Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Tunge øyelokk: 8 Årsaker og Tips – Velbehag

Innhold

Hvis du noen gang har følt deg utslitt – som om øynene bare detter igjen, har du sannsynligvis opplevd å ha tunge øyelokk. Her skal vi se nærmere på årsakene til tunge øyelokk og hva du kan gjøre for å lindre dette plagsomme fenomenet. 

Årsaker til tunge øyelokk

Det kan være mange årsaker til tunge øyelokk. For mange er dette en kronisk plage, mens andre bare føler på dette i perioder, for eksempel når de er utslitte. 

Her er noen av de vanligste årsakene: 

  • Utmattethet
  • Arvelig problem
  • Aldring
  • Allergier
  • Ptose – såkalte hengende øyelokk
  • Tørre øyne
  • Dermatochalasis – såkalt overskuddshud over øynene
  • Øyelokksbetennelse

Årsakene til tunge øyelokk kan altså variere fra forbigående plager som følge av ytre påvirkninger, til mer alvorlige og kroniske helseproblemer. 

Tunge øyelokk kan ha flere årsaker
Tunge øyelokk kan ha flere årsaker

Utmattethet

Når du er trøtt og utmattet kan musklene som holder øyelokkene åpne også bli slitne, akkurat som andre muskler i kroppen. Dermed kan øynene begynne å henge etter en lang dag eller perioder med mangel på søvn

Arvelige helseproblemer

Hvis dine besteforeldre eller foreldre slet med tunge øyelokk, er sjansen stor for at du også vil merke dette. Dermed kan du takke genene dine for dette problemet i mange tilfeller. 

Aldring

Etterhvert som vi blir eldre blir huden mindre elastisk og stram. Dette er et velkjent fenomen. Hvis du har gnidd deg ofte i øynene eller blitt utsatt for mye sol, kan dette forsterke problemet. Øyelokkene blir rett og slett strukket. Når skaden først har skjedd kan de ikke holde seg like godt oppe som før og du får øyelokk som henger lavere. 

øyelokk hos ei eldre dame.

Allergier

Hvis du plages av pollenallergi eller andre typer allergier som påvirker ansiktet ditt, kan øyene og øyelokkene bli hovne. Allergi gir gjerne også kløe og rødhet i området rundt øynene. Resultatet er for mange følelsen av å ha tunge øyelokk. 

Ptose

Om øyelokket dekker mer av øyet enn normalt, kalles det ptose. Hvis dette påvirker synet ditt eller du føler at det går ut over utseendet, kan en øyelokkoperasjon forbedre tilstanden. 

Hvis du lider av ptose på grunn av muskelsykdommer eller av nevrologiske årsaker, kan legen behandle den underliggende sykdommen. Dette kan også ha en positiv virkning på hengende og tunge øyelokk. 

Tørre øyne

Hvis øynene dine produserer for lite tårer kan det føre til tørre øyne. Dette kan få øyelokkene til å føles tunge. Ofte følges tørre øyne av andre plager også, slik som rødhet, kløe og en stikkende følelse i øynene. Behandling mot tørre øyne inkluderer medisiner slik som kunstig tårevæske og salver som fåes kjøpt på apotek. Det finnes også muligheter for kirurgi i enkelte tilfeller. 

Høy bruk av pc, mobil eller nettbrett kan gi tørrhet i øynene.
Høy bruk av pc, mobil eller nettbrett kan gi tørrhet i øynene.

Overskuddshud over øynene

Dersom du har for mye hud over øyelokkene kalles dette dermatochalisis. Dette er en naturlig del av aldringsprosessen og forekommer typisk hos de over 50 år. Dermatochalisis kan behandles med øyelokkskirurgi. 

Øyelokksbetennelse

Øyelokksbetennelse er en inflammasjon i øyelokkene som kan gjøre at de føles tunge. Andre symptomer er rødhet og skorpedannelse der øyevippene er festet til øyelokket. 

Ved øyelokksbetennelse vil man gjerne prøve øyevask og varmt kompress over øyene. Andre behandlinger, slik som øyedråper, kan også anbefales av legen din. 

Behandlinger du kan bruke hjemme

Det finnes flere ting du kan gjøre for å lindre plagene ved tunge øyelokk. En studie fra 2013 viser at tilskudd av omega-3-fettsyrer kan ha en positiv effekt på tørre øyelokk. Studien viste også at omega-3 har en positiv virkning mot øyelokksbetennelse. 

Hjemmekurer mot øyelokksbetennelse

Tea tree-olje

Bland to dråper tea tree-olje og en halv teskje kokosolje som du påfører på øyelokkene. Mange naturmedisinere mener dette lindrer tørr hud og fjerner flass. En studie fra 2006 viste at tea tree-olje har anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaper. 

Tea tree-olje
Tea tree-olje

Svart te

Mange eksperter på naturmedisin og alternative behandlingsmetoder foreslår gjerne svart te mot øyelokksbetennelse. Prøv å legge en te-poste i kokende vann. La den deretter kjøle seg ned til den er passe varm. Klem vannet ut av teposen og legg den på øyet (med øyelokket lukket) i ti minutter. En studie fra 2001 viste at svart te har både antioksidanter og antibakterielle egenskaper. 

Svart te
Svart te

Kamille-te

Kamille-te har blitt brukt lenge for å behandle alt fra øreverk til såre øyne. Kamille-te kan også brukes i form av teposer og kan forbedre tilstander slik som øyelokkbetennelse. 

Tørr økologisk kamillete
Tørr økologisk kamillete

Hva skjer med øynene når vi blir eldre? 

Etterhvert som vi blir eldre er det mange faktorer som påvirker øynene. Hvis du har tunge øyelokk som ung, er det sannsynlig at en medisinsk årsak ligger bak. Etterhvert som vi blir eldre får vi gjerne mørke ringer og slappere hud rundt øynene. Dette er helt normalt, men hvis det er plagsomt er det som tidligere nevnt gode muligheter for behandling. 

Andre årsaker

En annen årsak til tunge og hengende øyelokk kan være fettansamlinger i det øvre eller nedre øyelokket. Dette kan få øyelokket til å se oppblåst ut. Fettansamlinger i øyelokkene er naturlig og skal fungere som en slags “pute” for nerver, blodkar og musklene i øyelokket. Over tid vil tyngdekraften og alderen påvirke disse “putene” slik at øyene ser mer posete ut. 

Behandling mot tunge øyelokk

I tillegg til alternative metoder for å behandle tunge øyelokk og kirurgi, finnes det også andre, kosmetiske inngrep man kan gjøre. Behandling med injeksjoner, f.eks. fillers har vist god effekt, da de kan rette ut rynker og fylle opp hulrom som har oppstått over tid. Dette er noe du kan snakke med din fastlege om, dersom du ikke ønsker kirurgi eller hvis plagene ikke kan lindres uten andre medisiner. 

Også slike behandlinger kommer med risiko. Fillere i områdene rundt øynene kan føre til at væske bygger seg opp over tid og gi skygger og konturer rundt øyene man ikke ønsker. 

I mer alvorlige tilfeller kan fillere i verste fall føre til blindhet. Selv om risikoen for dette er lav, er det snakk om potensielt permanente skader på synet dersom fillere kommer inn i blodkar bak øynene. 

Det beste er derfor ikke-medisinske inngrep ved mindre alvorlige plager, eller kirurgi dersom din lege mener dette er nødvendig.

Kan du trene opp øyelokkene? 

Dessverre er ikke dette mulig. Øvelser for å forebygge eller forhindre tunge øyelokk eksisterer ikke. Og hvis du tenker over det, er det ikke så rart: vi bruker øyelokkene fra vi våkner til vi legger oss hver dag. De får altså konstant “trening”. 

Et gjennomsnittlig menneske blunker utrolige 30.000 ganger per dag. Derfor er det ikke mye vi kan gjøre på denne fronten for å trene bort hengende øyelokk. 

Det du kan gjøre, er å forebygge plager ved å unngå å ta på øynene. Dersom du gnir deg mye i øynene kan dette som tidligere nevnt slite ut huden. Det kan føre til inflammasjon. Dette kan også føre til tidlig aldring. 

Konklusjon

Tunge øyelokk kan ha mange forskjellige årsaker. Hvis du plages av disse symptomene bør du alltid snakke med legen din for å avgjøre hva som ligger bak plagene.

Heldigvis finnes det også mange naturlige metoder for å lindre plagene ved tunge øyelokk, slik vi har sett nærmere på her. Men uansett hvilke metoder du velger å gå for, bør legen være første stopp dersom tunge øyelokk blir plagsomt for deg. Mange underliggende sykdommer og helseplager kan trenge medisinsk hjelp, f.eks. ved kirurgiske inngrep eller reseptbelagte medisiner. 

Til syvende og sist er det mye du kan gjøre selv. Unngå å gni deg i øynene, prøv gjerne naturlige midler for å lindre inflammasjon og irriterte øyne og snakk med legen din hvis du har spørsmål. Øynene er vårt vindu ut til verden. La oss ta godt vare på de. 

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!