Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Sprengte blodkar i ansikt: Hva er årsaken?

Innhold

Ødelagte kapillærer i ansiktet, også kjent som edderkoppårer, er faktisk utvidede blodårer som dukker opp like under hudens overflate. Genetiske faktorer, eksponering for solen, nysing og mange andre faktorer kan forårsake dem. Edderkoppårer forekommer ofte i ansiktet eller på bena, selv om de kan vises hvor som helst på kroppen.

I denne artikkelen vil vi se på årsakene til og behandlingene for ødelagte blodårer i ansiktet, samt hjemmebehandlinger og når du bør oppsøke lege.

Årsaker til sprengte blodkar i ansikt

Et rødt merke på kinnet til en dame.
Bilde av sprengte blodkar i ansikt.

Sprengte blodkar i ansiktet kan utvikle seg hos personer i alle aldre, noen har høyere risiko for å utvikle dem enn andre. Årsaker til ødelagte blodårer i ansiktet inkluderer:

Solbrenthet: Skader fra solen kan forstørre blodårene og bringe dem nærmere hudens overflate.

Værforandringer: Drastiske værforandringer kan påvirke sirkulasjonen i kroppen og få huden i ansiktet til å rødme. Dette kan føre til at blodårene sprekker og danner edderkoppårer.

Endringer i trykk: Plutselige og sterke trykkendringer, som for eksempel et kraftig nys eller oppkast, kan føre til at små blodårer brister.

Graviditet: Hormonelle endringer under graviditeten kan også føre til ødelagte blodårer. Disse edderkoppårene forsvinner vanligvis etter fødselen.

Miljøpåvirkninger: Eksponering for visse kjemikalier eller miljøgifter kan skade huden og gjøre blodårene mer synlige.

Rosacea: Dette er en vanlig tilstand som forårsaker rødhet i huden på grunn av utvidede årer. Personer med rosacea har ofte edderkoppårer.

Alkoholforbruk: Alkohol kan midlertidig utvide blodårene. Hyppig alkoholinntak kan imidlertid føre til vedvarende ødelagte blodårer og rødhet i ansiktet.

Skader: Hodeskader som fører til blåmerker kan også føre til ødelagte blodårer. I slike tilfeller vil blodårene vanligvis leges i takt med blåmerket.

Relatert: Hvordan stoppe en tørr hoste om natten

Behandling

Bilde som viser sprengte blodkar.
Bilde som illustrerer sprengte blodkar i ansikt.

En lege kan vanligvis diagnostisere ødelagte blodårer i ansiktet ved en visuell undersøkelse. Det finnes flere behandlingsalternativer tilgjengelige, men ikke alle metoder fungerer for alle, så personer med edderkoppårer kan måtte prøve flere til de finner den mest effektive for seg.

Retinoider: En lege kan anbefale retinoidkremer for noen personer med edderkoppårer. Retinoider kan bidra til å redusere synligheten av årene og forbedre hudens helse. Imidlertid kan de også tørke ut huden og forårsake kløe og rødhet på påføringsstedet.

Skleroterapi: Skleroterapi innebærer injeksjoner av skleroserende midler for å få edderkoppårene til å forsvinne i løpet av noen uker. Injeksjonen hjelper til med å forsegle blodårene, slik at de usynliggjøres under huden. Noen personer kan oppleve ubehag og smerte i forbindelse med denne behandlingen, men disse bivirkningene forsvinner vanligvis i løpet av noen få dager.

Laserterapi: Laserterapi bruker intens lysenergi for å ødelegge problematiske årer. Denne prosedyren kan imidlertid også skade huden, som kan være følsom under helingsprosessen. Prosedyren kan også være kostbar, og flere behandlinger kan være nødvendig for å oppnå ønskede resultater.

Intenst pulsert lys (IPL)-terapi: IPL-terapi bruker spesielle lys som trenger dypt inn i hudlagene uten å skade overflaten. Dette kan føre til kortere restitusjonstid og mindre skade på huden. IPL-terapi fungerer på samme måte som laserterapi for behandling av ødelagte blodårer, selv om flere behandlinger kan være nødvendig for å oppnå ønsket resultat.

Relatert: Dusje etter solarium: Tips for ulike solingmetoder

Hjemmebehandlinger

Illustrasjon av blodårer og arterier.
Illustrasjon av blodårer og arterier.

I noen tilfeller kan hjemmebehandlinger bidra til å forebygge eller redusere forekomsten av sprengte blodkar i ansiktet. Hjemmebehandlinger er vanligvis trygge og har ingen bivirkninger, men det anbefales å teste nye produkter på en liten hudprøve 24 timer før du bruker dem på hele ansiktet for å unngå eventuelle negative reaksjoner. Det er også lurt å konsultere en lege før du prøver hjemmebehandlinger, spesielt hvis du tar medisiner eller gjennomgår medisinske behandlinger.

