av ansiktet, og ofte halsen eller brystet. Folk tar ansiktsløft av mange ulike grunner. Den vanligste årsaken er å skjule tegn på aldring av huden. 

Gode kandidater for ansiktsløft er 

 • Friske personer som ikke har medisinske tilstander som kan forstyrre sårheling eller restitusjon etter operasjon 
 • De som ikke røyker eller misbruker stoffer
 • De som har realistiske forventninger til hva operasjonen innebærer 
Middle aged 50 years old woman using smartphone at home.

Hvordan fungerer et ansiktsløft? 

Under et ansiktsløft flytter kirurgen fett og vev under huden som:

 • bidrar til å jevne ut linjer og rynker
 • fjerner overflødig hud som forårsaker slapphet
 • løfter og strammer ansiktshuden

Hvilke typer ansiktsløft finnes?

Det finnes flere typer ansiktsløft, ut fra hvilket resultat man ønsker å få: 

 • Mini-ansiktsløft: en modifisert versjon av ansiktsløft, som retter seg mot løs hud rundt halsen og kjevelinjen. 
 • Mellom-ansiktsløft: også kjent som kinnløft, som fokuserer på å rette opp slapp hud fra overmunnen og opp til øyne. Området inkluderer kinnene og nesen. 
 • Ikke-kirurgisk ansiktsløft: et ikke-kirurgisk ansiktsløft krever ikke anestesi eller store snitt, men retter seg mot tegn på aldring (slapp hud, rynker og linjer). Vampyransiktsløft, flytende ansiktsløft og trådløft er eksempler på ikke-kirurgiske metoder som retter seg mot huden i ansiktet. 
Close up photo of young woman with glowing skin in blue medical hat waiting for facial surgery
Det finnes både kirurgisk og Ikke-kirurgisk ansiktsløft.

Hvor mye koster ansiktsløft? 

Den gjennomsnittlige kostnaden for et ansiktsløft i 2022 lå på rundt 75 000 kroner i Norge. Prisen inkluderte ikke kostnader til sykehus, utvinningskostnader og andre relaterte utgifter. Den totale kostnaden kunne dermed bli betydelig høyere. Kostnaden vil variere ut fra ønsket resultat, hvilket type ansiktsløft man tar, ekspertisen til kirurgen og geografisk plassering. 

Hva kan jeg forvente under en ansiktsløft-konsultasjon? 

Konsultasjoner varer vanligvis mellom 15-25 minutter, avhengig av hvor mange spørsmål man har. Noen konsultasjoner kan vare i opptil en time. Under konsultasjonen vil legen gå gjennom: 

 • Familie og personlig medisinsk historie
 • Medisiner
 • Mulige kontraindikasjoner, inkludert røyking og pasientens kirurgiske mål 
 • Alternativer til ansiktsløft dersom pasienten ikke er en kandidat av medisinske årsaker (hvis pasienten har en tilstand som øker risikoen for å gjennomføre generell anestesi). 

Legen bør sørge for at pasienten føler seg komfortabel med hva som skal skje, og gir en realistisk idé om hvordan utfallet vil bli. Legen kommer til å undersøke huden i områdene pasienten ønsker å målrette seg mot, og det vil bli tatt bilder av området. 

Under ansiktsløft-konsultasjonen vil legen undersøke huden i områdene pasienten ønsker å målrette seg mot.
Under ansiktsløft-konsultasjonen vil legen undersøke huden i områdene pasienten ønsker å målrette seg mot.

Hvordan forbereder jeg meg på et ansiktsløft? 

Å forberede seg til et ansiktsløft ligner på å forberede seg til en annen type operasjon. Før operasjonen vil legen be om en blodprøve eller en prekirurgisk evaluering. De kan også be deg om å slutte å ta visse medisiner eller justere dosen før prosedyren. Legen kan også be deg om å: 

 • Slutte å røyke
 • Slutte å bruke aspirin, anti-inflammatoriske smertestillende midler og eventuelle urtetilskudd for å redusere risikoen for blødninger og blåmerker
 • Påføre spesifikke produkter i ansiktet før prosedyren
Smoking
Før du gjennomgår et ansiktsløft er det anbefalt på det sterkeste å slutte å røyke (om du gjør dette).

Uansett om operasjonen finner sted på et kirurgisk senter eller sykehus, trenger man noen til å kjøre seg til og fra operasjonen, siden man vil være under generell anestesi. Det er lurt å sørge for at man har selskap en natt eller to etter operasjonen også. 

Hva er prosedyren for et ansiktsløft? 

