Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

14 Måter å Bli Kvitt Poser Under Øynene 

Innhold

Hva kan man gjøre for å redusere poser under øynene? Selv om det finnes utallige produkter på markedet som hevder å hjelpe til med å lysne området under øynene, fungerer de ikke alltid. Å drikke mer vann og bruke en kald kompress kan hjelpe til med å krympe posene raskt, men den eneste måten å redusere utseendet på lang sikt er å gjøre enkelte livsstilsendringer. Dette gjelder spesielt hvis posene har mørke ringer og er genetisk arvet. 

Andre vanlige årsaker inkluderer 

 • Allergier
 • Eksem
 • Kronisk utmattelse
 • Pigmenteringer
 • Soleksponering
 • Aldring 

Fortsett å lese for å lære mer om hvordan du kan bli kvitt posene under øynene for godt. 

1. Påfør teposer 

Te er ikke bare til for å drikke av. Man kan faktisk bruke koffeinholdige teposer under øynene for å motvirke mørke ringer og poser. Koffeinet i teen inneholder kraftige antioksidanter og kan øke blodstrømmen til huden. Det skal også beskytte mot UV-stråler og bremse aldringsprosessen. Spesielt grønn te har blitt brukt som eksempel på å ha anti-inflammatoriske egenskaper. 

 • Legg to teposer i vann i 3 til 5 minutter
 • La teposene avkjøles i kjøleskap i 20 minutter
 • Klem deretter ut den ekstra væsken og legg posene på området under øynene
 • La teposene ligge her i 15 til 30 minutter 

2. Bruk en kald kompress 

Kast ut de dyre kremene. Å bruke en kald kompress er et enkelt grep mot mørke ringer, med materialer du allerede har fra før av. Påføring av kulde på området kan hjelpe blodårene med å trekke seg raskt sammen for litt midlertidig lindring. 

Noen DIY-alternativer: 

 • Kjølt teskje
 • Kjølig agurk
 • Våt vaskeklut
 • En pose med frosne grønnsaker

Før du påfører, pakk kompressen med en myk klut for å beskytte huden mot å bli for kald. Du trenger bare å bruke kompressen i noen minutter for å se resultater. 

Å bruke en kald kompress er et enkelt grep mot poser under øynene
Å bruke en kald kompress er et enkelt grep mot mørke ringer

Vi anbefaler

Dette er et populært tema om dagen, og et emne vi får mange henvendelser knyttet til. Våre eksperter har samlet de beste anbefalingene, og nedenfor kan du se et utvalg av produkter som anbefales.

1. SKIN HEALTH – AWAKEN PEPTIDE EYE GEL 15ML – Oppstrammende og fuktighetsgivende øyegelé som reduserer hovenhet og fine linjer rundt øynene umiddelbart og over tid

SKIN HEALTH - AWAKEN PEPTIDE EYE GEL 15ML

3. Hold deg hydrert

Vann utgjør omtrent 60% av kroppsvekten din. Å være dehydrert kan føre til poser under øynene, og ved å øke vanninntaket bør dette hjelpe. Hvor mye vann bør man drikke? Det anbefales to til to og en halv liter vann om dagen for voksne. Vann er den beste tørstedrikken og lavkalorialternativet. Dersom du ikke liker vann, kan du prøve sprudlende vann, smaksatt vann eller vann med tilsatt frukt. Varm eller kald koffeinfri urtete er et annet godt alternativ.

Vann hjelper godt med poser under øynene
Vann hjelper godt med poser under øynene

4. Ta en antihistamin

Allergier kan forårsake hovne og mørke ringer under øynene. Man kan også oppleve rødhet eller rennende, kløende øyne. Denne reaksjonen kan være forårsaket av immunsystemets respons på noe som irriterer det, som allergener. Hvis du føler at posene under øynene kan være allergirelaterte, kan du spør legen om reseptfrie allergimedisiner.

Det kan være Benadryl, Zyrtec eller Claritin. Det er også en god ide å unngå potensielle allergener når det er mulig. Enkelte produkter for personlig pleie, som såper, sminke eller hårfarger, kan være allergener. Hvis du har problemer med å identifisere årsaken, bør du vurdere å loggføre for å se hvilke stoffer eller andre ting som kan forårsake reaksjonen. Hvis det er et kronisk problem, bør man ta kontakt med lege for å ta allergitesting. 

5. Legg til retinol i rutinen din 

Det kan være lurt å konsentrere seg om å bruke spesifikke ingredienser i hudpleierutinen. Retinolkremer kan brukes for en rekke hudproblemer, som: 

 • Acne
 • Psoriasis
 • Aldring

Retinol er en form for vitamin A, og kommer i krem, gel eller flytende form. Retinol kan forbedre kollagenmangel, som kan være en årsak bak poser under øyne. Retinol påføres vanligvis en gang om dagen. Ikke bruk dette eller ekstra vitamin A hvis du er gravid. 

Retinol Treatment. Cosmetician Applying Retinol Serum on Woman’s Face
Retinol behandling. Kosmetiker som påfører Retinol Serum på kvinnens ansikt.

6. Bruk lysnende produkter 

Hudlysende kremer inneholder en ingrediens som heter hydrokinon. Denne forstyrrer produksjonen av melanin i huden, og kan bidra til å redusere forekomsten av mørke poser eller ringer under øyne. Dette kan man få på resept av hudlege.

