Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Fibromyalgi – Symptomer, Behandling, Årsaker og Triggere

Innhold

Hva er fibromyalgi?

Fibromyalgi er en langvarig eller kronisk tilstand. Det forårsaker symptomer som:

 • muskel- og skjelettsmerter, eller smerter i muskler og bein
 • ømhet
 • generell tretthet
 • søvn og kognitive forstyrrelser

Denne tilstanden kan være vanskelig å forstå, selv for helsepersonell. Symptomene etterligner andre tilstander, og det er ingen tester som definitivt bekrefter en diagnose. Som et resultat blir fibromyalgi ofte feildiagnostisert.

Tidligere stilte noen helsepersonell til og med spørsmål om fibromyalgi var ekte. I dag er det mye bedre forstått.

Rundt 100 000 voksne i Norge, eller rundt 2 prosent, har blitt diagnostisert med fibromyalgi. De fleste tilfeller av fibromyalgi er diagnostisert hos kvinner. De fleste får diagnosen i middelalderen, men fibromyalgi kan også ramme barn.

Noen av stigmaene som tidligere omga fibromyalgi har lettet, men det kan fortsatt være utfordrende å behandle. Medisiner, terapi og livsstilsendringer kan hjelpe deg med å håndtere symptomene dine og forbedre livskvaliteten din.

Fibromyalgi symptomer

Fibromyalgi forårsaker det som nå kalles smerteregioner.

Noen av disse regionene overlapper med ømhetsområdene som tradisjonelt er kjent som ømme punkter eller triggerpunkter. Noen av disse tidligere bemerkede områdene med ømhet er imidlertid ikke inkludert i smerteregionene.

Smerten føles som en konsekvent verke. Helsepersonell vil vurdere en diagnose av fibromyalgi hvis du har opplevd muskel- og skjelettsmerter i fire av de fem smerteregionene som er skissert i 2016-revisjonen av de diagnostiske kriteriene for fibromyalgi.

I tillegg fokuserer den diagnostiske prosessen nå på alvorlighetsgraden av smerte og områdene med muskel- og skjelettsmerter. Tidligere var smertens varighet fokuspunktet for en fibromyalgidiagnose.

Fibromyalgi forårsaker det som nå kalles smerteregioner.
Fibromyalgi forårsaker det som nå kalles smerteregioner.

Andre symptomer på fibromyalgi inkluderer:

 • utmattelse
 • problemer med å sove
 • ikke-restorativ søvn, eller å sove i lange perioder uten å føle seg uthvilt
 • hodepine
 • problemer med å fokusere eller være oppmerksom
 • tørre øyne
 • utslett
 • kløe
 • smerter eller verke i nedre del av magen
 • blæreproblemer, som interstitiell cystitt
 • depresjon
 • angst

Tilstanden kan påvirke følelsene dine så vel som din fysiske helse.

Tired business woman with headache looking uncomfortable while working with computer in the office
Hodepine er en av de vanligste symptomene på fibromyalgi.

Fibromyalgi behandling

Det er ingen kur for fibromyalgi for øyeblikket.

I stedet fokuserer behandlingen på å redusere symptomer og forbedre livskvaliteten med medisiner og livsstilsendringer.

I tillegg kan det være lurt å søke støtte og veiledning. Dette kan innebære å bli med i en støttegruppe eller oppsøke en terapeut.

Fibromyalgi-medisin

Medisiner kan lindre smerte og hjelpe deg med å sove bedre. Vanlige medisiner for fibromyalgi inkluderer smertestillende midler, medisiner mot anfall og antidepressiva.

Smertestillende

Fibromyalgismerter kan være ubehagelige og konsekvente nok til å forstyrre din daglige rutine. Snakk med en helsepersonell om måter å håndtere det på.

Hvis smertene dine er milde, er ett alternativ å ta reseptfrie smertestillende midler, for eksempel:

 • paracetamol (Tylenol)
 • aspirin
 • ibuprofen (Advil, Motrin)
 • naproxen (Aleve, Naprosyn)

Disse medisinene kan senke smertenivået, redusere ubehag og hjelpe deg med å håndtere tilstanden din bedre. De kan til og med hjelpe deg med å sove bedre. Mange av dem reduserer også betennelse. Selv om betennelse ikke er et primært symptom på fibromyalgi, kan du oppleve det hvis du har en relatert tilstand som revmatoid artritt (RA).

paracetamol (Tylenol)
paracetamol (Tylenol)

Vær oppmerksom på at ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) har bivirkninger. Forsiktighet anbefales hvis NSAIDs brukes over en lengre periode, som vanligvis er tilfellet når du håndterer en kronisk smertetilstand.

Opioider er også foreskrevet for smertelindring. Imidlertid har forskning ikke vist at de er effektive over tid. Dessuten økes dosen for narkotika vanligvis raskt, noe som kan utgjøre en helserisiko for personer som foreskriver disse stoffene.

Tramadol (Ultram) er en av opioidene som er mest knyttet til lindring av fibromyalgi. Noen eksperter anser imidlertid ikke det som et tradisjonelt opioid, og eventuelle fordeler for fibromyalgi kan skyldes at det også er en serotonin-noradrenalin reopptakshemmer (SNRI).

I følge en studie fra 2020 er det ikke nok bevis til å støtte eller motsette seg bruken av tramadol ved fibromyalgi. Mer forskning på opioider er derimot nødvendig.

Antidepressiva

Antidepressiva som duloksetin (Cymbalta) og milnacipran (Savella) brukes noen ganger til å behandle smerter og tretthet fra fibromyalgi. Disse medisinene kan også virke på å balansere nevrotransmittere og bidra til å forbedre søvnen. FDA har godkjent både duloksetin og milnacipran for behandling av fibromyalgi.

Young White Woman Swallowing Her Medical Treatment Pills With Water
Antidepressiva som duloksetin (Cymbalta) og milnacipran (Savella) brukes noen ganger til å behandle smerter og tretthet fra fibromyalgi.

Andre medisiner

Andre legemidler som ikke er FDA-godkjent for å behandle fibromyalgi, for eksempel søvnhjelpemidler, kan hjelpe med spesifikke symptomer. Muskelavslappende midler, som tidligere ble brukt, anbefales ikke lenger.

Naturlige midler for fibromyalgi

Hvis medisiner ikke lindrer symptomene dine helt, kan du se etter alternativer.

Mange naturlige midler fokuserer på å redusere stress og smerte, og de kan hjelpe deg til å føle deg bedre både mentalt og fysisk. Du kan bruke dem alene eller sammen med tradisjonelle medisinske behandlinger.

Naturlige rettsmidler for fibromyalgi inkluderer:

 • ergo- og fysioterapi, som forbedrer styrken din og reduserer stress på kroppen
 • akupunktur
 • massasjeterapi
 • meditasjon
 • yoga, som du bør nærme deg med forsiktighet hvis du har hypermobilitet
 • trening
 • stressreduserende teknikker
 • et balansert og næringsrikt kosthold
Professional medical worker giving therapy treatment to patient
ergo- og fysioterapi

Terapi kan potensielt redusere stresset som utløser fibromyalgisymptomer. Gruppeterapi kan være det rimeligste alternativet, og det kan gi deg en sjanse til å møte andre som går gjennom de samme problemene. Individuell terapi er også tilgjengelig hvis du foretrekker en-til-en hjelp. Kognitiv atferdsterapi er en tilnærming for å håndtere stressende situasjoner.

Det er viktig å merke seg at de fleste alternative behandlinger for fibromyalgi ikke har blitt grundig studert eller bevist effektive. Spør helsepersonell om fordelene og risikoene før du prøver noen av disse behandlingene.

Fibromyalgi årsaker

Helsepersonell og forskere vet fortsatt ikke hva som forårsaker fibromyalgi.

I følge den siste forskningen ser årsaken ut til å involvere en genetisk disposisjon supplert med en eller flere triggere (som infeksjon, traumer eller stress). Eksperter forstår heller ikke fullt ut hva som forårsaker den kroniske utbredte naturen til fibromyalgismerter.

En teori er at hjernen senker smerteterskelen. Følelser som ikke var smertefulle før, blir veldig smertefulle over tid.

En annen teori er at hjernen og nervene kan feiltolke eller overreagere på normale smertesignaler. De blir mer følsomme, til det punktet hvor de forårsaker unødvendig eller overdreven smerte. Dette kan skyldes en kjemisk ubalanse i hjernen eller en abnormitet i dorsalrotganglion, som er en klynge av nevroner i ryggraden.

