Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Vitamin K | Ernæringskilden

Innhold

Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to former. Hovedtypen kalles fyllokinon, og finnes i grønne bladgrønnsaker som grønnkål, ruccola og spinat. Den andre typen, menakinoner, finnes i noen animalske matvarer og fermenterte matvarer. Menaquinoner kan også produseres av bakterier i menneskekroppen.

Vitamin K bidrar til å lage ulike proteiner som trengs for blodkoagulasjon og oppbygging av bein. Protrombin er et vitamin K-avhengig protein som er direkte involvert i blodkoagulasjon. Osteokalsin er et annet protein som krever vitamin K for å produsere friskt benvev.

Vitamin K finnes i hele kroppen, inkludert lever, hjerne, hjerte, bukspyttkjertel og bein. Det brytes ned veldig raskt og skilles ut i urin eller avføring. På grunn av dette når det sjelden toksiske nivåer i kroppen, selv ved høyt inntak, noe som noen ganger kan skje med andre fettløselige vitaminer.

Anbefalt inntak

AI: Et «tilstrekkelig inntak» brukes når det ikke er nok bevis til å fastsette et anbefalt daglig inntak (RDI). AI-mengden estimeres for å sikre ernæringsmessig tilstrekkelighet. For voksne over 19 år er AI for vitamin K 120 mikrogram (mcg) daglig for menn og 90 mcg for kvinner, og for gravide eller ammende.

Solaray vitamin K kompleks 60 tabletter-velbehag

Vitamin k – Solaray

Oppdag Solaray K Vitamin Kompleks – det ultimate tilskuddet for å opprettholde god benhelse! Med en unik kombinasjon av vitamin K-1, K-2 og D-3, vil dette produktet gi deg alt du trenger for å holde skjelettet ditt sunt og sterkt. Vitamin K-1 og K-2 er avgjørende for at blodet skal kunne levre seg, mens K-2 også hjelper immunforsvaret med å fungere normalt.

Om vitamin K og blodfortynnende

Vitamin K bidrar til å lage fire av de 13 proteinene som trengs for blodkoagulasjon, noe som stopper sår fra å blø kontinuerlig slik at de kan leges. Personer som er foreskrevet blodfortynnende for å forhindre blodpropper fra å dannes i hjertet, lungene eller bena, blir ofte informert om vitamin K. På grunn av sin blodkoagulerende effekt, har vitamin K potensialet til å motvirke effekten av blodfortynnende legemidler. En vanlig metode som estimerer blodnivåer av vitamin K, er å måle protrombintid (PT), eller hvor lang tid det tar for blodet å koagulere.

Vegetables, fruits and text Vitamin K on green background
Vegetables, fruits and text Vitamin K on green background

Personer som tar blodfortynnende som warfarin (Coumadin) kan anbefales å spise en konsistent mengde vitamin K fra mat og tilskudd. Selv om små endringer i vitamin K-inntak sjelden påvirker PT, kan store og plutselige variasjoner i inntak endre PT-nivåer og forstyrre medikamentets effektivitet.

Vitamin K er ikke et obligatorisk næringsstoff på næringsdeklarasjonen, men personer som tar blodfortynnende medisiner får vanligvis informasjon om matvarer som inneholder vitamin K fra legen.

Om vitamin K og beina

Vitamin K er involvert i produksjonen av proteiner i bein, inkludert osteokalsin, som trengs for å forhindre svekkelse av bein. Noen studier har vist at høyere vitamin K-inntak er forbundet med lavere forekomst av hoftebrudd og lav bentetthet. I tillegg har lave blodnivåer av vitamin K blitt koblet til lav bentetthet. 

En rapport fra Sykepleierhelseundersøkelsen antyder at kvinner som får minst 110 mikrogram vitamin K per dag har 30% lavere sannsynlighet for å brekke hoften enn kvinner som får mindre enn det. Blant sykepleierne halverte det å spise en porsjon salat eller annen grønn bladgrønnsak om dagen risikoen for hoftebrudd sammenlignet med å spise én porsjon i uken.

Nutritious ingredients containing natural minerals and vitamin K
Nutritious ingredients containing natural minerals and vitamin K

Data fra Framingham Heart Study viste også en sammenheng mellom høyt vitamin K-inntak og redusert risiko for hoftebrudd hos menn og kvinner, og økt bentetthet hos kvinner. 

Imidlertid har resultatene fra kliniske forsøk og metaanalyser vært motstridende om vitamin K-tilskudd reduserer beinbrudd. Dette kan skyldes en rekke andre faktorer som påvirker beinhelse, inkludert mangel på kalsium, vitamin D og vektbærende trening, som alle kan maskere en nytteeffekt av vitamin K-tilskudd.

Vitamin K og hjertehelse

Noen få studier har undersøkt rolle til vitamin K for hjertehelse. Vitamin K er involvert i produksjonen av matrix Gla-proteiner (MGP), som bidrar til å forhindre kalsifisering eller herding av hjertearterier, en medvirkende årsak til hjertesykdom. Fordi forskning på dette området er veldig begrenset, trengs flere studier før et spesifikt inntak av vitamin K utover standardanbefalingen foreslås for denne tilstanden.

Matkilder

 • Fyllokinon
  • Grønne bladgrønnsaker inkludert grønnkål, neper, ruccola, spinat, brokkoli, rosenkål, kål, salater
  • Soya- og rapsolje
  • Salatdressinger laget med soya- eller rapsolje
  • Berikede måltidserstatninger
 • Menaquinoner
  • Natto (fermenterte soyabønner)
  • Mindre mengder i kjøtt, ost, egg

Tegn på mangel

Vitamin K-mangel hos voksne er sjeldent, men kan forekomme hos personer som tar medikamenter som blokkerer vitamin K-metabolisme, som antibiotika, eller hos dem med tilstander som forårsaker dårlig opptak av mat og næringsstoffer.

Mangel er også mulig hos nyfødte spedbarn fordi vitamin K ikke krysser placenta, og morsmelk inneholder lite. Den begrensede mengden koaguleringsproteiner ved fødsel øker risikoen for blødning hos spedbarn hvis de ikke får vitamin K-tilskudd.

Følgende er de vanligste tegnene på mangel:

 • Lengre tid for blodet å koagulere eller forlenget protrombintid (som målt hos lege)
 • Blødninger
 • Hemoragisk blødning
 • Osteopeni eller osteoporose
Pensive doctor working on her desktop PC at doctor's office.

Visste du at

 • Antibiotika kan ødelegge vitamin K-produserende bakterier i tarmen, og dermed potensielt redusere vitamin K-nivåer, spesielt ved bruk i mer enn noen få uker.
 • Personer som har dårlig matlyst mens de bruker langvarige antibiotika, kan ha større risiko for mangel og kan dra nytte av et vitamin K-tilskudd.
 • Fordi vitamin K er fettløselig, er det best å spise vitamin K-rik mat med litt fett for å forbedre opptaket. Dryss derfor litt olivenolje eller tilsett hakket avokado til din favoritt bladgrønnsakssalat!

Referanser:

 1. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements: Vitamin K Fact Sheet for Health Professionals https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/. Accessed 6/25/2018.
 2. Weber P. Vitamin K and bone health. Nutrition. 2001;17:880–7.
 3. Feskanich D, Weber P, Willett WC, Rockett H, Booth SL, Colditz GA. Vitamin K intake and hip fractures in women: a prospective study. Am J Clin Nutr. 1999;69:74–9.
 4. Booth SL, Tucker KL, Chen H, et al. Dietary vitamin K intakes are associated with hip fracture but not with bone mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr. 2000;71:1201–8.
 5. Booth SL, Broe KE, Gagnon DR, et al. Vitamin K intake and bone mineral density in women and men. Am J Clin Nutr. 2003;77:512–6.
Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!