Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Februar: Laser 50% & Dermapen 30%

d
t
m
s

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Innhold

Minoxidil er et medikament som brukes til å behandle hårtap og høyt blodtrykk. Det er en vasodilator som slapper av blodårene og forbedrer blodstrømmen. Minoxidil er tilgjengelig i form av en løsning eller skum og kan brukes med finasterid, et annet medikament som forhindrer hårtap.

Bilde av person som tar behandlingen.

Minoxidil kan hjelpe til med å øke hårveksten på hodebunnen ved å forkorte telogenfasen av håret og øke tykkelsen. Det kan også bidra til å senke blodtrykket ved å redusere motstanden i blodkarene. Behandlingen er tilgjengelig som reseptbelagte tabletter og som over-the-counter-løsning eller skum.

Mens Minoxidil kan være effektivt for å behandle hårtap og høyt blodtrykk, er det viktig å følge doseringsinstruksjonene nøye og være oppmerksom på mulige bivirkninger. Det er også viktig å konsultere en lege før du tar behandlingen for å sikre at det er trygt for deg å bruke.

Rask innledning:

  • Minoxidil er et medikament som brukes til å behandle både hårtap og høyt blodtrykk.
  • Behandlingen kan hjelpe til med å øke hårveksten på hodebunnen ved å forkorte telogenfasen av håret og øke tykkelsen.
  • Det er viktig å følge doseringsinstruksjonene nøye og konsultere en lege før du tar Minoxidil for å sikre at det er trygt for deg å bruke.

Minoxidils historie

Bilde av dosering - For hårtap.

Minoxidil er en medisin som opprinnelig ble utviklet av Upjohn Company (senere en del av Pfizer) på slutten av 1950-tallet for å behandle magesår. Imidlertid viste det seg å være en kraftig vasodilator under kliniske forsøk på hunder, selv om det ikke kurerte magesår.

Det var ikke før senere at Upjohn oppdaget behandlingens potensielle effekt på hårvekst. Under kliniske forsøk på minoxidil som behandling for høyt blodtrykk, oppdaget de en uvanlig bivirkning – økt hårvekst på kropp, ansikt og hodebunn. Dette førte til at minoxidil senere ble utviklet som en behandling for androgen alopecia, også kjent som mannlig skallethet.

I 1986 ble minoxidil godkjent av FDA som en behandling for mannlig skallethet, og senere også for kvinnelig skallethet. Behandlingen er nå tilgjengelig i forskjellige former, inkludert topisk skum og løsning, og kan kjøpes uten resept.

Mens behandlingen er effektivt for å stimulere hårvekst, er det viktig å merke seg at det ikke fungerer for alle. Det kan også ta flere måneder før synlige resultater vises. Det er også viktig å følge instruksjonene nøye og unngå overdosering, da dette kan føre til bivirkninger som svimmelhet, hodepine og hjertebank.

Relatert: Trådløft – Hva er det, og hva kan du forvente? 

Bruksområder

Bilde av person som tester ut ny behandling (Minoxidil) for hårtap.

Hårtap behandling

Minoxidil er en medisin som brukes for å behandle hårtap. Det fungerer ved å utvide blodårene i hodebunnen og øke blodstrømmen til hårfolliklene. Dette kan forhindre ytterligere hårtap og stimulere veksten av nytt hår. Minoxidil kan brukes av både menn og kvinner, og det kan ta flere måneder før man ser resultater.

Det finnes forskjellige former for denne behandlingen, inkludert en løsning som påføres direkte på hodebunnen og en skum som er enklere å påføre. Det er viktig å følge instruksjonene nøye når man bruker minoxidil for å få best mulig resultat.

Høyt blodtrykk terapi

Minoxidil er også en medisin som brukes for å behandle høyt blodtrykk. Det fungerer ved å utvide blodårene og senke blodtrykket. Behandlingen kan brukes alene eller i kombinasjon med andre medisiner for å behandle høyt blodtrykk.

Det er viktig å følge legens instruksjoner nøye når man tar minoxidil for å behandle høyt blodtrykk. Det kan ta noen uker før man ser resultater, og man bør ikke slutte å ta medisinen uten å snakke med legen først.

BruksområdeDoseringVarighet
Hårtap behandling1 ml to ganger dagligFortsett å bruke for å opprettholde resultatene
Høyt blodtrykk terapiStartdose på 5 mg per dag, øk gradvis til 40 mg per dagBruk så lenge legen anbefaler

Behandlingen kan ha bivirkninger som hodepine, svimmelhet og hjertebank. Hvis man opplever alvorlige bivirkninger, bør man kontakte lege umiddelbart.

Anvendelsesmetode og dosering

Bilde av person som sjekker hårvestet sitt.

Minoxidil er tilgjengelig som en topisk løsning og som en tablett. Doseringen av legemidlet avhenger av formen som brukes og det medisinske problemet som behandles.

