Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Føflekk som klør: Årsaker, behandling, symptomer og mer

Innhold

De fleste føflekker er normale, og de er vanligvis ufarlige. Men en føflekk som klør, sammen med andre endringer, kan være et tegn på hudkreft. Oppsøk lege umiddelbart hvis du merker endringer i måten føflekken føles eller ser ut.

Hva er en føflekk?

Hva er en føflekk?

Føflekker er en vanlig type hudvekst. Nesten alle har minst noen få av dem, og noen mennesker har mange. Føflekker kan dannes på alle deler av kroppen din, inkludert i hodebunnen, fotsålene og håndflatene. Men ofte vises de på områder av huden din som har vært utsatt for solen.

En føflekk ser ut som en rund flekk på huden din. Føflekker er vanligvis brune eller svarte, men de kan også være brune, røde, rosa, blå eller hudtonede. De kan bli mørkere eller lysere når du blir eldre og i visse tider av livet – f.eks. under graviditet. 

Føflekker kan være hevet eller flate. Opphøyde føflekker kan gni mot klærne dine og bli irritert. Denne irritasjonen kan få dem til å klø. Les videre for å lære om årsakene til føflekker og hvordan du gjenkjenner hudkreft.

Forskjellig typer føflekker

Føflekker dannes fra celler kalt melanocytter. Dette er pigmentcellene som gir huden din farge. Når cellene klynger seg sammen, danner de en mørk flekk.

Det finnes noen forskjellige typer føflekker:

 • Vanlige føflekker er den typen folk flest har. 
 • Atypiske føflekker kan bli til melanom. Dette er typene føflekker som får skorper, blør og klør.

Føflekker du er født med kalles medfødte føflekker. Føflekker som vokser etter fødselen kalles ervervede føflekker. De vises vanligvis først i barndommen eller ungdomsårene. Du kan fortsette å få nye føflekker til du blir godt voksen, før mange av de kan begynne å falme når du blir eldre. Føflekker blir mørkere når huden din blir utsatt for solen. Noen ganger blir de også mørkere under graviditeten.

Føflekker kan føre til kreft, spesielt hvis du har mange av dem. Folk med mer enn 50 føflekker har økt risiko for melanom. Kløe kan også være et tegn på melanom. Men kløe alene betyr ikke at du har kreft. Du må se på andre symptomer som følger med kløen.

Tegn på at det kan være melanom (føflekkreft)

Hvis føflekken din er hevet, gnis ofte klærne dine mot den, og du ikke har noen andre symptomer, er årsaken til kløen sannsynligvis bare irritasjon.

Tegn på at føflekken din kan være melanom:

 • Asymmetri: De to halvdelene av føflekken er ujevne.
 • Kant: Føflekken har uregelmessige eller fillete kanter.
 • Farge: Det er to eller flere forskjellige farger.
 • Diameter: Den er større enn 1/4-tommers på tvers (omtrent på størrelse med et viskelær).
 • Utvikler/løfter seg: Føflekken endrer størrelse, form eller farge, eller den heves over resten av huden.

I tillegg til kløe, se etter disse endringene i føflekken:

 • blødning
 • puss
 • skorpe over
 • smerte
 • herding

Behandling av en føflekk som klør

føflekk som klør

De fleste føflekker trenger ikke å behandles. Hvis føflekken klør nok til å plage deg, eller hvis hudlegen din tror det kan være kreft, kan du få den fjernet.

Hudleger bruker en av to prosedyrer for å fjerne føflekker:

 • Kirurgisk eksisjon: Hudlegen bedøver huden din og kutter deretter ut hele føflekken. Man må som regel sy. 
 • Kirurgisk barbering: Hudlegen din kan gjøre denne prosedyren hvis føflekken din er liten. Etter at huden din er bedøvet, bruker de et lite blad for å fjerne den øverste delen av føflekken som er hevet over resten av huden din. Du trenger som regel ikke å sy. 

Din hudlege kan gjøre en biopsi. I denne testen fjerner de en liten prøve av føflekken eller hele føflekken og sender den til et laboratorium. Der ser en tekniker på prøven under et mikroskop for å se etter kreft. Din hudlege vil diskutere resultatene av en biopsi med deg.

Relatert: Høyt blodtrykk (hypertensjon) – Symptomer og årsaker

Prognose

Noen føflekker blir med deg hele livet. Andre blekner når du blir eldre og utover. De fleste føflekker er ufarlige og trenger ikke å bli behandlet.

Hvis du har melanom, avhenger utsiktene dine av stadiet der kreften ble diagnostisert. Fem års overlevelsesrate for de tidligste melanomene (stadium 1) er rundt 92 til 97 prosent. For et stadium 4 melanom som har spredt seg (metastase fra det primære stedet) til andre deler av kroppen din, er femårs overlevelsesraten 15 til 20 prosent. 

Det er viktig å være på vakt for eventuelle føflekker, inkludert kløe, og rapportere dem til hudlegen din med en gang. Om du har hudkreft vil utsiktene dine være bedre jo tidligere du får diagnosen.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!