Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

14 tegn på jernmangel – Dette er Jernmangelanemi

Innhold

Jernmangel oppstår i kroppen når den ikke har nok jernmineral. 

Vi trenger jern for å produsere hemoglobin – et protein i røde blodceller som gjør at de kan frakte oksygen rundt i kroppen. 

Hvis kroppen din ikke har nok hemoglobin, fraktes ikke nok oksygen ut til de ulike delene av kroppen vår, slik som musklene. Dette fører til at de ikke fungerer optimalt. Tilstanden kalles anemi – bedre kjent som blodmangel. 

Selv om det finnes en rekke typer anemi, er jernmangelanemi den mest vanlige formen for blodmangel. Hvilke symptomer du får avhenger av: 

 • Hvor alvorlig tilstanden er 
 • Hvor raskt den utvikler seg
 • Alderen din
 • Og den generelle helsen din

I noen tilfeller opplever man ikke symptomer på jernmangelanemi i det hele tatt. 

Her er 14 tegn og symptomer på at du har jernmangel. Vi begynner med de mest vanlige og hva du bør gjøre for å rette opp i ubalansen. 

1. Utmattethet

Et av de vanligste symptomene på jernmangelanemi er utmattethet. Hvis du føler deg uvanlig trøtt og sliten, er dette et symptom jernmangel. 

Utmattetheten oppstår fordi kroppen vår mangler jernet den trenger for å produsere hemoglobin, som frakter oksygen rundt i kroppen. 

Uten nok hemoglobin kommer mindre oksygen frem til de ulike delene av kroppen, slik at de også får mindre energi. Hjertet må dessuten jobbe hardere for å frakte mer oksygenrikt blod rundt i kroppen. Dette kan gjøre deg utmattet. 

Siden trøtthet også er en vanlig del av en travel hverdag for de fleste av oss, er det vanskelig å sette diagnosen jernmangelanemi ut fra dette symptomet alene. 

Ofte kommer utmattetheten med følgesymptomer som svakhet, irritabilitet og konsentrasjonsvansker. 

Oppsummert

Utmattethet er et av de vanligste symptomene på jernmangel. Dette skjer fordi mindre oksygen fraktes rundt i kroppen. 

Utmattethet er et tegn på jernmangel
Utmattethet er et tegn på jernmangel

2. Hud som er blekere enn normalt

Hud som er blekere enn vanlig, og blekhet på øyelokk, er andre vanlige symptomer på jernmangel. 

Hemoglobinet er det som gir blodet sin karakteristiske, røde farge. For lite jern kan derfor gjøre blodet mindre rødt. Det fører til at huden mister sin varme farge og naturlige glød hos personer med jernmangel. 

En studie utført på barn i alderen 6 – 11 år, konkluderte med at blekhet i forbindelse med jernmangel kan oppstå på hele kroppen, eller bare bestemte deler av den, slik som: 

 • Ansiktet
 • Tannkjøttet
 • På innsiden av øyelokk og lepper
 • Neglene

Blekhet er ofte det første tegnet en lege ser etter når de skal diagnostisere jernmangel. Likevel bør tilstanden alltid bekreftes med en blodprøve. 

Blekhet oppstår vanligvis i moderate til alvorlige tilfeller av jernmangelanemi. 

Hvis du trekker øyelokket ditt ned mens du ser i et speil, skal innsiden av øyelokket ha en kraftig, rød farge. Er du derimot blek rosa eller gul på innsiden av øyelokket, kan dette være et tegn på jernmangel. 

Hos personer med mørkere hudtyper kan øyelokket være det eneste området som blir synlig påvirket av blodmangel.

Oppsummert

Hud som er blekere enn vanlig i ansiktet, øyelokk eller under neglene kan være et tegn på moderat til alvorlig jernmangel. Blekheten oppstår på grunn av for lite hemoglobin – stoffet som gjør blodet vårt rødt. 

3. Kortpustethet

Hemoglobin gjør at de røde blodcellene dine kan frakte oksygen rundt i kroppen. 

Når hemoglobinnivåene er for lave som følge av jernmangel, faller også oksygennivået i blodet. Det betyr at musklene dine ikke får nok oksygen til å gjennomføre helt normale aktiviteter, slik som å gå. 

Som et resultat vil kroppen puste raskere for å hente inn mer oksygen. Dette gjør kortpustethet og rask åndedrett til et vanlig symptom på jernmangel. 

Hvis du blir lett kortpustet når du utfører aktiviteter som vanligvis ikke fører til dette – slik som å gå en tur eller gå opp en trapp – kan det hende at du har jernmangel. 

Oppsummert

Kortpustethet er et symptom på jernmangel, siden mangel på hemoglobin gjør at oksygen ikke kan transporteres effektivt rundt i kroppen. 

Young girl with covid symptoms: breathing difficulties, fever and shortness of breath touch forehead
Kortpustethet

4. Hodepine

Jernmangel kan føre til hodepine, spesielt hos kvinner som har mensen. 

Foreløpig er koblingen mellom hodepine og jernmangel uklar. Forskere har teorier om at flere faktorer spiller inn, inkludert endringer i dopaminproduksjon og østrogennivåene i kroppen. 

Selv om det kan være mange årsaker til hodepine, kan altså jernmangel være en årsak. 

Oppsummert

Hodepine kan være et symptom på jernmangel, men det kreves mer forskning på forholdet mellom dopaminmangel, østrogennivåer og jernmangel. 

Indoor shot of frustrated European woman feels intense, suffers from pain, feels migraine and headac
Hodepine

5. Hjertebank

Merkbar hjertebank er et annet symptom på jernmangelanemi. 

Koblingen mellom jernmangel, anemi og hjerteproblemer er noe det stadig forskes på. En teori er at koblingen er relatert til oksygenforsyningen i kroppen vår. 

Hemoglobin er proteinet med ansvar for å transportere oksygen rundt i kroppen vår. Når du har jernmangel fører lave hemoglobinnivåer til at hjertet må jobbe hardere for å forsyne kroppen med nok oksygen. 

Det kan føre til ujevn hjerterytme eller følelsen av at hjertet slår unormalt raskt.

Dermed kan jernmangel forverre hjerteproblemer man allerede har, slik som hjertesvikt, angina eller hjerteinfarkt. 

Oppsummert

Om du har jernmangel må hjertet jobbe hardere for å transportere oksygen. Det kan forverre eksisterende hjerteproblemer. 

6. Tørr og skadet hud + hår

Tørr eller skadet hud og hår kan være tegn på jernmangel. 

Jernmangel senker hemoglobinnivået i blodet ditt, som kan redusere mengden oksygen som gjøres tilgjengelig for celler som står for hårvekst

Når huden mister oksygen kan den tørke ut og miste motstandskraft. Det samme kan skje med håret ditt. 

Jernmangel er også assosiert med hårtap og forskning viser at det kan være årsaken til dette – spesielt hos kvinner som enda ikke har nådd overgangsalderen

Det er normalt at noe hår faller ut når du børster og vasker håret. Mister du derimot større mengder hår kan det være relatert til jernmangel. 

Oppsummert

Hud og hår kan miste tilgangen på oksygen hvis du har jernmangel. Dette kan føre til tørrhet og skader på hud og hår. I alvorlige tilfeller kan det føre til hårtap. 

Girl scratching itch on hand, suffer from dry skin or pruritus, animal allergy, insect bites. Studio
ørr og skadet hud

7. Hevelser i tungen og munnen

Noen ganger kan munnen indikere om du har jernmangelanemi. Tegn på dette er hvis tungen blir hoven, får inflammasjon, blir blek eller uvanlig glatt. 

Jernmangel kan også føre til andre symptomer rundt munnen, slik som: 

 • Munntørrhet
 • En brennende følelse i munnen
 • Såre lepper og røde sprekker i munnvikene
 • Munnsår

Oppsummert

En sår, hoven eller uvanlig glatt tunge kan være et tegn på blodmangelanemi. Det gjelder også såre lepper og røde sprekker i munnvikene. 

8. Rastløse ben

Jernmangel har blitt knyttet til rastløse ben. 

Denne tilstanden gjør at bena rister og beveger seg når de egentlig skal slappe av. Personer med rastløse ben kan også oppleve at det klør eller kribler i bena og føttene. 

Det er vanligvis verst på natta, som igjen kan føre til søvnmangel. 

Årsaken til rastløse ben er enda ikke fastslått og forskerne forstår ikke tilstanden fullt ut. Likevel er det kjent at rastløse ben ofte oppstår sammen med andre tilstander, inkludert jernmangelanemi. 

Faktisk er det seks ganger større sjanse for at personer med jernmangelanemi rammes av rastløse ben, enn hos den øvrige befolkningen. 

Oppsummert

Personer med jernmangelanemi kan ha rastløse ben, som innebærer en sterk trang til å bevege beina mens man slapper av. 

