Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hjerneblødning: årsaker, symptomer, behandlinger

Innhold

En hjerneblødning er en type hjerneslag. Det er forårsaket av en arterie i hjernen som sprekker og forårsaker lokalisert blødning i det omkringliggende vevet. Denne blødningen dreper hjerneceller.

Hjerneblødninger kalles også intrakranielle blødninger eller intracerebrale blødninger. De står for omtrent 13 % av slagene.

Siden noen hjerneblødninger kan være invalidiserende eller livstruende, er det viktig å få medisinsk hjelp raskt hvis du tror noen har en. Her er det du trenger å vite om årsaker, symptomer, behandlinger og mer.

Hva skjer under en hjerneblødning?

Når blod fra traumer irriterer hjernevev, forårsaker det hevelse. Dette er kjent som cerebralt ødem. Det oppsamlede blodet samler seg til en masse som kalles et hematom. Disse forholdene øker trykket på nærliggende hjernevev, og det reduserer blodstrøm og dreper hjerneceller.

Blødning kan oppstå inne i hjernen, mellom hjernen og membranene som dekker den, mellom lagene i hjernedekselet eller mellom hodeskallen og hjernedekselet.

Group of professional young doctors examining their patient's head.

Hva forårsaker blødning i hjernen?

Det er flere risikofaktorer og årsaker til hjerneblødninger. De vanligste inkluderer:

 • Hodeskade. Skader er den vanligste årsaken til blødning i hjernen for de yngre enn 50 år.
 • Høyt blodtrykk. Denne kroniske tilstanden kan over lang tid svekke blodkarveggene. Ubehandlet høyt blodtrykk er en viktig årsak til hjerneblødninger som kan forebygges.
 • Aneurisme. Dette er en svekkelse i en blodårevegg som svulmer. Det kan sprekke og blø inn i hjernen, noe som fører til hjerneslag.
 • Abnormiteter i blodkar. (Arteriovenøse misdannelser) Svakheter i blodårene i og rundt hjernen kan være tilstede ved fødselen og diagnostiseres kun hvis symptomer utvikles.
 • Amyloid angiopati. Dette er en abnormitet i blodåreveggene som noen ganger oppstår med aldring og høyt blodtrykk. Det kan forårsake mange små, ubemerkete blødninger før det forårsaker en stor.
 • Blod- eller blødningsforstyrrelser. Hemofili og sigdcelleanemi kan begge bidra til reduserte nivåer av blodplater og koagulering. Blodfortynnende midler er også en risikofaktor.
 • Leversykdom. Denne tilstanden er assosiert med økt blødning generelt.
 • Hjernesvulster.
MRI images of a human head in the hands of a doctor
MRI images of a human head in the hands of a doctor

Hva er symptomene på hjerneblødning?

Symptomene på hjerneblødning kan variere. De avhenger av plasseringen av blødningen, alvorlighetsgraden av blødningen og mengden vev som påvirkes. Symptomer har en tendens til å plutselig utvikle seg. De kan gradvis forverres.

Hvis du viser noen av følgende symptomer, kan du ha hjerneblødning. Dette er en livstruende tilstand, og du bør ringe 113 eller gå til legevakt umiddelbart. Symptomene inkluderer:

 • En plutselig kraftig hodepine
 • Anfall uten tidligere historie med anfall
 • Svakhet i en arm eller et ben
 • Kvalme eller oppkast
 • Redusert årvåkenhet; sløvhet
 • Endringer i synet
 • Prikking eller nummenhet
 • Vansker med å snakke eller forstå tale
 • Vanskeligheter med å svelge
 • Vansker med å skrive eller lese
 • Tap av finmotorikk, for eksempel håndskjelvinger
 • Tap av koordinasjon
 • Tap av balanse
 • En unormal smakssans
 • Tap av bevissthet

Husk at mange av disse symptomene ofte er forårsaket av andre forhold enn hjerneblødninger.

Tap av balanse er en av symptomene på hjerneblødning
Tap av balanse er en av symptomene på hjerneblødning

Hva er typene hjerneblødninger?

Blødninger kan skje inne i vevet i hjernen din eller utenfor den.

Når de skjer utenfor hjernevevet, involverer de ett eller flere av de beskyttende lagene (membranene) som dekker hjernen din:

Epidural blødning. Dette er når blod samler seg mellom hodeskallen og det tykke ytre laget, kalt dura mater. Uten behandling kan det få blodtrykket til å stige, gi deg problemer med å puste, forårsake hjerneskade eller føre til døden.