Unngå varmt vann: Varmt vann kan være skadelig for ansiktshuden, og det er derfor viktig å unngå å vaske ansiktet med varmt vann. Bruk heller kaldt eller lunkent vann for å vaske ansiktet, da dette kan bidra til å unngå skade på blodårene.

Kald kompress: Et enkelt kaldt omslag, for eksempel en ispose eller en pose med frosne erter, kan påføres ansiktet etter eksponering for sol eller varme. Kulden kan bidra til å redusere forekomsten av sprengte blodkar i ansiktet.

Arnica-olje: Arnica-olje eller produkter som inneholder arnica kan bidra til å redusere forekomsten av edderkoppårer. Det er viktig å teste oljen på en liten hudprøve først, da den kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen mennesker. Arnica-produkter er tilgjengelige for kjøp i helsekostbutikker, apotek og online.

Eplecidereddik: Eplecidereddik kan brukes som en adstringerende for å stramme huden og redusere rødhet. Dette kan bidra til å forbedre utseendet på edderkoppårer hos noen mennesker. Du kan bruke en bomullsdott dyppet i eplecidereddik og påføre den på det berørte området for å redusere synligheten av sprengte blodkar i ansiktet.

Trollhassel: Trollhassel er et naturlig adstringerende middel som kan bidra til å redusere forekomsten av edderkoppårer. Den inneholder tanniner med antioksidantegenskaper som kan hjelpe porene til å se mindre synlige ut. Trollhasselprodukter er tilgjengelige for kjøp i helsekostbutikker, apotek og online.

Aloe vera: Gel fra aloe vera-planter kan være nyttig for å behandle hudrødhet. Forskning har vist at aloe vera kan bidra til å redusere rødhet sammenlignet med medisinske kremer som hydrokortison, selv om den kan tørke ut huden. For de som bruker aloe vera på huden, er det viktig å fukte huden etter bruk.

Vitamin C-tilskudd: Inntak av vitamin C-tilskudd kan bidra til å redusere forekomsten av ødelagte blodårer i ansiktet. Studier har vist at vitamin C spiller en viktig rolle i å opprettholde sunne blodårer, da det bidrar til å opprettholde elastisiteten i blodårene og collagenet i cellene.

Urter

Forskning har vist at flere urter kan ha betennelsesdempende effekter på huden, selv om de ikke har blitt direkte testet på edderkoppårer. I noen tilfeller kan urter støtte behandlingen av ødelagte blodårer. Noen urter som kan være nyttige inkluderer:

  • Salvie
  • Ringblomst (calendula)
  • Havre
  • Ryllik
  • Marshmallow rot
  • Kamille

Forebygging

Bilde av en smilende dame som tar seg selv på fjeset. Hun har ingen sprengte blodkar i ansiktet.
Ta vare på huden.

Noen tiltak en person kan ta for å forebygge edderkoppårer inkluderer:

  • Unngå ekstrem varme: Svært høye temperaturer fra spa, badstuer eller varmt vær kan utvide blodårene og øke risikoen for sprengte blodkar i ansiktet.
  • Begrens soleksponering: Bruk av solkrem, hatt og beskyttende klær kan bidra til å redusere risikoen for edderkoppårer som følge av solskader. Unngå også å være ute i solen i de mest intense timene midt på dagen, spesielt i varme områder.
  • Bruk beskyttelsesutstyr: Bruk av verneutstyr, som ansiktsmasker og hjelmer for aktiviteter som baseball, sykling eller motorsykkelkjøring, kan bidra til å forhindre edderkoppårer som oppstår som følge av skader.
  • Unngå vasodilatorer: Stoffer som utvider blodårene, som koffein, sterkt krydret mat og alkohol, kan gjøre edderkoppårer mer synlige. Selv moderat alkoholinntak kan forårsake rødhet og sprengte blodkar hos noen mennesker.

Når bør du oppsøke lege?

Sprengte blodkar i ansiktet forårsaker vanligvis ingen skade eller ytterligere symptomer. Personer som er bekymret for utseendet på edderkoppårer, bør prøve å finne årsaken og ta skritt for å unngå den. Sprengte blodkar i ansiktet kan i noen tilfeller være et tegn på en underliggende medisinsk tilstand. Alle som er usikre på årsaken til edderkoppårene, bør oppsøke lege for en grundig undersøkelse og diagnose.

Bestill time

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.