9. Skjøre eller skjeformede fingernegler

Et mindre vanlig symptom på jernmangel er skjøre eller skjeformede fingernegler. Dette kalles koilonychia.

Vanligvis er det første tegnet skjøre negler som knekker eller fliser. 

I senere stadier av jernmangel kan skjeformede negler oppstå, som betyr at midten på neglen går ned mens kantene reiser seg, slik at den blir formet som en skje. 

Dette er et sjeldent symptom som kun oppstår hos rundt 5% av de som lider av jernmangel og da vanligvis kun i alvorlige tilfeller. 

Oppsummert

Skjøre eller skjeformede negler kan indikere alvorlig jernmangelanemi. 

Professional medical pedicure procedure while doctor using nail instrument
Skjøre eller skjeformede fingernegler

10 – 14: Andre mulige tegn på jernmangel

Det finnes mange symptomer og tegn på at du har for lite jern. Symptomene under er mer sjeldne og kan også være tegn på annen sykdom. 

Andre tegn på jernmangelanemi inkluderer: 

 • 10. Sug etter uvanlige ting. Hvis du er sugen på merkelige matvarer eller ting som normalt ikke er spiselig, slik som is, jord, leire, kalk eller papir, kan det være et tegn på jernmangel. Dette kan også oppstå under graviditet. 
 • 11. Depresjon. Jernmangelanemi kan være assosiert med depresjon hos voksne. Gravide kvinner med jernmangel kan ha høyere sjanse for å utvikle depresjon. 
 • 12. Kalde hender og føtter. Jernmangel betyr mindre oksygen levert ut i hender og føtter. Noen kan derfor fryse mer på hender og føtter. 
 • 13. Du får ofte infeksjoner. Fordi jernmangel trengs for et friskt immunsystem, kan mangel på det føre til at du lettere får infeksjoner. 
 • 14. Dårlig matlyst. Jernmangel er knyttet til dårlig matlyst på grunn av endringer i sulthormonet ghrelin. 

Symptomer på blodmangel hos barn

Jernmangel er den vanligste formen for mangelsykdom hos barn og unge i verden. Vanlige tegn på jernmangel og blodmangel hos barn inkluderer: 

 • Utmattethet
 • Svakhet
 • Blekhet
 • Irritabilitet
 • Ørhet

Ved kronisk blodmangel er det også vanlig å se tørr munn, inflammasjon i leppene, hårtap og tungeatrofi – en tilstand som får tungen til å se glatt og blank ut. 

Nevrologiske symptomer, slik som ADHD, rastløse ben og affektkramper har også blitt observert i barn med jernmangel. 

Symptomer på jernmangel hos eldre

Blodmangel er vanlig hos eldre. Symptomene i denne delen av befolkningen kan være mindre spesifikke og inkluderer:

 • Utmattethet
 • Blekhet
 • Kortpustethet
 • Brystsmerter
 • Ødem og væskeretensjon

Andre ganger kan symptomene være mer spesifikke og inkludere koilonychia, sug etter merkelige matvarer eller ikke-spiselige gjenstander og tungeatrofi. 

Sammenlignet med hos yngre personer, har eldre større sjanse for sykdommer som er knyttet til jernmangelanemi, siden disse sykdommene kan forårsake kronisk blodtap, føre til dårligere absorpsjon av jern eller involvere langvarige betennelser. 

Eksempler på slike tilstander er magesår, tarmkreft og kronisk nyresykdom.

Eldre har også større sannsynlighet for å ta ulike medisiner, slik som NSAIDs (ikke-stereoide antiinflammatoriske legemidler, slik som Paracet), blodfortynnende medisiner og protonpumpehemmere (medisin mot halsbrann, magesår og sår i spiserøret).  

Oppsummert

Andre tegn på jernmangel inkluderer merkelige matsug, depresjon, gjentatte infeksjoner og kalde hender/føtter. Barn og eldre deler mange symptomer, men nevrologiske symptomer som ADHD er mer vanlig hos barn. 

Vanlige årsaker til jernmangel

Jernmangel kan forårsakes av en rekke faktorer og kan forekomme i alle aldre. Noen av de vanligste årsakene er: 

 • Jernmangel som følge av en diett som ikke gir nok jern
 • Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) eller cøliaki
 • Økt jernbehov hos gravide
 • Blodtap som følge av kraftig menstruasjon eller indre blødninger

Blødning i magen eller invollene kan også føre til anemi hos voksne som ikke lenger menstruerer. Denne blødningen kan utløses av: 

 • For stort inntak av NSAID’s (f.eks. Paracet eller Ibux)
 • Magesår
 • Hemoroider
 • Kreft i mage- eller tarm (mindre vanlig)

Hva fører til blodmangel?

