Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Epidural: Hva det er, prosedyre, risiko og bivirkninger

Innhold

En epidural er en vanlig prosedyre for å gi smertelindring eller en følelsesløshet i forbindelse med fødsel og fødsel, visse kirurgier og visse årsaker til kronisk smerte. En epidural er generelt en svært sikker prosedyre, men det er noen risikoer og mulige bivirkninger.

Oversikt over epidural

En epidural injiserer medisin i rommet rundt ryggmargens nerver, kjent som epiduralrommet. 

En epidural injiserer medisin i rommet rundt ryggmargens nerver, kjent som epiduralrommet. 

Hva er en epidural? 

En epidural er en prosedyre som innebærer å injisere medisin – enten en anestetikum eller et steroid – i rommet rundt ryggmargens nerver, kjent som epiduralrommet. Målet med en epidural prosedyre er å gi smertelindring (analgesi) eller fullstendig følelsesløshet (anestesi) for ett område av kroppen din, for eksempel bena eller magen.

Andre ord som brukes om ulike typer epidural inkluderer: 

 • Epiduralanestesi.
 • Epiduralblokk.
 • Epidural steroidinjeksjon (ESI).
 • Regionalanestesi.
 • Neuraxialanestesi.

Hvordan fungerer en epidural? 

En epiduralanestesiinjeksjon fungerer ved å injisere et anestetikum i epiduralrommet rundt ryggraden, slik at det kan stoppe smertesignaler fra å reise fra ryggraden til hjernen din. 

Epiduralrommet er fylt med væske og omgir ryggmargen din. Tenk på det som en væskeslange rundt ryggmargen din.

Ryggmargen din fungerer som en motorvei som kobler nervene som er plassert over hele kroppen din til hjernen din. Når du blir skadet, sender for eksempel nerven i det området av kroppen din en smertesignal som reiser gjennom ryggmargen til hjernen og tilbake. En epiduralanestetikum nummer midlertidig de spinale nervene, som deretter blokkerer smertesignaler i en bestemt del av kroppen din avhengig av hvor langs ryggen din leverandøren injiserte epiduralen.

Epiduralanestesi kan gi midlertidig smertelindring eller en midlertidig total følelsesløshet.

Følgende faktorer bidrar til hvor mye følelse du midlertidig mister fra en epidural:

 • Typen anestetikum legen din bruker.
 • Konsentrasjonen av stoffet (hvor sterkt det er).
 • Doseringen av stoffet.

En epidural steroidinjeksjon (ESI) fungerer litt annerledes og brukes til behandling av kronisk smerte. I stedet for anestesimedisin, injiserer legen din en steroid- eller kortikosteroidmedisin i epiduralrommet rundt ryggraden. I stedet for å blokkere smerte eller følelse i en del av kroppen, kler steroiden de irriterte nervene som forårsaker smerte og fungerer for å redusere hevelse. Steroiden gir nerven(e) tid til å leges. Epidural steroidinjeksjoner kan gi midlertidig, langvarig eller permanent smertelindring.

Hvem utfører en epidural?

En anestesilege eller sykepleier utfører vanligvis en epidural prosedyre. Anestesiologer har spesialopplæring innen anestesiologi, som er en medisinsk spesialitet som omfatter omsorg for mennesker før, under og etter deres kirurgi eller prosedyre. Anestesiologi dekker anestesi, smertebehandling, intensivmedisin og kritisk akuttmedisin.

Helsepersonell fra andre spesialiteter, som nevrologi, kan også utføre en epidural. Igjen er de spesielt opplært til å utføre en epidural prosedyre trygt og riktig.

For epiduralprosedyrer som bruker et kateter, er sykepleiere vanligvis til stede for å hjelpe etter behov.

Hva er forskjellen mellom epiduralanalgesi og epiduralanestesi? 

Analgesi er smertelindring uten tap av bevissthet og uten fullstendig tap av følelse eller bevegelse. Anestesiologer bruker epiduralanalgesi for personer som er i fødsel og føder en baby. De injiserer epiduralen i nedre del av ryggen for å gi smertelindring for nedre del av kroppen på grunn av sammentrekninger og fødsel.

Anestesi er tapet av følelse med eller uten bevissthetstap. Epiduralanestesi i seg selv vil ikke forårsake tap av bevissthet, men hvis du gjennomgår en bestemt type kirurgi, kan anestesiologen gi deg epiduralanestesi slik at du ikke føler smerte eller ikke beveger deg under kirurgien, og en annen medisin for å få deg til å sove.

Hva brukes epiduraler til? 

Legen kan anbefale en epidural prosedyre for følgende situasjoner:

 • Å gi smertelindring (analgesi) for fødsel og fødsel.
 • Å gi anestesi for visse kirurger som et alternativ til generell anestesi.
 • Å gi smertelindring etter visse operasjoner.
 • Å behandle visse årsaker til ryggsmerter og andre former for kronisk smerte (gjennom epidurale steroidinjeksjoner).

Hva er de forskjellige typene epiduraler? Det er forskjellige varianter av epiduraler basert på visse faktorer. Denne seksjonen vil forklare forskjellige typer epiduraler gruppert i følgende kategorier:

 • Hvordan medisinen administreres.
 • Epidural for fødsel og fødsel.
 • Epidural steroidinjeksjoner (ESI).

Epidurale medisineringsalternativer

Det er flere måter legen kan administrere medisinen med en epidural, inkludert:

 • Enkeltinjeksjon epidural: Denne typen epidural innebærer en injeksjon av medisin (enten en anestetikum eller et steroid) i epiduralrommet rundt ryggraden. Hvis du får en enkelt injeksjon av en anestesi-epidural, vender følelsen i det berørte området vanligvis tilbake innen noen timer. En enkelt injeksjonsanestesi-epidural er for midlertidig smertelindring. De fleste epidural steroidinjeksjoner er enkeltinjeksjoner.
 • Epidural med kateter: De fleste epiduralprosedyrer innebærer bruk av et kateter i epiduralrommet slik at helsepersonellet kan gi deg en kontinuerlig strøm av anestesimedisin, flere separate doser eller begge deler. Et kateter er en liten, fleksibel slange som settes inn gjennom en smal åpning i en kroppsåpning. I dette tilfellet setter legen din inn et kateter som åpner seg i epiduralrommet i ryggraden din. På denne måten kan legen din administrere mer enn bare en injeksjon av medisinen. Legen anbefaler vanligvis denne typen epidural for lengre operasjoner, for å gi smertelindring over flere dager og for fødsel.
 • Epidural med pasientstyrt analgesi (PCA): For visse typer kirurgi kan helsepersonellet tillate deg å kontrollere mengden smertelindring du mottar gjennom epiduralkateteret ditt. Dette kalles pasientstyrt analgesi (PCA). Legen setter kontroller på PCA-pumpen, som er programmert for smertestillende medisin legen din bestiller basert på alder, vekt og typen kirurgi du hadde. PCA-pumpen er trygg å bruke fordi du mottar medisiner ved å trykke på en knapp når du føler smerte, men pumpen gir deg ikke medisinen hvis det ikke er tid for en annen dose ennå.

Epiduraler for fødsel

Det er to generelle typer epiduraler som du kan velge under fødsel. Disse inkluderer:

 • Epidural med kateter: legent vil administrere medisin gjennom et kateter i nedre del av ryggen som de setter inn med en epiduralinjeksjon. Kateteret forblir i epiduralrommet slik at helsepersonellet kan gi deg mer medisin om nødvendig.
 • Kombinert spinal-epidural (CSE): En CSE er en kombinasjon av to injeksjoner: en spinalinjeksjon (spinalblokk) og en epidural. CSE gir smertelindring mye raskere enn bare en epidural. Fordi den inneholder en lavere dose medisin, vil du ha litt mer følelse i underkroppen. Dette lar deg bevege deg lettere og endre stilling. Denne typen epidural kalles ofte en «gående» epidural, men de fleste mennesker kan ikke gå helt med denne typen epidural.

Epidural steroidinjeksjoner (ESI) 

En epidural steroidinjeksjon (ESI) innebærer en injeksjon av et steroid- eller kortikosteroidmedisin i epiduralrommet. Det kan bidra til å lindre nakke, arm, rygg og ben smerter forårsaket av betente ryggmargsnervesystemer på grunn av visse forhold eller skader. Smertelindring fra ESI kan vare i flere dager eller til og med år.

Mennesker som har smerter i nakken, arm, nedre rygg eller ben på grunn av følgende tilstander, kan dra nytte av epidurale steroidinjeksjoner:

 • Spinal stenose.
 • Spondylolistese.
 • Herniated disk (utskledet, rupturert eller bulet plate).
 • Degenerativ platesykdom.
 • Isjias.

Hvor vanlige er epiduraler?

Epiduraler er en vanlig prosedyre. En epidural er den mest populære metoden for smertelindring under fødsel. Mer enn 50% av mennesker som føder på et sykehus, velger å motta epiduralanalgesi. Epidurale steroidinjeksjoner (ESI) er en av de mest utførte smertelindrende prosedyrene.

Hvem bør ikke få en epidural? 

På grunn av visse medisinske tilstander kan ikke alle få en epidural. På grunn av dette er det viktig å diskutere medisinsk historie og eventuelle spørsmål du har med legen din. Hvis du har noen av følgende tilstander, kan du kanskje ikke få en epidural:

 • Allergi mot anestesimedisiner.
 • Problemer med blodpropp.
 • En infeksjon.
 • Dårlig kontrollert diabetes (for epidurale steroidinjeksjoner). Hvis du ikke kan gjennomgå en epidural prosedyre, kan legen din anbefale en annen type smertelindring eller anestesi for deg, eller de kan be deg vente med  kirurgi, hvis det er mulig.

Prosedyren

Hvordan forbereder jeg meg på en epidural? 

Legen din vil gi deg spesifikke instruksjoner om hva du må gjøre for å forberede deg på epiduralen din. Sørg for å følge instruksjonene deres. Legen din kan: 

 • Be deg om ikke å spise eller drikke i en viss tidsperiode før epiduralen din.
 • Juster visse medisiner du tar, inkludert blodfortynnere.
 • Gi deg spesifikke instruksjoner om hva du kan ha på deg den dagen.

Hvordan utføres en epidural? 

En epiduralprosedyre kan utføres på forskjellige måter, avhengig av typen medisin og bruksområdet. Her er en generell oversikt over hva som kan forventes:

 • Forberedelse: Du vil bli bedt om å sitte på kanten av en seng eller en undersøkelsesbenk. Legen vil desinfisere området hvor de skal administrere epiduralen.
 • Lokalbedøvelse: Helsepersonellet vil injisere et lokalbedøvelsesmiddel i huden din på stedet der de vil sette epiduralen. Dette vil bidra til å lindre ubehag under prosedyren.
 • Innsetting av nål: En tynn nål vil bli satt inn i epiduralrommet i ryggraden din. For epidurale steroidinjeksjoner (ESI) blir en nål satt inn i epiduralrommet på samme måte, men formålet er å injisere steroidmedisinen.
 • Administrasjon av medisinen: Medisinen blir forsiktig injisert gjennom nålen. Legen vil overvåke deg nøye for å sikre at medisinen går til riktig sted.
 • Fjerning av nål: Nålen blir trukket forsiktig ut, og kateteret forblir i epiduralrommet hvis det er en kateterbasert epidural.
 • Overvåkning: Du vil bli overvåket nøye for eventuelle reaksjoner på medisinen og for å sikre at epiduralen fungerer som den skal.

Hva skal jeg forvente under en epidural? 

Under en epiduralprosedyre kan du forvente følgende:

 • Noe ubehag når lokalbedøvelsen injiseres.
 • Muligens en prikkende eller nummen følelse i området hvor epiduralen administreres.
 • Noe trykk mens nålen settes inn.
 • Overvåking av hjertefrekvensen, blodtrykket og pusten din.
 • Kommunikasjon med legen din gjennom hele prosedyren for å rapportere eventuelle symptomer eller bekymringer.

Hva skal jeg forvente etter en epidural? 

Etter en epiduralprosedyre kan du forvente følgende:

 • Noe nummenhet eller svakhet i det berørte området.
 • Smertelindring eller fullstendig følelsesløshet i det berørte området, avhengig av typen medisin som ble administrert.
 • Overvåking av hjertefrekvensen, blodtrykket og pusten din for å sikre at alt går som det skal.
 • Instruksjoner om hvordan du skal bevege deg og ta vare på deg selv etter prosedyren, spesielt hvis du har fått en epidural for fødsel eller en operasjon.
 • En plan for oppfølgende omsorg, inkludert når du kan reise deg og gå, og når kateteret, hvis det ble brukt, kan fjernes.
 • Oppfølgingsavtaler for å diskutere smertelindring og administrering av medisiner, hvis nødvendig.

Relatert: Hvordan måle blodtrykket ditt – Hvordan fungerer det?

Hvordan føles det å få en epidural? 

Følelsen av å få en epidural kan variere fra person til person. Her er hva du kanskje føler:

 • Prikkende eller nummenhet i det berørte området.
 • En følelse av trykk når nålen settes inn.
 • Liten eller ingen smerte i det berørte området, avhengig av typen medisin som ble administrert.

Er epiduraler smertefulle?

Mens epiduralprosedyren kan føles ubehagelig på grunn av trykket eller stikkende sensasjoner når nålen settes inn, skal den ikke være smertefull. Legen vil vanligvis bruke lokalbedøvelse for å minimere ubehaget.

Risikoer / Fordeler

Hva er fordelene med en epidural? 

Epiduralprosedyrer kan ha flere fordeler, inkludert:

 • Effektiv smertelindring: Epiduraler er svært effektive for å gi smertelindring, spesielt under fødsel eller for kirurgiske inngrep som krever smertelindring.
 • Kontrollert administrasjon: Med kateterbaserte epiduraler kan legen justere medisindoseringen etter behov for å opprettholde smertelindring over tid.
 • Mulighet til å være våken: Epiduraler gir smertelindring uten å forårsake tap av bevissthet, slik at du kan være våken og tilstede under visse prosedyrer eller hendelser.
 • Langvarig smertelindring: Epidurale steroidinjeksjoner (ESI) kan gi langvarig smertelindring for personer med kronisk smerte.
 • Forbedret livskvalitet: For personer med kronisk smerte kan ESI bidra til å forbedre livskvaliteten ved å lindre smerter og øke mobilitet og funksjon.

Hva er risikoene med en epidural? 

Selv om epiduraler er generelt sikre og effektive, er det noen risikoer og mulige bivirkninger som kan oppstå. Det er viktig å diskutere disse risikoene med legen din før du bestemmer deg for å få en epidural. Risikoene inkluderer:

 • Infeksjon: Det er en liten risiko for infeksjon der nålen ble satt inn, men dette er sjelden.
 • Hodepine: En bivirkning av epiduralen, kjent som en spinalhodepine, kan føre til alvorlig hodepine. Dette skjer vanligvis når ryggmargsvæsken lekker gjennom et lite hull i hinnen som omgir ryggmargen. En spinalhodepine kan behandles.
 • Nerve- eller ryggmargsskade: Selv om sjelden, kan skader på nerver eller ryggmargen oppstå som en komplikasjon av epiduralen.
 • Lavt blodtrykk: Noen ganger kan epiduralen føre til lavt blodtrykk, som kan behandles.
 • Allergiske reaksjoner: En allergisk reaksjon på medisinen som brukes i epiduralen kan forekomme, men dette er sjelden.
 • Langvarig følelsesløshet eller svakhet: Noen mennesker kan oppleve langvarig følelsesløshet eller svakhet i området der epiduralen ble administrert.

Gjennom en grundig diskusjon med legen din og riktig forberedelse, kan risikoene reduseres betydelig.

Prognose

Tilhelningstiden etter en epiduralprosedyre kan variere avhengig av årsaken til prosedyren og individuelle faktorer. Her er noen generelle retningslinjer:

 • Etter fødsel: Hvis du har fått en epidural under fødsel, kan følelsen i

 det berørte området gradvis komme tilbake innen noen timer etter at epiduralen er stoppet. Du kan bli bedt om å vente noen timer før du prøver å stå opp eller gå, avhengig av hvordan du føler deg.

 • Etter kirurgi: Hvis du har fått en epidural for kirurgi, vil legen din gi deg instruksjoner om når du kan bevege deg og reise deg etter prosedyren. Du vil bli nøye overvåket for eventuelle bivirkninger eller komplikasjoner i løpet av gjenopprettingsperioden.
 • Etter epidurale steroidinjeksjoner (ESI): Gjenopprettingstiden etter ESI kan variere, avhengig av tilstanden som behandles og individuelle faktorer. Noen mennesker opplever umiddelbar lindring, mens andre kan ta flere dager eller uker å føle full effekt.

Din lege vil gi deg spesifikke retningslinjer for oppfølgingsomsorg og hva du kan forvente i gjenopprettingsperioden.

Relatert: Stress: tegn, symptomer, behandling og forebygging

Når skal jeg kontakte legen min etter en epidural? 

Det er viktig å kontakte legen din umiddelbart hvis du opplever noen uvanlige symptomer eller bivirkninger etter en epidural, inkludert:

 • Alvorlig hodepine.
 • Følelsesløshet, svakhet eller tap av kontroll i det berørte området som varer mer enn forventet.
 • Kvalme eller oppkast som ikke går over.
 • Feber eller tegn på infeksjon rundt injeksjonsstedet.

Hvis du har noen bekymringer eller spørsmål om epiduralprosedyren eller tiden etter, bør du også kontakte legen din for råd.

Oftest stilte spørsmål 

Her er noen vanlige spørsmål og svar om epiduraler:

Hvor lenge varer en epidural?

 Varigheten av en epidural avhenger av typen medisin som ble administrert og formålet med prosedyren. En enkelt injeksjon av anestesi vil vanligvis gi smertelindring i flere timer, mens en kateterbasert epidural kan gi kontinuerlig smertelindring over lengre tid. Epidurale steroidinjeksjoner (ESI) kan gi smertelindring i uker eller til og med måneder, avhengig av tilstanden som behandles.

Kan jeg bevege meg med en epidural? 

Hvis du har fått en epidural for fødsel eller en operasjon, kan du ha begrenset bevegelse i det berørte området på grunn av nummenhet eller svakhet. Legen vil gi deg instruksjoner om hva du kan og ikke kan gjøre mens epiduralen er aktiv. Hvis du har fått en gående epidural, kan du ha mer bevegelsesfrihet.

Kan jeg spise eller drikke etter en epidural? 

Legen vil gi deg spesifikke instruksjoner om når du kan spise og drikke etter en epidural. Dette kan variere avhengig av årsaken til prosedyren og dine individuelle forhold. Generelt blir du vanligvis bedt om å vente en stund før du spiser eller drikker, spesielt hvis du har fått en epidural for fødsel eller kirurgi.

Hvordan kan jeg forhindre en spinalhodepine etter en epidural? 

Spinalhodepine er en sjelden bivirkning av epiduraler. For å redusere risikoen, kan legen ta visse forholdsregler, inkludert å bruke små nåler og riktig teknikk under prosedyren. Hvis du opplever symptomer på en spinalhodepine, for eksempel alvorlig hodepine når du sitter opp, bør du kontakte legen din umiddelbart for behandling.

Kan jeg få flere epiduraler? 

Ja, det er mulig å motta flere epiduraler, spesielt hvis du lider av kronisk smerte som kan behandles med epidurale steroidinjeksjoner (ESI). Legen vil vurdere dine individuelle behov og gi råd om det er trygt og hensiktsmessig å motta flere epiduraler.

Hvorfor har jeg fått en gående epidural? 

En gående epidural, også kjent som en kombinert spinal-epidural (CSE), gir smertelindring raskere enn en vanlig epidural. Den inneholder en lavere dose medisin, noe som gjør at du kan ha mer bevegelsesfrihet og endre stilling. Dette kan være nyttig under fødsel, der enkeltpersoner ofte ønsker å være aktive.

Kan jeg få en epidural hvis jeg er allergisk mot anestesimedisiner? 

Hvis du er allergisk mot anestesimedisiner, må du diskutere dette grundig med legen din før du vurderer en epidural. De kan vurdere alternative medisiner eller behandlinger som kan være sikrere for deg.

Hvordan bestemmer legen hvilken type medisin som skal brukes i en epidural? 

Valg av medisin i en epidural avhenger av flere faktorer, inkludert formålet med prosedyren, pasientens helsetilstand, tidspunktet for prosedyren og andre individuelle hensyn. Legen din vil nøye vurdere disse faktorene før de bestemmer hvilken type medisin som skal brukes.

Er epiduraler alltid smertefulle?

Epiduralprosedyrer skal ikke være smertefulle. Legen bruker vanligvis lokalbedøvelse for å minimere ubehaget når de setter inn nålen. Mens du kan føle trykk eller prikkende sensasjoner under prosedyren, skal smerten være minimal.

Kan jeg ha en epidural hvis jeg har en ryggmargsskade? 

Hvis du har en ryggmargsskade, er det viktig å diskutere dette med legen din før du vurderer en epidural. I noen tilfeller kan en epidural være trygg og nyttig, men det kan være kontraindisert i andre tilfeller, avhengig av alvorlighetsgraden av skaden og andre faktorer.

Relatert: Sink: Fordeler, mangel, matkilder og bivirkninger

Viktig: 

Dette er generell informasjon om epiduraler, og din personlige opplevelse kan variere avhengig av din helsetilstand og situasjon. Det er viktig å ha en grundig samtale med legen din eller annet kvalifisert helsepersonell for å vurdere om en epidural er riktig for deg og forstå risikoer og fordeler fullt ut.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!