Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hva er Thai Massasje? 5 Fordeler og Bivirkninger

Innhold

Hva er helsefordelene med thaimassasje? 

Mange tror at helsefordelene med thai massasje handler om å redusere stress, øke energien og forbedre atletisk ytelse. Thaimassasje bruker milde trykk- og strekkteknikker for å roe ned hele kroppen. Det er en gammel helbredende praksis med opprinnelse i India, som dateres tilbake til rundt 2500 til 7000 år siden. Teknikken som utøvere av thaimassasje bruker er forskjellig fra hva man gjerne er vandt til i Vesten. I motsetning til svenske- eller shiatsu-massasjeteknikker, ligger klienten her på gulvet og deltar mer aktivt i massasjen. I denne artikkelen kan du lese om fordelene med thaimassasje, hvordan det kan hjelpe idrettsutøvere og noen av bivirkningene enkelte opplever.

Helsefordeler med thaimassasje

Thaimassasje har flere helsemessige fordeler, fra å redusere stress til å lindre muskelspenninger. Det kan også øke energinivået. Nedenfor diskuterer vi fem av helsefordelene med thaimassasje: 

1. Reduserer stress 

Stress er ikke nødvendigvis negativt. Ofte kan stress fungere som en positiv motivator som kan bidra til å presse folk til å prestere bedre og oppnå mer i deres personlige og profesjonelle liv. Men for mye stress kan påvirke mental og fysisk helse negativt.

Kronisk eller langvarig stress kan føre til alvorlige sykdommer, inkludert depresjon og hjerte- og karsykdommer. Thaimassasje bruker milde trykk- og strekkteknikker som roer ned kroppen. Studier har vist at massasjen reduserer nivåene av en viss stressmarkør i spyttet betydelig. Forskere konkluderer med at massasjen er mer effektiv for å redusere stress hos friske mennesker enn å kun hvile.

Thai massasje reduserer stress
Thai massasje reduserer stress

2. Øker energi 

Forskning har vist at thaimassasje kan øke folks fysiske energinivåer. Et studie undersøkte effekten av thailandsk og svensk massasje hos personer som opplevde tretthet. Resultatene viste at thaimassasje økte energi og mental stimulering, mens svensk massasje var mer sannsynlig å forbedre avslapning og søvn. Den thailandske massasjeteknikken er basert på forestillingen om energilinjer. De fleste utøvere tror at det finnes ulike kanaler av energi i kroppen. Dette tilsvarer forskjellige deler av kroppen, som bein, muskler, blod og nerver. Det påvirker også sinnet og bevisstheten. 

Thai massasje øker energi
Thai massasje øker energi

3. Lindrer hodepine 

Et studie fant at thaimassasje er en effektiv behandling for personer som har kronisk spenningshodepine. De hadde også lavere mål på vevshardhet, som forskerne målte ved hjelp av en håndholdt enhet. 

Thai massasje lindrer hodepine.
Thai massasje lindrer hodepine.

4. Stimulerer sirkulasjonen 

Thaimassasje kan fremme sirkulasjonen av både blod og lymfe ved bruk av milde strekk. Disse yogalignende strekningene øker blodsirkulasjonen, som fyller opp kroppens vev med oksygen. Det bidrar til å fremme cellevekst og hjertehelse. Massasjen bidrar til å forbedre folks balanse, ved fotmassasje hos personer med perifer nevropati, en vanlig komplikasjon av diabetes. Dette forbedrer blodsirkulasjonen som igjen stimulerer det somatosensoriske systemet, et system som spiller en stor rolle i balansen. 

Finding peace and balance.
Thai massasje stimulerer sirkulasjonen og balansen

5. Forbedrer bevegelsesområdet 

Thaimassasje inkluderer yogalignende strekninger for å redusere stress og forbedre sirkulasjonen. Den gradvise strekkingen vil øke personens fleksibilitet over tid, og tillater et større bevegelsesområde. Thaimassasje kan også forbedre sirkulasjonen av væsken i leddene, som reduserer friksjonen mellom leddene. Dette kan forbedre leddmobiliteten og bevegelsesområdet. 

Thai massasje forbedrer bevegelsesområdet
Thai massasje forbedrer bevegelsesområdet

Hvor ofte bør man ta thaimassasje? 

Etter en thaimassasje kan en person føle seg veldig avslappet. Man må derimot huske på at musklene har blitt jobbet og strukket på. Man bør derfor hvile og drikke mye vann etter behandlingen. Det er ingen retningslinjer for hvor ofte en person bør få thaimassasje. Man bør lytte til kroppen sin, og dersom man opplever varig smerte eller ubehag i ett område av kroppen, bør man oppsøke helsepersonell. Ønsker man å fokusere på et bestemt område av kroppen, kan man velge å jobbe med en massasjeterapeut for å planlegge regelmessige økter til man er fornøyd med resultatene.

Hva kan du forvente under en thaimassasje? 

En måte å visualisere thaimassasje på, er å forestille seg at noen arrangerer kroppen i forskjellige yogastillinger. Under en thaimassasje ligger klienten vanligvis på gulvet. En autorisert massasjeterapeut vil sakte jobbe med klientens kropp gjennom ulike strekk. De bruker hender, knær, ben eller føtter for å hjelpe til med å manipulere personens kropp i forskjellige posisjoner. Dette bør ikke forårsake smerte eller ubehag, men klienten bør varsle massasjeterapeuten hvis man opplever noen av disse symptomene. Man trenger ikke å forberede seg på en thaimassasje på forhånd, men man kan vurdere følgende råd: 

 • kom ti minutter før for å fylle ut eventuelle papirer før timen 
 • informer terapeuten om medisinsk historie, da det ikke er trygt for visse helsemessige forhold 
 • kom til avtalen iført løstsittende eller atletiske klær
 • unngå trange klær da det kan forårsake ubehag og begrenser bevegelsesområdet under massasjen 
 • thaimassasje bruker også egenarbeid, som innebærer å legge press på bestemte punkter på kroppen for å åpne kanaler som vil forbedre flyten av energi i hele kroppen 
Her prøver Insider ut thai massasje

Bivirkninger og risikoer 

Mens thaimassasje har mange helsemessige fordeler, har teknikken også noen grenser. På grunn av dets innvirkning på sirkulasjonssystemet, bør personer med følgende helsetilstander konsultere helsepersonell før de tar en thaimassasje: 

 • høyt blodtrykk
 • diabetes
 • hjertesykdom 
 • osteoporose
 • nevrologiske sykdommer som påvirker ryggmargen
 • arteriesykdom 

Trente massasjeterapeuter kan justere intensiteten og trykket for å tilpasse seg klienten. En person bør imidlertid unngå thaimassasje hvis man skal komme seg etter en skade. Selv ved laveste intensitet kan thaimassasje noen ganger forårsake ytterligere skade på kroppen. 

Personer som har kreft, er gravide eller er i ferd med å komme seg etter operasjon, bør ikke gjennomføre thaimassasje. Den fysiske intensiteten til denne massasjeteknikken kan føre til helsekomplikasjoner eller forverre allerede eksisterende skader. 

Konklusjon 

Til tross for sin gamle opprinnelse er thaimassasje fortsatt en relativt ny teknikk i vestlig kultur. Nyere forskning har avslørt at thaimassasje er assosiert med mange helsemessige fordeler, med forbedret sirkulasjon, et forbedret bevegelsesområde og reduserte nivåer av stress. Mens en person i alle aldre kan få thaimassasje, er det ikke egnet for alle. Personer med visse helsemessige forhold, som kreft eller hjerte- og karsykdommer, gravide og noen som nettopp har blitt operert bør ikke få thaimassasje, da teknikken kan utgjøre helserisiko.  Hvis man vurderer å få en thaimassasje, men er bekymret for at sykdomshistorie kan hindre dette, bør man konsultere helsepersonell først. 

Bestill time

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!