Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Lipødem – Hva er det og kan det behandles?

Innhold

Lipødem er en tilstand som hovedsakelig rammer kvinner og er preget av en symmetrisk hevelse i bena, lårene og baken og noen ganger armene. Det er sjeldent hos menn.

Lipødem kan være ekstremt smertefullt. De berørte områdene kan være ømme og det er en generell tendens til at man lett får blåmerker. Over tid kan lipødem resultere i væskeretensjon i de berørte delene, noe som resulterer i en medisinsk tilstand som kalles lymfødem.

Selv om det ikke er bekreftet av forskning, antas det at lipødem kan ha et genetisk grunnlag, da en del pasienter med lipødem har en familiehistorie med tilstanden. 

Noen ganger blir lipødem forvekslet med overdreven lymfødem, vektøkning, fedme eller cellulitter, eller antas å skyldes mangel på trening. Lipødem kan ha en betydelig innvirkning på livskvaliteten.

Symptomer på lipødem

Lipødem oppstår på grunn av måten fett (fettvev) fordeles under huden din. Fett fordeles ujevnt i bena og baken i stedet for i et vanlig mønster. Vanligvis er det et fettområde på innsiden av knærne og utsiden av hoftene.

Lipødem oppstår på grunn av måten fett (fettvev) fordeles under huden din.
Lipødem oppstår på grunn av måten fett (fettvev) fordeles under huden din.

Hvis du er påvirket av lipødem kan du oppleve at: 

 • Bena virker symmetrisk hovne – hevelser kan oppstå fra hoftene og ned til anklene og bena ser ut som en søyle. Føttene er vanligvis ikke påvirket.
 • Berørte områder føles «svampaktige» og kjølig, og huden er generelt myk.
 • Du får lett blåmerker i de berørte områdene.
 • Du kan ha små åreknuter i de berørte områdene.
 • Bena og andre berørte områder er følsomme for berøring
 • Bena og andre berørte områder gjør vondt og du føler ubehag – hevelser kan bli verre om ettermiddagen, kvelden, etter aktivitet eller i varmt vær.
 • Personer med lipødem kan synes at det er vanskelig å delta i fysiske aktiviteter, trening og andre aktiviteter i hverdagen. Begrensninger i mobilitet kan bidra til at personer med lipødem utvikler lav selvtillit og andre problemer som angst som går ut over deres sosiale liv. Å kjøpe klær er ofte vanskelig for personer med lipødem, da deres over- og underkropp er svært forskjellige i størrelse.
Man applies the healing gel to the bruise. Bruise on leg
Du får lett blåmerker i de berørte områdene

Årsaker til lipødem

Den uregelmessige oppbyggingen av fettceller som sees ved lipødem kan forekomme hos personer i alle vektområder, fra de som er overvektige til de som er undervektige. Det kan også ramme de som har en spiseforstyrrelse som anoreksi.

Årsakene til lipødem er fortsatt ikke klar, men det kan være relatert til kvinnelige hormonelle endringer. Du har også større risiko for å utvikle tilstanden hvis kvinnene i familien din er rammet av lipødem.

lipødem kan være relatert til kvinnelige hormonelle endringer
lipødem kan være relatert til kvinnelige hormonelle endringer

Lipødem kan utvikle seg eller bli verre:

 • I puberteten.
 • Når du er gravid.
 • Etter operasjon – traumer kan være en utløser for lipødem.
 • I overgangsalderen.

Diagnose av lipødem

Gå til legen din hvis du har symptomer på lipødem. Legen din vil undersøke de berørte områdene. I de fleste tilfeller vil dette gjøre det mulig for dem å avgjøre om du har lipødem eller lymfødem, eller hevelse av av andre årsaker. 

Portrait of smiling doctor
Gå til legen din hvis du har symptomer på lipødem.

Forskjellen mellom lipødem og lymfødem

Lipødem er en kronisk og progressiv tilstand, og den kan utvikle seg til lymfødem over tid. Grunnen til dette er at oppbygging av fett påvirker lymfesystemets evne til å drenere væsker, celleavfallsprodukter og inflammatoriske molekyler fra vevet ditt.

I motsetning til de med lipødem, vil personer med lymfødem oppleve at:

 • Føtter eller hender er påvirket. 
 • Graden av hevelse er ikke den samme hvis begge bena eller begge armene er påvirket – det ene beinet er mer hovent enn det andre
 • Hevelsen er forårsaket av opphopning av væske i lymfesystemet
 • Hvis lymfødemet går over raskt, vil den hovne huden få groper eller ujevnheter. Trykk på området som etterlater et midlertidig merke på huden din kan tyde på økt risiko for infeksjon.
lymfødem påvirker føtter og hender.
lymfødem påvirker føtter og hender.

Forskjeller mellom lipødem og andre årsaker til hevelse

Bortsett fra lipødem og lymfødem, er det andre årsaker til vevshevelse. Derfor er det viktig at du blir undersøkt av en lege hvis du har vedvarende hevelser. 

Andre årsaker til vevshevelse inkluderer:

 • Fedme – i så fall har fett en tendens til å bli jevnt fordelt over hele kroppen (et balansert kosthold og regelmessig mosjon fungerer godt i behandling av fedme)
 • Fleboedema og kronisk venøs insuffisiens – preget av fravær av fett og tilstedeværelse av væske. Huden er ofte kløende med en brunaktig misfarging.

Behandling for lipødem

I motsetning til fett som samles når du går opp i vekt, reduseres ikke fettet i lipødemområdene hvis du slanker deg (ved å redusere kalorier) eller trener.

fettet i lipødemområdene reduserer seg ikke hvis du slanker deg.
fettet i lipødemområdene reduserer seg ikke hvis du slanker deg.

Behandling for lipødem inkluderer:

 • Endringer i kostholdet ditt – opprettholdelse av en sunn vekt bidrar til å redusere mengden ikke-lipødemisk fett og kan bidra til å redusere betennelse
 • Kompresjon – bandasjer brukes til å klemme (komprimere) de berørte områdene tett
 • Trening – trening med lav intensitet, som svømming, bidrar til å øke mobiliteten og forbedre sirkulasjonen
 • Massasje – bidrar til å forbedre mobiliteten din og flytte væsker fra det berørte området
 • Fettsuging – fjerner det lipødemiske fettet fra de berørte områdene. Det innebærer å plassere et rør under huden og suge bort fettet.
 • Kompresjon er vanligvis nødvendig etter fettsuging for å opprettholde reduksjonen.

Det er viktig å snakke med legen din hvis du har lipødem, for å diskutere den mest effektive behandlingsplanen for deg. 

Bestill time