Stressed senior caucasian woman sitting on sofa by window holding head
Stress er en vanlig trigger for fibromyalgi.

Gener

Fibromyalgi går ofte i familier. Hvis du har et familiemedlem med denne tilstanden, har du en høyere risiko for å utvikle den. Forskere tror visse genmutasjoner kan spille en rolle. De har identifisert noen få mulige gener som påvirker overføringen av kjemiske smertesignaler mellom nerveceller.

Infeksjoner

En tidligere sykdom kan utløse fibromyalgi eller gjøre symptomene verre. Infeksjoner som har mulige koblinger til fibromyalgi inkluderer:

 • influensa
 • lungebetennelse
 • Epstein-Barr-virus
 • gastrointestinale infeksjoner, slik som de forårsaket av bakteriene Salmonella og Shigella
 • Traume

Personer som går gjennom alvorlige fysiske eller følelsesmessige traumer kan utvikle fibromyalgi. Tilstanden har vært knyttet til posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Som traumer kan stress ha langvarige effekter på kroppen din. Stress har vært knyttet til hormonelle endringer som kan bidra til fibromyalgi.

Fibromyalgi og ømme punkter

Tidligere ble en person diagnostisert med fibromyalgi hvis de hadde utbredt smerte og ømhet i minst 11 av 18 spesifikke punkter rundt kroppen. Helsepersonell ville sjekke hvor mange av disse punktene som var smertefulle ved å trykke hardt på dem.

Vanlige triggerpunkter inkluderte:

 • bakhodet
 • toppen av skuldrene
 • øvre bryst
 • ytre albuer
 • hofter
 • knærne

For det meste er ømme punkter ikke lenger en del av den diagnostiske prosessen.

I stedet kan helsepersonell diagnostisere fibromyalgi hvis du har hatt smerter i fire av de fem smerteområdene som definert av de reviderte diagnostiske kriteriene fra 2016, og du ikke har noen annen diagnostiserbar medisinsk tilstand som kan forklare smerten. 

Neck pain
Bakhode er et ømt punkt for fibromyalgi

Fibromyalgi smerte

Smerte er kjennetegnet symptom på fibromyalgi. Du vil føle det i ulike muskler og annet mykt vev rundt kroppen din. Smertene kan variere fra en mild smerte til et intenst og nesten uutholdelig ubehag. Alvorlighetsgraden kan variere fra dag til dag. 

Brystsmerter

Når fibromyalgismerter er i brystet, kan det føles som smerten ved et hjerteinfarkt. Brystsmerter ved fibromyalgi er sentrert i brusken som forbinder ribbeina til brystbenet. Smerten kan stråle ut til skuldrene og armene.

Fibromyalgi-brystsmerter kan føles:

 • skarp
 • knivstikking
 • som en brennende følelse
 • som om du sliter med å trekke pusten, som også er et symptom på hjerteinfarkt
Aged sportswoman feeling pain in chest outdoors
Brystsmerter ved fibromyalgi er sentrert i brusken

Ryggsmerte

Ryggen din er et av de vanligste stedene du vil føle smerte. De fleste har smerter i korsryggen på et tidspunkt i livet. Hvis ryggen din gjør vondt, er det kanskje ikke klart om fibromyalgi har skylden eller om det er en annen tilstand som leddgikt eller en trukket muskel.

Andre symptomer som hjernetåke og tretthet kan peke på fibromyalgi som årsak. Det er også mulig å ha en kombinasjon av fibromyalgi og leddgikt.

De samme medisinene du tar for å lindre dine andre fibromyalgisymptomer kan også hjelpe mot ryggsmerter. Strekk- og styrkeøvelser kan bidra til å støtte musklene og annet mykt vev i ryggen.

Legg smerter

Du kan føle fibromyalgismerter i musklene og bløtvevet i bena. Bensmerter forårsaket av fibromyalgi kan føles lik stivhet av leddgikt eller sårhet av en trukket muskel. Smerten kan beskrives som dyp, brennende eller bankende. Noen ganger føles fibromyalgi i bena som nummenhet eller prikking. Du kan kjenne en skummel, krypende følelse. En ukontrollerbar trang til å bevege bena er et tegn på rastløse ben-syndrom, som kan overlappe med fibromyalgi. Tretthet manifesterer seg noen ganger også i bena. Lemmene dine kan føles tunge, som om de holdes nede av vekter.

