Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Kosttilskudd for gravide: Hva er trygt og hva bør du unngå i 2023?

Innhold

Hvis du er gravid, tror du kanskje at følelsen av å være overveldet og forvirret er en helt naturlig del av det. Men det trenger ikke være så forvirrende når det kommer til vitaminer og kosttilskudd for gravide.

Hvis du har lest litt om dette allerede, vet du kanskje at sjømat med mye kvikksølv, alkohol og sigaretter skal unngås for enhver pris når du er gravid. Men det er faktisk også noen vitaminer, mineraler og urtetilskudd som bør unngås.

Informasjon om hvilke kosttilskudd for gravide som er trygge og hvilke som ikke er det varierer, og kan få ting til å føles enda mer komplisert. 

Her skal vi se nærmere på kosttilskudd for gravide som antas å være trygge å ta under graviditet, og hvorfor noen kosttilskudd bør unngås.

En lege som snakker med pasienten angående kosttilskudd.
Akkurat som med medisiner, bør legen din godkjenne og overvåke alle mikronæringsstoffer og urtetilskudd for å sikre at de er nødvendige og tas i trygge mengder.

Hvorfor ta kosttilskudd under graviditet?

Å få i seg de riktige næringsstoffene er viktig i alle stadier av livet, men det er spesielt viktig under graviditeten, siden du må gi næring til både deg selv og den voksende babyen din.

Graviditet øker behovet for næringsstoffer

Under graviditeten øker behovet for makronæringsstoff betydelig. Makronæringsstoffer inkluderer karbohydrater, proteiner og fett.

For eksempel må proteininntaket øke fra de anbefalte 0,8 gram per kg kroppsvekt for ikke-gravide kvinner til 1,1 gram per kg kroppsvekt for gravide kvinner.

Du bør derfor inkludere protein i hvert måltid og mellommåltid, for å møte dine behov.

Kravet til mikronæringsstoffer, som inkluderer vitaminer, mineraler og sporstoffer, øker enda mer enn behovet for makronæringsstoffer.

Mens noen mennesker er i stand til å møte denne økende etterspørselen gjennom en godt planlagt, næringsrik spiseplan, kan det være en utfordring for andre.

En ung gravid kvinne spiser yoghurt og musli en tidlig morgen.
Under graviditeten øker behovet for makronæringsstoff betydelig.

Du må kanskje ta vitamin- og mineraltilskudd av ulike årsaker, inkludert:

 • Næringsmangel: Noen mennesker kan trenge et tilskudd etter at en blodprøve avslører en mangel på et vitamin eller mineral. Å korrigere mangler er kritisk, ettersom mangel på næringsstoffer som folat har vært knyttet til fødselsskader.
 • Hyperemesis gravidarum: Denne graviditetskomplikasjonen er preget av alvorlig kvalme og oppkast. Det kan føre til vekttap og næringsmangel.
 • Kostholdsbegrensninger: Kvinner som følger spesifikke dietter, inkludert veganere og de med matintoleranse og allergier, kan trenge å supplere med vitaminer og mineraler for å forhindre mangel på mikronæringsstoffer
 • Røyking: Selv om det er avgjørende for mødre å unngå sigaretter under svangerskapet, har de som fortsetter å røyke et økt behov for spesifikke næringsstoffer som vitamin C og folat.
 • Flere babyer: Kvinner som er gravide med mer enn en baby har høyere behov for mikronæringsstoffer enn kvinner som bærer én baby. Tilskudd er ofte nødvendig for å sikre optimal ernæring for både mor og babyer.
 • Genetiske mutasjoner som MTHFR: Methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) er et gen som konverterer folat til en form som kroppen kan bruke. Gravide kvinner med denne genmutasjonen kan trenge å supplere med en spesifikk form for folat for å unngå komplikasjoner.
 • Feilernæring: Kvinner som underspiser eller velger mat som inneholder lite næringsstoffer, kan trenge å supplere med vitaminer og mineraler for å unngå mangler.

I tillegg har eksperter som de ved American College of Obstetricians og

Gynecologists (ACOG) anbefalt at alle gravide tar et prenatal vitamin- og folsyretilskudd. Dette anbefales for å fylle ernæringshull og forhindre utviklingsavvik ved fødselen, som ryggmargsbrokk.

Urtetilskudd kan hjelpe mot plager – med forsiktighet

I tillegg til mikronæringsstoffer er urtetilskudd populære.

En studie fra 2019 fant at 15,4 prosent av gravide kvinner i USA bruker urtetilskudd. Men ikke alle avslører for legene at de tar dem. (En studie fra 2017 fant at omtrent 25 prosent av brukere av urtetilskudd i USA ikke forteller dette til legen sin.)

Mens noen urtetilskudd kan være trygge å ta under graviditet, er det langt flere som kanskje ikke er det.

Selv om noen urter kan hjelpe med vanlige graviditetsplager som kvalme og urolig mage, kan noen være skadelige for både deg og babyen.

Dessverre er det ikke mye forskning angående bruk av urtetilskudd av gravide, og mye er ukjent om hvordan kosttilskudd for gravide kan påvirke deg.

Det sikreste alternativet? Hold legen din orientert om alle endringer i kostholdet ditt og kosttilskudd.

Trygge kosttilskudd for gravide

Akkurat som med medisiner, bør legen din godkjenne og overvåke alle mikronæringsstoffer og urtetilskudd for å sikre at de er nødvendige og tas i trygge mengder.

