Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Mørke flekker på huden: Årsaker og hvordan de behandles

Innhold

Mørke flekker på huden, eller hyperpigmentering, oppstår når noen områder av huden produserer mer melanin enn vanlig. Melanin gir øyne, hud og hår fargen sin.

Mørke flekker på huden er ikke en grunn til bekymring og trenger ikke behandling, selv om folk kan velge å fjerne dem av kosmetiske årsaker. Avhengig av årsaken kan folk kalle noen typer mørke flekker på huden aldersflekker eller solflekker.

I denne artikkelen ser vi på hva som forårsaker mørke flekker på huden og hvordan folk kan fjerne dem ved hjelp av dermatologiske behandlinger og hjemmebehandlinger.

Symptomer

Mørke flekker på huden kan variere fra lysebrune til mørkebrune. Fargen på mørke flekker kan avhenge av tonen til en persons hud. Flekkene har samme tekstur som huden og er ikke smertefulle.

Mørke flekker varierer også i størrelse og kan utvikle seg på alle deler av kroppen, men er mest vanlig i områder som ofte er utsatt for solen.

Mørke flekker er vanlige i følgende områder:

 • baksiden av hendene
 • ansikt
 • ryggen
 • skuldre

Hos personer med mørkere hud forsvinner vanligvis en flekk som er noen få nyanser mørkere enn huden i løpet av 6 til 12 måneder. Dypere farger kan ta år å falme. Dype fargeendringer virker ofte blå eller grå, selv om en flekk også kan være mye mørkere brun enn en persons naturlige hudfarge.

Årsaker

Det er flere forskjellige årsaker til mørke flekker, som vi beskriver her:

Solskader

Også kalt solflekker, solar lentigines eller leverflekker. Du kan utvikle mørke flekker på huden etter å ha blitt utsatt for sol eller solarium.

Områder av kroppen som får mest soleksponering, som ansikt, hender eller armer, er mest utsatt for å få solflekker.

Sunburn on the shoulders of men. Shoulders with a hurt skin fron sun burn, closeup
solflekker

Hormonelle endringer

Melasma er en hudtilstand som fører til små flekker med misfarging av huden. Tilstanden er mer vanlig hos kvinner, spesielt under graviditet.

Bivirkninger av medisiner

Visse medisiner kan øke hudpigmentering og føre til mørke flekker. De vanligste synderne er ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, tetracykliner og psykotrope legemidler.

Betennelse

Mørke flekker kan utvikle seg etter et anfall av betennelse på huden. Betennelse kan oppstå av ulike årsaker som inkluderer eksem, psoriasis, skade på huden og akne.

mørke flekker på huden kan komme av flere ting.
mørke flekker på huden kan komme av flere ting.

Sårheling

Mørke flekker kan forbli etter et insektbitt, brannsår eller kutt. Disse kan blekne med tiden.

Irritasjon

Kosmetiske hud- eller hårprodukter kan irritere huden og forårsake mørke flekker.

Diabetes

Diabetes kan føre til at områder av huden blir mørkere.

Tilstander forbundet med diabetes inkluderer acanthosis nigricans, som forårsaker mørk, fløyelsmyk hud og skinneflekker eller diabetisk dermopati, som folk kan forveksle med aldersflekker.

Hvordan fjerne mørke flekker på huden

Mørke flekker på huden krever ikke behandling, men noen vil kanskje fjerne flekkene av kosmetiske årsaker.

En hudlege kan tilby kremer eller prosedyrer for å lysne mørke flekker, eller i noen tilfeller fjerne dem. Prosedyrer er dyrere enn kremer og fører til flere bivirkninger, selv om de har en tendens til å virke raskere og bedre.

Det beste behandlingsalternativet kan avhenge av årsaken, størrelsen på den mørke flekken og området av kroppen.

En hudlege kan anbefale en av følgende behandlinger for mørke flekker på huden:

Laserbehandling

Ulike typer lasere er tilgjengelige. Den vanligste laseren for å behandle mørke flekker på huden bruker en intens pulslyslaser, også kjent som IPL. Lyset retter seg mot melanin og bryter opp de mørke flekkene.

Laser hair removal process for woman's legs
Laserbehandling

Mikrodermabrasjon

Under mikrodermabrasjon bruker en hudlege en spesiell enhet som har en slipende overflate for å fjerne det ytre laget av huden. Denne behandlingen fremmer ny kollagenvekst, noe som kan bidra til å redusere flekker.

Kjemisk peeling

En kjemisk peeling innebærer å påføre kjemikalier på huden som eksfolierer overflaten, noe som fører til ny hudvekst. Det kan gradvis lysne og fjerne mørke flekker på huden.

Kryoterapi

Kryoterapi er en prosedyre som innebærer å påføre flytende nitrogen på de mørke flekkene for å fryse dem, noe som skader hudcellene. Huden gror ofte lettere etterpå.

Reseptbelagt hudlysende krem

Reseptbelagte lysnekrem virker ved å bleke huden. Det fungerer vanligvis gradvis og tar flere måneder før det fungerer. 

Hydrokinon, som er den aktive ingrediensen i kremene, hindrer huden i å produsere melanin. Reseptbelagte produkter har en tendens til å ha en styrke på 3–4 prosent.

