Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

25 Geniale måter å fikse fett hår på

Innhold

Fett hår kan føles ubehagelig. Hvis du er plaget av oljen i håret ditt finnes det en del løsninger som kan bidra til at håret føles mindre fett, uten å fjerne den naturlige hodebunnsoljen.

Panikken for å våkne med en frisyre som ser ut som om den har vært i en frityrkoker, gir absolutt ingen god morgen. Jada – glinsende og litt rotete hår er moderne i disse dager, men du kan definitivt få for mye av det gode.

En altfor fet hodebunn kan føre til ubehagelig kløe og seboreisk dermatitt. Det kan til og med gi en fest for soppen som forårsaker flass.

Når det er sagt, vil du ikke fjerne all oljen din. Dine naturlige oljer beskytter håret og er avgjørende for en sunn hodebunn og skinnende hår. Slik fjerner du fettet uten å skade håret eller irritere hodebunnen.

1. Vask oftere

Personer med veldig fett hår kan trenge å vaske håret opp til en gang om dagen. Sjampo hjelper til med å fjerne overflødig olje samt rusk og rester av hårprodukter fra hodebunnen.

Portrett av smilende ung kvinne som dusjer om morgenen, stående på badet
Vask oftere og mer nøye.

2. Vask sjeldnere

Dette kan virke kontraintuitivt. Men hvis du allerede vasker håret en gang om dagen og du fortsatt er fettete mot slutten av dagen, kan det være verdt å eksperimentere litt med å vakse håre sjeldnere. 

Overvasking kan fjerne naturlige oljer i hodebunnen. Dette kan føre til at den produserer mer olje for å rehydrere.

Hvis du har en tendens til å ha tørr hud eller en tørr, kløende hodebunn i tillegg til fett hår, kan å vaske sjeldnere bidra til å balansere hodebunnens oljeproduksjon.

En kvinne med langt, brunt hår står foran et speil og grer håret sitt. Hun har en avslappet og rolig holdning mens hun tar seg tid til å pleie og ordne håret sitt. Hårbørsten glir gjennom håret hennes med letthet, og hun tar seg tid til å løse opp eventuelle floker. Hun er nøye med å vaske håret slik at hun ikke får fett hår.
Vask mindre slik at oljeproduksjonen ivaretas på et sunt nivå.

3. Vask skikkelig

Det er ikke rakettvitenskap, men ja, du kan vaske håret feil og ende opp med fett hår og skadet hodebunn.

For å vaske håret ordentlig skal du massere en liten mengde sjampo forsiktig inn i røttene og hodebunnen. Unngå å bruke neglene eller skape unødvendig friksjon. Aggressiv skrubbing kan irritere hodebunnen og få den til å produsere mer oljer.

Fokuser på hodebunnen din, hvor oljen er, i stedet for hårstråene. Ikke bruk sjampo direkte på tuppene av håret eller skrubb dem. I stedet lar du bare sjampoen flyte gjennom tuppenemens du skyller.

Og du – dropp gjentatt vasking. Det er ingen grunn til å påføre sjampo mer enn en gang. 

4. Skyll nøye

Balsam kan resultere i fett hår fordi det får oljer til å hope seg opp raskere. Bruk balsam i tuppene men ikke hodebunnen og skyll skikkelig etterpå. 

5. Dropp varme

Rettetang og hårføner kan gi deg en jevn, elegant finish. Men de kan også få håret til å se fettete ut raskere.

La håret lufttørke og omfavn dets naturlige tekstur. 

En kvinne som får rettet håret med rettetang.
Unngå varmebehandlinger.

6. Bruk produkter formulert for fett hår

Hårprodukter bør være tilpasset hårtypen din. Hvis sjampoen eller balsamen din ikke fungerer som den burde, prøv en rensende og sterkere sjampo for fettete hår. Dette kan bidra til å fjerne overflødig olje. 

Om du er nødt til å vaske håret ofte kan du med fordel prøve en mild babysjampo i stedet, så unngår du at hår og hodebunn blir irritert. 

7. Rengjør børsten

En skitten børste har ingen plass i nyvasket hår. Børsten din kan være full av stylingprodukter, oljer og generell smuss som kan skitne til hår og hodebunn. 

