Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Tretinoin Krem – Bruk, Bivirkninger og Interaksjoner

Innhold

Tretinoin krem bruk

Tretinoinkrem er en medisin som brukes til å behandle akne. Den kan redusere antallet og alvorlighetsgraden av kviser og fremme raskere helbredelse av kviser som utvikler seg. Tretinoin tilhører en kategori av medisiner som kalles retinoider. De virker ved å påvirke veksten av hudceller.

Hvordan bruke Tretinoin 0,025 % Topical Cream

Tretinoin 0,025 % Topical Cream

Det er viktig å vaske hendene før man bruker denne medisinen. Rengjør delen av huden som skal ha kremen forsiktig med et mildt eller såpefritt rengjøringsmiddel, og tørk. Bruk fingertuppene til å påføre en liten mengde krem (omtrent på størrelse med en ert) i et tynt lag, vanligvis en gang daglig ved sengetid eller som anvist av legen din. En gasbind eller en bomullspinne kan også brukes til å påføre væsken. For noen preparater bør du vente 20-30 minutter etter å ha renset ansiktet ditt før du bruker denne medisinen. Se etikettveiledningen, pasientinformasjonsvedlegget eller hør med apoteket hvis du har spørsmål.

Denne medisinen skal kun brukes på huden, og skal ikke påføres på det indre leppeområdet eller inne i nesen og munnen. Den skal ikke påføres på kutt, skrapet, solbrent eller eksempåvirket hud. Unngå også å få kremen i øynene. Hvis kremen kommer i øynene dine, skyll med store mengder vann. Ring lege hvis øyeirritasjon utvikler seg. Vask hendene etter bruk av medisinen for å unngå å få det i øynene ved et uhell.

Unngå å få tretinoinkremen i øynene, munnen og inni nesen.
Unngå å få tretinoinkremen i øynene, munnen og inni nesen.

I løpet av de første ukene man bruker tretinoin, kan akne bli forverret fordi kremen virker på kviser som dannes inne i huden, og ikke direkte på hudoverflaten. Det kan ta opptil 8-12 uker å merke resultater fra denne medisinen.

Bruk kremen regelmessig for å få mest mulig utbytte av det. For å huske bedre å smøre den på, kan man gjøre det til fast tid samme tid hver dag. Ikke bruk en større mengde eller bruk den oftere enn anbefalt. Huden vil ikke forbedre seg raskere, men heller øke risikoen for å utvikle rødhet, flassing og smerte.

Kremen er tilgjengelig i forskjellige styrker og former (som gel, krem, væske). Den beste typen for deg å bruke vil avhenge av tilstanden i huden din og din respons på behandlingen. Snakk med lege dersom tilstanden din varer eller blir verre.

Vi anbefaler

Dette er et populært tema om dagen, og et emne vi får mange henvendelser knyttet til. Våre eksperter har samlet de beste anbefalingene, og nedenfor kan du se et utvalg av produkter som anbefales.

1. ACTIVE CLEARING – RETINOL CLEARING OIL 30ML – Nattolje med retinol og salisylsyre som reduserer aldringstegn og motvirker kviser samtidig

ACTIVE CLEARING - RETINOL CLEARING OIL 30ML

Forholdsregler

Før man bruker tretinoin, fortell lege eller apotek dersom du er allergisk mot det, eller mot andre vitamin A-relaterte legemidler (andre retinoider som isotretinoin). Også om du har andre allergier. Tretinoin kan inneholde inaktive ingredienser (som fiskeproteiner), som kan forårsake allergiske reaksjoner eller andre utfordringer. Snakk med apoteket for mer informasjon. Det er også viktig å snakke med apotek eller lege om din medisinske historie, og spesielt hvis du har eksem, før du tar i bruk kremen.

Tretinoin kan gjøre deg mer følsom for solen. Begrens derfor tiden i solen. Unngå også solarium og sollamper. Ekstremvær som vind eller kulde kan også være irriterende for huden. Bruk solkrem daglig og bruk beskyttende klær når du er utendørs. Fortell legen din med en gang hvis du blir solbrent eller har blemmer/rødhet i huden. Vent til huden din har kommet seg helt etter en solbrenthet før du bruker tretinoin.

Tretinoin kan gjøre deg mer følsom for solen. Begrens derfor tiden i solen.
Tretinoin kan gjøre deg mer følsom for solen. Begrens derfor tiden i solen.

Unngå elektrolyse, voksing og kjemiske hårfjerningsmidler for hårfjerning på de behandlede områdene mens du bruker dette produktet. Hvis du nylig har brukt produkter som inneholder svovel, resorcinol eller salisylsyre, bruk tretinoin med forsiktighet. Vent til effekten av slike produkter på huden har avtatt før du bruker tretinoin. Under graviditet bør denne medisinen bare brukes når det er klart nødvendig. Det kan skade et ufødt barn. Diskuter de ulike risikoene og fordelene med legen din. Det er heller ikke kjent om tretinoin-stoffet går over i morsmelk. Rådfør deg med legen din før du ammer.

Sideeffekter

En kort følelse av varme eller stikking kan oppstå umiddelbart etter påføring av kremen. Rødhet, tørrhet, kløe, avskallinger, mild svie eller forverring av akne kan oppstå i løpet av de første 2-4 ukene ved bruk av medisinen. Disse effektene avtar vanligvis ved kontinuerlig bruk. En fuktighetskrem på dagtid kan være nyttig for å pleie en tørr hud her.

Hvis noen av disse bivirkningene varer eller blir verre, bør man informere lege eller apotek umiddelbart. Legen vil kanskje at du skal redusere hvor ofte du bruker tretinoin, endre styrke eller type, eller få deg til å slutte å bruke det.

Woman using face cream after the shower in the bathroom
En kort følelse av varme eller stikking kan oppstå umiddelbart etter påføring av kremen.

Husk at denne medisinen er foreskrevet fordi legen din har vurdert at fordelen for deg er større enn risikoen for bivirkninger. Mange som bruker denne medisinen har ikke alvorlige bivirkninger. Fortell legen din umiddelbart hvis du har noen alvorlige bivirkninger, som: blemmer/skorpedannelse i huden, alvorlig svie/hevelse i huden og misfarging av huden.

En svært alvorlig allergisk reaksjon på dette stoffet er sjelden. Oppsøk likevel medisinsk hjelp umiddelbart hvis du merker noen symptomer på en alvorlig allergisk reaksjon, som: utslett, kløe/hevelse (spesielt i ansikt/tunge/hals), alvorlig svimmelhet og pusteproblemer.

Dette er ikke en fullstendig liste over mulige bivirkninger. Hvis du merker andre effekter som ikke er oppført ovenfor, kontakt lege eller apotek.

Kontakt din fastlege her.

Bestill time

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!