Injiserbare hudlysende produkter er tilgjengelige. Det er ikke nok bevis og dokumentasjon på at disse fungerer, og det kan være forbundet med økt risiko for bivirkninger.  

Løsninger du kan prøve hjemme mot mørke flekker

I tillegg til dermatologiske prosedyrer og reseptbelagte medisiner, kan folk oppleve at noen hjemmeløsninger kan falme mørke flekker på huden.

Reseptfrie kremer

Reseptfrie hudkremer for å lysne huden er ikke like sterke som reseptbelagte medisiner, men de kan også fungere.

Kremer og serum inneholder ulike ingredienser, inkludert retinol eller alfahydroksysyre, som kan fremskynde eksfolieringen av huden og fremme ny hudvekst.

Når du leter etter en krem som gjør huden lysere, velg alltid en som er anbefalt av en hudlege, siden noen produkter kan være skadelige.

Naturlige midler

Produkter med visse naturlige ingredienser kan bidra til å behandle mørke flekker på huden.

Forskere publiserte en systematisk gjennomgang av kliniske studier som brukte naturlige produkter for å behandle mørke flekker på huden. De så på flere ingredienser, inkludert niacinamid (en form for vitamin B-3), soya, lakrisekstrakter og morbær.

Selv om studiene var begrenset, sa forskerne at disse naturlige behandlingene viste lovende resultater mot hyperpigmentering.

Resultatene av en mindre 2017-studie tyder på at påføring av aloe vera-gel på huden kan bidra til å redusere melasma under graviditet etter 5 uker.

Kosmetikk

Selv om kosmetikk ikke lysner mørke flekker, kan de dekke dem til. Man kan vurdere å bruke en krembasert concealer for å skjule mørke flekker. 

Sjekk ut kremer, concealer og hudprodukter som passer perfekt for pigmentert hud –>

Dette bør du unngå

Enkelte hjemmeløsninger som nettsider anbefaler kan ha bivirkninger eller ingen bevis på effektivitet. Eksempler inkluderer sitron- og eplecidereddik. Ingen studier støtter påstandene om at disse behandlingene virker.

I noen tilfeller kan behandlinger hjemme forverre problemet. For eksempel anbefales ikke sitronsaft eller skurende peeling, da disse metodene kan gjøre mørke flekker verre.

Noen hudlysende produkter kan gjøre mer skade enn nytte. Mange inneholder ingredienser som kan skade huden eller den generelle helsen, for eksempel kvikksølv eller steroider. Påføring av disse kan forårsake kviser, utslett og skjør hud over tid.

Diagnose

En lege eller hudlege kan ofte finne årsaken til mørke flekker på huden ved å undersøke dem.

Under en fysisk undersøkelse kan  legen utføre en hudundersøkelse, der de ser på flekkene gjennom en spesiell enhet som sender ut et spesielt lys.

I noen tilfeller kan spesifikke egenskaper ved en flekk kreve flere tester for å sikre at hudkreft ikke forårsaker flekken.

Risikofaktorer

Alle kan utvikle mørke flekker på huden. Visse risikofaktorer ser ut til å øke en persons sjanser, inkludert:

 • soleksponering
 • svangerskap
 • hudsykdommer, som akne, eksem eller psoriasis
 • traumer eller skade på huden
 • medisiner som øker pigmentering
 • leversykdom
 • diabetes

Forebygging

Det er kanskje ikke alltid mulig å forhindre at mørke flekker på huden utvikler seg. For eksempel kan hormonelle endringer under graviditet som kan føre til melasma ikke forebygges.

Det er imidlertid et par ting folk kan gjøre for å redusere sjansene for mørke flekker og forhindre at de blir mørkere:

 • Bruk en solkrem med solfaktor på minst 30 hver dag, selv når det er overskyet.
 • Bruk en bredbremmet hatt og solbriller for å beskytte huden ytterligere.
 • Behandle hudsykdommer, som akne, som kan føre til betennelse.
 • Unngå solen mellom 10.00 og 16.00. når den pleier å være sterkest.

Når bør du oppsøke lege

I de fleste tilfeller er mørke flekker på huden ikke skadelige. Men i noen tilfeller kan det være vanskelig å se forskjellen mellom en mørk flekk og andre hudforandringer, for eksempel melanom, som er en type hudkreft.

Folk som er usikre på hva en mørk flekk er eller ikke har klart å bli kvitt den, kan oppsøke lege for å finne ut mer.

Det er viktig å snakke med en lege hvis en mørk flekk på huden:

 • dukker plutselig opp
 • klør
 • kribler
 • blør
 • endrer farge eller størrelse

Prognose

Mørke flekker på huden, eller hyperpigmentering, kan ha en rekke årsaker. De er vanligvis ufarlige og trenger ikke behandling. Hvis en person ønsker å bli kvitt mørke flekker, kan de prøve en rekke behandlinger, inkludert behandlinger hos hudlege som kan tilby kosmetiske prosedyrer eller bruke reseptfrie produkter.

Effektiviteten av behandlingen kan avhenge av årsaken til de mørke flekkene og deres omfang. Mørke flekker på huden blekner kanskje ikke helt. Det kan ta litt tid å se resultatene, men behandling lysner ofte flekkene.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg: