Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

PCR-test: Alt du trenger å vite om covidtester

Innhold

Neseprøven  vi kaller PCR-test for COVID-19 er en nøyaktig og pålitelig test for å diagnostisere COVID-19. En positiv test betyr at du sannsynligvis har COVID-19. En negativ test betyr at du sannsynligvis ikke hadde COVID-19 på tidspunktet for testen. Bli testet hvis du har symptomer på covid-19 eller har vært utsatt for noen som har testet positivt for covid-19.

Hva er en PCR-test?

PCR betyr polymerasekjedereaksjon. Det er en test for å oppdage genetisk materiale fra en bestemt organisme, for eksempel et virus. Testen oppdager tilstedeværelsen av et virus hvis du har viruset på tidspunktet for testen. Testen kan også oppdage fragmenter av viruset selv etter at du ikke lenger er smittet.

Doctor, patient and covid pcr, test and appointment in medical hospital with face mask for safety a
Doctor, patient and covid pcr, test and appointment in medical hospital with face mask for safety a

Hva er en COVID-19 PCR-test?

Polymerasekjedereaksjonen (PCR)-testen for COVID-19 er en molekylær test som analyserer prøver tatt i øvre luftveier, på jakt etter genetisk materiale (ribonukleinsyre eller RNA) av SARS-CoV-2, viruset som forårsaker COVID-19. Forskere bruker PCR-teknologien til å forsterke små mengder RNA fra prøver til deoksyribonukleinsyre (DNA), som replikeres til SARS-CoV-2 er påviselig hvis viruset er tilstede. PCR-testen har vært gullstandarden for diagnostisering av COVID-19 siden den ble godkjent for bruk i februar 2020. Den er nøyaktig og pålitelig.

Hvem bør testes for COVID-19?

Legen kan anbefale å teste for COVID-19 hvis du har noen av følgende symptomer:

 • Feber eller frysninger.
 • Hoste.
 • Kortpustethet eller pustevansker.
 • Utmattelse.
 • Muskel- eller kroppssmerter.
 • Hodepine.
 • Ny tap av smak eller luktesans.
 • Sår hals.
 • Tetthet eller rennende nese.
 • Kvalme eller oppkast.
 • Diaré.

Ikke alle med COVID-19 utvikler symptomer. Og ikke alle symptomatiske mennesker utvikler alle symptomene som er oppført ovenfor. Vennligst sjekk med en lege hvis du føler deg uvel – selv om du er vaksinert.

Hodepine og utmattelse er to vanlige symtomer på Covid 19. Bruk gjerne en pcr test for å sjekke om du har fått viruset.
Hodepine og utmattelse er to vanlige symtomer på Covid 19. Bruk gjerne en pcr test for å sjekke om du har fått viruset.

TESTDETALJER

Det er tre nøkkeltrinn til COVID-19 PCR-testen:

 1. Prøvesamling: Helsepersonell bruker en vattpinne for å samle luftveismateriale som finnes i nesen din. En vattpinne er en myk spiss på en lang, fleksibel pinne som går inn i nesen din. Det finnes forskjellige typer neseprøver, inkludert neseprøver som samler en prøve umiddelbart inne i neseborene dine og nesesvelgprøver som går lenger inn i nesehulen for innsamling. Begge typer vattpinner er tilstrekkelig for å samle inn materiale til COVID-19 PCR-testen. Etter innsamling forsegles vattpinnen i et rør og sendes deretter til et laboratorium.
 2. Ekstraksjon: Når en laboratorieforsker mottar prøven, isolerer (ekstraherer) de genetisk materiale fra resten av materialet i prøven.
 3. PCR: PCR-trinnet bruker da spesielle kjemikalier og enzymer og en PCR-maskin. Hver oppvarmings- og avkjølingssyklus øker (forsterker) mengden av målrettet genetisk materiale i reagensrøret. Etter mange sykluser er millioner av kopier av en liten del av SARS-CoV-2-virusets genetiske materiale tilstede i reagensrøret. En av kjemikaliene i røret produserer et fluorescerende lys hvis SARS-CoV-2 er tilstede i prøven. Når den er forsterket nok, kan PCR-maskinen oppdage dette signalet. Forskere bruker spesiell programvare for å tolke signalet som et positivt testresultat.
Close-up of a man having PCR test at medical clinic.
PCR test

RESULTATER OG OPPFØLGING

Hva betyr COVID-19 PCR-testresultater?

Et positivt testresultat betyr at det er sannsynlig at du har en infeksjon med SARS-CoV-2. Dette kan skyldes asymptomatisk infeksjon, men hvis du har symptomer, kalles denne infeksjonen COVID-19. De fleste har mild sykdom og kan trygt holde seg hjemme uten medisinsk hjelp. Kontakt legen hvis symptomene dine blir verre eller hvis du har spørsmål eller bekymringer.

Et negativt testresultat betyr at du sannsynligvis ikke hadde en infeksjon med SARS-CoV-2 på det tidspunktet prøven ble tatt. Det er imidlertid mulig å ha COVID-19 uten at det oppdages av testen. Dette kan for eksempel skje hvis du nylig ble smittet, men du ikke har symptomer ennå – eller det kan skje hvis du har hatt covid-19 i mer enn en uke før du ble testet. En negativ test betyr ikke at du ikke kan få COVID-19: Du kan bli utsatt for COVID-19 etter testen, bli smittet og spre SARS-Cov-2-viruset til andre.

Hvis testen din er positiv, snakk med legen, hold deg hjemme og unngå kontakt med andre. Hvis testen din er negativ, fortsett likevel å beskytte deg selv og andre mot å få covid-19. Les mer om hva du skal gjøre hvis du tester positivt. 

Hvor lang tid tar det å få testresultater for koronavirus?

Du bør få testresultatene dine så tidlig som 24 timer etter prøvetaking, men noen ganger kan det ta noen dager, avhengig av hvor lang tid det tar å komme til laboratoriet.

Hvor lenge tester du positivt etter å ha hatt covid-19?

Fordi PCR-testen er så følsom, kan den oppdage svært små mengder virusmateriale. Dette betyr at testen kan fortsette å oppdage fragmenter av SARS-CoV-2-virus selv etter at du har blitt frisk fra COVID-19 og ikke lenger er smittsom. Så du kan fortsette å teste positivt hvis du har hatt COVID-19 tidligere, selv om du ikke kan spre SARS-CoV-2-viruset til andre.

Langvarig infeksjon hos immunkompromitterte individer kan oppstå der de avgir smittsomt virus i flere måneder. Også friske mennesker kan bli smittet på nytt. Hvis du tester positivt for SARS-CoV-2, men du tror du kanskje allerede har blitt frisk etter covid-19, vennligst snakk med legen din.

Checking body temperature for COVID-19

EKSTRA DETALJER

Hva er forskjellen mellom PCR- og antigentestene for COVID-19?

Det finnes to typer tester for COVID-19: PCR-testen og antigentesten.

 • Polymerasekjedereaksjon (PCR): Dette tester for tilstedeværelsen av det faktiske virusets genetiske materiale eller dets fragmenter når det brytes ned. PCR er den mest pålitelige og nøyaktige testen for å oppdage aktiv infeksjon. PCR-tester tar vanligvis timer å analysere, men noen er raskere.
 • Antigentest: Denne oppdager biter av proteiner på overflaten av viruset kalt antigener. Antigentester tar vanligvis bare 15 til 30 minutter. Raske antigentester er mest nøyaktige når de brukes innen noen få dager etter at du fikk symptomer, som er når den største mengden virus er tilstede i kroppen din.

Hvilken COVID-test er mer nøyaktig?

Antigentesten er vanligvis raskere, men er mindre følsom enn PCR-testen. Fordi antigentesten ikke er like nøyaktig som PCR, kan legen be om en PCR-test hvis antigentesten er negativ. 

Hvordan finner jeg ut hvor jeg kan bli testet for COVID-19?

Hvis du har symptomer på COVID-19 eller har vært utsatt for personer som har symptomer eller har testet positivt, kan det være lurt å ta en test. Snakk med legen din først. De vil vurdere symptomene dine personlig eller snakke med deg på telefon. Ved behov kan du henvises til en test. Husk at hvis du har vært utsatt for SARS-CoV-2-viruset, men ikke har symptomer, ring først teststedet for å forsikre deg om at de kan ta deg imot. 

Bestill time

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.