Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Strålende smerter: Isjias

Innhold

Isjias er en tilstand som kan forårsake utstrålende smerter fra ryggen og ned i beina. Tilstanden kan være svært smertefull og kan påvirke ens daglige liv. I denne artikkelen vil vi diskutere hva isjias er, hva som forårsaker det, og hvordan det kan diagnostiseres og behandles.

Bilde av dame som merker utstrålende smerter fra ryggen ned til beina. Mulig isjias.

Isjias er en tilstand som oppstår når isjiasnerven, som er den største nerven i kroppen, blir irritert eller klemt. Dette kan føre til smerte, nummenhet eller svakhet i beina. Denne tilstanden kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert en prolaps i ryggen, spinal stenose, eller til og med en skade eller betennelse i muskler eller leddbånd rundt isjiasnerven.

Symptomene på tilstanden kan variere fra person til person, men vanlige symptomer inkluderer utstrålende smerter i beina, nummenhet eller prikking i føttene, og svakhet i beina. I noen tilfeller kan symptomene være så alvorlige at de påvirker ens evne til å gå eller utføre daglige oppgaver.

Rask innledning:

 • Isjias er en tilstand som kan føre til utstrålende smerter fra ryggen og ned i beina.
 • Symptomene kan variere fra person til person, men vanlige symptomer inkluderer utstrålende smerter i beina, nummenhet eller prikking i føttene, og svakhet i beina.
 • Isjias kan diagnostiseres og behandles på en rekke måter, inkludert fysioterapi, medisiner, og i noen tilfeller kirurgi.

En enkel oversikt

Bilde av person som har smerter på jobb.

Definisjon av Isjias

Isjias er en tilstand der en person opplever smerte som stråler fra korsryggen nedover i benet. Smerten kan variere i intensitet og kan føles som en brennende eller skarp smerte. Tilstanden er faktisk ikke en diagnose, men heller et symptom på en underliggende tilstand. Det kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert en skiveprolaps, spinal stenose eller en muskelbelastning.

Årsaker

Isjias kan ha flere årsaker, og noen av de vanligste inkluderer:

 • Skiveprolaps: Dette skjer når en av de myke putene mellom ryggvirvlene skyver ut og presser på en nerve i ryggraden.
 • Spinal stenose: Dette skjer når ryggmargskanalen blir smalere og presser på nervene i ryggraden.
 • Muskelspenning: Dette kan oppstå når musklene i ryggen eller bena blir overanstrengt eller skadet.
 • Degenerativ skive sykdom: Dette skjer når skivene mellom ryggvirvlene gradvis brytes ned over tid.

Isjias kan også være forårsaket av en rekke andre faktorer, inkludert svulster, infeksjoner eller skader. Det er viktig å oppsøke lege hvis man opplever isjias symptomer for å få riktig diagnose og behandling.

Relatert: Krystallsyke: Alt du trenger å vite

Symptomer på denne tilstanden

Dame som merker symtomer på strålende smerte.

Isjias er en tilstand som kan forårsake smerte og ubehag i korsryggen, setet og benet. Smerten kan variere fra mild til alvorlig og kan ofte forverres ved langvarig ståing eller sittende.

Typiske symptomer

Typiske symptomer på tilstanden inkluderer:

 • Smerter som stråler nedover benet
 • Brennende eller nummen følelse i benet
 • Svakhet i benet eller foten
 • Vanskeligheter med å bevege seg eller stå oppreist
 • Korsryggsmerter som kan være konstant eller kommer og går
 • Smerte som forverres ved hoste eller nysing

Disse symptomene kan variere fra person til person og kan være mer eller mindre alvorlige avhengig av årsaken til isjiasen.

Varighet av symptomer

Varigheten av symptomene kan også variere avhengig av årsaken. Noen ganger kan symptomene forsvinne av seg selv innen noen få dager eller uker, mens andre ganger kan de vare i flere måneder eller til og med år.

Det er viktig å få riktig diagnose og behandling for tilstanden for å lindre smerte og ubehag og forhindre eventuelle komplikasjoner.

Diagnostisering 

Dame som merker at hun må bli sjekket for strålende smerte.

Isjias er en tilstand som ofte diagnostiseres basert på pasientens symptomer og kliniske undersøkelser. Det er imidlertid også vanlig å utføre bildediagnostikk for å bekrefte diagnosen og identifisere underliggende årsaker.

Klinisk vurdering

En grundig klinisk vurdering av pasientens symptomer og medisinske historie er avgjørende for å diagnostisere isjias. Legen vil undersøke pasientens rygg, hofter, og ben for å identifisere eventuelle tegn på nerveirritasjon. Pasienten vil også bli spurt om når symptomene oppstod, hvor smertene sitter, og om det er noen faktorer som utløser eller forverrer smertene.

Under den kliniske vurderingen vil legen også teste pasientens muskelstyrke, reflekser og følsomhet i bena for å se om isjiasnerven påvirkes. En positiv Lasègue-test, der smerten øker når benet heves, kan også indikere denne tilstanden.

