Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

April: Valgfri behandling -20%

d
t
m
s

Pulserende lyd i øret – Symptomer og årsaker

Innhold

Pulserende lyd i øret, også kjent som pulserende tinnitus, er en opplevelse av å høre en rytmisk eller pulserende lyd i øret eller hodet. Lyden kan variere i intensitet og frekvens, og kan oppleves som en bankende, pulserende eller rytmisk lyd.

Hva er pulserende lyd i øret (tinnitus)?

Hva er pulserende lyd i øret (tinnitus)?

Personer med pulserende tinnitus hører ofte rytmisk dunking, susing eller banking i ett eller begge ørene. Noen pasienter rapporterer lydene som plagsomme. Men for andre er lydene intense og livsødeleggende, noe som gjør det vanskelig å konsentrere seg eller sove.

Pulserende tinnitus skiller seg fra den mer vanlige, konstante formen for tinnitus. Selv om pulserende tinnitus ofte er godartet, er det mer sannsynlig at den har en identifiserbar kilde og kan være det første tegnet på en mer alvorlig underliggende tilstand.

Pulserende tinnitus går av og til over av seg selv. Men siden det kan være forårsaket av potensielt farlige sykdommer, bør pasienter som opplever pulserende tinnitussymptomer gjennomgå en grundig medisinsk evaluering. Heldigvis kan pulserende tinnitus ofte behandles og kureres når den underliggende årsaken er identifisert.

Symptomer på pulserende tinnitus

Symptomer på pulserende tinnitus

Det vanligste symptomet på pulserende tinnitus er regelmessig å høre et jevnt slag eller susende lyd. Rytmen eller lyden er ofte synkronisert med pasientens hjerteslag. Når hjertefrekvensen øker, vil slaget eller lyden bli raskere; når den avtar, vil takten eller lyden avta.

Mens det er vanlig at folk hører hjerteslagene hvis hjertet banker hardt, hører folk med pulserende tinnitus det ofte selv når de ikke har anstrengt seg. Pulserende tinnitussymptomer kan også være mer merkbare om natten mens du ligger i sengen, fordi det er færre eksterne lyder som maskerer takten eller lyden.

Rytmen eller lyden kan komme og gå, eller den kan være konstant. Mange pasienter med pulserende tinnitus opplever at symptomene deres er distraherende og høylytte, og forstyrrer deres daglige liv.

Årsaker til pulserende tinnitus

I mange tilfeller kan leger finne et underliggende helseproblem bak pulserende tinnitus.

Aterosklerose

Plakk bygges opp inne i arteriene hos personer med aterosklerose. Når plakk stivner, innsnevrer det arteriene og begrenser blodstrømmen til kroppen, inkludert i ørene, nakken eller hodet. Dette kan føre til at du hører den karakteristiske rytmiske dunkingen eller susende lyden av pulserende tinnitus i ett eller begge ørene dine.

Blodkarsykdommer og misdannelser

Pulserende tinnitus er ofte forårsaket av lidelser eller misdannelser i blodårene og arteriene, spesielt de nær ørene. Disse abnormitetene eller lidelsene – inkludert aneurismer og arteriovenøse misdannelser – kan forårsake en endring i blodstrømmen gjennom de berørte blodårene.

Øreavvik

Buegangenl er en av tre kanaler som finnes i det vestibulære apparatet i det indre øret. Pasienter med buegangsdehiscens, en tilstand der en del av tinningbeinet som ligger over den superior halvsirkulære kanalen er unormalt tynn eller mangler, opplever ofte pulserende tinnitus.

Tynning eller manglende bein som ligger over hovedarteriene og venene som går nær øret, kan også føre til at en pasient hører hjerteslag.

Høyt blodtrykk

Når blodtrykket er høyt, er det mer sannsynlig at blodstrømmen gjennom halspulsåren blir turbulent, noe som forårsaker en pulserende lyd.

Hode- og nakkesvulster

Glomus-svulster i hode og nakke er godartede, men lokalt invasive svulster som oppstår fra glomusceller. Disse svulstene er mest vanlige i en del av halsvenen som er plassert under mellomøret. Glomus-svulster kan vokse inn i mellomøret og hjernen.

Når disse svulstene trykker på blodårene i hodet eller nakken, kan de forårsake pulserende tinnitus og andre symptomer. Glomus-svulster er svært vaskulære og kan også forårsake pulserende tinnitus bare ved å være i nærheten av øret.

Idiopatisk intrakraniell hypertensjon

Dette er en helsetilstand forårsaket av forhøyet cerebrospinalvæsketrykk rundt hjernen. Dette forhøyede trykket gir symptomer som hodepine, dobbeltsyn, smerter bak øyet og pulserende tinnitus.

Abnormiteter i sinusveggen

Disse abnormitetene inkluderer sigmoid sinus divertikulum og dehiscens. Sigmoid sinus er en blodbærende kanal på siden av hjernen som mottar blod fra årer i hjernen.

Sigmoid sinus diverticulum refererer til dannelsen av små poser (diverticula) som stikker ut gjennom veggen av sigmoid sinus inn i mastoidbenet bak øret. Dehiscens refererer til fraværet av en del av beinet som omgir sigmoid sinus i mastoid.

Disse abnormitetene forårsaker trykk, blodstrøm og støyendringer i sinus sigmoideus, noe som resulterer i pulserende tinnitus.

Relatert: Stress: tegn, symptomer, behandling og forebygging

Andre årsaker til pulserende tinnitus

Disse forholdene kan også forårsake den karakteristiske dunkende eller susende lyden av pulserende tinnitus:

 • Anemi
 • Konduktivt hørselstap
 • Hodeskade
 • En overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose)
 • Innsnevring av blodstrømmen går ut av hjernen
 • Pagets sykdom

Diagnose av pulserende tinnitus

Hvis du mistenker at du har pulserende tinnitus, bør du gjennomgå en grundig medisinsk vurdering av en otolaryngolog som er kjent med tilstanden.

For omtrent en tredjedel av pasientene kan kilden til deres pulserende tinnitus være ukjent, men det er viktig å utelukke alvorlige mulige årsaker. 

Legen vil først spørre om sykehistorien din og gjennomføre en grundig undersøkelse av hodet og nakken. Øynene dine kan bli sjekket for å se etter tegn på økt trykk i hjernen.

Følgende bildebehandlingsprosedyrer kan også brukes for å diagnostisere pulserende tinnitus:

 • Angiografi
 • Datastyrt tomografisk angiografi (CTA)
 • Datastyrt tomografi (CT) skanning
 • Magnetisk resonansangiografi (MRA)
 • Magnetisk resonansavbildning (MRI)
 • Ultralyd

Blodprøver og skjoldbruskfunksjonstest kan også være nødvendig for å utelukke anemi eller problemer med skjoldbruskkjertelen.

Når problemet er identifisert, er kureringsratene for pulserende tinnitus høye.

Behandling av underliggende helsetilstander for pulserende tinnitus

Siden pulserende tinnitus kan være forårsaket av en rekke underliggende helsetilstander, vil en grundig evaluering hjelpe legen med å sette opp en behandlingsplan for deg. 

Hvis legen din fastslår at din pulserende tinnitus er forårsaket av hypertyreose, forhøyet intrakranielt trykk eller anemi, kan behandlingen omfatte medisiner. Høyt blodtrykk kan også behandles med medisiner, i kombinasjon med livsstilsendringer som trening, røykeslutt og vekttap.

Hvis evalueringen din avslører at en blodåresykdom eller misdannelse, svulst eller øreabnormitet forårsaker din pulserende tinnitus, vil legen din sannsynligvis anbefale otologisk eller nevrologisk kirurgi for å korrigere den underliggende tilstanden. Dette er av og til kombinert med tilleggsbehandling, for eksempel stentbehandling for aneurismer.

Teknikker for å håndtere pulserende tinnitussymptomer

Hvis det ikke er noen underliggende tilstand som forårsaker din pulserende tinnitus, kan legen din foreslå selvbehandlingsteknikker for å lindre symptomene dine. I noen tilfeller kan lydterapi bidra til å undertrykke den dunkende eller susende lyden forårsaket av pulserende tinnitus.

Relatert: Feber (38 °C+) – Symptomer og årsaker

Legen din kan anbefale å bruke en støydempende enhet, for eksempel ved at du lytter til bakgrunnsstøy (såkalt hvit støy). Lyden av et klimaanlegg eller vifte kan også hjelpe, spesielt ved sengetid. Noen livsstils- og atferdsendringer kan også bidra til å lindre symptomene på pulserende tinnitus.

Følgende terapier kan være fordelaktige for noen pasienter med pulserende tinnitus:

 • Kognitiv atferdsterapi
 • Meditasjon
 • Avslappingsteknikker
Bestill time

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Cøliaki: Symptomer, diagnose og behandling

Velg lokasjon👇🏼

Kristiansand og Sandnes er fullbooket for laser hårfjerning til 50% rabatt, men det legges ut flere timer i begynnelsen av september

• Kampanje: Spar 20% på alle injeksjoner i juni.

• 15% student- og lærlingrabatt på behandlinger til ordinære priser ved fremvisning av gyldig bevis i klinikk. 

• 20% vennerabatt på injeksjoner til ordinære priser når man kommer 2 pers til behandling.