Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Ansiktsserum 101: Hva, når og hvordan du bruker dem

Innhold

Serum er et av de viktigste stegene i en hudpleierutine etter min mening. Det er som hovedretten i et måltid hvor huden din får i seg det meste av næringsstoffene den trenger, så det er viktig at vi velger produkter som passer hudens behov og bruker dem riktig.

Å si at det er tusenvis av serumalternativer der ute er en underdrivelse, og med så mange alternativer å velge mellom, hvor alle påstår at de løser alle tenkelige hudpleieproblemer, er det lett å bli forvirret. Hvilket serum velger vi? Hvor mange trenger vi egentlig i rutinen vår? Når og hvordan bør vi bruke dem?

Det er svært få serum der ute som fikser alt, og avhengig av ingrediensene de inneholder, vil de vanligvis være et antioksidant, fuktighetsgivende, antialdrings-, lysnende eller eksfolierende serum. Hver type dekker spesifikke hudpleiebehov og har sine øyeblikk i rampelyset, så la oss se nærmere på hver enkelt:

Beskåret nærbilde av kvinne som holder en flaske med serum
Påføring av serum på morgenen.

Antioksidantserum

HVA DE GJØR

Beskytt huden din mot frie radikaler (UV-stråler, forurensning, etc), som kan fremskynde hudens aldringsprosess. Mange antioksidanter gir også andre fordeler som økende kollagenproduksjon eller lindrer irritasjoner.

Solen når gjennom stråhatten. En måke flyr på himmelen
Sørg for å beskytt huden gjennom hele året.

VANLIGE INGREDIENSER

Vitamin c, vitamin e, niacinamid, grønn teekstrakt, coQ10, druekjerneekstrakt, resveratrol, ferulsyre

NÅR BØR DU BRUKE DEM

Om morgenen for å beskytte huden din hele dagen. Kan også brukes om natten.

Hvis det er ett serum verdt å investere i, så er det et serum fullpakket med antioksidanter fordi de vanligvis gir en rekke fordeler for huden. Tenk på serumet som en alt-mulig-mann, men hvis du er ute etter noe mer spesifikt, som anti-aldring eller lysnende serum, kan det hende at et antioksidant-serum alene ikke er nok. De fleste inneholder imidlertid et par fuktighetsgivende ingredienser, så med mindre huden din er tørr, kan et antioksidant-serum fungere som et fuktighetsgivende serum.

Siden hovedformålet deres er å beskytte huden, sørg for at du har en i morgenrutinen din slik at huden din er beskyttes mot ytre og indre frie radikaler. Og du, ikke glem solkremen da! 

En ung kvinne bruker serum på fjeset sitt.

ANTIOKSIDANTSERUM DU BØR PRØVE

Activist Skincare Custom Hyaluronic Acid Serum – I tillegg til standardformelen med antioksidantblandinger, har den tilpassede ingredienser for å møte dine hudpleieproblemer. 

Skin Actives Collagen Serum – En utmerket blanding av veldokumenterte antioksidanter som gir resultater til tross for dens kjedelige innpakning og tekstur.

Innisfree Green Tea Seed Serum – En herligere tekstur skal du lete lenge etter.  Denne er rimelig også, og hjelper påfølgende produkter til å fungere bedre!

Holifrog Galilee Antioxidant Dewy Drops – En melkeaktig blanding av kraftige antioksidanter som niacinamid og CoQ10 som beskytter og gir næring på samme tid!

FUKTIGHETSBEVARENDE SERUM

HVA DE GJØR

Bidrar til å beholde fuktigheten i huden din for å holde den myk og smidig.

VANLIGE INGREDIENSER

Fuktighetsbevarende midlerhyaluronsyre, glyserin, kollagen, trehalose, natrium PCA, panthenol, honning, aloe vera, urea

Bløtgjørende midler – ceramider, kolesterol, silikoner, squalane og de fleste oljer

NÅR BØR DE BRUKES

Morgen og kveld, etter resten av serumene og før fuktighetskremen.

De fleste fuktighetsgivende serum er en blanding av fuktighetsbevarende midler (trekker fuktighet til huden) og mykgjørende midler (hjelper med å holde på fuktigheten ved å fylle hull i hudens naturlige barriere), men ofte inkluderer de også antioksidanter for ekstra fordeler. Siden disse fuktighetsgivende ingrediensene virker nær hudens overflate, sørg for å bruke de andre serumene dine først, slik at de har en sjanse til å nå inn i de dypere lagene av huden din.

Hvis du fortsatt er ung og har sunn hud, er et fuktighetsbevarende serum egentlig alt du trenger for å holde huden i god form. Fuktighetsserum er også utmerket hvis du har sensitiv eller irritert hud. Ingrediensene er vanligvis skånsomme, og noen er til og med betennelsesdempende og vil hjelpe mot rødhet.

Afroamerikansk kvinne som bruker serum til ansikt på badet
Påføring av serum

FUKTIGHETSBEVARENDE SERUM DU BØR PRØVE

May Coop Raw Sauce – En toner/essens/serumhybrid. En favoritt som er utrolig fuktighetsgivende med minimal klebrighet.

The Ordinary Marine Hyaluronics – Superrimelig og lett. Dette er et utmerket alternativ for folk med fet hud.

Klairs Rich Moist Soothing Serum – Enda mer fuktighetsgivende enn Supple Preparation Toner, med ingredienser for å fukte og berolige huden.

Tunemakers Ceramide 200 – En enkel essens med ceramider for å forbedre hudens naturlige fuktighetsbevarende evner. 

Biotherm Life Plankton Essence – En silkeaktig essens som fukter huden dypt og etterlater den myk og glatt. 

Tips: Hvis du ikke vil investere i et fuktighetsgivende serum, bruk en fuktighetsgivende sheet-maske i stedet! Påfør etter serum for å forbedre penetrasjonen av tidligere ingredienser og gi huden din en skikkelig fuktighetsdose! 

Antialdringsserum

HVA DE GJØR

Minimer forekomsten av fine linjer og rynker, gjenopprett hudens fasthet og elastisitet gjennom økt kollagenproduksjon

VANLIGE INGREDIENSER

niacinamid, peptider (se etter navn som slutter på -peptid), egf, retinoider (tretinoin, retinol, retinal)

NÅR BØR DE BRUKES

Om kvelden, med mindre serumet ditt ikke inneholder vitamin a-derivater – da kan du bruke det i løpet av dagen også.

Etter fylte 25 begynner kollagenproduksjonen vår å gå nedoverbakke, så det skader ikke å begynne å bruke antialdringsserum tidlig i 20-årene.

Mens peptider er skånsomme og kan finnes i en rekke serum, er gullstandarden tretinoin, den mest potente (og irriterende) formen for vitamin a. Det finnes også mildere former som retinol og retinal som krever flere konverteringsprosesser før de kan brukes av huden, men noe av effekten går tapt under hvert konverteringstrinn, så husk det.

Hvis du er i begynnelsen/midten av 20-årene, vil niacinamid, peptider, retinol eller til og med retinylpalmitat være tilstrekkelig, men når du blir eldre vil du definitivt se på å legge til tretinoin i rutinen din.

En flott eldre dame som er nøye med hudpleierutinen.
Start med hudpleierutinene tidlig.

ANTIALDRINGSSERUMER DU BØR PRØVE

Curology – En tilpasset formel på resept, for å løse dine hudpleieproblemer. To av nøkkelingrediensene i formelen min? Tretinoin + niacinamid. En fast favoritt. 

Inkey List Retinol Serum – Et superskånsomt og rimelig alternativ som er flott for retinoid-nybegynnere! 

Maelove Moonlight Retinal Super Serum – Vakkert formulert og bruker den litt sterkere, men fortsatt milde varianten. Et flott neste steg opp fra din nybegynner-retinoid.

Verso Super Serum – Inkluderer det nyere retinylretinoatet som er skånsomt, men likevel 8 ganger mer effektivt enn retinol. Huden min var strålende etter å ha brukt denne i 2 uker!

Oskia Super 16 Serum – Et vakkert serum med antialdrings- og antioksidantfordeler. Jeg så generelle hudhelseforbedringer mens jeg brukte dette.

Klairs Midnight Blue Youth Activating Drops – En vannlignende essens med vekstfaktorpeptider og beroligende guaiazulene som virkelig har forbedret teksturen til huden min. Jeg er på min tredje flaske. 

Lysende serum

HVA DE GJØR

Forbedre hudtonen og klarheten ved å forhindre misfarging og matthet

VANLIGE INGREDIENSER

niacinamid (virkelig en trippel trussel), vitamin c, hydrokinon, kojinsyre, arbutin, tranexamsyre, lakrisrotekstrakt, azelainsyre, retinoider

NÅR BØR DE BRUKES

Helst om kvelden, med mindre serumet ditt ikke inneholder hydrokinon, arbutin (som hydrokinon er avledet fra), eller vitamin a-derivater, så kan du bruke det i løpet av dagen også.

I motsetning til hva du kanskje tror, lysner de fleste lysende serum faktisk ikke huden din ved å bli kvitt misfarging, men ved å forhindre at den dannes i utgangspunktet. Mange faktorer kan utløse pigmentering (f.eks. betennelser, UV-stråler, hormoner), og disse lysende ingrediensene kommer inn for å stoppe prosessen slik at disse mørke flekkene aldri ser dagens lys.

Hvis du har eksisterende matthet og misfarging du ønsker å rette opp så snart som mulig, er det best å pare lysende serum med et eksfolierende serum for å få de beste resultatene. Selvfølgelig: ikke glem solkrem!

LYSENDE SERUM Å PRØVE

SK-II GenOptics Aura Essence Serum – Dyrt, men det er også skånsomt nok til å bruke to ganger om dagen. Etter noen uker var huden min merkbart lysere og hadde en strålende glød!

