Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

April: Valgfri behandling -20%

d
t
m
s

Dusje etter solarium: Tips for ulike solingmetoder

Innhold

Solarium er en populær måte å få en solbrun hud på, spesielt i de mørkere vintermånedene. Men det er en viktig ting som mange ofte glemmer etter å ha besøkt solarium – dusjing. Å ta en dusj etter å ha vært i solarium har flere fordeler, både for huden og generell hygiene. I dette innlegget vil vi utforske hvorfor det er viktig å ta en dusj etter solarium, og vanlige metoder for å bli brun

Dusjing etter solarium

Hvis du vil gi huden litt farge og litt glød, er soling et av de beste alternativene dine. Med sommeren rett rundt hjørnet, er du sannsynligvis allerede klar for å gi deg selv en brunfarge, enten det er ved å sole deg, bruke solkrem eller besøke din favorittsolsalong.

Men hvordan sørger du for at brunfargen holder seg så lenge som mulig? Vel, du bør følge noen få etterverninstruksjoner. En av disse er å vite når du bør dusje etter at du har blitt brun.

Å ikke vite når du bør dusje og produktene og vanene du må unngå mens du er i dusjen, kan lett ødelegge den nydelige brunfargen din. Så bør du dusje før eller etter en solariumsøkt? Kan du ta en dusj etter soling eller bruk av et selvbruningsprodukt? Fortsett å lese for å finne ut alt du trenger å vite om dusjing etter soling.

Vanlige metoder for å bli brun

Før vi går inn på detaljene om hvorfor, når og hvordan du dusjer etter å ha blitt brun, la oss ta en titt på de vanligste solingsmetodene.

Solbrun

Den konvensjonelle måten å bli brun på er å utsette huden din for ultrafiolett UV-lys, spesielt UVA-stråler. Disse reiser gjennom nedre lag av epidermis og starter produksjonen av melanin for å få huden til å se mørkere ut.

Alt du trenger å gjøre er å gå til favorittstranden din og kose  deg under solen. Det er en morsom og i hovedsak gratis aktivitet om sommeren. Så det er en god solingsmetode for mange.

Noen sier at du kan få en fin brunfarge av å sole deg i 10 til 15 minutter, mens andre sier at du kanskje må ut i noen timer.

For å minimere risikoen som følger med å bevisst utsette huden din for UV-stråler, bruk alltid en bredspektret solkrem med minst SPF 30. 

Solseng

Mange mennesker har valgt solarium i årevis fordi du får en brunfarge mye raskere enn ved å sole deg på vanlig vis.

Solarier kan gi deg en brunfarge på bare 10 til 15 minutter. De som har lamper eller lyspærer med høyere wattstyrke kan gi deg en fin brunfarge på bare 8 minutter.

Men husk at solarium innebærer betydelig helserisiko. 

Som sådan er det best å unngåsolarium. Om du skal bruke solarium bør du bruke solkrem med SPF 30 eller høyere før hver økt.

Solfri soling

Hvis du vil hoppe over UV-eksponering helt, kan du få brunfargen ved å bruke selvbruning eller få en spraytan.

Disse solingsmetodene bruker en ingrediens som kalles dihydroksyaceton eller DHA, som etterligner effekten av en solbrunhet og gjør hudtonen din midlertidig mørkere.

Fordeler med å dusje etter soling

Fordeler med å dusje etter soling

Mange solingentusiaster tror at dusjing etter soling kan skade huden eller få brunfargen til å falme raskt – ingen av disse mytene er sanne.

Sannheten er at du kan og bør dusje etter soling. Faktisk gir det mange fordeler som følgende:

Hjelper huden din å slappe av

Etter å ha blitt solbrun eller gått gjennom en solariumsøkt, vil mange føle et ubehag og hudirritasjon fra UV-eksponering. Den enkleste måten å lindre det på er ved å hoppe inn i dusjen og ta en kjølig dusj.

Gir sårt tiltrengt hydrering

Huden din vil sannsynligvis bli dehydrert etter en økt med UV-indusert soling. Så det er ikke dumt å gi den en liten hydreringsboost ved å dusje etter soling. Bruk gjerne after sun etterpå, for å låse inn fuktigheten. 

Vasker bort kjemikalier

Noen solkremer inneholder sterke ingredienser som også kan irritere huden. Å ta en dusj etter å ha brukt dem kan vaske disse kjemikaliene bort samt fjerne overflødig produkt.

Får spraytanen din til å se naturlig ut

Spraytan ser vanligvis mørkere ut enn den tiltenkte brunfargen. Dette er grunnen til at fagfolk sier at du må dusje noen timer etterpå, noe som vil bidra til å jevne ut brunfargen og gi deg et naturlig utseende.

Hvor lenge bør du vente med å dusje etter soling?

Hvor lenge bør du vente med å dusje etter soling?

Ulike solingmetoder bruker forskjellige teknikker for å gi deg en nydelig gylden glød. Så den beste tiden å dusje for hver metode varierer avhengig av hvordan du har oppnådd fargen.

