Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

April: Valgfri behandling -20%

d
t
m
s

Solkrem – den viktigste ingrediensen for anti age og forebygging av hudkreft

Innhold

Hva er solkrem?

Solkrem er et produkt som hovedsakelig skal beskytte mot de skadelige virkningene av UV-stråler fra solen. På kort sikt forebygger solkrem solbrenthet, soleksem og fototoksisitet, mens den på lang sikt kan forebygge pigmenteringer, tidlige aldringstegn og alvorlige hudforandringer som kan utvikle seg over tid.

 

Hvem bør bruke solkrem?

Vi anbefaler alle i alle aldre å bruke solkrem. Det er like viktig med solfaktor uansett hudtype og hudtilstand.

 

Vi anbefaler

Dette er et populært tema om dagen, og et emne vi får mange henvendelser knyttet til. Våre eksperter har samlet de beste anbefalingene, og nedenfor kan du se et utvalg av produkter som anbefales.

1. Optimum Protection Cream SPF 30 – Oppbyggende dagkrem med SPF 30 som forebygger aldring, inflammasjoner og rødhet.

Optimum Protection Cream SPF 30

Når skal man bruke solkrem?

Selv om vinteren og på kalde, overskyede dager utsettes man for UV-stråler fra solen. Vi anbefaler derfor å bruke solfaktor året rundt. Utover våren og særlig om sommeren blir sola sterkere, og det blir enda viktigere med solfaktor. Også når man er på fjellet reflekterer snøen UV-stråler og sjansen er større for å bli solbrent.

Det er de kortbølgede ultraviolette strålene, UVB, som brenner huden, mens det er de lengre UVA-strålene som gir soleksem. UVA kan også brenne huden, men først ved en energimengde som er 1000 ganger høyere enn ved UVB.

 

Hvilken solfaktor bør man bruke?

I Norge anbefales det å bruke minimum faktor 15, mens om vår- og sommertid bør man bruke faktor 30-50+. Det er viktig å smøre på all hud som utsettes for solen, og smøre ofte. Husk at vann, snø og sand reflekterer UV-strålene og vil øke sjansen for å bli solbrent.

 

Hva betyr SPF?

SPF står for Sun Protection Factor, og betyr solfaktor. Det er et mål på hvor mye UVB-stråler huden tåler før den blir rød. Mange er dermed ikke klar over at SPF i seg selv gir liten beskyttelse mot aldring av huden, da dette hovedsakelig forårsakes av UVA-stråler.

 

Hva er forskjell på solfaktor 30 og 50?

Solfaktor eller SPF er et mål for å beskytte mot UVB-stråler fra solen. Tallet på faktoren er graden av beskyttelse. Forskjellen på SPF 30 og 50 er overraskende liten. SPF 30 filtrerer ut 97% av UVB-stråler, mens SPF 50 filtrerer ut 98%. Dette er en minimal økning i UV-beskyttelse som kan gi forbrukeren et feil bilde på “sikkerheten” ved å velge spf 50 fremfor 30.

 

Er faktor 50 sunblock?

Med sunblock menes at solkremen vil gjøre at man ikke kan utvikle farge fra solen. Det kan være lurt å se hva som står på solkremen. Står det sunblock på produktet, vil den blokkere UV-stråler som gjør at man ikke blir brun. En vanlig faktor 50-solkrem har ikke sunblock og man vil da kunne utvikle farge etterhvert.

 

Blir man solbrent med faktor 50?

Det skal mye til for å bli solbrent når man bruker faktor 50. En huskeregel er at du kan være i solen 50 ganger lengre når du bruker solkrem med faktor 50, enn når du ikke bruker solkrem i det hele tatt.

Foto: Angelo Pantazis / Unsplash

Hvilken solkrem er best for ansiktet?

Det finnes utallige tester på hvilke solkremer som er best i ansiktet. De som anbefales inneholder som regel spf 30-50+, beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, er lette i konsistensen, passer alle hudtyper og har lang beskyttelsestid. Dette er ulike kriterier man kan se etter når man skal kjøpe solkrem for ansikt.

 

Hvor kan man kjøpe billig solkrem?

