Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hva er mannlig overgangsalder?

Innhold

Overgangsalderen er en naturlig prosess som kvinner gjennomgår når de når en viss alder, men visste du at menn også kan oppleve en lignende fase i livet? Denne fasen kalles ofte for mannlig overgangsalder eller andropause.

Bilde av person som føler på utmattelse. Mannlig overgangsalder.

Definisjonen av overgangsalder hos menn er aldersrelaterte endringer i mannlige hormonnivåer, fysiske og psykiske forandringer. Symptomene kan være mange og varierte, men de vanligste inkluderer redusert sexlyst, tretthet, humørsvingninger, vektøkning og søvnforstyrrelser.

Årsakene til overgangsalder hos menn er knyttet til en gradvis reduksjon i testosteronnivået over tid. Dette kan skyldes aldring, men det kan også være en rekke andre faktorer som spiller inn. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva som forårsaker dette, hvilke symptomer og tegn du bør være oppmerksom på, og hvilke behandlingsmuligheter og livsstilsendringer som kan hjelpe.

Rask innledning:

 • Mannlig overgangsalder, eller andropause, er en naturlig fase i livet som kan føre til en rekke fysiske og psykiske symptomer.
 • Årsakene til mannlig overgangsalder er knyttet til en gradvis reduksjon i testosteronnivået over tid.
 • Behandlingsmuligheter og livsstilsendringer kan hjelpe med å lindre symptomene på mannlig overgangsalder.

Definisjon og forklaring av mannlig overgangsalder

Bilde av mann som klør seg i øyet.

Overgangsalder hos menn, også kjent som andropause, er en naturlig tilstand som oppstår når menn når en viss alder. Dette skjer vanligvis når menn er i alderen 40-60 år. Andropause er en gradvis reduksjon i produksjonen av testosteron, det mannlige kjønnshormonet, som kan føre til en rekke fysiske og mentale endringer.

Symptomene på andropause kan variere fra person til person, men noen av de vanligste symptomene inkluderer redusert sexlyst, ereksjonsproblemer, tretthet, depresjon, humørsvingninger og svekket muskelmasse. I tillegg kan menn oppleve en reduksjon i hårvekst, økt kroppsvekt og redusert beinmasse.

Det er viktig å merke seg at andropause ikke er det samme som kvinnelig overgangsalder. Mens kvinnelig versjon av dette er en brå overgang fra fruktbarhet til infertilitet, er andropause en gradvis reduksjon i testosteronproduksjonen.

Det er også viktig å merke seg at ikke alle menn opplever andropause på samme måte, og noen menn kan ha lave nivåer av testosteron uten å oppleve noen symptomer. Hvis du er bekymret for at du kan oppleve andropause, bør du snakke med legen din.

Relatert: Krystallsyke: Alt du trenger å vite

Symptomer og tegn

Bilde av person som er sliten på jobb.

Mannlig overgangsalder, også kjent som andropause, kan føre til en rekke symptomer og tegn som kan påvirke livskvaliteten. Disse symptomene kan variere fra person til person, og noen menn kan oppleve mer alvorlige symptomer enn andre.

Fysiske endringer

En av de vanligste fysiske endringene som menn kan oppleve i overgangsalderen er en reduksjon i testosteronnivået. Dette kan føre til symptomer som nedsatt sexlyst, ereksjonsproblemer, tap av muskelmasse og styrke, samt økt kroppsfett og redusert energinivå. Noen menn kan også oppleve søvnproblemer, nattesvette og hetetokter.

I tillegg til disse symptomene kan menn også oppleve andre fysiske endringer, som for eksempel tørr hud, håravfall, redusert syn og hørsel, og økt risiko for beinskjørhet.

Psykologiske og emosjonelle endringer

Menn kan også oppleve en rekke psykologiske og emosjonelle endringer i denne fasen. Dette kan omfatte en følelse av tap eller sorg over å bli eldre, samt angst, depresjon og irritabilitet. Noen menn kan også oppleve en reduksjon i selvtillit og selvfølelse.

Det er viktig å merke seg at ikke alle menn vil oppleve disse symptomene, og at noen menn kan oppleve milde symptomer som ikke påvirker livskvaliteten i særlig grad. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du snakke med legen din for å finne ut av hva som kan gjøres for å lindre dem.

Årsaker og risikofaktorer

Bilde av eldre mann som tenker på årsaker og risikofaktorer.

Mannlig overgangsalder skyldes en gradvis reduksjon i testosteronnivået i kroppen. Dette skyldes naturlig aldring, men kan også være forårsaket av andre faktorer som sykdommer eller medikamenter.