Neogen Real Ferment Micro Serum – Et rimeligere alternativ til SK-II Genoptics ovenfor, det gir utrolige lysende resultater og hydrerer også! 

Lixirskin Vitamin C Paste – Et av de få vitamin C-produktene som gir lysende resultater, og kan også brukes som en maske!

Inkey List Vitamin C 30%* – Sterk, men rimelig, og lysner huden merkbart! Bland med et fuktighetsgivende serum for å fortynne! 

Kurologi – Jeg jukser ved å liste denne to ganger, men den inkluderer 4 % azelainsyre + 5 % niacinamid for å holde mørke flekker i sjakk.

Ung kvinne bruker kosmetisk serum på badet
Lysende serum gir huden ekstra glød.

Eksfolierende serum

HVA DE GJØR

Forbedre hudcelleomsetningen for å avdekke jevnere, klarere og mer strålende hud.

VANLIGE INGREDIENSER

AHA (glykolsyre, melkesyre, mandelsyre, sitronsyre, vinsyre), BHA (salisylsyre, betainsalisylat) og PHA (laktobionsyre, glukonsyre/glukonalakton)

NÅR BØR DE BRUKES

Om kvelden som det første trinnet etter cleansing (AHA og BHA krever et lavere pH-nivå for maksimal effekt)

En kvinne skal til å bruke serumet sitt.
Sørg for at huden får nok tid til å tilpasse seg syrene.

Hvis du vil forbedre hudtonen og teksturen din, se etter AHA-er som glykolsyre, melkesyre eller den mildere mandelsyren (min favoritt!). Hvis du har akne-utsatt eller tett hud, vil salisylsyre hjelpe til med å åpne porene dine. Laktobionsyrer og glukonsyrer er enda mildere enn mandelsyre, noe som gjør dem egnet for de som ikke tåler AHA eller BHA.

Uansett hvilket alternativ du velger, kan eksfolierende serum gi raske resultater, men det er viktig at du starter forsiktig og gir huden din tid til å tilpasse seg syrene. Overeksfoliering kan skje før du vet ordet av det, spesielt hvis du også bruker vitamin c (askorbinsyre) eller retinoider (spesielt tretinoin) i rutinen din, siden begge disse ingrediensene også har eksfolierende egenskaper.

EKSFOLIERENDE SERUM DU BØR PRØVE

Dr. Wu’s Intensive Renewal Serum 18% – En sann favoritt! Dette er superskånsomt og etterlater jevnere hud uten irritasjoner.

Cosrx BHA Blackhead Power Liquid – Dette er mer som en essens, men det er superskånsomt og hjelper til med å holde porene klare.

Kiehl’s Ferulic Brew Antioxidant Facial Treatment – Bruker den litt mildere melkesyren og inneholder nærende ingredienser for å lindre eventuelle irritasjoner. Denne er skånsom nok til daglig bruk!

Sunday Riley Good Genes – Også melkesyrebasert, men sterkere og gir mer merkbare resultater!

HoliFrog Halo AHA BHA Evening Serum Et sterkere eksfolierende serum som vil virke på overflaten og i porene. Litt holder lenge med dette!

Jeg har åpenbart ikke eksfoliert med alle disse serumene, siden jeg personlig foretrekker skånsom og minimal peeling kun når det er nødvendig. Men jeg vet at mange sverger til et eksfolierende serum, og når de brukes på riktig måte, kan de virkelig gjøre en stor forskjell for huden din!

Hvordan matche serumene dine

Selv om de fleste av oss sikkert skulle ønske vi kunne bruke alle disse serumene, er ikke det mulig for de fleste av oss (hverken for huden eller lommeboken). Her er noen ideer til hvordan du kan mikse og matche disse serumene:

Sunn hud med fokus på forebygging:

Morgen → antioksidant serum + valgfritt fuktighetsgivende serum

Kveld → antialdringsserum + valgfritt fuktighetsserum ELLER ukentlig eksfolierende serum + antialdringsserum

Matt og strukturert hud

Morgen → antioksidant serum + ikke-retinol/hydrokinon lysende serum

Kveld→ eksfolierende serum + lysende serum

Moden hud og minimering av aldringstegn

Morgen → antioksidant serum + ikke-retinol antialdringsserum

Kveld → ukentlig eksfolierende serum + antialdringsserum ELLER antialdringsserum + lysende serum

Akneutsatt og tett hud

Morgen → antioksidant serum + fuktighetsgivende serum

Kveld → eksfolierende serum + fuktighetsgivende serum ELLER lysende serum (for å hjelpe mot akne-arrdannelse) + fuktighetsgivende serum

Selv om jeg har prøvd å kategorisere serumene i 5 typer, er sannheten at mange serum i dag vil være en hybrid av flere typer. Så det er fortsatt viktig at du sjekker ingrediensetikettene for å sikre at du ikke bruker noe som gjør deg overfølsom for sollysi løpet av dagen, eller legger på flere serumer med syrer som potensielt kan irritere huden. Når du er i tvil, følg produktinstruksjonene og husk at det enkle ofte er det beste. 

Bestill time

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!