Det er viktig å bruke slike produkter regelmessig for å se varige resultater. Noen kan oppleve tørrhet, irritasjon og andre milde hudproblemer mens man bruker hudlysende produkter. Da bør man slutte å bruke produktet. 

7. Bruk solkrem hver dag

Å beskytte huden mot solens stråler kan hjelpe mot en rekke dermatologiske problemer, som: 

 • tidlig aldring
 • hudkreft
 • misfarging

Som et resultat kan solkrem også hjelpe mot poser under øynene. Det anbefales for alle mennesker å bruke solkrem. Bredspektret beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler er viktig. Man bør velge en formel med spf 30 eller høyere. Bør påføres regelmessig utover dagen. Det anbefales også å oppholde seg mest mulig i skyggen, og unngå solarium. 

Young woman applying sunscreen on her face in snow landscape

8. Ta av sminken før sengetid for å unngå poser under øynene

Å forbedre nattrutinen kan også hjelpe med å unngå poser under øynene. Det er spesielt viktig å vaske ansiktet før sengetid, hver kveld. 

Det er flere grunner til at man ikke bør sove med sminke og mascara på øynene. Det kan: 

 • skape irritasjon i øynene
 • gi en allergisk reaksjon 
 • Utvikle en infeksjon som skaper rødhet, hevelser eller andre symptomer

Å glemme å vaske ansiktet før natten kan over tid føre til rynker eller skade på huden. Når man sover med sminke, utsettes huden for frie radikaler. Dette har potensial til å skape oksidativt stress, som kan skape tidlig aldring i huden. 

Positive african american woman removing makeup with cotton pads
Husk å fjerne sminken før du legger deg.

9. Få åtte timer med søvn hver natt

Begrenset søvn kan skape mørke ringer rundt øynene over tid. De fleste voksne bør ha mellom syv til åtte timer med søvn hver natt. Har man utfordringer med dette, kan man lage en søvnplan, eller ha en fast leggetid og våken-tid. Man bør også unngå koffeinholdige drikker og matvarer i 6 til 12 timer før leggetid.

Man bør også unngå alkoholholdig drikke rundt leggetid. Man bør være ferdig spist to timer før leggetid, og fullføre anstrengende trening noen timer før. Slå av TV-er, mobiltelefoner og andre elektroniske enheter en time før leggetid. 

Sleeping young woman, healthy daytime sleep, on pillow with closed eyes
Nok søvn er en av de viktigste faktorene for å begrense mørke ringer under øynene.

10. Spis mer kollagenrik mat 

Når man blir eldre, svekkes musklene og vevet som støtter øyelokkene. Det betyr at huden kan begynne å synke, inkludert fettet som vanligvis er rundt øyene. Å øke inntaket av vitamin C kan hjelpe kroppen til å absorbere mer hyaluronsyre.

Denne essensielle syren finnes allerede naturlig i kroppen, men mengden som lagres avtar med alderen. Mat som er rik på vitamin C og aminosyrer kan også hjelpe med kollagenproduksjonen ved å øke nivåene av hyaluronsyre, og skape en sunnere hud.

Gode kilder til vitamin C inkluderer: 

 • Appelsin
 • Rød paprika
 • Kål og rosenkål 
 • Brokkoli
 • Jordbær

11. Spis mer mat med jern også 

Jernmangel-anemi er en tilstand der blodet mangler røde blodlegemer. Disse cellene er ansvarlige for å frakte oksygen til vev i kroppen. Jernmangel kan forårsake mørke ringer under øynene og til og med blek hud. Andre symptomer inkluderer blant annet: 

 • Tretthet
 • Kalde hender og føtter
 • Sprø negler
new york strip steak cooked in iron skillet

Mistenker du at du har anemi, er det lurt å oppsøke lege. Legen kan sjekke dette med en enkel blodprøve. Man kan trenge spesielle jerntilskudd for å komme tilbake på sporet. For milde tilfeller kan det hjelpe å øke diettinntaket av jern. Mat som er rik på mat inkluderer: 

 • Rødt kjøtt og svinekjøtt
 • Sjømat
 • Bønner
 • Grønne grønnsaker, grønnkål, spinat, rosiner, aprikos og annen tørket frukt 
 • Frokostblandinger, brød og pasta 
 • Erter

12. Kutt ned på salt mat 

Å spise for mye salt kan være roten til posene under øynene dine. Salt bidrar til kroppens væskeretensjon og kan gjøre deg oppblåst. Det kan også føre til andre helseproblemer, som hjertesykdom og hjerneslag. Det anbefales å innta 2300 milligram eller mindre salt, hver dag. Ideelt sett bør ikke voksne konsumere mer enn 1500 mg salt hver dag.

13. Kutt ned på alkohol 

Vurder å kutt ned på alkohol for å se lindring. Å drikke alkohol bidrar til dehydrering, som igjen vil føre til poser og mørke ringer under øynene. 

group of friends clinking glasses on alcohol on roof party

14. Slutt å røyke 

Røyking tømmer kroppens lagring av vitamin C, som er ansvarlig for å skape sunt kollagen i huden. Røyker man, øker risikoen for rynker, misfarging og poser under øyene. Å slutte å røyke vil også hjelpe mot andre helseproblemer. 

Bestill time