Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hudorm: Hvordan ser de ut, behandling og forebygging

Innhold

Hudormer/svarte prikker er en svært vanlig hudtilstand som hovedsakelig påvirker ansikt, nakke, rygg og bryst. Det er en rekke årsaker til at svarte prikker oppstår, inkludert for mye olje på huden og irritasjon av hårsekkene. Svarte prikker påvirker ofte ungdom, men de kan oppstå i alle aldre.

Hva er hudormer?

Svarte prikker er en type akne (akne vulgaris). Det er åpne porer på huden som fylles med overflødig olje og død hud. 

De er derimot ikke kviser. Kviser er små, smertefulle, misfargede nupper med en tykk, hvit-gul væske (puss) i seg. 

Mørkhudet mann bruker neseplaster mot hudormer på badet
Et enkelt neseplaster for hudormer.

Hvem får svarte prikker?

Hudormer påvirker vanligvis tenåringer og unge voksne som gjennomgår hormonelle endringer. Imidlertid fortsetter mange voksne å ha akne eller svarte prikker i 20-, 30-årene og utover. Noen utvikler til og med svarte prikker for første gang som voksne.

Hvor vanlig er hudormer?

Hudormer er meget vanlige. Noen forskere antyder at svarte prikker påvirker nesten alle i løpet av livet. De er mest vanlige blant ungdom, men opptil 10 % til 20 % av voksne har også svarte prikker.

Kosmetolog fjerner hudormer fra middelaldrende manns nese
Kosmetolog fjerner hudormer fra nesen.

Hvordan påvirker hudormer kroppen min?

Ansiktet ditt (spesielt nesen og haken, noen ganger kinnene), nakken, ryggen og brystet er mest utsatt for å utvikle hudormer. Imidlertid er oljekjertler (talgkjertler) over hele kroppen din. De frigjør et oljeaktig smøremiddel kalt talg som bidrar til å holde huden og håret hydrert og skinnende. Som et resultat, selv om det ikke er vanlig, vises svarte prikker noen ganger på rumpa, lår, ører og armhuler.

Svarte prikker påvirker ikke din fysiske helse, men de kan påvirke deg psykososialt og da spesielt med tanke på selvtillitt. De kan forårsake angst, depresjon, humørforstyrrelser og selvmordstanker hos enkelte. 

Hva er symptomene på hudormer?

Svarte prikker er en mild form for akne. Mørke, åpne nupper i huden din er hovedkarakteristikken til hudormer. Blackheads er mindre ukomfortable enn whiteheads, som betegnes som en mer alvorlig form for akne. 

Hva forårsaker Svarte prikker?

Talgkjertler er plassert over hele kroppen din, og de fleste av dem kobles til hårsekkene. Blackheads og whiteheads dannes i disse. Blackheads er åpne og whiteheads er lukkede. De oppstår når en hårsekk/talgkjertel blir betent. Betennelse kan oppstå som et resultat av:

 • Økt talgproduksjon (fett materiale produsert av talgkjertelen).
 • Unormal dannelse av keratin (proteinet som bidrar til å lage håret, huden og neglene).
 • Økte hormoner (androgen).
 • Økt tilstedeværelse av bakterier på huden som forårsaker akne.

Er hudormer smittsomt?

Det er ikke smittsomt. Du kan ikke spre hudormer til en annen person gjennom hud-mot-hud-kontakt.

mamma limer et plaster for å fjerne hudormer til sønnen.
Hudormer er ikke smittsomme og vil ikke smitte gjennom hudkontakt.

Diagnose

Svarte prikker er enkle å gjenkjenne, så du trenger ikke nødvendigvis å gå til legen for å diagnostisere dem. Hvis du har svarte prikker sammen med andre alvorlige former for akne bør du oppsøke en hudlege for behandling. Hudleger er leger som spesialiserer seg på tilstander som påvirker hud, hår og negler.

Hvordan behandles hudormer?

Reseptfrie medisiner kan behandle hudormer. Disse kan omfatte:

 • Salisylsyre: Dette er tilgjengelig for svarte prikker som et rensemiddel eller lotion. Det hjelper til med å fjerne det øverste laget av skadet hud. Salisylsyre løser opp døde hudceller for å forhindre at hårsekkene dine tetter seg.
 • Azelainsyre: Bygg, hvete, rug og andre ulike kornsorter inneholder naturlig azelainsyre. Det dreper mikroorganismer på huden din og reduserer hevelse.
 • Benzoylperoksid: Dette er tilgjengelig som et reseptfritt produkt (som Clearasil®, Stridex® og PanOxyl®) og finnes som cleanser eller gel. Den er rettet mot overflatebakterier, som ofte forverrer akne. Lavere konsentrasjoner og cleansere som er milde er mindre irriterende for huden din. Irritasjon (tørrhet) er en vanlig bivirkning.
 • Retinoider (vitamin A-derivater): Retinoider, som Retin-A®, Tazorac® og Differin® bryter opp svarte prikker og whiteheads og bidrar til å forhindre tilstoppede porer. Du kan merke en endring i hudfarge eller peelingeffekt ved bruk, spesielt i begynnelsen. Å bruke retinoider annenhver dag eller å bruke dem samtidig som en fuktighetskrem kan redusere disse bivirkningene. Det er ekstremt viktig at man bruker solkrem når man bruker retinoider, fordi huden blir mer sensitiv for sollys. 
To bilder som sammenligner en dame sin nese før og etter behandling av hudormer.
Før- og etterbilde.

Hvis hudormene dine ikke forsvinner med reseptfrie medisiner, kan legen anbefale: 

 • Reseptbelagte retinoider: Reseptbelagte retinoider er sterkere enn reseptfrie retinoider.
 • Antibiotika: Orale antibiotika reduserer bakteriene som forårsaker svarte prikker.
 • Mikrodermabrasjon: En hudlege bruker et spesialisert instrument til dette og fjerner det øverste hudlaget. 
 • Kjemisk peeling: Kjemisk peeling bruker en mild kjemisk løsning for å fjerne hudlag og redusere svarte prikker.
 • Laser: En laser retter korte, konsentrerte pulserende lysstråler mot hudormene dine. Lysstrålene reduserer mengden olje som talgkjertlene dine produserer.

Finnes det noen hjemmemedisiner mot hudormer?

Det er noen få hjemmemedisiner som kan hjelpe til med å behandle svarte prikker:

 • Tea tree olje: Tea tree olje kan forhindre eller stoppe veksten av bakterier. Påfør en liten mengde tea tree olje på en bomullsapplikator og gni den på de svarte prikkene dine.
 • Sukker eller saltskrubb: Sukker- og saltskrubb skraper bort (eksfolierer) døde celler på overflaten av huden din. Fukt ansiktet, påfør en salt- eller sukkerskrubb på de berørte områdene og masser huden i små, sirkulære bevegelser i opptil 30 sekunder. Skyll ansiktet med vann når du er ferdig.
 • Grønn te: Våte grønne teblader kan bidra til å redusere oljeproduksjonen i huden din. Grønn te er også en antioksidant. Bland tørre grønne teblader med vann og masser de våte bladene inn i huden din i små, sirkulære bevegelser i opptil 30 sekunder. Skyll ansiktet med vann når du er ferdig.
Kosmetolog fjerner hudormer på en pasientnes nese
Kosmetolog fjerner hudormer på en pasientnes nese.

Går hudormer over av seg selv?

Svarte prikker kan noen ganger gå over av seg selv – det avhenger av hvor dype svarte prikkene er i huden din. Hvis en hudorm er nær overflaten er det mer sannsynlig at den forsvinner av seg selv. Noen svarte prikker kan imidlertid være dypt nede i huden din. Det er mindre sannsynlig at dype, innebygde hudormer forsvinner av seg selv. Hvis du har dype svarte prikker, kan en hudlege eller medisinsk estetiker fjerne dem.

Er det greit å presse ut hudormer?

Det kan være veldig fristende – og tilfredsstillende – å presse ut svarte prikker. Men å presse ut svarte prikker kan skape flere problemer:

 • Du kan ikke fjerne hele hudormen. Du kan til og med skyve hudormen lenger inn i huden din, noe som kan forårsake smertefull irritasjon.
 • Du kan introdusere bakterier eller mer olje i hudormåpningen. Hudrmene dine kan bli større eller til og med spre seg.
 • Betennelse eller arrdannelse. Huden din er sensitiv, og neglene dine er mye sterkere enn huden din. Når du bruker neglene til å legge mye press på huden din for å fjerne en hudorm, kan du irritere eller skade huden din.
En mann som presser ut hudormer fra nesen.
Eksempel på hva du ikke skal gjøre.

Hvordan blir du kvitt dype hudormer?

Dype hudormer bør fjernes av en lege – vanligvis en hudlege eller medisinsk estetiker. De bruker et lite verktøy med stive metallløkker på endene for å legge jevnt trykk på hudormene dine. De kan trygt fjerne svarte prikker og redusere risikoen for at de kommer tilbake.

Hvordan forebygger du svarte prikker?

Å forhindre svarte prikker er vanskelig, om ikke umulig, under normale hormonelle endringer. Men noen ting kan hjelpe:

 • Vask ansiktet ditt daglig med lunkent vann og en mild ansiktsrens.
 • Bruk fuktighetskrem regelmessig.
 • Du trenger ikke slutte å bruke sminke, men prøv å bruke «ikke-komedogene» produkter og fjern sminken før du legger deg. 
 • Hold hendene unna ansiktet.
En ung dame som vasker fjeset sitt med vann.
Vaske fjeset med lunkent vann.

Hva kan jeg forvente hvis jeg har hudormer?

Svarte prikker forsvinner ofte i tidlig voksen alder, selv om noen aldri blir kvitt dem. Din lege eller hudlege kan hjelpe deg med å håndtere hudormene dine.

Når bør jeg oppsøke lege om hudormene mine?

Oppsøk lege så snart du oppdager svarte prikker for å starte behandlingen. 

Bestill time

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!