Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Neseoperasjon (Rhinoplasty): Kirurgi, før og etter

Innhold

Neseoperasjon er en kirurgisk prosedyre som endrer formen på nesen. Grunnen til å velge en neseoperasjon kan være å endre nesens utseende, forbedre pusten eller begge deler.

Den øvre delen av nesestrukturen består av bein, mens den nedre delen består av brusk. Nesekirurgi kan involvere endringer i bein, brusk, hud eller en kombinasjon av de tre. Snakk med kirurgen din om hvorvidt en neseoperasjon er egnet for deg og hvilke resultater du kan forvente.

Dine andre ansiktstrekk, nesehudens egenskaper og dine ønsker vurderes nøye når prosedyren planlegges. Hvis du anses som en kandidat for neseoperasjon, vil kirurgen utarbeide en skreddersydd plan for deg.

Hvorfor velge neseoperasjon?

Bilde av en dame som ser seg selv i speiliet. Hun ser den yngre selv med en større nese.
Nesekirurgi kan involvere endringer i bein, brusk, hud eller en kombinasjon av de tre.

En neseoperasjon kan endre størrelsen, formen eller proporsjonene på nesen din. Den kan utføres for å korrigere skader, fødselsdefekter eller for å forbedre pusteproblemer.

Risikoer

Som med alle større kirurgiske inngrep, innebærer neseoperasjon visse risikoer, inkludert:

 • Blødning
 • Infeksjon.
 • En ugunstig reaksjon på narkosen.

Andre mulige risikoer spesifikke for neseoperasjon inkluderer, men er ikke begrenset til:

 • Problemer med å puste gjennom nesen.
 • Vedvarende nummenhet i og rundt nesen.
 • Muligheten for en ujevn nese.
 • Smerte, misfarging eller hevelse som kan vedvare.
 • Dannelse av arr.
 • Hull i skilleveggen mellom venstre og høyre nesebor, kjent som septal perforering.
 • Behov for ytterligere kirurgi.
 • Endringer i luktesansen.

Snakk med en lege om hvordan disse risikoene kan påvirke deg.

Hvordan forberede seg

En strek gjennom nesen for å vise at nesen er litt bøyd.
Nesen kommer i ulike fasonger.

Før du planlegger neseoperasjon, vil du møte kirurgen din for en konsultasjon. Dette møtet vil vanligvis inkludere følgende:

Gjennomgang av din medisinske historie: Det viktigste spørsmålet er hvorfor du ønsker operasjonen og dine mål. Du vil også bli spurt om tidligere medisinske tilstander, inkludert historikk med nesetetthet, tidligere operasjoner og eventuelle medisiner du tar. Hvis du har en blødningsforstyrrelse som hemofili, kan det hende du ikke er en egnet kandidat for neseoperasjon.

Fysisk undersøkelse: Kirurgen vil utføre en fysisk undersøkelse av ansiktstrekkene dine og både innsiden og utsiden av nesen din.

Fotografering: Bilder av nesen din blir tatt fra ulike vinkler. Kirurgen kan bruke dataprogramvare til å modellere bildene for å vise deg mulige resultater. Disse bildene brukes som referanse før og etter operasjonen og hjelper deg med å ha en detaljert diskusjon om dine mål.

Diskusjon om dine forventninger: Du bør åpent diskutere årsakene til operasjonen og hva du forventer med kirurgen din. Kirurgen vil vurdere hva neseoperasjonen kan oppnå for deg, og hva resultatene kan bli.

Det er viktig å vurdere ansiktets generelle proporsjoner og profil før neseoperasjonen. For eksempel, hvis du har en liten hake, kan kirurgen diskutere muligheten for en hakeoperasjon for å balansere ansiktsprofilen din bedre.

Dette kan være relevant fordi en liten hake kan skape en illusjon av en større nese. Mens det ikke er nødvendig med en hakeoperasjon, kan det bidra til å forbedre ansiktsbalansen din.

Når operasjonen er planlagt, må du arrangere transport hjem etter prosedyren, spesielt hvis det er en poliklinisk operasjon. De første dagene etter anestesi kan du oppleve nedsatt hukommelse, lengre reaksjonstid og svekket dømmekraft. Ha derfor et familiemedlem eller venn som kan hjelpe deg med personlig pleie mens du restituerer deg etter operasjonen.

Mat og medisiner

Unngå medisiner som inneholder Acetylsalisylsyre (Aspirin) eller ibuprofen (Ibux) i to uker før og to uker etter operasjonen, da disse medisinene kan øke blødningen. Ta kun medisiner som er godkjent eller foreskrevet av kirurgen din, og unngå urtemedisiner og reseptfrie kosttilskudd.

Hvis du røyker eller damper, må du stoppe. Røyking og damping kan forsinke helingsprosessen etter operasjonen og føre til vevsdød, samt øke risikoen for infeksjon.

Hva du kan forvente

En lege sjekker nesen til en pasient mens hun ligger nede.
Lege trykker på nesen til pasienten.

Hver neseoperasjon er tilpasset den enkelte personens unike anatomi og mål.

Under prosedyren

Du vil bli gitt medisin som setter deg i en tilstand lik søvn under operasjonen, kjent som anestesi. Valget av anestesi avhenger av hvor kompleks operasjonen er og kirurgens preferanser. Spør kirurgen din hvilken type medisin som er best for deg.

 • Lokalbedøvelse med sedasjon: Dette brukes vanligvis ved polikliniske inngrep. Bedøvelsen er begrenset til et spesifikt område av kroppen din. En smertestillende medisin blir injisert i nesevevet, og deretter får du medisin gjennom en intravenøs (IV) linje, en tynn rør plassert i en vene i hånden, nakken eller brystet. Dette gjør deg groggy, men ikke helt bevisstløs.
 • Generell anestesi: Du vil få bedøvelsesmedisin gjennom innånding eller IV. Generell anestesi påvirker hele kroppen din og får deg til å sove under operasjonen. Dette krever også bruk av et pusterør.

Neseoperasjonen kan utføres ved å lage kutt inne i nesen (lukket tilnærming) eller ved å gjøre et lite snitt i nesebunnen mellom neseborene (åpen tilnærming). Kirurgen vil justere bein og brusk under huden for å oppnå ønsket resultat. Formen på beinene eller brusken i nesen kan endres på forskjellige måter, avhengig av hva som må fjernes eller legges til, nesestrukturen og tilgjengelige materialer. 

Mindre endringer kan utføres ved å bruke brusk fra dypere inne i nesen eller fra øret, mens større endringer kan kreve bruk av ribbensbrusk, implantater eller ben fra andre deler av kroppen. Etter at endringene er gjort, blir huden og vevet på nesen satt på plass, og snittene sys sammen. I noen tilfeller kan veggen mellom neseborene, kjent som septum, være bøyd eller skjev. Dette kalles septalavvik og kan rettes under operasjonen for å forbedre pusten.

Etter operasjonen vil du bli overvåket i et oppvåkningsrom mens du våkner. Du kan vanligvis reise hjem samme dag, med mindre det oppstår komplikasjoner eller hvis du har andre underliggende helseproblemer som krever overvåkning på sykehus.

Etter prosedyren

Etter operasjonen er det viktig å hvile i sengen med hodet hevet høyere enn brystet. Dette hjelper til med å redusere blødning og hevelse. Du kan oppleve tett nese på grunn av hevelse, og skinner kan være plassert inne i nesen din under operasjonen.

Normalt forblir de indre bandasjene på plass i 1 til 7 dager etter operasjonen, og en skinne kan teipes til nesen din for beskyttelse og støtte, som vanligvis blir fjernet etter omtrent en uke.

Det kan være litt blødning og slimdannelse i flere dager etter operasjonen eller etter at bandasjene er fjernet. En drypppute, en liten bit gasbind festet med tape, kan brukes under nesen for å absorbere drenering, og du bør bytte dette etter anvisning fra helsepersonell. Unngå å plassere dryppputen tett mot nesen.

For å minimere risikoen for blødning og hevelse, bør du følge andre instruksjoner i løpet av de første ukene etter operasjonen:

 • Unngå intensiv fysisk aktivitet som aerobic og jogging.
 • Ta bad i stedet for dusj mens bandasjene er på plass.
 • Unngå å blåse nesen.
 • Nys eller host med åpen munn.
 • Unngå visse ansiktsuttrykk, som å smile eller le.
 • Spis fiberrik mat, som frukt og grønnsaker, for å forhindre forstoppelse, da forstoppelse kan føre til at du presser hardt og legger press på operasjonsstedet.
 • Børst tennene forsiktig for å unngå at overleppen beveger seg.
 • Bruk klær som kan åpnes foran og unngå å trekke klær, som skjorter eller gensere, over hodet.
 • Unngå å legge briller eller solbriller på nesen i minst fire uker etter operasjonen, da dette kan legge press på nesen. Du kan bruke kinnstøtter eller teipe brillene til pannen mens nesen leges.
 • Bruk solkrem med SPF 30 når du er ute, spesielt på nesen, for å forhindre permanent misfarging av nesehuden.

Det er normalt å oppleve kortvarig hevelse eller blåmerker på øyelokkene i 2 til 3 uker etter operasjonen, men hevelsen kan vare lengre, til og med opptil et år. Redusert natriuminntak i kostholdet kan bidra til å fremskynde hevelsesnedgangen. Unngå også å påføre is eller kalde kompresser direkte på nesen etter operasjonen.

Resultater

Resultatene av neseoperasjonen vil variere fra person til person.

Selv små endringer i nesens struktur, selv i millimeter, kan resultere i betydelige forskjeller i neseutseendet. Resultatene av neseoperasjonen vil variere fra person til person, avhengig av deres unike mål og anatomiske egenskaper.

Mens de fleste er fornøyde med resultatene av neseoperasjonen, kan det i noen tilfeller være nødvendig med flere justeringer for å oppnå de ønskede resultatene. 

Det er viktig å forstå at nesen din vil endre seg over tid, uansett om du har hatt operasjon eller ikke. Derfor kan det være vanskelig å fastslå det endelige resultatet av operasjonen. Hevelsen vil gradvis avta i løpet av et år, og du vil se de mest fremtredende resultatene etter det første året. 

Relatert: Trådløft – Hva er det, og hva kan du forvente?

Hvordan er neseoperasjon forskjellig fra septoplastikk?

Neseoperasjon er en kirurgisk prosedyre for å endre formen på nesen. Både pustefunksjonen og nesens utseende er knyttet sammen. Neseoperasjon kan ikke bare forandre nesens utseende, men også forbedre pusten.

Septoplastikk er derimot en kirurgisk prosedyre som er designet for å forbedre pustefunksjonen. Den retter opp skilleveggen inne i nesen, kjent som neseseptum, som deler nesegangene i høyre og venstre side. Hvis denne skilleveggen er skjev, kan det føre til pusteproblemer. Septoplastikk utføres ofte samtidig med neseoperasjon for å korrigere pusteproblemer.

Er neseoperasjon en enkel prosedyre?

Nei, neseoperasjon er en kompleks kirurgisk prosedyre av flere grunner. For det første er nesen en intrikat 3D-struktur som er midt i ansiktet. Endringer som gjøres under neseoperasjonen er ofte små, men selv små endringer kan ha en betydelig innvirkning på både nesens utseende og funksjon. På grunn av disse små endringene, er det også en viss risiko for feil.