Resultat av ansiktsløft varierer ut fra hvilken behandling man tar og hvilke ønsker man har om resultat. Tradisjonelt lages det et snitt i hårfestet nær tinningene. Snittet går ned foran øret, klemmer øreflippen og tilbake til den nedre hodebunnen bak ørene. Fett og overflødig hud kan fjernes eller omfordeles fra ansiktet. Den underliggende muskelen og bindevevet omfordeles og strammes. Hvis det er minimalt med slapp hud, kan man heller ta et mini-ansiktsløft,  som innebærer et kortere snitt. 

Mesotherapy and face lifting in beauty clinic.

Hvis det også skal utføres et nakkeløft, fjernes overflødig hud og fett herfra. Huden på nakken vil bli strammet opp og trukket tilbake. Dette gjøres ofte gjennom et snitt rett under haken. Snittene har ofte oppløselige lim, og i noen tilfeller må man tilbake til kirurgen for å få fjernet stingene. Snittene er laget på en slik måte at de blander seg med hårfestet og ansiktsstrukturen din. Man vil som regel ha et kirurgisk dreneringsrør etter operasjonen, samt bandasjer som pakker inn ansiktet.

Hva er de potensielle risikoene og bivirkningene ved ansiktsløft? 

Det er en risiko for enhver medisinsk prosedyre, inkludert et ansiktsløft. Risikoer inkluderer: 

 • Anestesirisiko
 • Blødning
 • Infeksjon
 • Hjerteproblemer
 • Blodpropp
 • Smerte eller arrdannelse
 • Hårtap på snittstedene
 • Langvarig hevelse
 • Problemer med sårtilheling 

Hva kan man forvente etter et ansiktsløft? 

Etter operasjonen vil legen sannsynligvis skrive ut smertestillende medisiner. Det er vanlig å oppleve noe smerte og ubehag, sammen med hevelse og blåmerker. Legen vil gi instruksjoner om når man skal fjerne bandasjer og ordne en ny oppfølgingstime.

Når hevelsen går ned, vil du kunne se forskjell i hvordan du ser ut. Når det kommer til huden, vil denne “føles normal” etter noen måneder. Man bør vente i minst to uker før man gjenopptar sitt normale og daglige aktivitetsnivå. For mer anstrengende aktivitet, som trening, bør man vente rundt fire uker. Alle er forskjellige, så konferer med legen om når du kan forvente å kunne oppta dine vanlige aktiviteter. 

Cropped close up of woman holding bottle of serum
Etter et ansiktsløft er det lurt å fukte huden daglig.

Dette kan du gjøre for å forlenge resultatene av ansiktsløftet: 

Resultatene av et ansiktsløft er ikke garantert. Man får kanskje ikke de ønskede resultatene fra én operasjon. Noen ganger er en påfølgende operasjon nødvendig. Snakk med legen for å høre hva du kan gjøre for å sikre et vellykket ansiktsløft, og hva man med rimelighet kan forvente av operasjonen. 

Hvor finner man plastisk kirurg? 

Siden ansiktsløft anses som en kosmetisk prosedyre, får man sjeldent dette gjennom forsikring. Man bør sørge for at kirurgen man oppsøker har riktige sertifiseringer og er godkjent behandler, med god erfaring og kunnskap. Dette sikrer at visse standarder for utdanning, ekspertise og god praksis opprettholdes.

Hvis man kjenner noen som har tatt ansiktsløft, kan dette være et godt sted å starte. Spør dem om de var fornøyd med kirurgen sin, behandlingen og resultatet etterpå. Undersøk nøye, søk på nett, ta konsultasjoner ved flere plasser og pass på at du velger en lege du føler deg trygg og komfortabel med. Det kan være lurt å møte mer enn én plastikkirurg og få både en andre og tredje mening om behandlingen. En informert beslutning er en smart beslutning.

Konklusjon 

Et ansiktsløft er en kosmetisk prosedyre som innebærer å fjerne overflødig hud, jevne ut rynker og linjer, samt stramme opp ansiktsvev. Det er ikke noe medisinsk behov for å ta ansiktsløft, og det er risiko knyttet til prosedyren. Det er viktig å huske på viktige forberedelser og restitusjonstrinn. Vil du utforske mulighetene og alternativene for ansiktsløft, ta kontakt med en sertifisert plastikkirurg for å se om det er noe som passer for deg og dine behov. 

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Velg lokasjon👇🏼

Kristiansand og Sandnes er fullbooket for laser hårfjerning til 50% rabatt, men det legges ut flere timer i begynnelsen av september

• Kampanje: Spar 20% på alle injeksjoner i juni.

• 15% student- og lærlingrabatt på behandlinger til ordinære priser ved fremvisning av gyldig bevis i klinikk. 

• 20% vennerabatt på injeksjoner til ordinære priser når man kommer 2 pers til behandling.