Vask den  med litt sjampo eller mild såpe for å fjerne opphopningen. På samme måte, rens ut alt det løse håret etter hver børsting for å holde børsten fri for olje og smuss.

8. Dyprens med aloe

Dette hjemmemiddelet kommer ikke bare godt med i sommermånedene. Aloe er en flott hår- og hodebunnsmaske fordi hjelper å fjerne fett hår, bekjempe produktoppbygging, beroliger hodebunnen og beskytter hårstrå. Du vil sitte igjen med mykt, sunt hår.

Aloe vera er en plante som er kjent for å ha mange helsefordeler. Den har blitt brukt i århundrer for å behandle en rekke ulike plager, inkludert solbrenthet, eksem, psoriasis og andre hudproblemer. Aloe vera inneholder mange næringsstoffer og antioksidanter som kan hjelpe til med å redusere betennelse og fremme helbredelse.
Aloe vera

9. Unngå produkter med silikon

Mange produkter, inkludert sjampoer, balsam, kremer og stylingprodukter, er laget med silikon for å glatte håret og gi glans.

I tillegg til å legge til ekstra glans som kan ligne forferdelig mye på fett, kan silikoner bygge seg opp på håret og få det til å se skittent, fett og tynget ut. De vanligste silikonene du finner i hårprodukter inkluderer:

  • dimetikon
  • syklometikon
  • amodimetikon

Silikoner kan også forhindre at gunstig fuktighet kommer inn i hårstråene. Gjør røttene dine en tjeneste og hopp over produkter med ingredienser som slutter på «-kon».

10. Vær forsiktig

Enten du vasker, børster, styler eller klør deg i hodet, er det viktig å være ekstra skånsom. Irritasjon av hodebunnen kan faktisk overstimulere den og få oljekjertlene til å produsere enda mer olje.

11. Skyll skikkelig

Bruk et ekstra minutt eller to på å sørge for at du får all sjampo og balsam ut av håret. Dette kan gjøre en stor forskjell i hvordan håret ditt ser ut og føles.

Produkter som er igjen kan belegge håret ditt, slik at det ser og føles skittent og kløende.

12. Unngå å leke med håret

Pilling, kløing, snurring av hår, fikling –- jo mer du leker med håret ditt, jo verre vil det se ut.

Å børste og berøre håret ofte kan stimulere oljekjertler. Du kan trekke hodebunnsoljer ned i trådene og tilsette ekstra oljer fra hendene. For å unngå fett hår, unngå å leke for mye med håret.

13. Prøv tørrsjampo

Tørrsjampo kan være en redningsmann i en klemme. Det kan ikke erstatte en våt vask, men det kan hjelpe til med å tørke ut oljer og gi håret et renere utseende. Mange tørrsjampoer tilfører også et snev av duft for å friske opp.

Ulempen er at tørrsjampoer tilfører rester som kan få håret og hodebunnen til å føles grisete og skitten. Det tørker også ut håret ditt, så det er best å bare bruke det nå og da og vaske det helt av neste dag for å unngå irritasjon og skade.

En dame med langt, brunt hår sprayer tørrsjampo i røttene mens hun står foran speilet på badet. Hun masserer produktet inn i håret med fingrene og børster deretter gjennom håret med en kam for å fjerne overflødig produkt. Håret hennes ser nå renere og friskere ut, som om hun nettopp har vasket det.
Tørrsjampo burde ikke erstatte vask men er et godt alternativ.

14. Å fukte eller ikke å fukte?

Hvis du har fett hår, bør du kanskje vurdere å legge til en lett balsam.

Den lette balsamen kan hjelpe til med å fylle opp og balansere fuktigheten i hodebunnen uten å sende den inn i overproduksjonsmodus. Fett hår er ofte et resultat av at hodebunnen har mottatt meldinger om å produsere mer olje fordi håret tørkes ut av ulike produkter.

Fett hår kan også skyldes dårlig skyllejobb etter påføring av produkter under hårvaskingsprosessen.

15. Bruk DIY tørrsjampo

Har du ikke tørrsjampo og trenger litt i en knipe? Maisstivelse eller babytalkum er klassiske gjør-det-selv-erstatninger. Tilsetning av kakaopulver kan få det til å forsvinne inn i mørkere hår. Disse produktene er svært absorberende, dette gjør at de enkelt kan redusere fett hår.

16. Dyp behandling med kokosolje

Ikke hopp over hodebunnen neste gang. Prøv kokosoljebehandling. Denne behandlingen kan bidra til å løfte olje fra hodebunnen og røttene samtidig som den tilfører litt mye verdsatt dyp hydrering.

Et serum som ligger på en treplate. Rundt den er deilige kokosnøtter.
Kokosnøtt har utrolige egenskaper for både hud og hår.

17. Eplecidereddik hjelper mot fett hår?

Utnytt fordelene fra eplecidereddik. Når den er riktig fortynnet, kan en skylling med eplecidereddik hjelpe til med å fjerne produktoppbygging, balansere pH i hodebunnen og redusere krus.

18. Sjampo med tea tree olje

En studie fra 2002 fant at antibakteriell tea tree olje forbedrer flass, reduserer kløe og forbedrer fettethet. Se etter en sjampo som inkluderer tea tree olje som en av de aktive ingrediensene for å få full effekt.

19. Planlegg vaskene rundt treningsøktene

Er du mer aktiv og svetter vil du naturlig få fett hår. Dette sier seg nok selv, men svette sprer oljer og kan gjøre at håret ditt ser mindre friskt ut. Prøv å planlegge sjamponeringen rundt de svetteste treningsøktene for å få mest mulig ut av hver vask.

20. Vask etter bruk av lue eller hjelm

Luer, hjelmer, skjerf og pannebånd kan spre oljer og fange varme.  

En smilende dame står stille på sin motorsykkel. Hun har på seg en sort skinnjakke. Håret hennes blåser lett i vinden, og hun ser ut til å nyte øyeblikket mens hun tar inn omgivelsene rundt seg. Bak henne kan man se en vakker utsikt av fjellene og det åpne landskapet. Damen virker selvsikker og klar for eventyr på sin trofaste tohjuling.
Lange turer med hjelm sprer olje og fanger varme.

21. Påfør trollhassel

Denne trylledrikken er overraskende nyttig for sotete hår. Trollhassel kan lindre kløe, lukke oljeproduserende porer og redusere betennelse forårsaket av flass, pH-ubalanse eller andre hodebunnsforstyrrelser. Den er også skånsom nok til å bruke på en sensitiv hodebunn.

22. La håret få en fridag

Å stadigstyle håret kan føre til at hodebunnensoljer sprer seg raskere og får håret til å se fetere ut. La manken gå utemmet nå og da.

23. Gå for grønn te

Denne kraftfulle drikken er også bra for håret ditt. Grønn teekstrakt har blitt vist for å redusere talgproduksjonen og gi næring til huden når den påføres lokalt. 

Japanese Matcha green tea powder in bowl, square crop
Grønn teekstrakt har blitt vist for å redusere talgproduksjonen.

24. Omfavn toppknuten

Noen ganger er det lettere å ikke kjempe mot det. Bruk oljene i håret til din fordel med en elegant toppknute. I tillegg vil de naturlige oljene bidra til å fukte håret ditt og gi deg en enda bedre hårdag i morgen.

En ung kvinne med toppknute
Toppknuten

25. Søt med honning

Hvis du har latt oljen gå amok, kan en honningmaske bidra til å berolige hodebunnen og forebygge eller behandle flass, takket være dens antibakterielle og soppdrepende egenskaper.

En studie fra 2001 fant at en enkel blanding av 90 prosent rå honning og 10 prosent vann bidro til å redusere symptomer på seboreisk dermatitt som kløe, rødhet, flassethet og fett hår.

Fett hår kan ødelegge dagen. Den gode nyheten er at det er mange midler for å hjelpe deg med å få det under kontroll.

Det er også viktig å merke seg at mengden olje du produserer endres over tid og generelt går ned når du blir eldre. Ungdommens altfor fete lokker vil ikke hjemsøke deg for alltid. 

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!