Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

6 Årsaker til Mørke Ringer Under Øynene, Ifølge en Hudlege

Innhold

De vanligste årsakene til mørke ringer under øynene er mangel på søvn og genetikk. Mørke ringer under øynene kan også være forårsaket av allergier, overdreven alkoholforbruk og aldring. Mer alvorlige medisinske tilstander som anemi eller jernmangel kan også forårsake mørke sirkler. 

Mørke ringer under øynene er et vanlig problem som mange sliter med, og det kan være av forskjellige årsaker. I dette blogginnlegget kan du lese om hva som forårsaker mørke ringer og hvordan du kan behandle dem. 

Hva er mørke ringer under øynene? 

Mørke ringer er når huden under begge øynene ser mørkere ut. Mørke ringer er ofte et resultat av to dermatologiske tilstander: 

  • tynning av huden under øynene som gjør at blodårene virker mer synlige
  • slitne øyne som resulterer i mørke skygger under øynene

Mørke ringer under øynene kan oppstå av flere årsaker og kan være forbundet med et helseproblem, eller ikke. De kan også være en arvelig egenskap sett fra tidlig barndom, som kan forverres når man blir eldre. Mørke ringer kan vanligvis behandles, avhengig av hva som forårsaker dem. 

Under-eye mask
Under-eye mask.

Her er seks årsaker til mørke ringer under øynene og hvordan man kan redusere utseendet deres: 

1. Mangel på søvn 

Søvnmangel kan føre til at huden blir blek. Blodårene under huden blir tydeligere, som gir inntrykk av mørke ringer. Å få minst syv til åtte timers søvn om natten kan bidra til å redusere forekomsten av mørke ringer. 

Woman sleep with dog on sofa
Woman sleep with dog on sofa

2. Aldring 

Når man blir eldre begynner vevet rundt øynene å bli tynnere, som får dem til å se hovne og slitne ut. Det finnes medisinske behandlinger som spesifikt kan redusere og behandle sirkler under øynene, som filler og laserterapi. Det er ikke alle som er kandidater for disse prosedyrene, snakk derfor med lege om det er det riktige valget å ta. 

Smiling older woman using laptop
Smiling older woman using laptop

3. Allergier 

Allergier og tørre øyne kan også bidra til mørke ringer. Når man får en allergisk reaksjoner, frigjør kroppen histaminer, som kan forårsake kløe og rødhet i øynene. Det kan føre til at man gnir seg i øynene, og irritasjonen, hevelsen og mørke skygger øker. Opplever man andre allergisymptomer, som kløende øyne og nysing, kan allergier være årsaker til mørke sirkler. 

Å ta et antihistamin, som Benadryl eller Zyrtec, kan bidra til å redusere allergisymptomer som kan forverre tilstedeværelsen av mørke sirkler. Dette er bare effektivt dersom allergier er årsaken til de mørke sirklene. Det anbefales ikke å ta et antihistamin hvis man ikke lider av allergi. 

Woman suffer from allergy from pollen allergy at sakura season
Allergier og tørre øyne kan også bidra til mørke ringer.

4. Genetikk 

Mens mørke sirkler kan ha miljømessige årsaker, kan de også være genetiske. Forskning har vist at familiehistorie er en viktig faktor som assosieres med mørke ringer og at gjennomsnittsalderen for debut for mørke ringer blant deltakerne var 24 år. Genetikk kan bestemme et par faktorer som bidrar til mørke sirkler: kollagennivåer og melaninproduksjon. 

  • kollagen er et protein i kroppen som bidrar til å holde huden elastisk og reduserer forekomsten av rynker 
  • melanin refererer til mørkebrune eller svarte pigmenter i huden. De kan behandles av hudlege
Skin Disorders. Cropped Shot Of Slim Female With Vitiligo Standing In Underwear
melanin refererer til mørkebrune eller svarte pigmenter i huden.

5. Jernmangel og anemi 

Anemi er en medisinsk tilstand, preget av utilstrekkelig mengde røde blodlegemer. Det er vanligvis forårsaket av mangel på jern i kosten. Med anemi kan ikke blodceller frakte nok oksygen til kroppens vev – inkludert de under øynene. Dette kan resultatere i mørke øykesirkler.

Studier fra 2014 viste at omtrent halvparten av de 200 pasientene med mørke ringer under øynene hadde jernmangelanemi. Deltakerne i studien rapporterte en forbedring av de mørke ringene når anemien ble behandlet. Tegn på anemi inkluderer tretthet, svimmelhet og blek hud. Man bør oppsøke lege ved disse symptomene, og ta jerntilskudd. Å ha et sunt kosthold med jernrik mat, som spinat, bønner og sjømat, kan forebygge anemi. 

Unhappy woman sitting on floor thinking at problems, suffering from anxiety
Tegn på anemi inkluderer tretthet, svimmelhet og blek hud.

6. Røyking og alkoholforbruk 

Både røyking og drikking kan øke forekomsten av mørke sirkler under øynene ved å dehydrere huden. Å drikke alkohol fører til at blodårene utvider seg under øynene, slik at de mørke ringene ser mer fremtredende ut. Alkohol kan også påvirke søvnen negativt, som også forverrer mørke ringer. 

Karbondioksid i sigaretter fratar oksygenet i huden, som kan få det til å virke mørkere på steder hvor huden er tynn, som under øynene. Røyking fremskynder også aldring av huden ved å bryte ned kollagen. Røyking skader huden og fører til tidlig aldring, og en svekket kollagenproduksjon som fører til mørke ringer under øynene. 

group of friends clinking glasses on alcohol on roof party
Både røyking og drikking kan øke forekomsten av mørke sirkler under øynene ved å dehydrere huden

Vi anbefaler

Dette er et populært tema om dagen, og et emne vi får mange henvendelser knyttet til. Våre eksperter har samlet de beste anbefalingene, og nedenfor kan du se et utvalg av produkter som anbefales.

1. BIOLUMIN-C EYE SERUM 15ml – Øyeserum med ultrastabilt C-vitamin som lysner, strammer opp og beskytter huden rundt øynene

BIOLUMIN-C EYE SERUM 15ml

2. Pro-Collagen Advanced Eye Treatment – Øyeserum for fine linjer og rynker rundt øynene.

Pro-Collagen Advanced Eye Treatment

Konklusjon 

Mørke ringer under øynene kan ha mange forskjellige årsaker, og i noen tilfeller være et tegn på et helseproblem som anemi. Hvis de mørke sirklene ikke blir bedre med tilstrekkelig søvn eller hjemmemedisiner, kan man snakke med lege for å finne den underliggende årsaken. 

Bestill time