Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

April: Valgfri behandling -20%

d
t
m
s

9 Helsefordeler med Kaffe, Basert på Vitenskap

Innhold

Kaffe er en elsket drikke verden over, kjent for sin evne til å finjustere fokuset og øke energinivået. Mange er avhengig av sin daglige kopp for å få en god start på dagen. Kaffe har mange energigivende effekter, og blir knyttet til en lang liste med potensielle helsefordeler, som gir enda mer grunn til å begynne å brygge. 

Denne artikkelen tar en grundig titt på 9 av de beste evidensbaserte fordelene med kaffe. 

1. Øker energinivået 

Kaffe inneholder koffein, et sentralnervesystemstimulerende middel, kjent for sin evne til å bekjempe tretthet og øke energinivået. Dette er fordi koffein blokkerer reseptorene til en nevrotransmitter kalt adenosin, som øker nivåene av andre nevrotransmittere i hjernen som regulerer energinivåene, inkludert dopamin. Studier har vist at inntak av koffein økte tiden til utmattelse under en sykkeltrening med 12%, og reduserte subjektivt nivå av tretthet hos deltakerne betydelig. 

Full of energy. Pretty and young woman in white shirt is dancing and looking at camera while

2. Kan være knyttet til lavere risiko for type 2 diabetes 

Noen undersøkelser tyder på at regelmessig inntak av kaffe kan assosieres med redusert risiko for å utvikle type 2 diabetes på lang sikt. En gjennomgang av 30 studier viste at hver kopp kaffe folk konsumerte per dag var knyttet til en 6% lavere risiko for å utvikle diabetes type 2. Dette antas å skyldes kaffens evne til å bevare funksjonen til betacellene i bukspyttkjertelen, som er ansvarlige for å produsere insulin for å regulere blodsukkernivået. I tillegg er den rik på antioksidanter, som kan påvirke insulinfølsomhet, betennelse og metabolisme, som alle er involvert i utviklingen av diabetes type 2. 

Dsc00997-2
En kopp eller to om dagen kan hjelpe mot utvikling av type 2 diabetes.

3. Kan støtte hjernens helse 

Selv om studier viser blandede resultater, tyder noen undersøkelser på at kaffe kan bidra til å beskytte mot visse nevrodegenerative lidelser, som Alzheimers- og Parkinsons sykdom. I følge studier hadde personer som regelmessig konsumerte koffein en lavere risiko for å utvikle Parkinsons sykdom. Koffeinforbruket bremset også utviklingen av sykdommen over tid. I tillegg har andre studier vist at moderat kaffeforbruk kan være assosiert med lavere risiko for demens og kognitiv nedgang. 

Radiologists looking at brain scans
I følge studier hadde personer som regelmessig konsumerte koffein en lavere risiko for å utvikle Parkinsons sykdom.

4. Kan fremme vektkontroll 

Ifølge noen undersøkelser kan kaffe endre fettlagring og støtte tarmhelsen, som begge kan være fordelaktige for vektkontroll. Studier har vist at et høyere kaffeforbruk kan redusere kroppsfett, spesielt hos menn. Studier har også funnet at personer som drakk en til to kopper kaffe hver dag hadde 17% større sannsynlighet for å oppfylle anbefalte fysiske aktivitetsnivåer, sammenlignet med de som drakk mindre enn en kopp hver dag. Høyere nivåer av fysisk aktivitet kan bidra til å fremme vektkontroll. 

Happy senior woman having during trekking activities day in the wood
Studier har vist at et høyere kaffeforbruk kan redusere kroppsfett

5. Knytter lavere risiko for depresjon 

Noen studier har funnet at kaffedrikking kan være assosiert med lavere risiko for depresjon. I følge en gjennomgang av syv studier, var hver kopp kaffe som folk konsumerte per dag knyttet til en 8% lavere risiko for depresjon. En annen studie fant at å drikke minst fire kopper kaffe hver dag var assosiert med en betydelig lavere risiko for depresjon, sammenlignet med å drikke bare en kopp per dag. Et annet studie viste av mer enn 200 000 mennesker at kaffedrikking var knyttet til en lavere risiko for selvmordsdød. 