En epidural blødning skjer vanligvis på grunn av en skade (ofte involverer et hodeskallebrudd) som river en underliggende blodåre.

Subdural blødning. Dette er når blod lekker mellom dura mater og det tynne laget under den, kalt arachnoid mater. Det er to hovedtyper av subdurale blødninger: Den «akutte» typen utvikler seg raskt, og den er knyttet til en dødsrate som varierer fra omtrent 37 % til 90 %. Det er vanlig at personer som overlever en har permanent hjerneskade.

Akutte subdurale blødninger kan skje etter et treff i hodet fra et fall, bilulykke, sportsulykke, nakkesleng eller annen type traume.

Kroniske subdurale blødninger dannes gradvis og er ikke like dødelige – rask behandling kan også føre til bedre restitusjon. Det er vanligvis forårsaket av en mindre alvorlig hodeskade hos noen som er eldre, går på blodfortynnende medisiner eller har hjernekrymping på grunn av demens eller en alkoholisme.

Subaraknoidal blødning. Dette er når blod samler seg under arachnoid mater og over det delikate indre laget under det, pia mater. Uten behandling kan det føre til varig hjerneskade og død.

Denne typen blødning skjer vanligvis på grunn av en hjerneaneurisme. Noen ganger kan et problem med blodårer eller andre helseproblemer forårsake det. Det viktigste symptomet for denne typen blødninger er en plutselig, voldsom hodepine.

Intracerebral blødning. Dette er når blod samler seg i vevet i hjernen din. Det er den nest vanligste årsaken til hjerneslag så vel som den dødeligste. Det er vanligvis på grunn av langvarig, ubehandlet høyt blodtrykk.

Concussion Medical Test

Hvordan behandles en hjerneblødning?

Når du går til en lege, kan de avgjøre hvilken del av hjernen som er påvirket basert på symptomene dine.

Leger kan kjøre en rekke bildediagnostiske tester, for eksempel en CT-skanning, som kan avsløre indre blødninger eller blodakkumulering, eller en MR. En nevrologisk undersøkelse eller øyeundersøkelse, som kan vise hevelse i synsnerven, kan også utføres. En lumbalpunksjon utføres vanligvis ikke, da det kan være farlig og gjøre ting verre.

Behandling for blødning i hjernen avhenger av plasseringen, årsaken og omfanget av blødningen. Kirurgi kan være nødvendig for å lindre hevelse og forhindre blødning. Visse medisiner kan også foreskrives. Disse inkluderer smertestillende midler, kortikosteroider eller osmotika for å redusere hevelse, og antikonvulsiva for å kontrollere anfall.

Kan folk komme seg etter hjerneblødninger, og er det mulige komplikasjoner?

Hvor godt en pasient kommer seg etter en hjerneblødning avhenger av størrelsen på blødningen og mengden hevelse.

Noen pasienter blir helt friske. Mulige komplikasjoner inkluderer hjerneslag, tap av hjernefunksjon, anfall eller bivirkninger fra medisiner eller behandlinger. Død er mulig, og kan raskt inntreffe til tross for rask medisinsk behandling.

Kan hjerneblødninger forebygges?

Fordi flertallet av hjerneblødninger er assosiert med spesifikke risikofaktorer, kan du minimere risikoen:

 • Behandle høyt blodtrykk. Studier viser at 80 % av pasientene med hjerneblødning har en historie med høyt blodtrykk. Det viktigste du kan gjøre er å kontrollere din gjennom kosthold, trening og medisiner.
 • Ikke røyk.
 • Ikke bruk narkotika. Kokain kan for eksempel øke risikoen for blødning i hjernen.
 • Kjør forsiktig, og bruk sikkerhetsbeltet.
 • Hvis du kjører motorsykkel, sykkel eller skateboard, bruk alltid hjelm.
 • Korrigerende kirurgi Hvis du lider av abnormiteter, for eksempel aneurismer, kan kirurgi bidra til å forhindre fremtidig blødning.
 • Vær forsiktig med warfarin. Hvis du tar dette blodfortynnende stoffet, følg opp regelmessig med legen din for å forsikre deg om at blodnivåene dine er riktige.
Bestill time

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.