Risikofaktorer for fibromyalgi

Tilgjengelig forskning har fortsatt ikke identifisert en eksakt årsak til fibromyalgi. Faktorer som kan øke risikoen for å utvikle det inkluderer:

 • Kjønn. De fleste tilfeller av fibromyalgi er for tiden diagnostisert hos kvinner, men årsaken til denne forskjellen er ikke klar.
 • Alder. Det er mest sannsynlig at du blir diagnostisert i overgangsalder, og risikoen øker etter hvert som du blir eldre. Barn kan også utvikle fibromyalgi.
 • Familiehistorie. Hvis du har nære familiemedlemmer med fibromyalgi, kan du ha større risiko for å utvikle det.
 • En historie med andre forhold. Selv om fibromyalgi ikke er en form for leddgikt, kan det å ha revmatoid artritt (RA) øke risikoen for også å ha fibromyalgi. Fibromyalgi påvirker også rundt 30 prosent av personer med lupus.

Forskning fortsetter å utvikle seg for å bedre forstå denne tilstanden og dens opprinnelse.

Middle aged couple on motor boat

Fibromyalgi og autoimmunitet

Ved autoimmune sykdommer som RA og lupus retter kroppen feil mot sitt eget vev.

Immunsystemet bruker proteiner kalt auto-antistoffer for å angripe leddene eller annet sunt vev på samme måte som det normalt ville angripe virus eller bakterier. Å ha et lite antall autoantistoffer er normalt, men høye nivåer kan tyde på en autoimmun sykdom.

Autoimmune sykdommer og fibromyalgi har noen overlappende symptomer, som tretthet og konsentrasjonsvansker. Det kan være vanskelig for helsepersonell å avgjøre om du har en autoimmun sykdom eller fibromyalgi. Du kan til og med ha begge typer tilstander samtidig.

Overlappingen i symptomer har ført til teorien om at fibromyalgi også kan være en autoimmun sykdom.

Denne påstanden har vært vanskelig å bevise, delvis fordi det har vært lite eller ingen bevis for at autoantistoffer er involvert i fibromyalgi. Fibromyalgi forårsaker heller ikke tradisjonelt betennelse. Betennelse er et vanlig symptom på autoimmune sykdommer.

Imidlertid fant en liten 2021-studie at autoantistoffer kan bidra til fibromyalgi.

I studien injiserte forskere mus med autoantistoffer fra personer med fibromyalgi eller personer uten fibromyalgi. Musene som ble injisert med autoantistoffer fra personer med fibromyalgi begynte å oppleve fibromyalgi-lignende symptomer, som redusert muskelstyrke og større følsomhet for smertefulle opplevelser (som kulde). Musene som ble injisert med autoantistoffer fra friske mennesker hadde ingen symptomer.

En annen 2021-studie fra Taiwan har pekt på en sammenheng mellom fibromyalgi og den inflammatoriske autoimmune sykdommen Sjögrens sykdom. Personer med fibromyalgi hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å utvikle Sjögrens som personer uten fibromyalgi, ifølge data samlet inn mellom 2000 og 2012.

Mer forskning er nødvendig, men disse studieresultatene er oppmuntrende.

Hvis fibromyalgi er en autoimmun sykdom, kan behandlinger for autoimmune sykdommer potensielt bidra til å behandle fibromyalgi også. 

Å leve med fibromyalgi

Livskvaliteten din kan bli påvirket når du lever med smerter, tretthet og andre symptomer på daglig basis. Noe som er komplisert er misforståelsene mange mennesker har om fibromyalgi. Fordi symptomene dine er vanskelige å se, kan det være lett for de rundt å avvise smerten.

Tired african american senior woman sitting on bed at home

Vet at tilstanden din er reell. Vær utholdende i jakten på en behandling som fungerer for deg. Før du begynner å føle deg bedre, må du kanskje prøve mer enn én terapiform eller bruke noen teknikker i kombinasjon med dette. Stol på folk som forstår hva du går gjennom, for eksempel legen din, nære venner eller terapeut. Vær forsiktig med deg selv. Prøv å ikke overdrive det. Viktigst av alt, ha tro på at du kan lære å takle og håndtere tilstanden din.

Bestill time