Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Sterilisering Menn – Prosedyre, Fordeler og Risikoer – Velbehag klinikk

Innhold

Hva er vasektomi (sterilisering)?

Sterilisering, også kalt vasektomi, er en form for prevensjon. Det forhindrer at sædceller frigjøres under utløsning. Under prosedyren kuttes eller blokkeres et rør kalt “vas deferens”. Det er kanalen som fører sæd fra testiklene til urinrøret. 

Selv om vasektomi er teoretisk reversibel, fungerer ikke dette alltid. Man bør derfor vurdere vasektomi kun dersom man er sikker på at man ikke vil ha noen/flere barn. I denne artikkelen kan du lese mer om vasektomi, hvordan de gjøres, hvordan restitusjonsprosessen er og mer.

Hvorfor gjøres en vasektomi?

Målet er at det ikke skal være sæd i en persons sæd, slik at det ikke kan forårsake graviditet. For at graviditet skal oppstå, må sædceller reise fra testiklene til urinrøret. Forsegling eller kutting av røret hindrer sædceller i å nå urinrøret. Dette er en av de mest effektive metodene for prevensjon. Studier viser at graviditet vil forekomme hos omtrent 1 av 2000 par der partneren har fått en vasektomi. 

Couple at the campsite
vasektomi (sterilisering) er en av de mest effektive metodene for prevensjon

Hvordan utføres en vasektomi? 

En vasektomi må utføres på legens kontor eller ved et annet medisinsk kontor. Det er en mindre operasjon, men kalles likevel en operasjon. De fleste vasektomier utføres av urologer, som er spesialister på forhold som påvirker urinveiene og mannlig reproduktiv helse. Det finnes to vanlige typer av vasektomi: konvensjonell og ikke-skalpell. Begge disse prosedyrene involverer vanligvis lokalbedøvelse, men i noen tilfeller kan et sykehusbesøk under generell anestesi også anbefales. 

Konvensjonell vasektomi – under denne operasjonen blir det laget små kutt i pungen for å nå rørene. En liten del av røret fjernes, og etterlater et lite mellomrom mellom de to endene. Deretter kan de to endene av røret bindes sammen, eller det vil legges litt vev mellom dem. De små kuttene i pungen kan deretter sys sammen med oppløselige sting, eller tillates å gro av seg selv. 

Vasektomi uten skalpell – det gjøres ikke skalpellkutt under denne prosessen. En urolog følger etter røret og holder det på plass med en klemme. Et lite hull blir så laget i pungen slik at røret kan tas ut og deretter kuttes eller knyttes. Etterpå settes røret på plass igjen.

Fresh picked bright red tomatoes in hand.

Hvor effektiv er en vasektomi / sterilisering? 

Mens en vasektomi er en av de mest effektive metodene for å forhindre graviditet, er det alltid en liten sjanse for at graviditet kan oppstå. 

Et annet viktig faktum om vasektomi er at det ikke er umiddelbart effektivt. Eksisterende sædceller må fjernes fra systemet før man har sex uten en barrieremetode. Dette kan ta opptil 3 måneder, og det er derfor viktig å følge opp med urolog for å sjekke sædcellene etterhvert som tiden går. Man må få de definitive resultatene fra legen før man vet at prosedyren har vært effektiv. 

vasektomi sterilisering er en av de mest effektive metodene for å forhindre graviditet
vasektomi er en av de mest effektive metodene for å forhindre graviditet

Hva er fordelene med vasektomi? 

En vasektomi er en effektiv og permanent måte å forhindre graviditet på. Det er best for personer som er sikre på at de ikke vil ha barn. En vasektomi har vanligvis ingen varige effekter på seksuell aktivitet, orgasme eller ytelse.

Hva er risikoen sterilisering? 

En vasektomi er vanligvis en permanent prosedyre. Reversering kan være mulig, men er ikke alltid et alternativ. I tillegg er reversering mer komplisert enn selve prosedyren (vasektomien). 

Potensielle kortsiktige symptomer på vasektomi innebærer:

  • opphovning
  • blåmerker
  • noe ubehag 

De fleste av symptomene går over av seg selv etter ca. 2 uker. 

Portrait of young man with family standing on snow covered field

Har man derimot noen av disse symptomene etter operasjonen, bør man snakke med lege umiddelbart: 

  • infeksjon – feber, rødhet eller smerte på pungen kan signalisere en infeksjon 
  • hematom – dette er blødninger under huden som ser ut som mørke blåmerker. Dette kan også føre til hevelse. 

Det er andre risikoer for vasektomi, som er svært sjeldne. Disse risikoene inkluderer: 

  • granolum – en klump i pungen forårsaket av sædceller som lekker ut av røret og inn i vevet 
  • smertesyndrom etter vasektomi – et kronisk problem en liten gruppe individer opplever etter vasektomi. Denne kroniske smertetilstanden kan være forårsaket av konsekvenser av operasjonen, som nervekompresjon. Behandling for dette inkluderer medisinering og kirurgi. 
  • feil i prosedyren – dette kan av og til skje. Hvis det utføres 1000 vasektomier, anslås det at 11 sannsynligvis vil være mislykket i løpet av 2 år. 
  • angrer på prosedyren – dette kan forekomme mer hos personer som får en vasektomi før fylte 30 år. 

Hva kan du forvente etter en vasektomi? 

Selv om en vasektomi er en relativt rask og enkel prosedyre, er det fortsatt kirurgi, og man kan oppleve noe smerte og ubehag i dagene etter operasjon. Reseptfrie smertestillende medisiner bør hjelpe, men snakk med lege før inngrepet om hva man kan forvente, også i forhold til smerter. 

De fleste individer kan gå tilbake til skrivebordsarbeid en dag etter operasjonen. Hevelse og smerte kan oppstå i noen dager etter operasjonen. Å holde en ispose på pungen og bruke støttende undertøy kan bidra til å lindre disse symptomene. Det anbefales å unngå samleie, så vel som anstrengende aktivitet, i 3-7 dager etter prosedyren. En sædanalyse gjøres vanligvis 8 til 16 uker etter en vasektomi. Opplever man smertefull hevelse, feber eller andre symptomer som forstyrrer livet ditt etter operasjonen, er det viktig å konsultere med lege, da dette kan være tegn på alvorlige komplikasjoner. 

Man having consultation with doctor in cosmetology clinic

Er en vasektomi noe for deg? 

En vasektomi er en effektiv prevensjonsmetode. Men som de fleste kirurgiske inngrep har det også en risiko. Det viktigste er at det ikke alltid er reversibelt. Hvis man er sikker på at man ikke vil risikere graviditet i fremtiden, kan denne prosedyren være et godt alternativ å diskutere med en lege.

Bestill time

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!