Man kan finne solkremer til redusert pris, både i fysiske apoteker og på deres nettsider, i tillegg til andre nettbutikker som selger kosmetikk. Her kan det være lurt å følge med på kampanjer og tilbud for å sikre seg solkrem til en billig penge.

Husk at du bør kjøpe ny solkrem dersom den forrige er for gammel. Dette ser man enten på holdbarhetsdato som skal være merket på produktet, eller et merke som angir hvor lenge den er holdbar etter at den er åpnet. Man kan også sjekke om den fortsatt kan brukes ved å se og lukte på den. 

Har solkremen endret konsistens, farge eller lukt, er dette et tegn på at den bør byttes ut. Er kremen for gammel, gir den ikke ønsket beskyttelse og bør ikke brukes.

 

Er solfaktor 30 nok?

Som tidligere nevnt, er forskjellen på spf 30 og 50 overraskende liten. Spf 30 filtrerer ut 97% av UVB-stråler, mens spf 50 filtrerer ut 98%. Dette er en liten økning i UV-beskyttelse.

I Norge er det anbefalt å bruke minst faktor 15. Det er dermed nok beskyttelse med spf 30. Det er derimot viktig å smøre seg inn med nok krem, smører på all hud som utsettes for solen, og at du smører deg ofte. Husk at vann, snø og sand reflekterer UV-strålene og øker sjansen for å bli solbrent.

Hvilken solbeskyttelse du velger avhenger av hudtype: har du en lys hud som lett blir solbrent og rød, har behov for høyere solbeskyttelse enn en mørkere hud som sjelden blir rød.

 

Hva er den høyeste solfaktoren?

Det finnes ingen solkrem i dag som kan blokkere solen 100%. Den høyeste solfaktoren er spf 50+, som tilsvarer det som tidligere ble kalt sunblock. Med spf 50 filtreres 98% ut av UV-stråler fra solen, og gir en god beskyttelse.

 

Blir en brun med høy solfaktor?

Ja, du kan bli brun selv om du bruker faktor 50. Det kan ta noe lengre tid, men man blir brun. Ved god beskyttelse mot sola vil man på sikt kunne oppnå en langt mer jevn brunfarge enn ved lavere spf. Det kan være lurt å se på solkremen om den har faktor 50 med sunblock. Da inneholder den midler som blokkerer UV-strålene og man kan ikke bli brun. Med vanlig faktor 50-solkrem, uten sunblock, kan man bli brun.

 

Foto: Stanley Dai / Unsplash

Når blir man brunest av sola?

Forskning fra Radiumhospitalet har målt at det er midt på dagen vi får mest av både UVA- og UVB-stråler. Utover ettermiddagen, når sola står lavere på himmelen, synker mengden av UVA-stråler. Det er disse strålene som kan gi dødelig føflekkreft. UVB-strålene, som gir oss D-vitamin, synker enda mer utover ettermiddagen. Det er dermed svært viktig å bruke solbeskyttelse utover ettermiddagen, for å forebygge kreftfaren.

 

Hvilken solkrem blir man brunest av?

Generelle tips for å bli brun, er å tilføre fuktighet til huden for å holde den jevn og sunn, i tillegg til å smøre seg ofte nok med solfaktor. Solfaktoren gjør at man over tid blir brun, og ikke brent, og man kan holde på fargen lengre.

De klassiske solkremene fra Piz Buin er eksempel på solkrem man kan bli brun av. De er spesielt utviklet for å gi en raskere og jevnere brunfarge, og forsterker naturlig solbruning. De inneholder teknologien Illumintone, som stimulerer produksjonen av melanin som er kroppens naturlige fargepigment. De gir i tillegg beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler.

 

Kan man bruke sololje i ansiktet?

Man kan fint bruke sololje i ansiktet, så lenge det er et produkt som gir beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, og går inn under solbeskyttelse. Det finnes en rekke sololjer på markedet som etterlater huden fløyelsmyk og glødende, samtidig som de er beskyttende og vannresistent.

 

Kan man bruke solkrem som fuktighetskrem?