Blodmangel oppstår når du mangler nok røde blodceller til å levere oksygen rundt i kroppen. 

Jernmangel er en vanlig årsak til blodmangel, men ikke den eneste. Andre vanlige årsaker inkluderer: 

 • Inflammasjon, autoimmune sykdommer, kreft og kronisk nyresykdom
 • Talassemi – en medfødt blodsykdom som gjør at kroppen produserer en uvanlig type hemoglobin. 
 • Mangel på folat eller vitamin B12
 • Blyforgiftning
 • Alkoholisme
 • Leversykdom
 • Lavt stoffskifte
 • Bruk av visse medisiner, inkludert cellegift, diabetes-medisiner og antimikrobielle medikamenter, samt vanndrivende medisiner

Blodmangel kan også være hemolytisk, altså at de røde blodlegemene blir ødelagt raskere enn kroppen klarer å produsere de. Årsaker til hemolytisk anemi inkluderer: 

 • Sigdcellesykdom – en gruppe arvelige sykdommer som rammer blodlegemene
 • Enzymopatier, som glukose-6-fosfat dehydrogenase – G6PD-mangel og pyruvat kinase – PK-mangel
 • Andre sjeldne tilstander, inkludert autoimmun hemolytisk anemi (AIHA), paroksysmal nattlig hemoglobinuri (PNH) og mikroangiopatisk hemolytisk anemi (MAHA)

Oppsummert

Blodmangel kan forårsakes av for lite jern i kostholdet, en rekke helsetilstander og blodtap – samt en rekke andre problemer som ikke er relatert til jernmangel. 

Dette bør du gjøre hvis du tror du har jernmangel

Hvis du tror du lider av jernmangel bør du vurdere følgende: 

Snakk med legen din

Hvis du har symptomer på jernmangel bør du snakke med legen din. Hvis legen bekrefter jernmangel er det forholdsvis enkelt å behandle. Du vil trolig anbefales å innta mer jernrik kost, eller du kan få jerntilskudd. 

Målet er å gjenopprette hemoglobinnivået i kroppen din. 

Portrait of smiling doctor
Snakk med legen din

Spis mat med mye jern

Hvis legen din tror jernmangelen skyldes kosthold, er det mye du kan gjøre selv. 

Mat som inneholder mye jern inkluderer: 

 • Rødt kjøtt, slik som storfekjøtt og grisekjøtt
 • Spinat og kål
 • Tørket frukt, slik som rosiner og aprikos
 • Erter og bønner
 • Sjømat
 • Mat med tilsatt jern, slik som en del frokostblandinger
 • Nøtter og frø
 • Organer, slik som lever

Ta jerntilskudd hvis legen anbefaler det

Du bør ta jerntilskudd hvis legen din anbefaler det. Vær oppmerksom på at dette kan ha bivirkninger, slik som: 

 • Magesmerter
 • Forstoppelse eller diaré
 • Halsbrann
 • Kvalme og oppkast
 • Svart avføring

Spis mat som hjelper jernopptaket i kroppen

Hvis du vil få mest mulig effekt ut av kosthold og jerntilskudd,  bør du unngå mat og drikke med mye kalsium, slik som melk. Dette forhindrer opptaket av jern. 

C-vitamin er derimot kjent for å bidra til bedre jernopptak. Mat med mye C-vitamin inkluderer: 

 • Paprika
 • Appelsiner
 • Grapefrukt
 • Kiwi
 • Brokkoli
 • Jordbær
Autumn background with healthy food autumn vegetables and fruits
frukt og grønnsaker hjelper mot jernmangel.

Konklusjon

Jernmangelanemi er den vanligste formen for blodmangel i verden. 

Symptomene varierer og avhenger av hvor alvorlig blodmangel man har. Noen har tydelige symptomer, mens andre ikke merker noe som helst. 

Vanlige symptomer inkluderer utmattethet, blekhet, kortpustethet og tørr eller skadet hud og hår. 

Hvis du tror du har jernmangel bør du snakke med fastlegen din. Man bør ikke forsøke å stille diagnosen selv. 

De fleste former for jernmangel kan enkelt behandles med endringer i kosthold og tilskudd av jern. 

Bestill time