Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Pigmentflekker – hva er årsaken og hvordan kan jeg bli kvitt dem?

Innhold

Hyperpigmentering – også kjent som pigmentflekker – er en vanlig hudsykdom som gjør visse områder av huden mørkere enn andre. Ekstra melanin skaper flekker eller områder som ser brune, svarte, grå, røde eller rosa ut. Områdene er ikke smertefulle eller kløende, men de kan gå ut over pasientens selvtillit. Heldigvis finnes det en rekke livsstilsendringer og behandlinger som kan hjelpe, i tillegg til forebyggende tiltak som god beskyttelse mot solens UV-stråler og tilstrekkelig hudpleie.

Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker er en vanlig hudsykdom som gjør noen områder av huden mørkere enn andre. «Hyper» betyr mer, og «pigment» betyr farge.

Hyperpigmentering kan vises som brune, svarte, grå, røde eller rosa flekker eller flekker. Flekkene kalles noen ganger aldersflekker, solflekker eller leverflekker.

Flekkene kan oppstå i bare ett område av kroppen eller over hele kroppen.

Hvem får pigmentflekker?

Pigmentflekker kan påvirke mennesker av enhver rase eller etnisitet. Noen typer rammer bestemte kjønn oftere enn andre, slik som melasma, som oftere rammer kvinner. Visse aldersgrupper er også mer utsatt for enkelte typer, slik som fregner hos barn og unge.

Hva forårsaker pigmentflekker?

Huden får fargen sin fra et stoff som kalles melanin, som produseres av hudceller. Når disse hudcellene tar skader eller ikke fungerer som normalt kan de produsere for mye melanin. Melaninet kan klumpe seg, noe som får avgrensede områder til å se mørkere ut enn resten av huden.

Mange ting kan føre til hyperpigmentering:

 • Binyresykdommer som Addisons sykdom fører til at kroppen ikke lager nok av hormonet kortisol
 • Genetikk, for eksempel om noen i familien har fregner
 • Hormonendringer, for eksempel under pubertet eller graviditet.
 • Skade på huden (for eksempel akne, kutt eller brannskader), som noen ganger kalles postinflammatorisk hyperpigmentering.
 • Medisiner, som p-piller (p-piller) og medikamenter som forårsaker lysfølsomhet.
 • Melasma.
 • Mangel på vitamin B12 og folsyre.
 • Solskader (disse flekkene kalles ofte solar lentigo).
 • Sykdom i skjoldbruskkjertler

Typer pigmentflekker

Selv om de ulike typene pigmentflekker kan ligne på hverandre, kan behandling og forebygging variere, avhengig av type.

Her er de vanligste typene:

 • Lentigo solare. Dette kalles også leverflekk. De er som regel lysebrune eller mellombrune og flate. De dukker gjerne opp på områder som blir eksponert for mye sol, slik som ansiktet og brystet. Lentigo solare er vanligvis fra 1 mm – noen få cm i diameter.
 • Postinflammatorisk hyperpigmentering. Dette er økt pigmentering i huden som oppstår etter hudskader eller irritasjon av huden. De er flate, brune og kan f.eks. oppstå etter behandling mot eksem. Vanligvis forsvinner disse flekkene av seg selv.
 • Fregner. Dette er vanligst hos barn og typisk hos de med blå øyne og blondt eller rødlig hår. Soleksponering gjør at fregnene dukker opp og de blir mindre utpreget i vinterhalvåret.
 • Melasma. Dette er en forandring i huden som vises som brune, flate flekker i ansiktet. Rammer hovedsakelig kvinner. Pigmenteringen kan være brun eller ha gråaktig farge. Melasma oppstår vanligvis etter soleksponering, men også hormonelle endringer og p-piller kan føre til melasma.
 • Lentigo maligna. Dette er pigmentflekker som forårsakes av solskader. Dette kan utvikle seg videre til føflekkreft av typen lentigo maligna melanom.
 • Seboreiske keratoser. Dette kalles også flate talgvorter. De er godartede, flate og lysebrune. Forveksles ofte med lentigo solare.

Hvit pigmentflekk – hva kan det være?

I motsetning til hva mange tror, er ikke hvite flekker i huden som oppstår etter soling det samme som en pigmentflekk.

