Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Rennende nese: Symptomer, årsaker og behandling

Innhold

Rennende nese er et svært vanlig symptom. Det skjer oftest på grunn av allergier og virusinfeksjoner (som forkjølelse eller influensa). Men flere andre forhold kan få nesen til å dryppe. En rennende nese går vanligvis over av seg selv, men visse behandlinger kan forbedre den.

Hva er rhinoré (rennende nese)?

Rhinoré (rennende nese) er slim (snørr) som drypper eller renner ut av nesa. Det har flere mulige årsaker, som kald og/eller tørr luft, allergier eller forkjølelse. En relatert tilstand er rhinitt. Rhinitt er betennelse i nesevevet ditt.

Konsistensen og farge av slimet som renner ut av nesen din kan variere. Allergier, å spise krydret mat og å være i kalde temperaturer forårsaker vanligvis en mer vannaktig neseutslipp. Når du er forkjølet eller en annen infeksjon, lager kroppen din vanligvis tykkere slim.

Rhinoré kan oppstå av seg selv, men det skjer ofte sammen med følgende symptomer:

 • Nesetetthet (tett nese).
 • Nysing.
 • Postnasal drypp. Dette er når mer slim enn normalt samler seg og drypper ned bak i halsen. Det kan forårsake ensår hals oghoste.
 • Kløende ellerrennende øyne.

De fleste tilfeller av rennende nese er midlertidige, men noen mennesker kan hakronisk rhinoré.

Hvordan oppstår rennende nese?

Hvordan oppstår rennende nese

Flere nesestrukturer og kroppslige prosesser kan bidra til rennende nese, inkludert:

 • Neseslimkjertler: Slimkjertlene dine produserer slim hele tiden for å holde innsiden av nesen fuktig og sunn. Slim hjelper også med å beskytte deg mot bakterier og andre irriterende stoffer. Stimulering av dinparasympatisk nervesystem (PSNS) fører til en økning i slimproduksjon og frigjøring.
 • Epitelceller: Dette er cellene som kler innsiden av nesehulene dine. De kan frigjøre celler kaltcytokiner som en del av kroppens inflammatoriske respons, som fører til slimproduksjon og rennende nese.
 • Blodårer i nesen din: Blodårene dine kan trekke seg sammen og utvide seg. Dette regulerer tett nesepassasje under en inflammatorisk respons. I en prosess som kalles vaskulær permeabilitet, beveger væsker seg gjennom blodkarveggene. I nesen kan væske fra blodårene «lekke» ut og føre til rennende nese. 
 • Histamin (kjemikaliet som utløser allergiske reaksjoner) stimulerer vaskulær permeabilitet og utvidelse av blodkar, noe som resulterer i rennende nese.
 • Ditt immunforsvar: Når du er syk, er det fordi patogener har kommet forbi slimhinnen i nesen din og luftveiene. Immunsystemet ditt frigjør spesielle stoffer for å oppsøke og ødelegge patogenene. De samme stoffene instruerer cellene i nesen din til å generere mer slim for å fjerne andre potensielt skadelige patogener. Når slimproduksjonen skrus opp, begynner nesen din å renne og bli tett. Når kroppen din fjerner patogenene, reduserer immunforsvaret sin respons, og slimslimhinnen går tilbake til det normale. Immunsystemet ditt er også involvert i allergier. Den tror at allergenene er skadelige (selv om de ikke er det) og går i angrepsmodus.

Les også: https://velbehag.no/blogg/sink/

Mulige årsaker

Hva forårsaker rennende nese?

De to vanligste årsakene til rennende nese inkluderer:

 • Allergier (allergisk rhinitt) som fra pollen, flass fra kjæledyr eller støv.
 • Virale infeksjoner, som forkjølelse, influensa og COVID-19.

Allergener er ufarlige for de fleste. Men hvis du har allergisk rhinitt, tror immunsystemet at allergenet trenger seg inn. Immunsystemet ditt prøver å beskytte kroppen din ved å frigjøre histamin. Det fører til at slimhinner i nesen, øynene og halsen din blir betent og kløende mens de jobber med å skyte ut allergenet. Histamin forårsaker også rennende nese. 

Allergier forårsaker vanligvis mer vannaktig neseutslipp.

Å puste inn et virus irriterer slimhinnen i nesen og bihulene (luftfylte lommer rundt ansiktet). 

Nesen din begynner å lage mye tydelig slim som svar. Dette slimet fanger viruset og hjelper til med å skylle det ut av nesen og bihulene. Hvis viruset kommer forbi slimhinnen din, blir du syk. Kroppen din produserer mer slim, som kan endre farge og bli hvit eller gul. Noen ganger kan slimet få en grønnaktig farge.

Andre årsaker til rennende nese

rennende nese

Andre årsaker til rhinitt inkluderer, men er ikke begrenset til:

 • Kalde temperaturer: Når du puster inn gjennom nesen, varmer nesen luften og tilfører den fuktighet når den går ned i lungene. Kald, tørr luft irriterer neseslimhinnen. Til forsvar produserer nesekjertlene dine overflødig slim for å holde slimhinnen fuktig, noe som resulterer i rennende nese.
 • Tårer: Når kroppen din produserer overflødige tårer (som fra gråt eller irriterende stoffer i øynene, f.eks fra løk), renner tårene gjennom det indre hjørnet av øyelokkene, gjennom den nasolacrimale kanalen og inn i nesehulene. Disse tårene kan dryppe ut av nesen din og stimulere slimproduksjonen, noe som fører til mer rennende nese. .
 • Bihulebetennelse: Bakterielle infeksjoner og virusinfeksjoner og allergier kan irritere bihulene dine og føre til at de blir blokkert og fylt med væske. Dette kan forårsake trykk og smerter i ansiktet, nesetetthet og rennende nese med tykt gult eller grønt slim.
 • Nesepolypper: Nesepolypper er smertefrie og godartede utvekster inne i nesen og bihulene. Når de vokser, kan de forårsake rennende nese og andre symptomer.
 • Nasalt fremmedlegeme: Hvis noe setter seg fast i nesen din, får det kroppen din til å lage slim for å prøve å fjerne det. Dette er vanlig hos barn og involverer vanligvis illeluktende slim som kommer ut av det ene neseboret.
 • Ikke-allergisk rhinitt: Dette skjer når du har rennende nese, nysing og relaterte symptomer uten en kjent allergisk årsak i uker til måneder. Irriterende stoffer som tobakksrøyk, eksos og sterk lukt kan utløse ikke-allergisk rhinitt.Vasomotorisk rhinitt er den vanligste typen.
 • Gustatorisk rhinitt: Dette forårsaker rennende nese når du spiser visse matvarer, som krydret eller varm mat. Et kjemikalie i krydret mat kalt capsaicin utløser dintrigeminusnerven, som får nesen til å renne.
 • Rhinitt under graviditet: Dette er når du har rennende nese og/eller tett nese i seks uker eller mer under graviditet. Det skjer på grunn av endringer i blodstrømmen (i dette tilfellet til slimhinnene dine) og hormonforandringer.
 • Visse medisiner: Visse medisiner kan ha en bivirkning av rennende nese, inkludert P-piller, noen blodtrykksmedisiner, antidepressiva og medisiner mot erektil dysfunksjon. 
 • Cerebrospinalvæske (CSF) lekkasje: En CSF-lekkasje er når væsken som omgir hjerte og ryggmarg lekker fra der den skal være. I noen tilfeller kan det dryppe ut av nesen din. Det er vanligvis klart og vannaktig og kommer vanligvis bare ut av ett nesebor.
 • Opioidabstinens: Opioidabstinens skjer hvis du er fysisk avhengig av opioider og slutter å ta dem. Det forårsaker mange symptomer, inkludert rennende nese og for rennende øyne.

Relatert: Tennisalbue (Lateral epikondylitt) – Velbehag

Pleie og behandling

Hvordan behandles rennende nese?

I de fleste tilfeller går rennende nese over av seg selv. Vanligvis trenger de ikke behandling. Men det finnes unntak, inkludert:

 • Bihulebetennelse kan gå over av seg selv. Men hvis symptomene dine ikke blir bedre etter 10 dager, kan legen foreskrive antibiotika, orale eller aktuelle dekongestanter, eller intranasale steroidsprayer.
 • Kronisk rhinitt: Hvis du har en kronisk (langvarig) rennende nese, kan legen din din henvise deg til en øre-, nese- og halsspesialist for å fastslå den underliggende årsaken. Du kan trenge kirurgi for strukturelle problemer som nesepolypper, aavviket septum eller forstørretadenoider.
 • Nasale fremmedlegemer: En gjenstand som sitter fast i nesen din må fjernes. Legen bruker flere fjerningsteknikker, inkludert instrumenter som pinsett eller tang, tvungen utånding og suging.

Hvordan kan jeg stoppe en rennende nese?

Rhinoré går vanligvis sin gang. Det er ingenting du kan gjøre for å stoppe det umiddelbart. 

Det går som regel over med tiden.

Men visse hjemmemedisiner og medisiner kan gi en viss lindring.

Hjemmebehandlinger du kan prøve

Prøv følgende for å hjelpe med symptomer på rennende nese:

 • Få nok hvile
 • Drikk rikelig med væske, spesielt vann.
 • Påfør en varm, fuktig vaskeklut i ansiktet.
 • Inhalerer damp to til fire ganger om dagen. En måte å gjøre dette på er å sitte på badet med dusjen i gang. Ikke inhaler veldig varm damp.
 • Bruk en luftfukter eller fordamper ved sengen. Dette kan bekjempe overbelastning forverret av tørr luft.
 • Bruk en saltvannsnesespray for å fjerne slim. Begrens bruken av avsvellende nesespray, som ikke bør brukes i mer enn noen få dager og som anvist på forpakningen, av din lege eller apotek. Avsvellende nesespray kan føre til avhengighet. 

Medisiner for rennende nese

Visse reseptfrie medisiner kan også hjelpe: 

 • Slimløsende: Disse medisinene kan tynne slim for å fjerne det fra brystet. Det kan hjelpe en rennende nese også.
 • Avsvellende nesesprayr: Disse medisinene krymper og tørker opp nesegangene dine. De kan bidra til å tørke opp en rennende eller tett nese.
 • Antihistaminer: Disse medisinene kan hjelpe hvis rennende nese skyldes allergi.

Sjekk med legen dinl for å se hvilke reseptfrie legemidler som passer for deg. Følg alltid instruksjonene på medisinene.

Med mindre legen din anbefaler det, ikke gi reseptfrie forkjølelsesmedisiner til et barn under 6 år.

Hvor lenge varer en rennende nese?

Hvor lenge en rennende nese varer avhenger av den underliggende årsaken.

Med en virusinfeksjon, som forkjølelse, kan en rennende eller tett nese vare i opptil 10 til 14 dager. En rennende nese fra allergi varer vanligvis så lenge du er utsatt for allergenet. Hvis du er allergisk mot pollen, kan det vare i seks uker i pollensesongen om våren, sommeren eller høsten.

Du bør oppsøke legen din hvis du har hatt en rennende nese i mer enn tre uker som ikke er fra en kjent allergi.

Kan rennende nese forårsake komplikasjoner?

I noen tilfeller kan rennende nese føre til milde komplikasjoner, inkludert:

 • Postnasal drypp: Overflødig slim kan bygge seg opp og dryppe ned på baksiden av halsen. Dette kan gjøre halsen din sår og forårsake hoste og ubehag.
 • Bihulebetennelse: Hvis en sinuspassasje blir blokkert, kan det føre til en bihulebetennelse, som ofte er smertefull. Du kan trenge reseptbelagte medisiner for å behandle det.
 • Øresmerter eller øreinfeksjon: Hvis overflødig slim sprer seg til øregangene, kan det resultere i øresmerter eller ørebetennelse.

Alle disse tilstandene kan behandles.

Relatert: Hvorfor gjør det vondt i brystet når jeg hoster?

Kan jeg forhindre rennende nese?

Du kan ikke alltid forhindre rennende nese. Men det er skritt du kan ta for å prøve å unngå å få en virusinfeksjon. Her er noen enkle tips for å hindre at bakterier sprer seg:

 • Vask hendene ofte.
 • Hold deg unna de som har forkjølelse eller infeksjoner.
 • Spis sunt og tren regelmessig for å styrke immunforsvaret ditt.
 • Host og nys inn i albuen, ikke i hånden.
 • Rengjør og desinfiser vanlige overflater som bord og benkeplater, leker, dørhåndtak, telefoner og baderomsinnredning.
 • Ta anbefalte vaksiner

Når det gjelder allergi, kan følgende trinn hjelpe:

 • Hold deg innendørs når pollentallet er høyt, vanligvis tidlig på morgenen og på vindfulle dager.
 • Hold vinduene lukket i allergisesongen, og bruk klimaanlegg når det er mulig.
 • Bruk en støvmaske hvis du jobber utendørs. Bytt klær og ta en dusj med en gang etter at du har kommet innendørs.
 • Unngå kontakt med katter og hunder hvis du er følsom for flass fra dyr.
 • Bruk antihistaminer for å holde allergisymptomer, som rennende nese, i sjakk

Når du bør ringe legen

Når bør jeg oppsøke legen om rennende nese?

Rennende nese er veldig vanlig og krever ofte ikke et besøk hos en lege. Men du bør snakke med legen din hvis: 

 • Din rennende nese eller tetthet varer i mer enn tre uker eller oppstår med feber.
 • Slimet  kommer ut av det ene neseboret, spesielt hvis det er illeluktende eller blodig.
 • Du har problemer med å puste.
 • Du har hevelse i pannen, øynene, siden av nesen eller kinnet.
 • Du har tåkesyn.
 • Du har rennende nese etter en hodeskade, spesielt hvis den er klar og vannaktig.

Ofte stilte spørsmål

Er rennende nese et tegn på COVID-19?

Ja, rennende nese er et av de mulige symptomene på COVID-19. Andre symptomer kan omfatte:

 • Feber eller frysninger.
 • Hoste.
 • Nesetetthet.
 • Kortpustethet eller pustevansker.
 • Utmattelse.
 • Muskel- eller kroppssmerter.
 • Hodepine.
 • Ny tap av smak eller lukt.
 • Sår hals.
 • Kvalme eller oppkast.
 • Diaré.

Kan tannvekst hos små barn forårsake rennende nese?

Tenner forårsaker ikke rennende nese. Men det fører ofte til overflødig sikling. Hvis babyen din har rennende nese mens den får tenner, skyldes det sannsynligvis en virusinfeksjon (som forkjølelse) eller allergier.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!