Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Innhold

Cøliaki er en autoimmun sykdom som påvirker tynntarmen og kan føre til en rekke symptomer. Sykdommen skyldes en unormal reaksjon på gluten, et protein som finnes i mange typer mel, og kan føre til betennelse i tarmen. Dette kan føre til at tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt, som igjen kan føre til mangelfull absorpsjon av næringsstoffer og andre helseproblemer.

Cøliaki kan manifestere seg på forskjellige måter, og symptomene kan variere fra person til person. Vanlige symptomer inkluderer diaré, vekttap, magesmerter og ubehag. Imidlertid kan noen mennesker ha cøliaki uten å ha noen symptomer i det hele tatt. Det er viktig å få riktig diagnose og behandling for å unngå alvorlige helseproblemer på lang sikt.

Rask innledning:

  • Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en unormal reaksjon på gluten.
  • Symptomene på dette kan variere fra person til person, og noen mennesker kan ha cøliaki uten å ha noen symptomer i det hele tatt.
  • Riktig diagnose og behandling er viktig for å unngå alvorlige helseproblemer på lang sikt.

Definisjon og forklaring

Bilde som illustrerer cøliaki.

Definisjon

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og alle varianter og hybrider som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut®. Når en person med dette spiser mat som inneholder gluten, reagerer immunforsvaret ved å angripe tarmtottene i tynntarmen. Dette fører til betennelse og skade på tarmtottene, som igjen kan føre til en rekke symptomer og problemer.

Symptomer

Symptomene kan variere fra person til person, og noen mennesker med sykdommen kan ha milde eller ingen symptomer i det hele tatt. Vanlige symptomer inkluderer diaré, oppblåsthet, magesmerter, vekttap, tretthet og anemi. Noen mennesker kan også oppleve hudutslett, depresjon, angst eller andre nevrologiske symptomer.

Diagnose

Diagnosen av cøliaki involverer en rekke tester og undersøkelser. En blodprøve kan være den første testen som utføres, og denne kan påvise antistoffer mot gluten i blodet. Hvis blodprøven er positiv, kan en biopsi av tarmen utføres for å bekrefte diagnosen. Biopsien innebærer å ta en liten vevsprøve fra tarmen og undersøke den under et mikroskop for å se om det er tegn på betennelse og skade på tarmtottene.

Det er viktig å få en riktig diagnose av cøliaki, da ubehandlet sykdom kan føre til alvorlige komplikasjoner som osteoporose, anemi og andre autoimmune sykdommer.

Behandling og håndtering

Bilde som illustrerer person som ikke tåler fullkorn.

Cøliaki er en kronisk tilstand som krever livslang behandling. Behandlingen er basert på å fjerne gluten fra kostholdet, og dette er den eneste effektive behandlingen.

Glutenfri kost

Gluten finnes i mange vanlige matvarer som brød, pasta, kaker og kjeks. For å unngå gluten må man derfor være nøye med å lese ingredienslistene på matvarene man kjøper. Det finnes også mange glutenfrie alternativer til vanlige matvarer, som man kan kjøpe i helsekostbutikker eller på nettet.

Det er viktig å være klar over at selv små mengder gluten kan forårsake skade på tarmen, så det er viktig å være nøye med å unngå gluten helt og holdent.

Oppfølging og kontroll

Etter at man har fått diagnosen cøliaki og har startet på glutenfri diett, er det viktig å følge opp med jevnlige kontroller hos legen. Dette er for å sjekke at tarmen leges og at man får i seg tilstrekkelig med næringsstoffer.

Det kan også være nødvendig å ta tilskudd av vitaminer og mineraler, spesielt i begynnelsen av behandlingen når tarmen fortsatt er skadet og ikke tar opp næringsstoffene på en optimal måte.

I tillegg til å unngå gluten, er det viktig å følge en sunn og variert kosthold for å sikre at man får i seg alle de nødvendige næringsstoffene. Det kan være lurt å søke hjelp fra en ernæringsfysiolog for å få råd og veiledning om kostholdet.

Relatert: Pulserende lyd i øret – Symptomer og årsaker

Konsekvenser

Bilde av person med smerter i magen.

Komplikasjoner

Personer med cøliaki kan utvikle en rekke komplikasjoner hvis de ikke får behandling eller fortsetter å spise mat som inneholder gluten. Noen av disse komplikasjonene inkluderer mangeltilstander som anemi, knogleskørhet, fertilitetsproblemer og økt risiko for kreft, spesielt lymfom.

I tillegg kan personer med dette utvikle andre autoimmune sykdommer som type 1 diabetes, skjoldbruskkjertelsykdom og revmatoid artritt. De kan også utvikle nevrologiske symptomer som hodepine, nummenhet og kramper.

Langtidseffekter

Hvis cøliaki ikke blir oppdaget og behandlet tidlig, kan det føre til langvarige helseproblemer. Langtidseffekter inkluderer redusert livskvalitet, økt risiko for hjerte- og karsykdommer, redusert fruktbarhet og økt risiko for kreft.

Langvarig eksponering for gluten kan også føre til permanent skade på tarmene, noe som kan føre til kronisk diaré, vekttap og næringsmangel. Personer med cøliaki kan også utvikle osteoporose og andre beinproblemer på grunn av redusert opptak av kalsium og vitamin D.

Det er viktig å oppdage og behandle cøliaki så tidlig som mulig for å unngå disse langvarige helseproblemer. Personer med dette, som følger en glutenfri diett og får regelmessig oppfølging, kan leve et normalt og sunt liv.

Relatert: Høyt kolesterol: Symptomer, risiko og forebygging

Ofte stilte spørsmål

Bilde av spørsmåltegn.

Hvilke symptomer indikerer cøliaki hos voksne?

Cøliaki kan forårsake en rekke symptomer hos voksne, inkludert diaré, forstoppelse, magesmerter, oppblåsthet, kvalme, oppkast, vekttap, tretthet og anemi. Imidlertid kan mer enn halvparten av voksne med cøliaki ha symptomer som ikke er relatert til fordøyelsessystemet, som anemi på grunn av jernmangel på grunn av redusert jernabsorpsjon.

Hvordan påvirker ubehandlet cøliaki helsen?

Hvis cøliaki ikke blir behandlet, kan det føre til en rekke helseproblemer, inkludert osteoporose, infertilitet, nevrologiske lidelser, lymfom og andre autoimmune sykdommer.

Hvilke matvarer bør unngås?

Personer med dette bør unngå matvarer som inneholder gluten, inkludert hvete, bygg og rug. Dette inkluderer brød, pasta, kaker, kjeks og øl.

Kan cøliaki forårsake leddsmerter?

Ja, noen mennesker med cøliaki kan oppleve leddsmerter og hevelse på grunn av betennelse i kroppen.

Hvordan gjenkjenner man cøliaki hos barn?

Barn med cøliaki kan ha symptomer som diaré, oppkast, magesmerter, vekttap, tretthet, irritabilitet og forsinket vekst og pubertet. Imidlertid kan noen barn ha milde eller ingen symptomer.

Hvordan diagnostiseres dette og hva innebærer behandlingen?

Cøliaki kan diagnostiseres ved en blodprøve som tester for antistoffer mot gluten. Hvis blodprøven er positiv, vil legen sannsynligvis anbefale en tarmbiopsi for å bekrefte diagnosen. Behandlingen for cøliaki innebærer å følge en glutenfri diett for å unngå matvarer som inneholder gluten. Dette kan bidra til å lindre symptomer og forhindre helseproblemer på lang sikt.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Velg lokasjon👇🏼