Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Lupus: Symptomer og behandlinger

Innhold

Lupus er en kronisk autoimmun sykdom som kan forårsake betennelse og smerte i forskjellige deler av kroppen. Det er en av de vanligste autoimmune sykdommene, og det er anslått at rundt 5 millioner mennesker i verden lider av sykdommen. Det kan påvirke mange forskjellige organer og systemer i kroppen, inkludert huden, leddene, nyrene, hjertet og lungene.

Bilde av person med lupus.

Lupus kan være vanskelig å diagnostisere, da symptomene kan variere mye fra person til person og kan være milde eller alvorlige. Noen av de vanligste symptomene kan inkluderer tretthet, feber, leddsmerter og utslett på huden. Mange mennesker med opplever også depresjon og angst på grunn av de fysiske og emosjonelle utfordringene som sykdommen medfører.

Rask innledning:

  • Lupus er en kronisk autoimmun sykdom som kan forårsake betennelse og smerte i forskjellige deler av kroppen.
  • Lupus kan påvirke mange forskjellige organer og systemer i kroppen, inkludert huden, leddene, nyrene, hjertet og lungene.
  • Det kan være vanskelig å diagnostisere, da symptomene kan variere mye fra person til person og kan være milde eller alvorlige.

Definisjon og forklaring

Bilde av notisblokk til lege.

Lupus er en kronisk autoimmun sykdom som kan påvirke forskjellige deler av kroppen, inkludert huden, leddene, nyrene og hjertet. Det finnes flere type, men den vanligste er systemisk lupus erythematosus (SLE).

Typer 

SLE er den mest vanlige formen for lupus og kan påvirke flere organer og systemer i kroppen. Diskoid lupus erythematosus (DLE) påvirker hovedsakelig huden og kan forårsake utslett og arrdannelse. Subakutt kutan lupus erythematosus (SCLE) påvirker også huden, men kan også påvirke leddene og organene. Legemiddelindusert lupus (DIL) er en sjelden form som kan oppstå som en bivirkning av visse medisiner.

Symptomer

Symptomene kan variere fra person til person, men vanlige symptomer inkluderer tretthet, feber, leddsmerter og utslett på huden. Det kan også forårsake nyreproblemer, hjerteproblemer og nevrologiske problemer. Det er ingen kur for lupus, men behandlinger kan hjelpe med å kontrollere symptomene og forhindre skade på organene. Behandlingsalternativer inkluderer medisiner, livsstilsendringer og terapi.

Diagnose og behandling

Bilde av lege som skal gjøre undersøkelse på hud.

Diagnostiske tester

Å diagnostisere lupus kan være utfordrende, ettersom det ikke finnes en enkelt test som kan gi legene et endelig svar. Legene bruker ofte en kombinasjon av tester og undersøkelser for å diagnostisere det. Blodprøver, som for eksempel antinukleær antistoff (ANA) testen, kan hjelpe med å identifisere antistoffer som ofte er til stede hos personer med lupus.

Andre blodprøver kan hjelpe til med å fastslå nivåene av visse proteiner og blodceller, som kan påvirkes av lupus. Hud- og nyrebiopsier kan også brukes til å diagnostisere lupus. En biopsi er en mindre kirurgisk prosedyre for å fjerne en prøve av vev, som deretter blir sett på under et mikroskop. Hud- og nyrevev som blir sett på på denne måten kan vise tegn på en autoimmun sykdom.

Behandlingsmetoder

Det finnes for øyeblikket ingen kur for dette, men behandling kan bidra til å håndtere symptomer og forebygge oppblussing. Behandlingen tilpasses individuelle symptomer og kan omfatte medisiner som ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), antimalariamidler, kortikosteroider og immunundertrykkende midler. Livsstilsendringer, som å få nok hvile, trene regelmessig og unngå sollys, kan også bidra til å håndtere symptomer. Det er viktig for personer med lupus å samarbeide tett med helsepersonellet sitt for å finne den beste behandlingsplanen for deres individuelle behov.

Relatert: Høyt kolesterol: Symptomer, risiko og forebygging

Leve med lupus

Bilde som illustrerer god helse.

