Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hva er svette laget av, og hvorfor skjer det? 

Innhold

Svette er en naturlig prosess som skjer i kroppen vår når vi blir varme. Det er kroppens måte å regulere temperaturen på og hindre overoppheting. Men hva er det laget av, og hvorfor skjer det?

Bilde av dame som tørker bort svette fra pannen.
Bilde fra Envato.

Sammensetningen av svette er hovedsakelig vann, men det inneholder også små mengder elektrolytter, natrium, kalium, magnesium og kalsium. Når kroppen produserer svette, frigjøres den fra svettekjertlene og fordamper fra huden, noe som bidrar til å fjerne overskuddsvarme fra kroppen.

Prosessens fysiologi er kompleks og involverer både nervesystemet og hormonsystemet. Når kroppstemperaturen stiger, sender hjernen signaler til svettekjertlene for å produsere svette og frigjøre den gjennom huden. Faktorer som påvirker produksjonen inkluderer trening, varme og fuktighet, stress og angst, og visse medisiner.

Rask innledning

  • Svette er hovedsakelig laget av vann og inneholder elektrolytter.
  • Kroppen produserer svette for å regulere kroppstemperaturen og hindre overoppheting.
  • Faktorer som påvirker produksjonen inkluderer trening, varme og fuktighet, stress og angst, og visse medisiner.

Sammensetning

Dråper av svette som treffer gulvet.
Vann og elektrolytter, men også av en rekke andre stoffer som metabolske avfallsstoffer og feromoner.

Svette er en klar, luktfri væske som utsondres fra kjertlene i huden. Den består hovedsakelig av vann og elektrolytter, men også av en rekke andre stoffer som metabolske avfallsstoffer og feromoner.

Vann og salter

Vann utgjør omtrent 99% av svetten, mens elektrolytter som natrium, kalium, kalsium og magnesium utgjør resten. Disse elektrolyttene er viktige for å opprettholde kroppens væske- og elektrolyttbalanse, og kan bli påvirket av faktorer som kosthold, trening og sykdom.

Metabolske avfallsstoffer

Svette inneholder også metabolske avfallsstoffer som urea, kreatinin og ammoniakk, som dannes som et resultat av kroppens metabolisme. Disse stoffene kan også påvirkes av faktorer som kosthold og sykdom, og kan bidra til lukt og fargeendringer.

Alt i alt er sammensetningen kompleks og kan variere fra person til person og fra situasjon til situasjon. Men uansett hva som påvirker svetten, spiller den en viktig rolle i å regulere kroppstemperaturen og opprettholde kroppens balanse.

Relatert: Sprengte blodkar i ansikt: Hva er årsaken?

Fysiologi

Bilde av dame som svetter under joggetur.
Ekkrine kjertler finnes over hele kroppen og produserer en klar, luktfri væske som bidrar til å regulere kroppstemperaturen.

Kjertlenes funksjon

Svettekjertlene er små kjertler som finnes over hele kroppen. De er ansvarlige for å produsere svette, som er en væske som består av vann, salt og andre avfallsstoffer. Kjertlene er delt inn i to hovedtyper: ekkrine og apokrine kjertler.

Ekkrine kjertler finnes over hele kroppen og produserer en klar, luktfri væske som bidrar til å regulere kroppstemperaturen. Disse kjertlene er spesielt aktive under fysisk aktivitet eller når kroppen utsettes for høy temperatur.

Apokrine kjertler finnes hovedsakelig i armhulene og kjønnsområdene. De produserer en tykkere, fetere svette som har en sterkere lukt. Disse kjertlene er spesielt aktive under perioder med emosjonell stress eller angst.

Termoregulering

Svetteproduksjonen er en viktig del av kroppens termoreguleringsprosess. Når kroppen blir varm, sender hjernen signaler til kjertlene for å produsere svette. Når svetten fordamper fra hudoverflaten, tar den med seg varme og bidrar til å senke kroppstemperaturen.

