Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Prolaps: Symptomer, årsaker, behandlinger

Innhold

Hva er prolaps i bekkenorganene? 

Dette er et tema det ikke snakkes mye om. En grunn kan være at kvinner kjenner på skam eller forvirring når det gjelder årsaken bak og behandlingsmetoder. I dette blogginnlegget kan du lese alt du trenger å vite om prolaps i bekkenorganene, hvorfor det kan skje og hvordan det bør behandles. 

 Bekkenet består av vagina, blære, livmor, urinrør, tynntarm og endetarm. Når man får prolaps i bekkenet, betyr det at ett eller flere av de nevnte organene faller ut av sin normale posisjon. En årsak kan være at bekkenbunnen er svak, og at samlingen av muskler, leddbånd og bindevev ikke klarer å holde seg samlet og på plass. Når bekkenorganet får prolaps, kan det bule inn i et annet organ. I noen tilfellet kan organet også bule ut av skjeden. Det kan medføre at man ved uhell lekker urin og at skjeden kan lage lyder under sex eller trening. Disse symptomene samlet kan være isolerende, og gjør at man unngår å oppsøke hjelp senere enn man bør. Mange har alvorlige problemer med blære, tarm eller seksuell funksjon før de søker hjelpen de trenger. 

Hva kan forårsake prolaps i bekkenet? 

Prolapsen kan skje plutselig eller gradvis ved at man opplever symptomer i ulik grad over tid. Leger spesialisert innen obstetrikk og gynekologi kan hjelpe og behandle kvinner med prolaps i bekkenorganene. Det er viktig å vite at man ikke er alene, og at det alltid er hjelp å få. En av fire kvinner rammes av denne typen prolaps i 40-årene. Det kan forårsakes av forandringer i kroppen som følge av graviditet og fødsel, som kan svekke bekkenbunnen. Kvinner som aldri har født kan derimot også få prolapsen. Det kan være genetisk betinget eller komme av en rekke andre faktorer, som aldring, hormonelle forandringer, overgangsalder, overvekt, sykdommer som svekker vevet, skader i bekkenbunnen, pågående forstoppelse, anstrengelser under avføring, kontinuerlig hoste forårsaket av røyking eller lungesykdom, trening med for høy effekt eller jobber som krever tunge løft. 

prolaps i bekkenet
prolaps i bekkenet

Hva er behandlingsalternativene? 

Det finnes flere gode alternativer som kan behandle prolaps i bekkenet. Her bør legen tilpasse seg dine behov og situasjon for å kunne gi tilrettelagt behandling. Det finnes mange behandlinger, og man trenger nødvendigvis ikke å gjennomføre alle for å få forbedring. 

 • Legg til fiber i kostholdet og drikk mye vann som gjør avføringen enklere 
 • Gå ned noen kilo hvis det er nødvendig for å fjerne trykket fra bekkenorganene
 • Gjøre øvelser som yoga og pilates for å bygge kjernestyrke 
 • Pessar – dette kan hjelpe med svulmende symptomer og urinlekkasje. Dette er en enkel enhet som passer inn i skjeden og som støtter bekkenorganene. 
 • Bekkenbunnsøvelser – dette styrker musklene rundt skjeden, urinrøret og endetarmen. 
 • Kirurgi – dette kan være nødvendig hvis prolapsen påvirker livskvaliteten i stor grad. Mange kvinner plages når et organ buler ut av skjeden. Det kan føles som at man har en tampong halvt inn og halvt ut. Det kan også være aktuelt å vurdere kirurgi dersom man lekker urin eller avføring, har smerter eller ikke klarer å holde i et pessar. 

Det anbefales å oppsøke eller bli henvist til urogynekolog dersom du opplever noen av symptomene på prolaps i bekkene. Disse er eksperter på bekkenbunnens helse og funksjoner, og vil kunne behandle tilstanden på riktig måte. 

Tiden etter man har født er også et godt tidspunkt å sjekke bekkenbunnshelsen. Det såkalte “fjerde trimester”, eller ukene etter graviditet, er en nyttig mulighet til å snakke med gynekolog eller annet helsepersonell om eventuelle endringer i bekkenmusklene. Det er viktig å huske at bekkenbunnhelsen er en viktig del av det generelle velværet i hverdagen. Med hjelp fra en lege eller urogynekolog kan bekkenbunnen få omsorgen den trenger. 

Akutte smerter i bekkenet 

I noen tilfeller kan man oppleve akutte smerter i bekkenet som kommer plutselig. Det kan være vanskelig å vurdere om smertene kommer fra ryggen eller bekkenet. Dersom smertene kommer fra muskel- og skjelettsystemet kjenner man en brennende smerte, lokalisert bak i bekkenet. Smertene kommer brått og skyldes ofte rask bevegelse, løft eller vridning. Her kan en kiropraktor undersøke og behandle de akutte smertene på en trygg og effektiv måte. Man kan også benytte smertestillende medisiner som reduserer smertene. 

Dersom årsaken bak de akutte smertene stammer fra indre organer som blære, tarm og nyre, eller er vaginale infeksjoner eller seksuelle overførbare sykdommer, bør man sjekke seg snarest hos lege. En kiropraktor kan henvise pasienter rett til sykehus for å konsultere med spesialisert lege, ta røntgen, MR eller ultralyd. Dette kan ikke andre faggrupper som fysioterapeuter, naprapater, osteopater og akupunktører. 

Pain Medication for Stomachache
Vondt i bekken

Kan vaginal prolaps forebygges?

Man kan som regel ikke forhindre en vaginal prolaps. Det er derimot flere gode livsstilsvaner man kan ta i bruk for å forebygge og redusere risikoen for å utvikle vaginal prolaps: 

 • Regelmessig aktivitet/trening
 • Opprettholder en sunn diett og vekt
 • Ikke røyke
 • Bruke riktige løftemetoder/teknikker 

Hva er riktige løfteteknikker og hvordan bidrar de til å forhindre prolaps? 

Når man løfter noe tungt, kan man anstrenge seg og belastningen kan føre til prolaps. Ved å følge noen tips kan man redusere risikoen for prolaps når man løfter tungt. 

 • Ikke løft alene: Få hjelp til å løfte store og vanskelige gjenstander. Unngå også å løfte noe over midjenivå. 
 • Sjekk fotfestet ditt: Sørg for at du har et godt fotfeste før du løfter noe. 
 • Løft med bena: Når du løfter noe som er lavere enn midjen, hold ryggen rett og bøy i knær og hofter. Ikke bøy deg fremover i midjen med rette knær. 
 • Bruk en bred stilling: Hold føttene fra hverandre når du løfter noe tungt.
 • Ikke rykk eller vri deg når du løfter: pass på at du retter ut knærne i en jevn bevegelse og ikke rykk gjenstanden opp til kroppen. 
 • Flytt gjenstander før du løfter, slik at den er mest mulig tilgjengelig for deg når du skal løfte og skal holde den inntil kroppen. 
 • Hold gjenstanden tett inntil kroppen. Hold armene bøyd, stram magemusklene og hold objektet nærmere kjernen av kroppen. 
 • Ta små skritt, ta deg god tid og ikke forhast deg når du flytter en gjenstanden. 
 • Senk gjenstander på samme måte som du tok dem opp. Plasser føttene fra hverandre, stram magemusklene og bøy i hofter og knær når du senker gjenstanden. 

Kan en vaginal prolaps skje på nytt?

Ja, en vaginal prolaps kan skje igjen etter ferdig behandling første gang. Samtidig er de aller flere behandlingsplaner for vaginal prolaps svært vellykkede. Har man flere prolapser eller en alvorlig prolaps, kan helsepersonell snakke med deg om kirurgiske behandlingsalternativer som neste behandling. 

Hva er prognosene for en vaginal prolaps? 

I de fleste tilfeller er prognosene for en vaginal prolaps positive. Både behandling og livsstilsendringer fungerer som regel bra kombinert. Her vil det være viktig å diskutere med legen om alle behandlingsalternativer og hva hvert alternativ vil bety for deg og din situasjon. Legen og annet helsepersonell skal hjelpe deg med å utvikle gode livsstilsvaner som bidrar til å redusere risikoen for å utvikle en vaginal prolaps på nytt i fremtiden. 

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!