Hevelse og innsprøyting av lokalbedøvelse i huden kan forvrenge nesens utseende under operasjonen og skjule de små endringene som blir gjort. Videre følger ikke neseoperasjon alltid en fast plan eller rekkefølge av trinn; kirurgene tilpasser hver operasjon etter pasientens spesifikke behov.

Må jeg bli på sykehuset?

En ung dame som har tatt neseoperasjon.
Bilde fra siden.

Nesten alle som gjennomgår neseoperasjon kan trygt forlate sykehuset samme dag som operasjonen. I sjeldne tilfeller kan en overnatting på sykehuset være nødvendig hvis pasienten opplever alvorlig kvalme eller andre helseproblemer som må overvåkes.

Hvor lang er restitusjonsperioden?

Planlegg å ta en uke fri fra jobb, skole eller andre forpliktelser etter neseoperasjonen. Du vil merke forbedring i tilstanden din hver dag den første uken. Etter en uke føler de fleste seg vanligvis som seg selv igjen.

Etter operasjonen vil det være noe hevelse, og det kan ta flere måneder før hevelsen avtar helt. De fleste legger imidlertid ikke merke til hevelsen etter noen måneder. 

Pasienter kan vanligvis gjenoppta de fleste av sine daglige aktiviteter etter en uke, og alle aktiviteter innen 2 til 4 uker.

Relatert: Fibromyalgisymptomer – 27 av de vanligste symptomene

Er det risikoer?

Som med alle kirurgiske prosedyrer, er det risikoer involvert. Heldigvis er risikoen for komplikasjoner under neseoperasjon lav, og slike komplikasjoner er sjeldne. Legen vil diskutere risikoer og fordeler grundig med pasienten før operasjonen.

Hvor mye koster neseoperasjon?

Kostnaden for neseoperasjon varierer avhengig av flere faktorer, inkludert operasjonens kompleksitet, kirurgens opplæring og erfaring. 

Bilde av en lege som regner ut kostnader på pcen.
Prisen kan variere.

Kan jeg se hvordan nesen min vil se ut etter operasjonen?

Noen kirurger bruker simuleringer før operasjonen for å vise pasienten hvordan resultatet kan se ut. Din lege vil ta bilder av ulike vinkler av ansiktet ditt, og disse bildene kan deretter tilpasses for å gi deg en idé om hvordan nesen din kan se ut etter operasjonen.

Er neseoperasjon smertefull?

For de fleste er neseoperasjon ikke spesielt smertefull. En dag etter operasjonen vurderer de fleste smertenivået som mellom 0 og 4 av 10.

Vil nesen min bli gipset?

Nei, nesen blir vanligvis ikke gipset. Imidlertid kan det være nødvendig med myke skinner inne i nesen i en kort periode. Disse skinnene har hull som tillater pust, i det minste i noen dager. De kan enkelt fjernes under et oppfølgingsbesøk etter en uke.

En dame etter neseoperasjon.
Bilde av pasient etter neseoperasjon.

Hvor lenge vil jeg ha blåmerker?

Blåmerker er ikke vanlig etter neseoperasjon. Eventuelle mindre blåmerker som oppstår vil vanligvis forsvinne i løpet av en uke.

Hva bør jeg se etter hos en kirurg?

De fleste neseoperasjoner utføres av plastikkirurger, ansiktsplastikkirurger eller øre-nese-hals-spesialister (ØNH). Det er viktig å sikre at kirurgen har riktig opplæring og sertifisering innenfor en av disse spesialitetene. Det er også lurt å velge en kirurg med et godt omdømme blant tidligere pasienter og andre leger. Kirurger som publiserer artikler om neseoperasjon i medisinske tidsskrifter og som deltar i utdanningsmøter, er ofte gode valg.

Sist, men ikke minst, bør du føle deg komfortabel med kirurgen din og være sikker på at de kan forklare hva som vil skje under operasjonen på en måte som du forstår.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg: