Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hva er IPL hårfjerning? Alt du trenger å vite i 2022

Innhold

I årevis har IPL hårfjerning vært en godt bevart hemmelighet i skjønnhetsindustrien. Tilgangen på teknologien har vært forbeholdt profesjonelle skjønnhetssalonger og hårfjerningsklinikker. Nå for tiden er ting i endring: IPL hårfjerning har tatt markedet med storm og stadig flere får øynene opp for teknologien som lover skånsom og varig hårfjerning, helt uten barberhøvler, smertefull voksing eller hårfjerningskremer som tørker ut leggene. 

Men hva er egentlig IPL hårfjerning og fungerer det så bra som ryktene skal ha det til? 

Vi ser nærmere på hvordan teknologien fungerer, hva den fungerer best på og hvordan det oppleves å bruke denne teknologien for å bli kvitt uønsket kroppshår. 

Hva er IPL hårfjerning? 

IPL står for Intense Pulsed Light. Kort forklart sender man en relativt sterk men samtidig skånsom lyspuls mot huden, som trenger helt inn til hårrøttene. Lyset fører til at hårrøttene går i dvale. 

Effekten av IPL kommer gradvis og over tid. Når du følger anbefalt behandlingsplan vil områdene du behandler få stadig mindre hår

Når du oppnår glatt hud med IPL hårfjerning varer resultatene også mye lengre enn med andre hårfjerningsmetoder. Faktisk kan du oppnå så mye som åtte uker uten ny hårvekst etter bare noen få behandlinger. 

Young female beautician holding IPL laser device
Bilde av en IPL hårfjerner

Siden teknologien er så skånsom kan den også brukes på flere områder av kroppen. Mange IPL hårfjernere kommer med tilbehør som lar deg bruke den under armene, langs bikinilinjen og i ansiktet. IPL har dermed potensialet til å erstatte både voks, hårfjerningskremer og barberhøvler. 

Slik fungerer IPL hårfjerning

Nå som vi har sett på hva IPL hårfjerning går ut på, skal vi gå nærmere inn på hvordan det hele fungerer. 

IPL fungerer takket være hudpigmentet melanin. Melanin er pigmentet som gir oss brunfarge når vi blir utsatt for sol. 

Når det skilles ut i huden gjør at at huden absorberer lys, samtidig som det beskytter oss mot stråling fra f.eks. sola. Melanin gjør også at hårrøttene absorberer det kraftige blinkende lyset fra IPL hårfjernere. Dette stimulerer hårrøttene til å gå i dvale og gir deg derfor glattere og hårfri hud. 

Så hvordan bruker du IPL hårfjerning? 

Først trenger du en IPL hårfjerner. Det finnes mange gode modeller på markedet i dag. Flere store merker, slik som Philips og Braun, har kastet seg på trenden og vist at hårfjerning enkelt kan utføres hjemme. 

De fleste modellene og merkene har en tilnærmet lik fremgangsmåte: 

  • Barber, voks eller bruk hårfjerningskrem for å fjerne håret der du skal bruke IPL hårfjerning
  • Velg riktig lysintensitet for din hudtone
  • Skru på enheten
  • Sett den mot huden du vil behandle og trykk på blink-knappen 
  • Gå til neste punkt du vil behandle og gjenta

Normalt tar det 5 – 15 minutter å behandle f.eks. leggene. Når du har brukt en IPL hårfjerner noen ganger vil du merke at håret ikke vokser ut igjen. Da trenger du som regel ikke å fjerne håret manuelt med barbering osv. før du foretar en vedlikeholdsbehandling. 

Fordeler med IPL hårfjerning

Sammenlignet med andre hårfjerningsmetoder tar IPL lenger tid. Men til gjengjeld får du et langt mer varig resultat, som kan vare i flere uker før håret vokser ut igjen. I tillegg blir det lille håret som kommer tilbake tynnere og mykere, slik at det også blir mindre synlig. 

Mange opplever meget gode resultater etter bare noen få behandlinger hjemme. 

Fungerer IPL hårfjerning på alle typer kroppshår? 

Det kommer an på enheten du har. De fleste kjente merkene har enheter som også lar deg fjerne hår under armene, i bikinilinjen eller ansiktet. Det er derfor viktig at du følger instruksjonene til din spesifikke enhet, da alle er forskjellige. 

Hvem kan prøve IPL hårfjerning hjemme? 