Topisk løsning

For behandling av hårtap, skal minoxidil påføres direkte på hodebunnen. Før påføring skal hodebunnen være tørr og ren. En halv kapsel eller 1 ml av løsningen skal påføres to ganger daglig på de berørte områdene av hodebunnen. Maksimal daglig dose er 2 ml. Det kan ta opptil to måneder før man ser effekten av behandlingen. Hvis håret vokser tilbake, må behandlingen fortsette for å opprettholde hårveksten. Håret som har vokst tilbake kan falle av igjen innen 3-4 måneder etter at behandlingen er avsluttet.

Etter påføring av minoxidil skal man vente i 2-4 timer før man legger seg eller bruker hodeplagg. Dette vil gi tid til at behandlingen skal tørke og hindre at det overføres til klær, sengklær eller andre deler av kroppen.

Tablettform

For behandling av høyt blodtrykk, er den vanlige startdosen av minoxidil 5 mg to ganger daglig. Dosen kan økes gradvis hver 3-5 dag inntil ønsket blodtrykkskontroll er oppnådd. Maksimal daglig dose er 100 mg.

Minoxidil-tabletter skal tas med mat eller melk for å unngå magesmerter. Det er viktig å følge legens instruksjoner nøye når det gjelder dosering og tidspunkt for inntak av medisinen.

Bivirkninger og forholdsregler

Bilde av person som mister hår.

Behandlingen kan forårsake en rekke bivirkninger, og det er viktig å være oppmerksom på disse før du starter behandlingen. De vanligste bivirkningene inkluderer hodepine, svimmelhet, tretthet, kvalme og oppkast. Noen pasienter kan også oppleve økt hårvekst på uønskede steder, som i ansiktet eller på ryggen. Hvis du opplever noen av disse bivirkningene, bør du kontakte legen din umiddelbart.

Behandlingen kan også forårsake alvorlige bivirkninger, inkludert brystsmerter, rask hjerterytme, kortpustethet og hevelse i hender eller føtter. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp.

Det er også viktig å være oppmerksom på visse forholdsregler når du bruker minoxidil. Hvis du er gravid eller ammer, bør du unngå å bruke denne behandlingen, da det kan skade fosteret. Du bør også unngå å bruke minoxidil hvis du har nyreproblemer eller hjerteproblemer. Det er viktig å informere legen din om eventuelle medisiner du tar, da noen medisiner kan samhandle med minoxidil og forårsake uønskede bivirkninger.

For å minimere risikoen for bivirkninger, bør du følge legens instruksjoner nøye når du bruker behandlingen. Du bør også unngå å bruke mer enn den anbefalte dosen, og du bør ikke bruke behandlingen på skadet eller irritert hud. Hvis du opplever noen bivirkninger eller har spørsmål om bruken av minoxidil, bør du kontakte legen din umiddelbart.

Relatert: Pulserende lyd i øret – Symptomer og årsaker

Ofte stilte spørsmål

Bilde av mann som stresser over hårtap.

Hvilke bivirkninger kan oppstå ved bruk av dette legemidlet?

Minoxidil er generelt trygt å bruke, men som med alle medisiner, kan det oppstå bivirkninger. De vanligste bivirkningene inkluderer kløe, tørrhet og irritasjon i hodebunnen. Noen brukere kan også oppleve økt hårtap eller uønsket hårvekst andre steder på kroppen. Hvis du opplever alvorlige bivirkninger, bør du kontakte legen din umiddelbart.

Hvilke erfaringer har brukere rapportert etter å ha brukt hårtapbehandling?

Erfaringene til brukere av minoxidil varierer. Mens noen brukere rapporterer om betydelige forbedringer i hårveksten, rapporterer andre om minimal eller ingen endring. Det er viktig å huske at resultatene kan variere fra person til person, og at det kan ta flere måneder før noen forbedringer blir synlige.

Er det nødvendig med resept for å kjøpe hårtapmedisin på apotek?

Behandlingen er tilgjengelig uten resept på apotek. Det er imidlertid alltid lurt å snakke med legen din før du starter en ny medisin.

Hvor lenge er det anbefalt å fortsette behandlingen for best resultat?

For å oppnå best mulig resultat, anbefales det å bruke behandlingen i minst seks måneder. Hvis du ser betydelige forbedringer i hårveksten din, kan du fortsette å bruke produktet for å opprettholde resultatene.

Kan kvinner trygt bruke produkter mot hårtap?

Ja, kvinner kan trygt bruke minoxidilprodukter mot hårtap. Det er imidlertid viktig å merke seg at kvinner bør bruke en lavere dose enn menn, og at det kan ta lengre tid før noen forbedringer blir synlige.

Er det lovlig å innføre og bruke hårtapmedisin i Norge?

Ja, det er lovlig å innføre og bruke minoxidilprodukter mot hårtap i Norge. Det er imidlertid viktig å kjøpe produkter fra en pålitelig kilde og å følge instruksjonene nøye for å unngå bivirkninger og andre problemer.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Velg lokasjon👇🏼

Kristiansand og Sandnes er fullbooket for laser hårfjerning til 50% rabatt, men det legges ut flere timer i begynnelsen av september

• Kampanje: Spar 20% på alle injeksjoner i juni.

• 15% student- og lærlingrabatt på behandlinger til ordinære priser ved fremvisning av gyldig bevis i klinikk. 

• 20% vennerabatt på injeksjoner til ordinære priser når man kommer 2 pers til behandling.