Depression apathy. Overworked african girl student woman having headache, suffering from migraine
kaffedrikking kan være assosiert med lavere risiko for depresjon

6. Kan beskytte mot leversykdommer 

Interessant nok tyder flere studier på at kaffe kan støtte leverhelsen og beskytte mot sykdom. For eksempel fant et studie at å drikke mer enn to kopper kaffe hver dag kan knyttes til lavere forekomst av leverarr og leverkreft hos personer med leversykdom. Annen forskning viste at jo mer kaffe folk drakk, desto lavere var risikoen for å dø av kronisk leversykdom. Å drikke en kopp kaffe per dag var knyttet til en 15% lavere risiko, mens å drikke fire kopper per dag var knyttet til 71% lavere risiko. Det har også blitt påvist at kaffeforbruk kan redusere leverstivhet, som er et mål helsepersonell bruker for å vurdere fibrose, dannelsen av arrvev i leveren. 

kaffe kan redusere risiko for leversykdom.
kaffe kan redusere risiko for leversykdom.

7. Støtter hjertehelsen 

Undersøkelser har vist at kaffe kan være til fordel for hjertehelsen. Det kom frem til at tre til fem kopper kaffe per dag var knyttet til en 15% redusert risiko for hjertesykdom. En annen gjennomgang av 21 studier viste at å drikke tre til fire kopper kaffe daglig var assosiert med en 21% lavere risiko for hjerneslag. Studier har også vist at økt kaffeinntak kan betydelig redusere risikoen for hjertesvikt. Husk imidlertid at koffein kan påvirke blodtrykket. Derfor kan det hende at personer med ukontrollert blodtrykk må begrense eller moderere koffeininntaket. 

Young smiling lovely multiracial woman showing shape heart with hands and looking through it
kaffe kan redusere risiko for hjertesykdom.

8. Kan øke levetiden 

Undersøkelser tyder på at kaffe kan bidra til å forlenge levetiden, takket være dens mange potensielle helsefordeler. For eksempel konkluderte en gjennomgang av 40 studier at å drikke to til fire kopper kaffe daglig var assosiert med lavere risiko for død, uavhengig av faktorer som alder, vektstatus og alkoholforbruk.

Tilsvarende fant en annen studie at å drikke koffeinholdig kaffe var knyttet til en lavere risiko for død, etter 12 og 18 års oppfølging. Dessuten var det å drikke minst en kopp kaffe per dag assosiert med lavere risiko for å dø av kreft. Et testrørstudie viste at kaffe var i stand til å forleve levetiden til gjær, betydelig ved å beskytte mot frie radikaler og DNA-skader. Mer forskning er imidlertid nødvendig for å finne ut om dette også kan gjelde for mennesker.

Undersøkelser tyder på at kaffe kan bidra til å forlenge levetiden
Undersøkelser tyder på at kaffe kan bidra til å forlenge levetiden

9. Kan forbedre atletisk ytelse 

Kaffe kan brukes som et ergogent hjelpemiddel av idrettsutøvere som ønsker å forbedre ytelsen og øke energinivået. Et ergogent hjelpemiddel kalles også for en ytelsesforsterker. En gjennomgang av ni studier rapporterte at å drikke kaffe før trening forbedret folks utholdenhet og reduserte deres anstrengelse sammenlignet med en kontrollgruppe.

En annen studie på 126 eldre voksne fant at kaffedrikking var assosiert med forbedret fysisk ytelse og raskere ganghastighet, selv etter at forskerne justerte for faktorer som alder, magefett og fysisk aktivitetsnivå. Studiet viste også at moderat koffeinforbruk kan forbedre kraftuttaket og fullføringstiden. Resultatene varierte, og forskerne bemerket at koffein kan påvirke mennesker annerledes.

athlete in starting position
athlete in starting position

Konklusjon 

Kaffe er en populær drikk som forskere har studert nøye for sine mange helsemessige fordeler, inkludert dens evne til å øke energinivået, fremme vektkontroll, forbedre atletisk ytelse og beskytte mot kronisk sykdom. Det er viktig å huske at noen mennesker må begrense inntaket, inkludert personer som er gravide eller ammer, og barn, ungdom og personer med visse helsemessige forhold. 

Likevel har det å drikke kaffe med måte – omtrent tre til fire kopper per dag, vært assosiert med flere helsemessige fordeler og anses generelt som trygt for de fleste voksne. 

Bestill time

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Velg lokasjon👇🏼

Kristiansand og Sandnes er fullbooket for laser hårfjerning til 50% rabatt, men det legges ut flere timer i begynnelsen av september

• Kampanje: Spar 20% på alle injeksjoner i juni.

• 15% student- og lærlingrabatt på behandlinger til ordinære priser ved fremvisning av gyldig bevis i klinikk. 

• 20% vennerabatt på injeksjoner til ordinære priser når man kommer 2 pers til behandling.