Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Overflødig folsyre øker vektøkning

Innhold

Folsyre, også kjent som vitamin B9, har lenge vært kjent for sin viktige rolle i kostholdet. Det er viktig for produksjonen av røde blodceller, og det er avgjørende for å forhindre nevrale rørdefekter i fostre.

For å sikre at gravide kvinner får nok folsyre, har mange land innført obligatorisk beriking av bestemte matvarer med folsyre, slik som brød og frokostblandinger.

Men hva skjer når vi får for mye av denne nødvendige næringsstoffet? Ifølge en omfattende studie fra Canada antyder at overdreven inntak av folsyre kan øke vektøkningen og forverre metabolske komplikasjoner hos rotter som blir matet med en kosthold med høyt fettinnhold.

Hva er folsyre?

Folsyre er en form for vitamin B9 som finnes i tilskudd og er brukt til å berike matvarer. Naturlige kilder til folat, den naturlige formen for vitamin B9, inkluderer grønne bladgrønnsaker, belgfrukter og noen frukt.

Folsyre er viktig for en rekke kroppsfunksjoner, inkludert DNA-syntese og reparasjon, celledeling og vekst, og produksjonen av røde blodceller. Under graviditet hjelper tilstrekkelig inntak av folsyre til å forhindre alvorlige fosterskader i hjernen og ryggmargen, kjent som nevrale rørdefekter.

Folsyre er viktig for en rekke kroppsfunksjoner
Folsyre er viktig for en rekke kroppsfunksjoner

Folsyre og vektøkning

Forskere fra Canadian Institutes of Health Research gjennomførte en studie for å undersøke effektene av overdreven folsyreinntak på vektøkning og metabolsk helse hos rotter. De oppdaget at rotter som ble matet med en diett høy i fett og folsyre, fikk mer fettmasse, opplevde mer betennelse i fettvevet og viste større glukoseintoleranse sammenlignet med rotter som ble matet med en diett høy i fett alene.

Forskerne fant at kroppsvekten til rotter som fikk ekstra folsyre var 14% høyere etter 12 uker enn rotter som ikke fikk ekstra folsyre, og at den økte vekten skyldtes økt fettmasse.

På et cellulært nivå, fant forskerne at folsyre stimulerte reseptoren PPARγ, som har en avgjørende rolle i reguleringen av fettcelleutvikling, og økte lagringen av triglyserider, en form for fett, i fettceller.

Young upset woman in satin pajama measuring her weight at home

Folsyre, betennelse og glukoseintoleranse

For høy fettmasse kan det føre til økt risiko for betennelse, fordi spesielle immunceller, kjent som makrofager, flytter seg til fettvevet og produserer stoffer som forårsaker betennelse.

I rottestudien fant forskerne ut at de som fikk ekstra folsyre, hadde mer av disse betennelsesstoffene i fettvevet sitt. De samme rottene viste også tegn på å ha problemer med å regulere blodsukkeret, noe som kan føre til type 2-diabetes.

Fettvev er ofte det første stedet der vi ser disse problemene, før de sprer seg til andre deler av kroppen, som leveren. Dette skjer fordi betennelsesstoffer kan reise fra fettvevet og inn i blodet, hvor de kan påvirke andre deler av kroppen. Når kroppens vev ikke lenger har evne til å lagre mer fettsyrer, kan det overskytende fettet begynne å samle seg opp i andre deler av kroppen. 

Folsyre: En balansegang

Mens det er økende bevis for at overdrevent inntak av folsyre kan ha negative effekter, er det viktig å anerkjenne behovet for tilstrekkelige nivåer av folsyre for god helse. Folsyre er nødvendig for å regulere fettmetabolismen, spesielt i leveren, og mangel på folsyre kan føre til leverskade.

Det er viktig å merke seg at resultatene fra denne studien kommer fra rotter, og kan ikke direkte oversettes til mennesker. Mennesker og rotter metaboliserer folsyre på forskjellige måter, og det er behov for mer forskning for å forstå effektene av overdreven folsyreinntak i mennesker.

Folsyre er nødvendig for å regulere fettmetabolismen
Folsyre er nødvendig for å regulere fettmetabolismen

Konklusjon

Mens folsyreberikning har vært vellykket i å redusere forekomsten av nevrale rørdefekter hos fostre, antyder økende bevis at høyt inntak av folsyre kan ha konsekvenser. 

Forskningen tyder på at hos voksne menn kan kombinasjonen av et kosthold med høyt fettinnhold og overdreven folsyreinntak fremme vektøkning, betennelse i fettvev og systemisk glukoseintoleranse.

Overvekt representerer store folkehelsebelastninger, og koblingen mellom overdreven folsyreinntak og metabolske komplikasjoner krever videre undersøkelser gitt den allestedsnærværende tilstedeværelsen av folsyre i menneskekostholdet.

Med det sagt, er det viktig å huske at folsyre fortsatt er en viktig næringsstoff, og at det er nødvendig med mer forskning for å forstå de potensielle helseeffektene av overdreven folsyreinntak. Som alltid er det beste rådet å opprettholde et balansert og variert kosthold.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Velg lokasjon👇🏼