Optimal tid: 2 til 3 timer

Soling og solarier utsetter huden din for UV-stråler som kan trenge dypere inn i epidermis. Denne mekanismen stimulerer melaninproduksjonen.

Som du kanskje husker, er melanin det brune pigmentet som gir huden sin farge. Slik gir soling med UV-stråler deg en merkbar brunfarge etter en viss periode.

Så brunfargen du får av disse metodene er ikke overfladisk; det er et resultat av en naturlig mørkningsprosess som skjer i hudens lag.

Dette betyr at du ikke bare kan «vaske bort» brunfargen din, så du kan dusje kort tid etter en solingsøkt.

Med selvbruning bruker du imidlertid i hovedsak produkter som gir huden din mer farge. De påvirker bare de ytre lagene av huden. Som sådan kan de lett blekne hvis du dusjer for raskt etter å ha brukt dem.

La oss ta en titt på detaljene for når du skal dusje etter bruk av hver solingsmetode.

Når bør du dusje etter soling?

Dusj etter soling er viktig, spesielt hvis du bruker kaldt vann. Dette vil hjelpe huden din å slappe av og la deg unngå solbrenthet.

Svar: 2 til 3 timer

Men hvor lenge bør du vente med å dusje etter å ha blitt solbrun?

Hvis du gikk for helt naturlig soling trenger du bare å la huden hvile i noen minutter før du dusjer.

Imidlertid, hvis du brukte en aksellerator for å øke solingseffekten, må du vente 2 til 4 timer før du hopper inn i dusjen.

Når bør du dusje etter solariumsøkter?

Om du brukte solarium uten aksellerator kan du dusje mindre enn 30 minutter etter økten uten å bekymre deg for at brunfargen skal falme.

Hvis du brukte en brunfargeakselerator før solariumsøkten, må du vente minst to timer før du går inn i dusjen.

Dette er fordi akselleratoren trenger tid for å sette seg inn i huden din.

Siden de fleste solarieøkter bare varer rundt 15 minutter eller mindre, bør du vente et par timer eller mer før du dusjer for å hindre at du utilsiktet vasker bort solingsproduktene dine, om du har brukt slike. 

Når bør du dusje etter solfri soling?

Akkurat som med sol- og solsenger, er det også lurt å dusje etter en solfri brunfarge. Men hvor lenge du bør vente før du tar en dusj vil avhenge av din foretrukne solfrie solingsmetode.

Når du skal dusje etter bruk av selvbruning

Det er tilrådelig å vente minst 2 til 3 timer før du dusjer etter selvbruning.

Men hvis du vil garantere at du ikke vasker bort den overfladiske brunfargen, kan du utsette dusjen i 6 til 8 timer etter påføring.

Unngå å svette eller bli våt i huden også i denne perioden.

Når du skal dusje etter en spraytan

Etter en spraytan må du vente minst 4 timer før du dusjer. Du kan til og med utsette dusjen lenger enn det og fortsatt få et flott resultat.

Men sørg for å ta en dusj innen 24 timer etter at du har fått en spraytan. Å ikke dusje på mer enn 24 timer kan føre til en ujevn eller for mørk brunfarge.

Når du skal dusje etter bruk av solbruningsmousse

Som nevnt ovenfor trenger selvbruner noen timer for å gi deg ønsket farge. Spesielt bruningsgmousse kan ta opptil 8 timer å sette seg.

Så for å unngå å kaste bort produktet og gi det tid til å virke, unngå å dusje eller svette i 8 timer eller mer.

Ting du bør unngå i dusjen etter soling

Å dusje etter UV-bruning eller solfri soling har sine fordeler, spesielt når du gjør det riktig. Men du må justere din vanlige dusjrutine for å sikre at brunfargen ikke falmer for raskt.

Her er noen ting du bør unngå når du dusjer etter å ha blitt brun:

Varmt vann

Dusj aldri med varmt vann etter soling, spesielt etter en økt med soling eller solarium.

Hvorfor? UV-eksponeringen i disse metodene kan gjøre huden din mer følsom enn vanlig.

Så du vil ikke introdusere flere stressfaktorer – som varmt vann – til huden din etter å ha blitt brun.

Velg heller en dusj med kaldt vann. Lunkent vann anses også som trygt, men alt varmere kan irritere huden.

Sterk såpe

Du trenger ikke gi avkall på å bruke såper og kroppsrens til dusjer etter soling, selv om det er viktig å være oppmerksom på å bruke de riktige produktene.

Huden din er sannsynligvis fortsatt mer følsom, spesielt under den første dusjen etter soling. Bruk av sterke såper og rensemidler med kunstige dufter eller sterke sulfater kan føre til irritasjon.

Sterke rensemidler kan også vaske bort brunfargen din raskere enn forventet.

For best resultat, velg milde såper som er fri for sulfater og sterke kjemikalier. Massevis av uparfymerte såper gjør godt for å holde kroppen din ren samtidig som brunfargen bevarer.

Hvis du ikke kan gi slipp på favorittsåpen og kroppsvasken din med sterkere renseformler, prøv kun å bruke dem på områder som vanligvis dekkes av klærne dine for å unngå å få en synlig ujevn brunfarge.

