Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hvordan Bruke Nesespray Riktig – Komplett Guide

Innhold

Nys kommer på løpende bånd. Nesa renner. Og du kan nesten ikke vente med å få tak på nesespray fra apoteket, slik at du endelig får puste fritt igjen. 

Men hvordan bruker man egentlig nesespray? Komplisert er det jo ikke, men om du gjør det feil kan du oppleve både ubehag og dårligere resultater. Faktisk har både posisjon og teknikk mye å si når du skal sende den befriende dusjen opp i nesa. 

Før vi går nærmere inn på hvordan du bruker nesespray, er det greit å vite at det finnes forskjellige typer nesespray på markedet. 

Saltvannsspray vs. slimhinneavsvellende spray

Saltvannsspray kan brukes for å rense opp i nesen. Det kan gjerne brukes i kombinasjon med slimhinneavsvellende nesespray for enda bedre resultater. Saltvannspray har den store fordelen at den ikke har nevneverdige bivirkninger.  Derfor kan den brukes så lenge du vil. 

Shop trolley with bottles of nasal spray on wooden background
Saltvannsspray vs. slimhinneavsvellende spray. Det finnes flere typer nesespray

Slimhinneavsvellende nesespray gjør derimot at blodårene i neseslimhinnen trekker seg sammen. Derfor blir det enklere å puste hvis f.eks. en forkjølelse har gjort at du får hovne slimhinner. Slik spray bør ikke brukes i mer enn 7-10 dager i strekk, da dette kan gjøre at slimhinnen svulmer opp, slik at du blir tett i nesen på grunn av sprayen i seg selv. 

Det finnes også varianter som er laget for å stoppe rennende nese. Disse inneholder gjerne et eller flere andre virkestoffer som bremser produksjonen av slim. 

Hvordan bruke nesespray: posisjon

Når du skal bruke nesespray er det viktig at du peker tuppen mot den bakre delen av nesa. Du skal ikke spraye mot den midtre delen av nesa, der neseskilleveggen befinner seg. Dette kan skade vevet, føre til irritasjon og i visse tilfeller at du blør neseblod. 

Her er noen andre gode tips når du skal bruke nesespray: 

 • Før du bruker nesespray bør du rense nesen. Du kan gjøre dette med saltvannspray og ved å blåse nesen forsiktig i et mykt papir. 
 • Les retningslinjene for bruk som følger med produktet. Rist flasken forsiktig hvis dette er anvist på pakken og sprut ut en liten mengde i luften. Dette gjør pumpen klar til bruk, slik at du får riktig dosering. 
 • Lukk ett nesebor ved å dekke det med en finger. Sett pumpetuten inn i det andre neseboret. 
 • Klem ned på pumpen forsiktig og inhaler gjennom nesen med munnen lukket. 

Hvordan bruke nesespray: posisjon
Hvordan bruke nesespray: posisjon

De fleste nesesprayer kan brukes mens du står oppreist. Du trenger derfor ikke å legge hodet bakover. 

Etter at du har brukt nesesprayen bør du unngå å nyse eller blåse nesen. Trekk pusten gjennom nesen noen ganger for å trekke opp rester som kan ha falt tilbake mot neseborene. Nesesprayen skal fungere på slimhinnene – ikke nederst i nesen. 

Én flaske – én person

Aldri del nesespray med andre personer. Hvis du gjør dette risikerer du å spre bakterier fra en person til en annen, som i verste fall kan gjøre deg mer syk. Om du har en virusinfeksjon som allerede  har svekket immunforsvaret, ønsker du ikke en bakteriell infeksjon fra noen andre på toppen av dette. 

Hold flasken ren og tørk gjerne av tuten med et rent papir etter bruk, før du setter korken tilbake på flaska. 

Kan jeg bli avhengig av nesespray?

Hvis du noen gang har brukt nesespray i flere dager, har du kanskje merket at den slutter å fungere like effektivt etter en periode. Dette er vanlig og nesespray kan faktisk gjøre vondt verre, hvis du bruker den for lenge. 

Det er ikke slik at nesespray i seg selv er avhengighetsdannende. Men det er fort gjort å lage seg dårlige vaner rundt bruken av slike legemidler. Hvis du kan unngå det, er det derfor lurt å begrense bruken til tre dager i strekk og aldri mer enn 7-10 dager av gangen. 

I tillegg til at du bygger opp en toleranse for virkestoffene i nesesprayen, kan disse også føre til hevelser i slimhinnene som gjør at du føler deg mer tett. 

Sick mother and child sneezing in handkerchief, holding nasal spray, cold season
Husk å ikke dele nesespray med andre

Andre vanlige bivirkninger ved bruk over tid er irritasjon i nesa, rennende nese, nysing og en bitter lukt eller smak i munnen. Noen opplever også en brennende eller sviende følelse i nesa – spesielt ved bruk av nesespray med mentol. 

Det er viktig å huske på at nesespray er et legemiddel og derfor kan ha både milde, moderate og alvorlige bivirkninger. På den alvorlige siden finner vi bivirkninger som hjerterytmeforstyrrelser, skjelvinger, kaldsvette og neseblødning som ikke stopper opp. Hvis du har noen av disse bivirkningene bør du oppsøke lege. 

Hvem kan bruke nesespray? 

De fleste kan bruke nesespray, men det kan være lurt å snakke med legen din dersom du har diabetes, høyt blodtrykk, høyt stoffskifte eller om du tar andre medisiner i tillegg. 

Du bør heller ikke bruke nesespray hvis nesegangen har blitt skadet. Da kan du i verste fall trenge ytterligere medisiner for å åpne opp nesegangene og symptomene på tett nese kan forverres. 

Slik bruker du nesespray – skritt for skritt

Dette trenger du

Før du begynner behandlingen med nesespray må du vaske hendene godt med såpe og vann eller bruke hånddesinfeksjon. Du bør også ha snytepapir tilgjengelig, helst av den myke varianten. 

Forbered deg

 1. Samle sammen det du trenger, inkludert nesespray og snytepapir. 
 2. Blås nesen forsiktig
 3. Vask hendene med såpe og vann. Tørk hendene godt med et rent håndkle eller papir. Hvis såpe og vann ikke er tilgjengelig kan du bruke hånddesinfeksjon. 
 4. Hvis instruksjonene som fulgte med produktet tilsier det, rist flasken forsiktig. 

Bruk nesesprayen

 1. Hvis instruksjonene indikerer det, pump et par ganger på flasken i luften for å klargjøre pumpen
 2. Steng for det ene neseboret ved å holde en finger over det. 
 3. Sett pumpetuppen på flasken forsiktig inn i det andre neseboret. 
 4. Pust dypt gjennom nesen med munnen lukket, samtidig som du presser ned på pumpen. 
 5. Trekk pumpen ut av nesen og pust inn et par ganger gjennom nesa. 
 6. Gjenta i det andre neseboret ved behov. 

Avslutt behandlingen

 1. Tørk gjerne av pumpetuten med et rent papir og sett korken tilbake.
 2. Unngå å blåse nesen eller nyse etter at du har brukt nesespray. 
 3. Vask hendene i såpe og vann eller bruk hånddesinfeksjon
 4. Oppbevar flasken utilgjengelig for barn og i henhold til instruksjonene fra produsenten

Nyttige tips

 • Følg instruksjonene fra legen din og instruksjoner som fulgte med produktet. Bare bruk nesespray i noen få dager og aldri lenger enn produsenten og legen anbefaler. I verste fall kan nesespray gjøre deg mer tett ved langvarig bruk. 
 • Snakk med legen din hvis du blør neseblod eller får irritasjon i nesen. 
 • Ikke la pumpedelen på nesesprayen kommer i kontakt med andre ting enn nesen. Hvis den kommer i kontakt med andre overflater kan det komme bakterier og virus på denne, som i verste fall gjør deg mer syk. 
 • Aldri del nesespray med andre. Dette kan bidra til smittespredning. 

Snakk med legen din

Hvis du opplever alvorlige eller plagsomme bivirkninger når du bruker nesespray bør du snakke med legen din. Ta også kontakt med legen din hvis: 

 • Du ikke blir bedre etter å ha brukt nesesprayen som anvist. 
 • Hvis du blør neseblod i mer enn 15 – 20 minutter
 • Hvis du har andre spørsmål om bruk av nesespray

Hva brukes nesespray til

Nesespray kan brukes til å transportere medisin opp i nesegangen, der denne absorberes av slimhinnene. Vanligvis brukes nesespray for å frakte slimhinneavsvellende virkestoffer opp i nesen for å behandle tett nese, nysing eller rennende nese. Nesespray kan også brukes til å levere andre medisiner. 

Bestill time