Mange opplever å få hvite flekker i huden etter blant annet soling. Dette er veldig vanlig og som regel helt ufarlig. Det betyr ikke at det ikke bør behandles.

Dersom du får hvite flekker på huden kan det være forskjellige årsaker bak:

 • Sopp, spesifikt malassezia furfur. Disse hvite flekkene oppstår når en syre fra soppen hemmer produksjonen av pigment i huden. Soppen kan ikke utryddes fullstendig og derfor er gjentatte behandlinger ofte nødvendig.

  Behandling kan være så enkelt som å bruke sjampo mot flass som du lar virke i et kvarter før du skyller ut. Fuktighetskrem med propylenglykol, som f.eks. Propyless kan også hemme soppvekst.
 • Vitiligo. Dette er en immunologisk hudsykdom der kroppens immunforsvar angriper cellene som har ansvar for å produsere pigment i huden. Dette er ikke farlig men om flekkene plager deg kan du behandle det med steroide kremer og UV-terapi.
 • Genetiske sykdommer. Sykdommer som idiopatisk gutatte hypomelanose kan forårsake hvite flekker i huden.
 • Eksem. Hos barn kan visse typer eksem forårsake hvite flekker, slik som ptiriasis alba.

Hva er symptomene?

De eneste symptomene på pigmentflekker er de mørkere områdene i huden. Hvis du har flekker på huden din som kommer i følge med andre symptomer bør du oppsøke din fastlege eller en hudlege.

Hvordan diagnostiseres pigmentflekker?

For å diagnostisere pigment og leverflekker kan legen:

 • Spørre deg om sykehistorien din, om medisiner du tar og når symptomene begynte
 • Foreta en fysisk undersøkelse ved å se på huden din under et spesielt, ultrafiolett lys
 • Ta blodprøver for å sjekke om du har nok vitaminer, riktig hormonbalanse og funksjon i skjoldbruskkjertelen
 • Ta en biopsi (liten prøve av huden) for å avdekke eventuelle unormale hudceller

Behandling mot pigmentflekker

Avhengig av årsakene til misfargingen i huden, kan legen foreslå noen livsstilsendringer:

 • Unngå solskader ved å holde deg unna direkte sollys, bruke solkrem og beskytte huden med klær
 • Et godt Vitamin C serum og Retinol krem er avgjørende i behandlingen mot pigmentflekker
 • Slutte med medisiner som forårsaker pigmentflekker
 • Ta vitamintilskudd
 • Skrive ut resept på medisiner, kremer eller salver som kan hjelpe. Dette kan inkludere azelainsyre, kortikosteroider, glykolsyre, hydrokinon, salisylsyre, blekemiddel, c-vitamin eller vitamin B3
 • Legen kan anbefale andre behandler, slik som kjemisk peeling, kryoterapi, eller laserbehandling

Fjerning av pigmentflekker hjemme

Vi anbefaler følgende hjemmeprodukter for behandling av pigmentflekker:

https://www.velbehag.no/?s=retinol&post_type=product
https://www.velbehag.no/produkt/c-collagen-brighten-firm-vitamin-c-serum/

Kjerringråd for pigmentflekker

Dersom du vil fjerne pigmentflekker, finnes det mange behandlinger man kan prøve selv.

Eplesidereddik mot pigmentflekker

Eplecidereddik inneholder flere ingredienser som kan bidra til å fjerne døde hudceller. Dette inkluderer alfa hydroksysyrer, som ifølge denne publikasjonen fra National Institutes of Health i USA, har en eksfolierende effekt på huden som kan bidra til å minimere synligheten av pigmentflekker.

For å bruke eplecidereddik mot pigmentflekker må eddiken vannes ut (ca. en spiseskje i et halvt glass med rent vann) før du påfører blandingen med en bomullsdott. Sørg for at huden er ren og tørr før du påfører blandingen.

La blandingen være på huden i en halv time og gjenta behandlingen daglig i 1 – 2 måneder.

Canesten mot pigmentflekker

Dette er et av kjerringrådene som går igjen på diverse forum der ute. Canesten er en soppdrepende salve som vanligvis brukes mot soppinfeksjon i underlivet og mot gjærsopp. Canesten inneholder klotrimazol som sitt hovedvirkestoff.

Canesten bør ikke brukes uten å snakke med din lege.

Krem mot pigmentflekker

Det finnes mange kremer mot pigmentflekker. Disse kan kjøpes på https://www.velbehag.no/produkt/c-collagen-brighten-firm-vitamin-c-serum/.

Vanlige ingredienser i krem mot pigmentflekker er:

 • Mequinol, som forhindrer metabolske prosesser i melanocytter. Studier har vist god effekt, spesielt ved lentigo solare – altså pigmentflekker forårsaket av solskader.
 • Antioksidanter som C-vitamin
 • Niacinamid
 • Salisylsyre
 • Fytinsyre
 • Alfa-liponsyre
 • Ellaginsyre

Hjemmelaget krem

Et annet kjerringråd mot pigmentflekker går ut på å blande 2 ss melkepulver, 20 dråper hydrogenperoksid og 2 dråper glyserol. Denne kremen kan man bruke i rundt 20 minutter på huden før man skyller den av.

Det er viktig å påpeke at slike alternative behandlinger ikke har medisinsk dokumentert effekt, men at mange mener dette kan bidra til å redusere synligheten av misfarging og pigmentflekker i ansiktet.

Hvordan kan jeg forebygge pigmentflekker?

Man kan ikke alltid forhindre pigmentflekker, da disse kan komme av mange årsaker. Det viktigste forebyggende tiltaket du kan gjøre selv, er å beskytte huden mot solskader.

 • Bruk solkrem som beskytter mot både UVA og UVB-stråler med solfaktor 30
 • Unngå for mye soltid, spesielt midt på dagen
 • Beskytt huden med solhatt og klær. Ansiktet er spesielt utsatt for pigmentflekker.

Hvor lenge varer pigmentflekker?

Hyperpigmentering går ikke over. Behandlinger kan bidra til å redusere eller fjerne flekkene, men dette kan ta lang tid og kreve gjentatte behandlinger.

Å leve med hyperpigmentering

Enten du har fått aldersflekker, solflekker, leverflekker eller andre former for pigmentskader i huden, har de alle til felles at de kan påvirke selvtilliten din.

Dersom du allerede er plaget med pigmentflekker er det ekstra viktig at du beskytter utsatte områder mot solen.

Vær tålmodig når du behandler og tester ut forskjellige metoder for å fjerne pigmentflekker. Dette kan ta flere måneder og ikke alle behandler egner seg for alle. Du bør snakke med en hudlege før du vurderer å bruke medisiner.

Du bør unngå å plukke på kviser i huden, da dette kan føre til ytterligere hudskader og synlige arr.

Å ha pigmentflekker er vanlig. Det er vanligvis ikke farlig, men bør undersøkes av en hudlege dersom du er i tvil.

Enten du har pigmentflekker eller ikke kan eksfoliering og daglig tilførsel av fuktighet gjennom fuktighetskremer av høy kvalitet bidra til en sunn hud.

Når bør jeg oppsøke lege?

Du bør oppsøke lege for pigmentflekker hvis huden er:

 • Rød
 • Føles varm ut
 • Klør
 • Er smertefull/oversensitiv
 • Hvis du blør eller om det kommer ut puss fra huden

Fjerne pigmentflekker i ansiktet – pris

Det er mange klinikker som tilbyr behandling mot og fjerning av pigmentflekker. Vi har sett nærmere på hva dette kan koste, da pris er en avgjørende faktor for om pasienter velger å benytte klinikkbehandlinger.

Prisen for å fjerne pigmentflekker avhenger selvfølgelig av størrelsen, antallet og omfanget. Også typen pigmentflekk som skal fjernes kan påvirke prisen.

En typisk pris starter på 500 kroner, men regningen kan raskt havne på flere tusen kroner for mer kompliserte prosedyrer. Derfor kan det være lurt å ta kontakt med flere klinikker, slik at du kan innhente tilbud fra flere aktører.

Det er verdt å nevne at pris for å fjerne pigmentflekker i ansiktet ikke bør være den eneste avgjørende faktoren når du velger en klinikk. Kvaliteten på behandlingen og andre kunders tilbakemeldinger bør veie minst like tungt som pris.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg: