Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hva er en Hudlege? Fakta, Behandlinger og Utdanning 

Innhold

Huden er et utrolig organ som er forsvarslinje mot sykdom, og beskytter de andre organene i kroppen. Huden varmer opp og kjøler ned kroppen, og sender meldinger om hvor frisk man er på innsiden. Hudleger er ekspertleger og hudkirurger med unike ferdigheter og erfaring til å tilby den beste omsorgen for dette organet. 

Hva gjør en hudlege?

En autorisert hudlege har omfattende opplæring, som kan nøyaktig diagnostisere og behandle mer enn 3000 sykdommer i hud, hår, slimhinner, seksuelt overførbare sykdommer,  negler, samt kosmetiske utfordringer. 

En arbeidsdag kan variere mellom alt fra: 

 • å behandle en babys fødselsmerke som truer barnets syn 
 • fjerne en dødelig melanom på det tidligste  stadiet som kan behandles
 • tilby lindring for kronisk eksem som gjør søvn nesten umulig
 • diagnostisere livstruende levertilstand som forårsaker uutholdelig kløe 
 • behandle hårtap og hjelpe med selvtillit
 • undersøke symptomer og stille diagnose 
 • utføre undersøkelser
 • behandle hud- og veneriske sykdommer
 • gjøre administrativt arbeid
 • samarbeide med andre spesialister, sykepleiere, allmennpraktiserende leger og andre
 • oppdatere seg på ny forskning innenfor feltet 
 • gi råd og veiledning til pasienter 
Dermatologist injecting a cheek filler to a woman
Kosmetiske behandlinger er en del av hudlegens arbeid. Dette kan være for eksempel filler

Hudleger forstår at en hudtilstand kan ha en alvorlig innvirkning på både helse og velvære. Noen ganger er en hudtilstand et tegn på et alvorlig underliggende helseproblem, og hudlegen kan være den første som legger merke til det. For eksempel kan tegn på diabetes og hjertesykdom dukke opp på huden.

Hudlegen vet også at en hudtilstand ikke trenger å være livstruende for å redusere en persons livskvalitet. En hudtilstand kan forårsake søvntap, dårlig selvbilde, alvorlig depresjon eller tapt produktivitet. Eksem og hårtap som forårsaker arrdannelse og psoriasis er noen tilstander som kan gjøre dette. 

Hvorfor teame med en autorisert hudlege? 

Alles hud er unik, og få forstår huden bedre enn en hudlege. Når man samarbeider med denne eksperten, får man den beste omsorgen. En hudlege vet hvordan man diagnostiserer og behandler et bredt spekter av hudsykdommer, fra dødelig hudkreft til vorter. De har ekspertisen til å ta vare på tilstander som spenner fra langvarige sykdommer forårsaket av problemer med immunsystemet og allergiske reaksjoner, til hårtap og infeksjoner forårsaket av bakterier eller virus.

De forstår samspillet mellom huden og resten av kroppen. Det som virker som et enkelt utslett kan være et tegn på en underliggende sykdom. For eksempel kan det kløende utslettet være elveblest, skabb eller en hudreaksjon som kalles kontakteksem. Hver av disse sykdommene krever forskjellig behandling. 

Experienced dermatologist carrying out a cosmetic procedure
Hudleger forstår samspillet mellom huden og resten av kroppen.

Når man er under en hudleges behandling av en hudtilstand, kan legen overvåke andre medisinske tilstander. For eksempel har noen som lever med psoriasis større risiko for å utvikle høyt blodtrykk, usunne kolesterolnivåer og diabetes, og en hudlege vil se etter tegn på disse tilstandene. 

Hudleger hjelper også pasienter som ønsker hjelp med kosmetiske problemer som:

 • rynker
 • slapp hud
 • arrdannelse forårsaket av akne eller kirurgi for å fjerne hudkreft 

Mange stoler på sine kosmetiske bekymringer til hudleger fordi de kjenner huden så vel som anatomien til nervene og musklene som ligger under huden. Denne ekspertisen hjelper dem med å velge den beste kosmetiske tilnærmingen for hver pasient. En annen fordel med å se en hudlege for kosmetiske utfordringer er at hudlegen kan utelukke eller oppdage større bekymringer som hudkreft. Det som ser ut som en aldersflekk kan for eksempel være hudkreft. Å fjerne hudkreft som en aldersflekk kan i verste fall tillate hudkreften å vokse og muligens spre seg.

Dermatologist demonstrating the medical tools to a female patient
Dermatologist demonstrating the medical tools to a female patient

En hudlege spesialiserer seg på både dermatologi og patologi (studiet og diagnostisering av sykdommer). Når hudlegen ser et problem på huden din, kan de fjerne en liten del av huden og sende de til hudbiopsi for å bekrefte eller avkrefte en diagnose. Her undersøkes vev som er fjernet med et mikroskop, som gir hudlegen en skriftlig rapport som forteller om det ble funnet sykdom, og i så fall hva den er. Hvis en sykdom blir funnet, vil rapporten inneholde informasjon om hva som kan bidra til å bestemme best mulig behandling. For noen tilstander, som hudkreft, er en hudbiopsi den eneste måten å få en nøyaktig diagnose og vite hvor dypt kreften ligger i huden.

Utdanning 

En hudlege er en lege som har spesialisert seg på hudsykdommer, og kan også kalles dermatolog. For å bli dermatolog går man profesjonsutdanning i medisin i Norge. Studiet i medisin tar normalt 6,5 år. Man er først 5 år på profesjonsstudiet i medisin, deretter i ett års praksis (obligatorisk turnus) på sykehus, og deretter i et halvt års praksis i kommunen. Deretter følger fem års spesialisering, som for en dermatolog vil være innen hudsykdommer. Spesialiseringen skjer samtidig som man jobber som allmennlege. Utdanningsløpet varer dermed i 11,5 år. 

Utdannet hudlege
Utdannet hudlege
Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg: