Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

April: Valgfri behandling -20%

d
t
m
s

26 Fordeler med ananas for helse, hud og hår

Innhold

Ananas sies å ha sin opprinnelse fra Sør-Amerika og er rik på næringsstoffer og antioksidanter som kan bekjempe betennelser. Denne sunne frukten har massevis av helsemessige fordeler som kan hjelpe til med god fordøyelse og forsterke immunforsvaret ditt. Denne frukten er også bra for hår, hud og bein.

Den inneholder vitamin A, vitamin K, fosfor, kalsium og sink som kan gjøre underverker i kampen mot mange sykdommer. Dens rike kilde til vitamin C hjelper til med å opprettholde et sunt immunsystem mens innholdet av mangan gir deg et sunt og balansert stoffskifte. Derfor er de to hovedforbindelsene som gjør ananas til en sunn mat, mangan og vitamin A.

Interessante fakta om ananas

Ananas er bra for din generelle helse, men det som gjør denne frukten sunn er det vi kommer til i denne artikkelen. Men her er noen interessante fakta du bør vite om denne sunne frukten.

 • Det engelske ordet “pineapple” er avledet fra det spanske ordet piña (uttales pinja) som ble brukt om “kongle” i gamle dager. I dag er piñja også det spanske ordet for ananas. 
 • Den ble oppdaget på øya Guadalupe i 1493 av europeere.
 • Den ble behandlet som en luksuriøs og eksotisk frukt. 
 • Skinnet til ananas brukes til å lage alkohol, dyremat og eddik.
Ananas er bra for din generelle helse
Ananas er bra for din generelle helse

Helsefordeler med ananas

Nå som vi vet litt mer om ananas skal vi se på hvorfor denne frukten er så sunn og bra for helsa. Her er noen helsemessige fordeler med ananas du trenger å vite.

1. Behandler forkjølelse og hoste:

Hvis du lider av en kraftig forkjølelse bør du spise ananas. Dette er fordi denne sunne frukten inneholder bromelain – et enzym som har anti-inflammatoriske egenskaper som kan bekjempe infeksjoner og drepe bakterier. Å spise det regelmessig kan forhindre hoste og forkjølelse. 

Sickness
Hvis du lider av en kraftig forkjølelse bør du spise ananas.

2. Styrke bein:

Ananas er rik på mangan som hjelper til med å styrke beina dine. Alt du trenger å gjøre er å legge til denne frukten i ditt daglige kosthold for å opprettholde en sterk kropp og holde beina dine sterke og sunne. Mangan opprettholder god beinstyrke og når det kombineres med sink, kobber og kalsium kan dette stoffet være supersunt. Dermed har ananas alle komponentene samlet på en plass. 

legs of two young women strolling holding hands
Ananas er rik på mangan som hjelper til med å styrke beina dine.

3. Bra for tennene:

Å spise ananas sies å styrke tannkjøttet og holde helsen din sterk. Tennene og beina dine består av kalsium og ananas har mye av det! Den har også mangan som hjelper til med å styrke bein og tenner. Men husk at juice inneholder syre, så pass på å pusse tennene grundig omtrent 30 – 60 minutter etter inntak. Aldri puss tennene rett etter inntak av sure matvarer og drikke – dét kan nemlig gjøre vondt verre. 

Beautiful young woman with healthy perfect smile brushing teeth and looking in mirror
Beautiful young woman with healthy perfect smile brushing teeth and looking in mirror

4. Forebygger kreft:

En ananas om dagen kan forebygge kreft. Det beste med denne frukten er at den bremser celleskader og får deg til å se yngre ut i samme slengen. Denne frukten har massevis av antioksidanter som kan beskytte deg mot et bredt spekter av sykdommer og skadelige organismer. 

woman with pink headscarf, has cancer
En ananas om dagen kan forebygge kreft

5. Hjelper i fordøyelsen:

Etter et herremåltid kan vi gjerne føle oss veldig tunge i magen. Men visste du at alt du trenger er litt ananasjuice eller noen ringer av denne frukten, for å bli kvitt magesmerter og tung mage? Ananas har en rik kilde til bromelain, kostfiber og vitamin C som bidrar til god fordøyelse.

Ananas har en rik kilde til bromelain, kostfiber og vitamin C som bidrar til god fordøyelse.
Ananas har en rik kilde til bromelain, kostfiber og vitamin C som bidrar til god fordøyelse.

6. Bra for øynene dine:

Regelmessig inntak av ananas kan redusere risikoen for makuladegenerasjon, som er sykdommer som påvirker øyet når du blir eldre. Imidlertid har denne sunne frukten mye vitamin C og flere antioksidanter som kan bidra til å holde synet i god stand. 

Beautiful Eyes No Makeup
Bra for øynene dine

7. Reduser symptomer på leddgikt:

Leddgikt innebærer sterke smerter i leddene som først og fremst er forårsaket av betennelse. Ananas inneholder bromelain som sies å ha en kraftig anti-inflammatorisk egenskap, og alt du trenger å gjøre er å lage ananasjuice. Dette kan lindre leddsmerter og forhindre leddgikt.

8. Forebygger hypertensjon:

Hvis du lider av høyt blodtrykk bør du spise ananas regelmessig, siden denne frukten har høye mengder kalium og lavere mengder natrium som kan opprettholde blodtrykket. Dette er den beste naturlige måten du kan kontrollere blodtrykket ditt på.

9. Reduserer risikoen for blodpropp:

Bromelain som er hovedstoffet i ananas kan redusere risikoen for blodpropp. Det kan være til fordel for helsen din og derfor bør du spise ananas ofte. 

10. Inneholder antioksidanter:

Ananas er rik på næringsstoffer og antioksidanter som har evnen til å forebygge sykdommer som kroppen din er utsatt for. Kroppen din er utsatt for mange sykdommer når du blir eldre, og som et resultat kan dette forårsake kronisk betennelse og svekke immunforsvaret ditt. Ananas har antioksidanter som kan styrke immunforsvaret ditt og beskytte deg mot mange sykdommer.

Summer orange ananas cocktails with umbrellas
Ananas har antioksidanter som kan styrke immunforsvaret ditt

11. Forhindrer kvalme:

Ananas inneholder fordøyelsesenzymer som kan redusere kvalme. Dette er på grunn av bromelain-enzymet som fjerner kvalme, morgenkvalme og kan være veldig gunstig spesielt for gravide kvinner. Hvor vanskelig kan det være for deg å nippe til et glass ananasjuice? Hva venter du på? Ta et glass ananasjuice og hold deg frisk.

12. Naturlig energigiver:

Ananas inneholder valin og leucin som er to stoffer som er svært viktige for vekst og reparasjon av muskelvev. Å drikke ett glass ananasjuice kan hjelpe deg med å overvinne tretthet og øker utholdenheten din for å holde deg i gang hele dagen. Det beste med denne frukten er at den holder deg hydrert hele dagen også. 

13. Reduserer stress:

Ananas har serotonin som er en naturlig stressbekjempelse som holder hormoner og nerver avslappet. Alt du trenger å gjøre er å spise eller drikke litt ananasjuice. Stress kan nemlig føre til mange helseproblemer som du kan slå ned på med ananas.  

Less stress, more flow. Shot of a young woman meditating while sitting on her yoga mat at home.
Ananas har serotonin som er en naturlig stressbekjempelse som holder hormoner og nerver avslappet.

14. Ananas er bra for huden

Ananas er bra for din generelle helse, men også bra for huden og håret. Hvis du lider av akne, hudutslett eller hudskader kan ananas bidra til å forebygge og bekjempe det. Her er noen flere fordeler for huden din: 

15. Behandler akne:

Ananasjuice har massevis av vitamin C og antioksidanter som kan behandle akne, solskader og ujevn hudtone. Bromelain kan bekjempe betennelser og hevelser i leddene dine. Ananas kan også bidra til mindre arrdannelse etter akne og gi deg en ung og vakker hud. Det vil også holde huden hydrert og bidra til at huden holder seg klar og ren. 

Caucasian girl with acne
Ananasjuice har massevis av vitamin C og antioksidanter som kan behandle akne

16. Anti-aldringsegenskaper:

Når vi blir eldre mister mange av oss den sunne gløden og bytter ut ungdommelig hud med rynker.  Imidlertid kan ananas få deg til å se yngre ut og forsinke celler fra å dø. Dens rike kilde til antioksidanter og vitamin C sies å øke immuniteten din og holde deg energisk. Det beste med å konsumere ananasjuice er at det vil gjøre huden din glatt og ungdommelig. Du kan også legge til noen dråper sitron, og dette vil mangedoble fordelene.

17. Forhindrer kviser:

Å drikke ananasjuice betyr at du tar alfa-hydroksysyre, som er hovedstoffet som forsinker celledød, og dermed forsinker tidlig aldring. Alt du trenger å gjøre er å bruke litt ananasjuice over ansiktet ditt og la det tørke i 5 minutter. Når dette er gjort, kan du skylle det av med litt vann, og dette vil skylle bort giftstoffene fra ansiktet ditt, og dermed få huden din til å se levende og ren ut.

18. Behandler mørke flekker:

Ananas kan redusere mørke flekker i ansiktet ditt, og for å oppnå dette må du gni noen skiver ananas over områdene. Ha ananasmasken på i 5 minutter. Når dette er gjort kan du vaske det bort med litt vann, og dette vil gi næring til huden din og få den til å se ung ut.

19. Ananas er bra for håret

Ananas sies å være rik på vitamin C og kan hjelpe til med hårvekst. Vitamin C gir håret ditt et ekstra lag med silkemykhet og får det til å se tykt ut. Her er noen fordeler med å spise ananas for håret ditt:

20. Mykere og mer skinnende hår:

Ananas inneholder vitamin C som er ansvarlig for mykere og mer skinnende hår. Bromelainenzym er et stoff som finnes i ananas med betennelsesdempende egenskaper som kan forebygge akne, dermatitt, psoriasis og eksem. Det er en viktig kilde til antioksidanter som ikke bare gagner huden din, håret og helsen din, men også immunforsvaret ditt.

21. Tykt hår:

Ananas har hårfortykkende egenskaper som vil gjøre håret sterkt og unngå håravfall. Enzymene som finnes i denne frukten har viktige næringsstoffer som kan berike hårsekkene dine. Dette vil forbedre tykkelsen og elastisiteten til håret ditt.

Brushing hair. Portrait of young woman brushing straight natural hair with comb.
Ananas har hårfortykkende egenskaper som vil gjøre håret sterkt og unngå håravfall

22. Kurerer betennelse i hodebunnen:

Hvis du lider av alvorlig kløe bør du prøve ananas og dette vil gi deg umiddelbar lindring. Denne sunne frukten sies å lette betennelse i hodebunnen og forhindre uønsket håravfall. 

23. Full av næringsstoffer

Selv om ananas ikke er kaloritett, er de fullpakket med flere næringsstoffer som er nødvendige for kroppen. Omtrent 165 gram ananas har bare 82,5 kalorier, men inneholder 1,7 gram fett, 1 gram protein, 21,6 gram karbohydrater og 2,3 gram fiber. Den inneholder også 131 % av det anbefalte daglige inntaket av vitamin C, 76 % av av mangan, 9 % av vitamin B6, kobber og tiamin, 7 % av folat, 5 % av kalium og magnesium, 4% av niacin og pantotensyre, samt 3% av riboflavin og jern.

24. Fremskynder muskelgjenoppretting

Ananas inneholder en forbindelse kjent som bromelain, og ifølge studier har den vist betydelige positive effekter på muskeltretthet på grunn av trening. Den beskytter også mot muskelskade og betennelse og er derfor en fin måte å fremme muskelgjenoppretting etter en treningsøkt.

Adult woman, getting sore muscles during workout.
Ananas inneholder en forbindelse kjent som bromelain

25. Hjelper med å komme seg etter kirurgi

På samme måte kan bromelain i ananas også være nyttig for kroppen når den kommer seg etter kirurgisk inngrep. Bromelain allerede godkjent i noen europeiske land for både intern og lokal bruk på kirurgiske sår for å lette raskere tilheling.

26. Fremmer vekttap

En fersk studie på rotter har vist at ananas har en slankende. Ifølge resultatene av denne studien har rå ananasjuice egenskaper som kan forhindre avleiring av fett hos rotter som ble satt på en bestemt diett. Mens effektene på mennesker ennå ikke er bekreftet, er det en god sjanse for at rå ananasjuice kan ha en lignende effekt på oss også. 

Weight Loss Workout
Weight Loss Workout

Ananaspreparater for hår og hud

Her er noen preparater som bruker ananas for å hjelpe deg med å ta vare på huden og håret.

