Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

April: Valgfri behandling -20%

d
t
m
s

Hvordan stoppe en tørr hoste om natten

Innhold

Tørr hoste om natten kan være ubehagelig og påvirke søvnen. Hoste er en naturlig refleks som beskytter kroppens luftveier og lunger mot skadelige irriterende stoffer som slim, bakterier, støv og røyk. En tørr hoste produserer eller bringer ikke opp slim og har mange mulige årsaker, inkludert en brystforkjølelse, astma, og sure oppstøt. Om natten kan en tørr hoste forverres av mange årsaker, inkludert tyngdekraft, eksponering for tørr luft eller økt luftveisfølsomhet.

Denne artikkelen vil gjennomgå hva som kan føre til en tørr hoste og hvorfor den kan forverres om natten. Den vil også utforske hvordan man kan håndtere en tørr hoste og når man skal oppsøke legen.

Grunner til at tørr hoste er verre om natten

tørr hoste om natten er vondt

Det er noen mulige årsaker til at den tørre hosten din kan forverres om natten. For mange  er tyngdekraft en vanlig årsak. Når du legger deg flatt for å sove om natten, kan slim og andre væsker samle seg i halsen.

Slimet kan renne fra nesen og bihulene (hvis du har allergier eller en forkjølelse), eller magesyre kan bevege seg oppover spiserøret og samles i halsen hvis du har sure oppstøt. Til syvende og sist skaper samlingen av slim og andre væsker en kilende følelse i halsen som kan utløse hosterefleksen.

Miljøfaktorer kan også bidra til en forverret hoste om natten. For eksempel, kan tørr luft forverre hoste ved å forverre nese, svelg og luftveier på grunn av fuktighetstap.

Også ulike allergener kan føre til tørrhoste, som støvmidd i sengetøyet eller flass fra kjæledyret (hvis du sover med kjæledyret ditt). Dette kan irritere luftveiene og utløse en tørr hoste. Hormon- og lungefunksjonendringer og økt luftveisfølsomhet kan også ligge bak en forverret hoste om natten. Disse natteforandringene er rapportert hos personer med astma

Hva gir en tørr hoste om natten?

Hva gir en tørr hoste om natten?

Det er mange potensielle årsaker til tørr hoste om natten. Fire vanlige inkluderer:

 • Viral bronkitt («brystforkjølelse»)
 • Astma
 • Gastroøsofageal reflukssykdom
 • Postnasalt drypp

Viral bronkitt

Bronkitt utvikler seg når bronkiene (rørene som transporterer luft til lungene) blir akutt irritert og betent, og forårsaker en vedvarende hoste som kan være tørr eller slimete. De fleste tilfeller av bronkitt er akutte – de kommer plutselig og går over i løpet av én til tre uker – og er forårsaket av forkjølelse eller en annen luftveisinfeksjon.

Hvordan forårsaker COVID-19 hoste?

Coronaviruset som fører til Covid-19 kan forårsake tørr hoste, spesielt tidlig i sykdomsforløpet, da det fører til betennelse i vagusnerven, som regulerer hosterefleksen. En infeksjon med COVID-19 kan også utvikle seg til viral bronkitt, og forårsake tørr eller slimete hoste.

Astma

Astma er en kronisk lungetilstand forbundet med betennelse og innsnevring av luftveiene. Det er en fremtredende årsak til kronisk hoste hos voksne og den vanligste årsaken hos barn. Astmasymptomer inkluderer en periodisk hoste, hvesing (en høy plystrelyd fra luftveiene), pusteproblemer og tetthet i brystet.

Noen personer med astma opplever bare hoste, vanligvis tørr. Ulike faktorer utløser astmasymptomer, som virusinfeksjoner, kald eller tørr luft, støv, mugg, sigarettrøyk, parfyme og luftforurensning.

Refluks

Refluks oppstår når mageinnholdet beveger seg tilbake opp i spiserøret. Hovedsymptomet er halsbrann, en brennende følelse bak brystbenet. En tørr hoste kan også oppstå hvis magesyre pustes inn i lungene.

Postnasal drypp

Postnasal drypp er overflødig slim fra nesen og bihulene som drypper ned på baksiden av halsen, og forårsaker en kløende følelse som kan utløse hoste. Postnasal drypp har mange årsaker, bl.a allergier og forkjølelse.

Allergier oppstår når immunsystemet ditt tar feil av et ufarlig stoff og tror det er farlig. Immunresponsen fører til symptomer som rennende nese, nysing og tørr hoste fra luftveisbetennelse.

Andre årsaker

Selv om det ikke er en uttømmende liste, inkluderer andre mulige, om enn mindre vanlige, årsaker til tørr hoste om natten:

 • Hjertefeil
 • Blodpropp i lungene (lungeemboli)
 • Bivirkning fra visse medisiner
 • Kikhoste
 • Tuberkulose
 • Lungekreft

Hvordan lette tørrhoste om natten

Å lindre en tørr hoste om natten avhenger av den underliggende årsaken, som inkluderer:

 • Viral bronkitt: Viral bronkitt går sakte over av seg selv. Hjemmebehandlinger som å drikke mye væske, bruke saltvannsspray i nesen, ta en skje honning (unngå hos babyer under ett år på grunn av risikoen for botulisme) og bruk av luftfukter kan hjelpe. 
 • Astma: Den primære behandlingen er daglig bruk av inhalator med kortikosteroider. De reduserer luftveienes hevelse og reduserer symptomene over tid.
 • Refluks: Livsstilsendringer, som f.eks. å sove med hodet hevet, vekttap hvis du er overvektig, og røykeslutt, anbefales. Legemedler som Pepcid kan også brukes.  
 • Postnasal drypp: Å heve hodet om natten kan redusere slimdrenering. Ytterligere behandlinger avhenger av den spesifikke årsaken. For eksempel, en nesespray foreskrevet av lege, å unngå allergener (f.eks. ved å bruke allergisikkert sengetøy) anbefales. 

Reseptfrie hostemedisiner

Legen kan anbefale at du prøver reseptfrie hostemedisiner som hostetempende. Du kan også prøve slimløsende medisiner med f.eks. dekstrometorfan. Hostemedisiner har ingen dokumentert effekt hos barn, og det anbefales kun bruk av saltvannsspray for barn.  

Relatert: Bedøvelseskrem: Hva er dette? Eksperter svarer

Tegn på at en tørr hoste blir verre

De fleste tørrhoster fra viral bronkitt forsvinner av seg selv og kan derfor behandles hjemme.

Noen ganger kan imidlertid et tilfelle av viral bronkitt bli til en lungebetennelse. Det kan også være at du bør undersøkes for bakteriell bronkitt, en lungeemboli, lungekreft eller hjertesvikt.

Om du ikke blir bedre eller får disse symptomene bør du gå til legen: 

 • Pustevansker eller brystsmerter
 • Høy eller langvarig feber eller feber som starter etter dager med hoste
 • Blod eller slim som var klart og ble til en gulgrønn eller rustfarge.
 • Rask hjerterytme
 • Utilsiktet vekttap
 • Vektøkning og/eller hevelse i ankler og ben

Tørr hoste om natten i flere uker: hva du skal gjøre

Tørr hoste om natten i flere uker: hva du skal gjøre

En tørr hoste om natten i flere uker kan indikere kroniske helseproblemer som astma, refluks eller allergier. Disse kroniske helsetilstandene kan ikke behandles hjemme.

De krever veiledning fra en lege  og en godt utformet behandlingsplan som ofte inkluderer en kombinasjon av livsstilsendringer og medisinering.

Oppsøk legen hvis den tørre hosten din om natten varer i mer enn tre uker eller hvis du opplever tilbakevendende episoder med tørr hoste.

Det er også viktig å snakke med legen hvis: 

 • Et spedbarn eller et lite barn hoster, eller en eldre voksen.
 • Du har en kronisk medisinsk tilstand, som diabetes, hjertesykdom eller KOLS.
 • Hvis du ikke er vaksinert mot influensa og lungebetennelse og er i risikogruppene. 

Relatert: Hvorfor gjør det vondt i brystet når jeg hoster?

Sammendrag

Tørr hoste er et vanlig symptom og kan forverres om natten av mange årsaker, inkludert samling av slim eller væsker i halsen og eksponering for tørr luft eller nattlige allergener. Å stoppe en tørr hoste om natten innebærer å ta tak i hovedårsaken, enten det er bronkitt, astma, sure oppstøt eller postnasal drypp.

Mens mange tilfeller av tørr hoste kan behandles hjemme, bør du ikke utsette å kontakte legen om du blir verre, hvis hosten vedvarer i mer enn tre uker eller er forbundet med bekymringsfulle symptomer som høy feber eller pusteproblemer.

Bestill time

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Velg lokasjon👇🏼

Kristiansand og Sandnes er fullbooket for laser hårfjerning til 50% rabatt, men det legges ut flere timer i begynnelsen av september

• Kampanje: Spar 20% på alle injeksjoner i juni.

• 15% student- og lærlingrabatt på behandlinger til ordinære priser ved fremvisning av gyldig bevis i klinikk. 

• 20% vennerabatt på injeksjoner til ordinære priser når man kommer 2 pers til behandling.