Svetteproduksjonen kan også påvirkes av hormonelle endringer, medisiner og sykdommer. Noen mennesker produserer mer svette enn andre, noe som kan være relatert til genetikk eller hormonelle faktorer.

Det er viktig å opprettholde en sunn svetteproduksjon for å regulere kroppstemperaturen og opprettholde en sunn balanse av elektrolytter og andre næringsstoffer i kroppen.

Faktorer som påvirker svetteproduksjon

Bilde av dame som har svettet på jobb.
Klær er særlig utsatt for lukt og merker.

Svetteproduksjonen i kroppen er underlagt det autonome nervesystemet, og det finnes flere faktorer som kan påvirke det. Noen av de vanligste faktorene inkluderer fysisk aktivitet, emosjonell stress og ytre temperatur.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er en av de viktigste faktorene som påvirker svetteproduksjonen. Når man trener, øker kroppstemperaturen, og som en respons på dette øker produksjonen. Dette skjer for å regulere kroppstemperaturen og hindre overoppheting. Jo høyere intensitet og varighet på treningen er, jo mer vil man svette.

Emosjonell stress

Emosjonell stress kan også påvirke svetteproduksjonen. Når man er stresset eller engstelig, kan det føre til at kroppen produserer mer enn vanlig. Dette skyldes at stresshormoner kan påvirke det autonome nervesystemet og øke aktiviteten i kjertlene.

Ytre temperatur

Ytre temperatur er en annen faktor som påvirker produksjonen. Når det er varmt ute, vil kroppen produsere mer svette for å kjøle seg ned. Dette skjer fordi svetten fordampes fra huden og tar med seg varmen fra kroppen. På den måten kan kroppen regulere kroppstemperaturen og unngå overoppheting.

Det er viktig å merke seg at alle disse faktorene kan påvirke svetteproduksjonen på ulike måter, og at det kan være individuelle forskjeller i hvordan kroppen responderer på dem.

Relatert: Krystallsyke: Alt du trenger å vite

Ofte stilte spørsmål

Vanndråper som faller og skal illustrere svette.

Hvilke komponenter består svette av?

Svette er en væske som utsondres av lærhudens svettekjertler. Svetten består hovedsakelig av vann, men også av elektrolytter som natrium, kalium, kalsium og magnesium. I tillegg inneholder svette også urea, melkesyre, ammoniakk og andre avfallsstoffer som kroppen trenger å kvitte seg med.

Hvorfor svetter man mer ved fysisk aktivitet?

Under fysisk aktivitet øker kroppstemperaturen, og for å opprettholde en stabil temperatur må kroppen kvitte seg med overskuddsvarme. Svetting er en av kroppens mekanismer for å gjøre dette, og derfor vil man svette mer ved fysisk aktivitet.

Kan hormonelle forandringer påvirke mengden?

Ja, hormonelle forandringer kan påvirke mengden. For eksempel kan overgangsalderen føre til økt svetting på grunn av hormonelle endringer i kroppen. Også visse medisiner og sykdommer kan påvirke svettemengden.

Er overdreven svetting et symptom på sykdom?

Ja, overdreven svetting kan være et symptom på sykdom. For eksempel kan det være et symptom på en overaktiv skjoldbruskkjertel, diabetes, eller infeksjoner som tuberkulose eller hiv. Hvis man opplever overdreven svetting, bør man oppsøke lege for å få en vurdering.

Hva kan årsaken være til at noen svetter mer fra hodet?

Årsaken til at noen svetter mer fra hodet kan variere, men det kan være et resultat av økt aktivitet i de kjertlene som finnes i hodebunnen. Stress og angst kan også føre til økt svetting i området rundt hodet.

Hvordan kan man skille normal svetting fra svetting forårsaket av medisinske tilstander?

Normal svetting vil variere fra person til person, men vil som regel ikke påvirke dagliglivet i stor grad. Hvis man opplever overdreven svetting som påvirker dagliglivet, kan det være et tegn på en medisinsk tilstand. Det er viktig å oppsøke lege for å få en vurdering og eventuell behandling.

Bestill time