En solkrem er først og fremst utviklet for å beskytte mot UV-stråler. Dette hindrer strålene i å trenge inn i huden, der de kan forårsake skade som kan føre til hudkreft senere i livet. Det finnes flere fuktighetskremer som inneholder spf.

En kosmetisk krem som skal gi fuktighet vil ikke nødvendigvis inneholde mye solfaktor. Årsaken til dette er at denne kombinasjonen vil føre til at solkremen mister effekt og dermed sin hensikt (å beskytte mot UV-strålene).

Kremer som dette har vanligvis en beskyttelsesfaktor (spf) som er for lav, eller sjeldent overstiger spf 15. Det anbefales derfor heller å først smøre seg inn med en vanlig fuktighetskrem, og deretter påføre egen solkrem over. Dersom man påfører solkremen først, vil den forhindre ingrediensene i fuktighetskremen å fungere i huden. Påfør dermed alltid solkremen sist.

 

Hvor lenge varer og beskytter SPF?

En huskeregel er at én faktor representerer en varighet på 10 minutter. Det vil for eksempel si at faktor 15 varer i 150 minutter, mens faktor 50 varer/beskytter i 500 minutter. Det er derimot andre faktorer som spiller inn for hvor lenge den kan beskytte huden.

Med forbehold om riktig mengde solkrem, svetting, bading, av og på med klær, samt hvor nærme ekvator man er, avgjør hvor godt man er beskyttet av solkremen. Det anbefales derfor å smøre seg annenhver time, og aller helst hver gang etter man har badet når man er aktivt ute i solen.

 

Foto: Onela Ymeri / Unsplash

Er solkrem bra for huden?

Ja, solkrem er både bra og viktig for huden. Grunnen til dette er at solkremen beskytter huden mot skadelige stråler fra solen, og reduserer forekomsten av pigmenteringer, aldringstegn som rynker og linjer, og i verste fall hudkreft.

 

Kan man få kviser av solkrem?

Dersom du har en ubalansert hud, med fete partier og kviser, bør du bruke en egen solkrem tilpasset både ansikt og hudtype. Solkremer til kroppen er ofte tykkere og kan være med på å tette igjen porene i ansiktet. Bruk derfor heller en solkrem for ansiktet, som er ikke-komedogen og oljefri. 

Slike solkremer kan motvirke urenheter, er lette i konsistensen og mattende. Det er også svært viktig å bruke solkrem dersom du går på uttørkende medisiner grunnet akne. Her bør man bruke en solkrem som både gir fuktighet og næring til huden, uten parfyme.

 

Hvor lenge varer åpnet solkrem?

Dette kommer an på solkremen man bruker. Noen solkremer har et eget merke som angir hvor lenge den er holdbar etter å ha vært åpnet første gang. Andre har egen holdbarhetsdato som angir når den går ut på dato. Har solkremen endret konsistens, farge eller lukt, er det et tegn på at den bør byttes ut. Er kremen for gammel, gir den ikke ønsket beskyttelse og bør ikke brukes.

 

La Roche Posay solkrem

La Roche Posay er en solkrem til ansiktet og området rundt øynene som gir høy beskyttelse. Den er helt uten parfyme og kan brukes på sensitiv hud. I tillegg er den både vann- og svetteresistent, som gjør at den er egnet til å bade med. Inneholder Mexoryl 400 som beskytter huden mot de ultralange UVA-strålene.

 

Cliniderm solkrem

Dette er en solkrem med lett konsistens med høy beskyttelse. Den forhindrer blank hud samtidig som den beskytter umiddelbart mot solens stråler. Den passer for både en normal, sensitiv og kombinert hud. Cliniderm gir en matt finish, og inneholder Zink PCA som motvirker forekomsten av kviser. Den tetter dermed ikke porer og kan fint brukes under sminke!

 

Cosmica solkrem  

Dette er solkremen som hele familien kan bruke, som gir umiddelbar beskyttelse mot solens UVA- og UVB-stråler. Dette er en lotion som trekker raskt inn i huden, uten å være klissete. Den er både dermatologisk testet og uten alkohol, fargestoffer og parfyme. Solkremen er tilpasset en følsom hud og er intensivt fuktighetsgivende.

 

Piz buin solkrem   

Piz Buin tilbyr en rekke solkremer med solbeskyttelse av høy kvalitet, og har over 70 års erfaring. Her får man både en vakker solbrun farge og effektiv beskyttelse. Solproduktene fra Piz Buin er utviklet med den nyeste teknologien innen solbeskyttelse, og oppfyller alle EU-krav til innhold og merking. De tilbyr forskjellige solkremer som er utviklet for å dekke ulike behov; om man trenger beskyttelse mot både sol, kulde og vind, har en sensitiv hud, vil unngå flassing, eller optimalisere solbruningsprosessen.

 

Foto: Leo Rivas / Unsplash

Solkrem for barn

Huden til barn er tynnere enn hos voksne og inneholder blant annet mindre pigment. Det gjør at barn lettere kan bli skadet ved UV-stråling. Her kan huden raskt bli rød, vond og øm. På lengre sikt øker slike solskader risikoen for å utvikle hudkreft. Det er derfor svært viktig å beskytte barn mot å bli solbrente. Solprodukter til barn har gjerne mildere ingredienser, høy solfaktor (30 eller mer) og inneholder fysisk filter (partikkelfilter). Dette gir god beskyttelse, i kombinasjon med solhatt, solbriller og lette sommerklær når de er ute.

 

Solkrem baby        

For barn mellom 6 til 12 måneder og opp til 3 år, anbefales det å bruke solbeskyttelse som er uparfymert, med fysisk solfilter og høysolfaktor. De bør i tillegg beskyttes med tynne fargede klær, solhatt og solbriller. Spedbarn bør heller ikke utsettes for direkte sollys.

 

Solkrem med farge

Hos Velbehag medisinsk hudklinikk selger vi diverse solkremer med farge. Dette er solkremer med spf 40-50+ som både beskytter, korrigerer hudtone, gir glød og kan motvirke hudproblemer. Solkremer fra Dr. Dennis Gross kan kjøpes både i vår klinikk eller på Velbehag.no, mens produkter fra Skin Better Science kun er tilgjengelig i klinikken.

 

Solkrem med brennmanetbeskyttelse

Det finnes i dag solkremer med brennmanetbeskyttelse, som reduserer faren for irritasjon og utslett i huden etter møte med brennmanet. Barn har større sannsynlighet for å bli brent av brennmanet når de bader, og det kan derfor være lurt å smøre de inn med en slik type tilpasset solkrem før de går ut i vannet. Solkremen er å få kjøpt i en del butikker, som barnebutikker og apotek.

 

Solkrem test 2021

Solkrem-tester fra 2021 viser at solkremer fra Evy, Sensai, Vichy, Garnier og Cosmica er blant de beste og mest populære solproduktene fra fjoråret. Evy Technology sunscreen mousse spf 30 var best i test, som er en hypoallergenisk krem som styrker hudens beskyttelse. Dette er et utmerket produkt for de med ekstra følsom og sensitiv hud, som for eksempel atopiske barn.

Den inneholder ikke parfyme, nanopartikler, konserveringsmidler eller andre omstridte hormonforstyrrere. Solkremen er også kjent for å trenge lett inn i huden uten å etterlate rester. Den har selvfølgelig både UVA- og UVB-beskyttelse, og varer i opptil 6 timer på huden

Nyttige lenker

FHI – https://www.fhi.no/ml/miljo/straling/ti-ting-du-ma-vite-om-soling-i-sommer/

NHI – https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/sant-og-usant-om-solkrem/

Apotek 1 – https://www.apotek1.no/sol/solbeskyttelse-til-barn

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Velg lokasjon👇🏼

Kristiansand og Sandnes er fullbooket for laser hårfjerning til 50% rabatt, men det legges ut flere timer i begynnelsen av september

• Kampanje: Spar 20% på alle injeksjoner i juni.

• 15% student- og lærlingrabatt på behandlinger til ordinære priser ved fremvisning av gyldig bevis i klinikk. 

• 20% vennerabatt på injeksjoner til ordinære priser når man kommer 2 pers til behandling.