Bildediagnostikk

Bildediagnostikk kan være nødvendig for å bekrefte diagnosen isjias og identifisere eventuelle underliggende årsaker. Røntgenbilder kan avdekke eventuelle skader eller deformiteter i ryggraden, mens MR-undersøkelser kan vise eventuelle skader på isjiasnerven eller omkringliggende vev.

CT-skanning kan også brukes for å avdekke eventuelle skader eller abnormiteter i ryggraden og omkringliggende vev. Elektromyografi (EMG) kan også utføres for å måle elektrisk aktivitet i musklene og vurdere om isjiasnerven påvirkes.

Det er viktig å huske at bildediagnostikk ikke alltid er nødvendig for å diagnostisere tilstanden, og at legen vil vurdere om det er nødvendig basert på pasientens symptomer og kliniske undersøkelser.

Behandling og forebygging 

Bilde som illustrerer behandling og forebyggen av ryggplager.

Isjias kan være en svært smertefull tilstand, men heldigvis finnes det flere behandlingsalternativer som kan hjelpe pasienter med å lindre smerten og forhindre tilbakefall.

Konservativ behandling

De fleste tilfeller av isjias kan behandles konservativt, uten behov for kirurgi. Konservativ behandling inkluderer vanligvis smertestillende medisiner, som ibuprofen eller paracetamol, og fysioterapi. Fysioterapi kan hjelpe pasienter med å forbedre holdning, styrke musklene i ryggen og bena, og øke fleksibiliteten.

I tillegg til smertestillende medisiner og fysioterapi, kan andre konservative behandlingsalternativer inkludere akupunktur, massasje, og varme- eller kuldepakninger. Disse behandlingene kan bidra til å lindre smerten og redusere betennelse.

Kirurgiske inngrep

I sjeldne tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å behandle tilstanden. Dette kan være tilfelle hvis det er en alvorlig prolaps eller annen tilstand som forårsaker trykk på isjiasnerven. Kirurgi kan bidra til å fjerne kilden til trykket og lindre smerten.

Forebyggende tiltak

Forebyggende tiltak kan bidra til å redusere risikoen for at tilstanden oppstår eller forverres. Dette inkluderer å opprettholde en sunn vekt, trene regelmessig, og opprettholde god holdning. Å unngå langvarig stillesitting eller stående kan også bidra til å forebygge isjias.

Pasienter som har hatt denne tilstanden tidligere, bør være spesielt oppmerksomme på forebyggende tiltak. Å opprettholde en sunn livsstil og regelmessig trening kan bidra til å redusere sjansene for at isjias skal oppstå igjen.

Relatert: Vokser Håret Tilbake Etter Hårfjerning Med Laser?

Ofte stilte spørsmål

Bilde av spørsmåltegn og person med ryggsmerter.

Hvilke øvelser kan lindre smerter forårsaket av isjias?

Øvelser som kan lindre smerter forårsaket av isjias inkluderer tøyninger og styrkeøvelser for rygg og mage. Å gå på tur og svømming kan også bidra til å lindre smerter. Det er viktig å konsultere en lege eller fysioterapeut før man starter med øvelser for å unngå å forverre tilstanden.

Er det noen effektive hjemmeremedier eller kjerringråd for å behandle isjias?

Det finnes en rekke hjemmeremedier og kjerringråd som kan bidra til å lindre smerter forårsaket av isjias. Dette inkluderer varme- og kuldebehandling, massasje, akupunktur og avslapningsteknikker som yoga og meditasjon. Det er viktig å huske på at disse metodene ikke nødvendigvis fungerer for alle, og det er alltid lurt å konsultere en lege før man prøver alternative behandlingsmetoder.

Når er det nødvendig med sykemelding på grunn av denne tilstanden?

Det er nødvendig med sykemelding på grunn av isjias når smertene er så alvorlige at man ikke klarer å utføre arbeidsoppgavene sine, eller når man har en jobb som krever mye stillesitting eller tunge løft. Det er viktig å konsultere en lege for å avgjøre om sykemelding er nødvendig.

Hvilke betennelsesdempende behandlinger anbefales?

Betennelsesdempende behandlinger som kan hjelpe mot isjias inkluderer ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs), kortikosteroidinjeksjoner og fysioterapi. Det er viktig å konsultere en lege før man starter med noen form for behandling.

Hvilke symptomer indikerer at smerten kommer fra isjias?

Symptomer som kan indikere at smerten kommer fra tilstanden inkluderer smerter som strekker seg fra ryggen og ned i benet, nummenhet eller prikking i benet, og vanskeligheter med å bevege benet eller foten.

Er det visse aktiviteter eller bevegelser man bør unngå?

Det er viktig å unngå aktiviteter som kan forverre tilstanden når man har isjias. Dette inkluderer tunge løft, langvarig stillesitting, og aktiviteter som involverer vridning av ryggen. Det er lurt å konsultere en lege eller fysioterapeut for å få råd om hvilke aktiviteter som bør unngås.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.