Noen av de vanligste årsakene til menns overgangsalder inkluderer:

 • Alder: Testosteronnivået i kroppen begynner å synke gradvis etter fylte 30 år, og dette kan føre til symptomer på dette hos menn.
 • Livsstil: Røyking, overvekt, stress og mangel på trening kan alle påvirke testosteronnivået i kroppen og øke risikoen for symptomer på overgangsalderen.
 • Sykdommer: Enkelte sykdommer som diabetes, hjertesykdommer og fedme kan øke risikoen for symptomer på dette.
 • Medikamenter: Enkelte medikamenter som brukes til å behandle prostatakreft og andre sykdommer kan påvirke testosteronnivået i kroppen og føre til symptomer på overgangsalderen.

Det er også noen risikofaktorer som kan øke sjansen for å oppleve symptomer på overgangsalderen hos menn. Dette inkluderer:

 • Alder: Jo eldre en mann er, jo større er sjansen for å oppleve symptomer på dette.
 • Genetikk: Noen menn kan ha en genetisk disposisjon for å oppleve symptomer på overgangsalderen.
 • Livsstil: En sunn livsstil med regelmessig trening og et sunt kosthold kan bidra til å redusere risikoen for symptomer på dette.
 • Sykdommer: Enkelte sykdommer som diabetes og hjertesykdommer kan øke risikoen for symptomer under denne fasen i livet.
 • Medikamenter: Enkelte medikamenter kan øke risikoen for symptomer på overgangsalderen.

Behandlingsmuligheter og livsstilsendringer

Person som er løsningsorientert.

Det finnes flere behandlingsmuligheter for menn som opplever symptomer. En av de mest vanlige behandlingene er hormonbehandling, også kjent som testosteronbehandling. Hormonbehandling kan bidra til å øke testosteronnivåene og redusere symptomer som tap av muskelmasse, nedsatt sexlyst og humørsvingninger. Imidlertid kan hormonbehandling også ha bivirkninger, og det er viktig å diskutere fordeler og ulemper med legen før man starter behandling.

Livsstilsendringer kan også bidra til å redusere symptomer på overgangsalderen hos menn. Regelmessig trening kan bidra til å øke testosteronnivåene og redusere risikoen for hjertesykdom og andre helseproblemer. Å spise et sunt kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker og fullkorn kan også bidra til å redusere symptomer på denne fasen.

Andre livsstilsendringer som kan bidra til å redusere symptomer på dette inkluderer å redusere stressnivået, få nok søvn og unngå røyking og overdreven alkoholforbruk. Å snakke med en terapeut eller rådgiver kan også bidra til å håndtere følelsesmessige og psykologiske symptomer på dette.

Det er viktig å huske at overgangsalderen hos menn er en naturlig del av aldringsprosessen, og at det ikke er nødvendig å behandle alle symptomer. Hvis man opplever plagsomme symptomer som påvirker livskvaliteten, kan man imidlertid diskutere behandlingsalternativer med legen sin.

Relatert: Sure oppstøt: 9 hjemmebehandlinger du kan teste

Vanlige spørsmål

Bilde av mann med spørsmål.

Hvilke symptomer indikerer overgangsalder hos menn?

Menn kan oppleve en rekke symptomer under overgangsalderen, inkludert lavt energinivå, redusert muskelmasse, tretthet, humørsvingninger og nedsatt sexlyst. En annen vanlig indikasjon på dette hos menn er en reduksjon i testosteronnivået.

Hvordan kan hetetokter hos menn behandles?

Hetetokter er et vanlig symptom på overgangsalder hos menn. Det finnes flere behandlingsalternativer, inkludert hormonbehandling og livsstilsendringer som å unngå varme omgivelser og stressende situasjoner. Medikamentell behandling kan også være et alternativ for noen menn.

Når begynner typisk menn å oppleve denne fasen?

Menn kan begynne å oppleve overgangsalderen i en alder av 40-50 år, men det kan også skje senere. Det er viktig å merke seg at ikke alle menn vil oppleve overgangsalderen på samme måte eller i samme grad.

Hvilke behandlingsmuligheter finnes for menn?

Behandlingsalternativene for menn i overgangsalderen kan variere fra hormonbehandling til livsstilsendringer som å spise et sunt kosthold og trene regelmessig. Det er viktig å konsultere en lege for å finne den beste behandlingsplanen for individuelle behov.

Hvordan påvirker dette menns humør og atferd?

Det kan påvirke menns humør og atferd på forskjellige måter. Noen menn kan oppleve depresjon, angst eller irritabilitet, mens andre kan føle seg mer selvsikre og mindre stresset. Det er viktig å være oppmerksom på disse endringene og søke hjelp om nødvendig.

I hvilken alder starter menn vanligvis å miste testosteron?

Menn kan begynne å miste testosteron i en alder av 30 år, men tapet kan øke raskere i løpet av 40-årene. Dette kan føre til en rekke symptomer, inkludert tap av muskelmasse, redusert sexlyst og tretthet. Det er viktig å konsultere en lege for å finne ut om det er behov for behandling.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!