Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

5 Måter å få Håret til å Vokse Raskere og Sterkere 

Innhold

Håret består av keratin og døde hudceller. Selv om det ikke finnes noen direkte måte å få håret til å vokse raskere over natten, er det flere trinn man kan ta for å holde håret både sunt og langt. 

1. Få i deg riktige vitaminer og næringsstoffer 

Mange selskaper fronter vitaminer eller kosttilskudd for hårvekst, men disse påvirker ikke alltid hårlengden direkte. Kroppen krever mye energi for å få håret til å vokse, og får man for få kalorier og visse næringsstoffer kan påvirke dette. Generelt er det best å få i seg vitaminer og næringsstoffer gjennom kostholdet. Man kan likevel vurdere visse kosttilskudd, spesielt dersom du har en mangel på noe. 

Vitaminer og næringstoffer er essensielt for økt hårvekst
Vitaminer og næringstoffer er essensielt for økt hårvekst

Noen næringsstoffer som ofte blir omtalt for å fremme hårvekst og vitenskapen bak deres effektivitet, er: 

 • Omega 3
 • Sink
 • Vitamin B7
 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Jern 

2. Bruk eteriske oljer 

Ha noen dråper med tea tree, rosmarin eller limeolje i shampoen din, eller fortynn den med jojobaolje. Forskere har funnet ut at disse oljene kan forbedre hodebunns-helsen. Det er likevel mangel på studier som viser at enhver essensiell olje vil få håret til å vokse raskere. Et annet studie viste at essensielle oljer som lavendel, kamille, timian og peppermynte kan være til nytte for behandling av hårtap.

Mens forskningen tyder på at det er helsemessige fordeler med essensielle oljer, overvåker eller regulerer ikke FDA renheten eller kvaliteten på disse. Det er derfor viktig å snakke med helsepersonell før man begynner å bruke essensielle oljer. Sørg for å sjekke kvaliteten på produktet, og gjør alltid en test på et mindre område på huden når du prøver en ny eterisk olje. 

3. Ta keratintilskudd

Hårtap er ofte et symptom på at man mangler proteiner. Ved å ta proteintilskudd med keratin kan man forbedre hårhelsen på flere plan. Studier har vist at keratin kan redusere hårtap, behandle skadet hår og øke hårdiameteren. Det er likevel nødvendig med mer forskning for å forstå bedre hvordan dette næringsstoffet kan forbedre hårvekst. 

glass
Proteintilskudd med keratin.

4. Proteinbehandling 

Protein hjelper håret med å vokse og samtidig beskytter det mot kjemiske og miljømessige skader. Noen studier har indikert at lavt proteininntak kan assosieres med redusert hårvekst. Generelt er det best å få protein fra kostholdet i stedet for gjennom kosttilskudd.

Gode kilder inkluderer visse grønnsaker, nøtter, yoghurt, magert kjøtt og fisk. Hvis du styler håret eller påfører det varme ofte, kan bruk av en proteinbehandling bidra til å beskytte det. Dette kan kjøpes på flere nettsider med kosmetikk. 

Glass with collagen dissolved in water and collagen protein powder
Om du ikke får i deg nok proteiner, så kan ekstra tilskudd være nødvendig.

5. Hårprodukter med koffein 

Koffein har vist seg å fremme hårvekst. Selv om det er nødvendig med mer studier på om koffein fremmer hårvekst, har foreløpig forskning vist at aktuelle formler med koffein reduserer hårtap, spesielt når det kombineres med minoxidil. Å bruke hårprodukter med koffein som ingrediens kan også hjelpe. 

Couple in the pharmacy store
Koffein har vist seg å fremme hårvekst. Se etter hårprodukter med koffein nesten gang.

Hva kan påvirke hårveksten? 

Det er mange faktorer som kan påvirke hårveksten: 

 • Genetikk eller familiehistorie med hårtap
 • Hormonelle endringer
 • Mangel på tilstrekkelig næring 
 • Visse medisiner, inkludert kjemoterapi
 • Stress
 • Nylig vekttap på 9 kilo eller mer
 • Traumer som skader folliklene
 • Visse sykdommer eller tilstander 
Stressed senior caucasian woman sitting on sofa by window covering face
Stress er en faktor som påvirker hårveksten din.

Hårvekst under og etter graviditet

Kvinner som er gravide kan oppleve at håret vokser raskere. Samtidig kan de som nettopp har fått babyen oppleve at man mister håret raskere enn normalt. Under graviditeten fører østrogen-hormonet til at man får økt hårvekst, ved at hårsekkene er mer i vekstfase enn normalt. Etter at babyen er født, går hårsekkene tilbake til den hvilende telogene fasen, som gjør at man har lettere for å miste mer hår enn normalt. 

Kvinner som er gravide kan oppleve at håret vokser raskere.
Kvinner som er gravide kan oppleve at håret vokser raskere.

Når bør man oppsøke lege om redusert hårvekst? 

Har man eventuelle bekymringer angående redusert hårvekst, har ekstremt skadet hår eller opplever betydelige endringer i håret, kan man ta dette opp med lege. De kan se etter mulige næringsmangler og anbefale spesifikke produkter som kan hjelpe. Opplever man uforklarlig og/eller alvorlig hårtap, bør det planlegges en sjekk med legen din, siden visse helsemessige forhold kan forårsake hårtap. I slike tilfeller kan behandling av den underliggende årsaken bidra til å reversere problemene med redusert hårvekst og hårtap generelt. 

Tips for å få håret til å vokse naturlig igjen 

Å øke hårveksten innebærer sunne vaner for håret, kombinert med en generelt sunn livsstil. Noen av måtene man kan fremme hårvekst på inkluderer følgende: 

 • Få nok protein i kostholdet
 • Unngå ekstrem- eller jojo-slanking og store kaloriunderskudd
 • Velg hårprodukter tilpasset din hårtype
 • Ta regelmessige pauser mellom stylingverktøy
 • Beskytt håret mot sol, klor og lignende 
Adult woman at hairdresser wearing protective mask due to coronavirus pandemic
Å øke hårveksten innebærer sunne vaner for håret, kombinert med en generelt sunn livsstil.

Ofte stilte spørsmål om hårvekst 

Kan man vaske håret hver dag? 

Dette avhenger av hårtypen din. Selv om fett og rett hår kan kreve daglig vask, trenger du ikke sjampo daglig hvis du har tørt eller skadet hår. Hvis hodebunnen din er litt fet, men hårtuppene ikke er det, kan du prøve en tørrsjampo mellom hver vask. 

Påvirker været hårveksten? 

Selv om det er en teori om at hår vokser raskere i sommermånedene og faller av mer om vinteren, er ikke dette vitenskapelig bevist. Ethvert hårtap bør behandles med en lege, uansett årstid. 

Hvor lang tid tar det å få i gang hårveksten? 

Dette avhenger av alvorlighetsgraden av den eventuelle underliggende hårtapstilstanden, i tillegg til behandlingsmetoden man velger. For eksempel kan behandlinger med minoxidil ta 3 til 6 måneder å virke, mens grep man tar innen ernæringsmessige mangler kan ta lengre tid. 

Vokser håret saktere etter hvert som det blir lengre? 

Hvis det virker som at hårveksten avtar etterhvert som det blir lengre, er dette sannsynligvis på grunn av syklusen håret ditt er i. Husk at selv om den nøyaktige syklusen varierer, er den totalt på hvert hår i hodebunnen mellom 2 til 6 år. 

Konklusjon 

De fleste faktorene som styrer hårveksten er utenfor din daglige kontroll. Å ha en god ernæring i det daglige kan utgjøre en stor forskjell, og er et godt tips som er enklere å forholde seg til. Med andre ord, sørg for å ha et balansert kosthold, og hold deg hydrert. Vurder å konsultere med legen din dersom du opplever uvanlig eller betydelig hårtap over lengre tid. De kan se etter underliggende årsaker, som visse helsemessige forhold eller næringsmangel.

Bestill time

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.