Lupus er en kronisk autoimmun sykdom som kan være utfordrende å leve med. Det finnes imidlertid en rekke selvhjelpstiltak og støtte- og ressursmuligheter som kan hjelpe personer med dette, til å håndtere sykdommen og forbedre livskvaliteten.

Selvhjelpstiltak

Personer med dette kan ta en aktiv rolle i å håndtere sykdommen ved å ta del i en rekke selvhjelpstiltak. Dette inkluderer:

  • Å spise et sunt kosthold: Et sunt kosthold kan bidra til å redusere betennelse og gi kroppen næringsstoffene den trenger for å fungere optimalt. Personer med Lupus bør spise et kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker, hele korn, magert protein og sunne fettstoffer.
  • Å få regelmessig mosjon: Regelmessig mosjon kan bidra til å forbedre kardiovaskulær helse, styrke muskler og redusere stress. Snakk med legen din før du starter et treningsprogram for å sikre at det er trygt.
  • Å redusere stress: Stress kan forverre symptomer. Personer med Lupus bør finne måter å redusere stress på, for eksempel ved å praktisere avslapningsteknikker som yoga eller meditasjon.

Støtte og Ressurser

Personer med dette kan også dra nytte av en rekke støtte- og ressursmuligheter, inkludert:

  • Støtte fra familie og venner: Familien og vennene til en person med Lupus kan være en uvurderlig støtte i å håndtere sykdommen. De kan tilby emosjonell støtte, hjelp med daglige oppgaver og annen praktisk hjelp.
  • Støttegrupper: Støttegrupper kan være en flott ressurs. De kan tilby en mulighet til å møte andre som har lignende erfaringer, dele råd og erfaringer og få emosjonell støtte.
  • Helsepersonell: Helsepersonell kan hjelpe med å håndtere sykdommen ved å gi medisinsk behandling, råd om livsstilsendringer og annen støtte.
  • Informasjonsressurser: Det finnes en rekke informasjonsressurser tilgjengelig for personer med Lupus, inkludert nettsider, bøker og brosjyrer. Disse ressursene kan gi informasjon om symptomer, behandling og livsstilsendringer som kan hjelpe personer håndtere sykdommen.

Relatert: Hvordan stoppe en tørr hoste om natten

Ofte stilte spørsmål

Bilde av jente som sliter med huden sin.

Hvilke behandlingsalternativer finnes?

Det finnes ingen kur for lupus, men behandlingen kan hjelpe med å kontrollere symptomene. Behandlingsalternativer inkluderer medisiner som reduserer betennelse og immunsuppressive midler som undertrykker immunsystemet. Personer med dette kan også dra nytte av livsstilsendringer, som å unngå soleksponering og holde seg unna røyk.

Hvordan påvirker lupus menn annerledes enn kvinner?

Lupus er mer vanlig hos kvinner enn menn, men menn som utvikler sykdommen kan oppleve mer alvorlige symptomer. Menn har også en høyere risiko for å utvikle nyresykdom og hjertesykdom.

Hvilke hudsymptomer er vanlige hos personer med dette?

Hudsymptomer er vanlige hos personer med lupus og kan variere fra mild til alvorlig. Noen av de vanligste hudsymptomene inkluderer utslett, sår, blemmer og hårtap.

Hvilke typer utslett kan oppstå hos personer med lupus?

Personer med dette kan oppleve flere typer utslett, inkludert et som kalles «sommerfuglutslett» som vises på kinnene og nesen og kan ligne en sommerfugl. Andre typer utslett kan være røde og skjellete eller kløende og blemmete.

Kan det gå i remisjon, og under hvilke omstendigheter?

Ja, det kan gå i remisjon, men det er vanligvis ikke permanent. En person kan oppleve perioder med remisjon, hvor symptomene er fraværende eller milde, og perioder med forverring av sykdommen. Remisjon kan oppstå spontant eller som et resultat av behandling.

Er det klassifisert som en revmatisk sykdom?

Ja, fordi det påvirker ledd, muskler og beinvev. Det er også en autoimmun sykdom, noe som betyr at immunsystemet angriper kroppens eget vev.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.