Lange dusjer og bad

Når det gjelder å ta en dusj etter soling, handler det ikke bare om når du bør gjøre det. Et annet spørsmål du bør stille er hvor lenge du skal dusje etter soling.

Den generelle regelen er å unngå lange dusjer, spesielt etter solfri soling.

Du vil ikke vaske bort bronzer eller selvbruning for raskt ved å bruke for mye tid i dusjen.

Av samme grunn er det best å unngå å ligge i et langt bad rett etter soling.

Barbering og peeling

Barbering og peeling bør være en del av det du gjør før du soler deg. 

Men etter å ha brukt selvbruner eller andre solfrie solingsmetoder, unngå barbering og eksfoliering i 3 til 4 dager for å sikre at du ikke ender opp med å skrubbe av solingsproduktene dine.

Vær oppmerksom på at dette ikke er noe stort problem etter UV-bruning. Barbering og peeling vil neppe falme brunfargen etter soling eller solarium, fordi effektene ikke er overfladiske.

Når det er sagt, bør du fortsatt vente i minst 24 timer for å sikre at huden din allerede er avslappet før du barberer eller eksfolierer. På denne måten er den mindre utsatt for å bli irritert av den overflødige friksjonen som disse to aktivitetene skaper.

Aggressiv tørking

Denne er ganske selvforklarende, spesielt på din første dusj etter soling. Å gni huden for aggressivt med et håndkle kan lett fjerne den falske brunfargen.

Tørk heller huden lett etter en dusj og sørg for at du bruker et håndkle med mykt stoff.

Du glemmer fuktighetskremen din

Huden din er mer utsatt for dehydrering etter eksponering for UV-stråler fra solen eller solarier. Så det er viktig å holde huden din så sunn som mulig ved å bruke en fuktighetskrem, spesielt etter din første dusj etter soling.

Å påføre fuktighetskrem etter å ha brukt en selvbruning er like gunstig, da det vil hjelpe til med å låse inn den kunstige brunfargen til overflaten av huden din.

Relatert: Stress: tegn, symptomer, behandling og forebygging

Ofte stilte spørsmål

Er det bedre å dusje før eller etter soling?

Sannheten er at den ene ikke er bedre enn den andre; dusjing før og etter soling har begge sine fordeler.

Dusj før soling vil forberede huden din til å suge inn UV-strålene som trengs for å gi den litt farge. Og den renser også hudens overflate for å absorbere selvbruningsprodukter bedre.

Å ta en dusj etter soling – når det gjøres til rett tid – er også nyttig for å roe ned huden din eller fjerne overflødig produkt.

Bør du bruke solkrem før og etter soling?

Absolutt! Å bruke en solkrem av høy kvalitet vil bidra til å redusere risikoen for UV-skader fra soling under solen eller et solarium.

Dessuten vil det ikke helt forhindre at huden din blir brun. Du vil fortsatt få en fin farge uten å etterlate huden din helt forsvarsløs under solen.

Å bruke solkrem etter soling er også viktig. Du vil ikke utsette huden din for enda flere solskader etter å ha blitt brun. Så å bruke solkrem som en del av din daglige rutine er et must!

I tillegg, hvis du er bekymret for at solkrem vil få selvbruningsproduktet ditt til å blekne eller flekker, ikke bekymre deg. Solkrem vil ikke påvirke brunfargen din.

Relatert: Høyt blodtrykk (hypertensjon) – Symptomer og årsaker

Bør du dusje etter brunfargen? Det er et klart ja!

Med mindre du velger tradisjonell soling, kan det koste deg tid, krefter og penger å bli brun. Det er da viktig å kjenne til de grunnleggende etterverntipsene for å bevare brunfargen så lenge som mulig.

Det hele starter med å vite riktig tidspunkt for å ta en dusj etter soling.

Ideen er å la huden hvile etter soling og la solfrie solingsprodukter utvikle seg på huden din for å gi deg drømmens gylne glød.

Sistnevnte vil kreve at du venter i flere timer før din første dusj etter soling, men å ha tålmodighet vil være givende.

Å la solingsproduktene virke  før du vasker huden din, vil sørge for at brunfargen holder seg så lenge som mulig.

Å unngå dusjen kort tid etter soling med slike produkter vil også forhindre at du får en flekkete brunfarge.

Men du trenger ikke helt å unngå dusjen uansett hvilken solingsmetode du velger. Du bør ta en dusj etter soling for å hjelpe huden din å slappe av, rehydrere og kvitte seg med overflødige solingsprodukter.

Viktigst av alt, ikke glem viktige hudpleiepraksiser som å bruke solkrem og holde huden fuktig for å nyte glødende bronsehud!

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Velg lokasjon👇🏼

Kristiansand og Sandnes er fullbooket for laser hårfjerning til 50% rabatt, men det legges ut flere timer i begynnelsen av september

• Kampanje: Spar 20% på alle injeksjoner i juni.

• 15% student- og lærlingrabatt på behandlinger til ordinære priser ved fremvisning av gyldig bevis i klinikk. 

• 20% vennerabatt på injeksjoner til ordinære priser når man kommer 2 pers til behandling.