Mange lurer på om hudtypen deres egner seg for IPL hårfjerning. Ikke alle kan eller burde bruke denne teknologien, men IPL til hjemmebruk har kommet langt de siste årene. Derfor kan grupper som ikke kunne bruke IPL før, sannsynligvis gjøre det i dag. Likevel finnes det noen viktige unntak: 

IPL hårfjerning bør ikke brukes på følgende hårfarger: 

  • Rødt
  • Lyseblondt
  • Grått

Og heller ikke på hudtype 5 og 6 – altså de to mørkeste hudtypene. 

Different hair colors
Hårfarger

Det anbefales heller ikke at man bruker IPL hårfjerning dersom man går på medisiner som fører til lysømfintlighet. Hvis du har epilepsi som kan utløses av blinkende lys bør du snakke med en lege før du eventuelt benytter slik behandling. 

Hvordan føles det å bruke IPL? Gjør IPL vondt? 

Kort sagt: nei, det gjør ikke vondt. Teknologien har gått gjennom klinisk utprøving i en årrekke og smerter er meget uvanlig ved korrekt bruk. De fleste som har prøvd IPL hårfjerning beskriver det som et følelse av varme der man blinker, men ingen smerte.

Enkelte brukere kan få rødhet eller irritasjon i huden av det blinkende lyset. I de fleste tilfeller hjelper det da å skru ned intensiteten. Det er også viktig at man sørger for helt ren og hårfri hud før man bruker IPL hårfjerning. 

Det er avgjørende at man bruker riktig intensitet for din hudtype. Instruksjonene til din enhet skal ha en forklaring på hvilken intensitet som er best egnet for deg. Det kan også lønne seg å begynne lavere enn det anbefalte nivået, før man gradvis øker styrken opp til ønsket nivå. På den måten unngår man ubehag. 

Man skal også unngå å blinke på det samme stedet gjentatte ganger under en behandling. Dette kan føre til irritasjon i huden. 

IPL hårfjerning skal ikke brukes på hud som allerede er skadet, f.eks. om du er solbrent eller har sår, utslett ol. Man skal heller ikke bruke IPL på tatoveringer eller hvis man har infeksjoner i huden. 

Hva er forskjellen på laser og IPL?

Mange lurer på dette. Fordi effekten av de to typene hårfjerning er veldig lik, tror mange at IPL og laserhårfjerning er det samme. 

De to metodene har mye til felles. Begge bruker lys og varme som sendes inn i hårsekkene Fordi laser kun bruker lys som har én bølgelengde og styrke, er dette mindre skånsomt enn IPL hårfjerning, som bruker bredspektret lys med varierende styrke. 

Derfor kan vi si at IPL som regel har færre bivirkninger, er mer skånsomt for huden og fører til mindre ubehag. Resultatene er tilsvarende som ved laser ved korrekt bruk over tid. 

Kan jeg ta solarium før eller etter bruk av IPL hårfjerning? 

Det anbefales ikke å ta solarium eller utsette huden for mye direkte sollys før og etter IPL hårfjerning. Hud som har solskader kan bli lettere irritert og føre til at IPL-behandlingen gir flere ubehagelige bivirkninger. Derfor bør du alltid vente i minst et par uker, før du benytter IPL etter solarium. 

Det anbefales ikke å ta solarium eller utsette huden for mye direkte sollys før og etter IPL hårfjerning.
Det anbefales ikke å ta solarium eller utsette huden for mye direkte sollys før og etter IPL hårfjerning.

Når du har brukt IPL bør du unngå solarium eller direkte og sterkt sollys i minst 48 timer på områdene du har behandlet.

Hva slags resultater kan jeg forvente med IPL hårfjerning? 

Hvor gode og raske resultater du oppnår vil avhenge av din hudtype, hårtype og enhet. Normalt vil man ikke oppleve stor forskjell de første ukene. Dette er fordi det tar tid å sette hårsekkene i dvale. 

Etterhvert vil du begynne å merke at hårene som kommer tilbake er tynnere, mykere og enklere å fjerne. Dette betyr at hårfjerningen fungerer og at du er på rett vei. 

Når du har brukt IPL hårfjerning i flere uker vil du merke at hårene ikke lenger kommer tilbake. Et og annet hår kan dukke opp, men disse kan du enkelt nappe ut. 

Etter ukentlig behandling i 8 – 12 uker kan du som regel trappe ned til å vedlikeholde resultatene en gang i måneden. 

Bestill time