1. Hårmaske med yoghurt

Mos en halv middels stor ananas med 2-3 ss yoghurt og olivenolje til en jevn pasta er oppnådd. Påfør masken ved å massere den inn i håret og la den virke i ca 20 minutter. Ananasenzymene vil bidra til å gi næring til hårsekkene dine og etterlater elastisk, tykt hår, mens blandingen av ananas og yoghurt hjelper til med å håndtere hodebunnsirritasjon.

2. En kvisefjerner

Lag en mos av ananas og gurkemeie og påfør på kviser og kutt på huden din. Bromelain bidrar til å fremskynde sårheling mens gurkemeie vil redusere betennelse og senke kroppens stressrespons på et sår. Sammen kan disse to ingrediensene hjelpe huden din å restituere seg raskt mens du bruker naturlige ingredienser.

Sunne ananasoppskrifter

Her er noen smakfulle oppskrifter som du kan prøve!

1. Sjokoladedyppet ananas:

Å dyppe litt nykuttet ananas i sjokolade og spise er så godt at man raskt blir avhengig. 

Ingredienser:

Her er noen ingredienser du trenger for å lage denne smakfulle retten.

 • 1 skrelt og pent hakket ananas
 • Mørk sjokolade; og
 • 1 kopp ristede kokosflak.

Hvordan lage sjokoladedyppet ananas?

 • Smelt mørk sjokolade. 
 • Dypp ananas i smeltet sjokolade
 • Strø over kokosflak

2. Ananas-ris:

Ingredienser:

Her er det du trenger for å få deg en rett med velsmakende ananas-ris.

 • 1 ss sesamolje
 •   ½ teskje ingefærpulver
 •   ¼ spiseskje hvit pepper
 • 3 ss soyasaus
 • 2 ss olivenolje
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 pent oppskåret løk
 • 2 gulrøtter pent skrellet og revet
 • En liten boks mais
 • En liten boks erter
 • 7 dl brun ris
 • 5 dl fersk ananas i skiver
 • 2 skiver løk

Hvordan tilberede ananas-ris?

 • Tilsett soyasaus, sesamolje, hvit pepper og ingefærpulver i en bolle. 
 • Tilsett olivenolje i stekepanne på middels varme. 
 • Tilsett hvitløk og løk og stek i 4 minutter
 • Tilsett gulrøtter, erter og mais. Rør til alt er mørt. 
 • Tilsett ananas, kokt ris, løk og rør godt. 

3. Ananas Smoothie:

Ingredienser:

Her er en liste over ingredienser du trenger for å tilberede et glass sunn ananassmoothie.

 •   ½ middels banan
 • 2,5 dl frossen ananas
 • 1 dl knust is
 • 1 dl kopp gresk vaniljeyoghurt
 • 3,5 dl fettfri kokosmelk

Hvordan tilberede ananassmoothie?

Nå som du har alle ingrediensene dine klare, her er hvordan du må tilberede denne smakfulle og sunne drinken for å gjøre frokosten komplett.

 • Ha ananas, banan, yogurt og is i en blender. 
 • Hell over melk
 • Kjør i blender i 20 sekunder. 

Vanlige spørsmål

Nå som du vet om de mange helsemessige fordelene ved å spise ananas og lage juice av den, her er noen ofte stilte spørsmål om ananas, og spesielt bivirkningene hvis du spiser for mye av det. Alt med måte, som vi sier. 

1. Hva skjer hvis du spiser for mye ananas?

Spiser du for mye ananas kan du få: 

 • Diaré
 • Oppkast og kvalme
 • Hudutslett
 • Overflødig menstruasjonsstrøm
 • Hevelse i kinnene og munnen

Det holder med et glass ananasjuice per dag. 

2. Kan du spise ananas på tom mage?

Vi anbefaler å ikke spise ananas på tom mage, fordi det inneholder syre som kan skape ubehag i magen. 

Ananas er godt for fordøyelsen, men bør inntas etter annen mat, ikke før. Med sine mange fordeler og gode oppskrifter er vi sikker på at du kommer til å få mye glede av ananas! 

Bestill time

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Velg lokasjon👇🏼

Kristiansand og Sandnes er fullbooket for laser hårfjerning til 50% rabatt, men det legges ut flere timer i begynnelsen av september

• Kampanje: Spar 20% på alle injeksjoner i juni.

• 15% student- og lærlingrabatt på behandlinger til ordinære priser ved fremvisning av gyldig bevis i klinikk. 

• 20% vennerabatt på injeksjoner til ordinære priser når man kommer 2 pers til behandling.