Kjøp alltid vitaminer fra et anerkjent merke som har produktene deres evaluert av tredjepartsorganisasjoner. 

Dette sikrer at vitaminene overholder spesifikke standarder og er generelt trygge å ta. Ikke sikker på hvilke merker som er anerkjente? Snakk med legen din, eller de ansatte på apoteket. 

Det har vært tilfeller i Norge, som blant annet ble avdekket på Helsekontrollen på TV2, der ansatte i helsekostbutikker gir potensielt farlige og feilaktige råd til personer om bruk av produkter. Snakk alltid med legen din før du begynner å ta preparater. 

1. Prenatale vitaminer

Prenatale vitaminer er multivitaminer som er spesielt formulert for å møte den økte etterspørselen etter mikronæringsstoffer under graviditet.

De er ment å tas før unnfangelse og under graviditet og amming.

Observasjonsstudier har vist at tilskudd med prenatale vitaminer reduserer risikoen for prematur fødsel og svangerskapsforgiftning. Preeklampsi er en potensielt farlig komplikasjon preget av høyt blodtrykk og muligens protein i urinen.

Selv om prenatale vitaminer ikke er ment å erstatte din sunne spiseplan, kan de bidra til å forhindre feilernæring ved å gi ekstra mikronæringsstoffer som er nødvendige under graviditet.

Siden prenatale vitaminer inneholder vitaminene og mineralene du trenger, kan det hende at det ikke er nødvendig å ta ekstra vitamin- eller mineraltilskudd, med mindre legen din foreslår det.

Prenatale vitaminer er ofte foreskrevet av leger. 

Prenatale vitaminer er ofte foreskrevet av lege. Dette er et viktig kosttilskudd for gravide.

2. Folat

Folat er et B-vitamin som spiller en integrert rolle i DNA-syntese, produksjon av røde blodlegemer og fostervekst og utvikling.

Folsyre er den syntetiske formen for folat som finnes i mange kosttilskudd. Det blir omdannet til den aktive formen av folat – L-metylfolat – i kroppen.

Det anbefales å ta 0,4 mg folat eller folsyre per dag for å redusere risikoen for nevralrørsdefekter og medfødte abnormiteter som ganespalte og hjertefeil, når du er gravid. 

I en vurdering av fem randomiserte studier med 6 105 kvinner, var daglig tilskudd med folsyre assosiert med redusert risiko for nevralrørsdefekter. Ingen negative bivirkninger ble notert.

Selv om tilstrekkelig folat kan fås gjennom kosthold, spiser mange kvinner for lite folatrik mat, noe som gjør tilskudd nødvendig.

I tillegg anbefaler Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at alle kvinner i fertil alder inntar minst 0,4 mg folat eller folsyre per dag.

Dette er fordi mange graviditeter er uplanlagte, og fødselsavvik på grunn av folatmangel kan oppstå veldig tidlig i svangerskapet, selv før de fleste kvinner vet at de er gravide.

Det kan være lurt for gravide, spesielt de med MTHFR genetisk mutasjon, å velge et tilskudd som inneholder L-metylfolat for å sikre maksimalt opptak.

Nøtter, grønt og kjøtt som inneholder folat.
Selv om tilstrekkelig folat kan fås gjennom kosthold, spiser mange kvinner for lite folatrik mat. Dette gjør folat nødvendig ved bruk av tilskudd.

3. Jern

Behovet for jern øker betydelig under graviditet, ettersom mors blodvolum øker med omtrent 45 prosent.

Jern er avgjørende for oksygentransport og sunn vekst og utvikling av babyen din og morkaken.

I USA er prevalensen av jernmangel hos gravide rundt 18 prosent, og 5 prosent av disse kvinnene har anemi.

Anemi under graviditet har vært assosiert med prematur fødsel, fødselsdepresjon og spedbarnsanemi.

40 mg jerntilskudd hver dag fra uke 18-20 og ut svangerskapet er anbefalt. Men hvis du har jernmangel eller anemi, trenger du høyere doser jern, foreskrevet av legen din.

Hvis du ikke har jernmangel, bør du ikke ta mer enn det anbefalte inntaket av jern for å unngå uønskede bivirkninger. Disse kan inkludere forstoppelse, oppkast og unormalt høye hemoglobinnivåer.

Deilige ingredienser som gir kroppen ekstra jern.
Anemi under graviditet har vært assosiert med prematur fødsel, fødselsdepresjon og spedbarnsanemi.

4. Vitamin D

Dette fettløselige vitaminet er viktig for immunfunksjon, beinhelse og celledeling.

Vitamin D-mangel under graviditet har vært knyttet til økt risiko for keisersnitt, svangerskapsforgiftning, prematur fødsel og svangerskapsdiabetes.

Det nåværende anbefalte inntaket av vitamin D under graviditet er 10 mikrogram per dag. Noen eksperter antyder imidlertid at vitamin D-behovet under graviditet er mye høyere.

Ta kontakt med legen din angående screening for vitamin D-mangel og riktig tilskudd.

Mørk sjokolade med kakao. Vitamin D er et utrolig bra kosttilskudd for gravide.
Dette er et fantastisk kosttilskudd for gravide. Mangel på dette mineralet under graviditet kan øke risikoen for kronisk hypertensjon og for tidlig fødsel.

5. Magnesium

Magnesium er et mineral involvert i hundrevis av kjemiske reaksjoner i kroppen din. Det spiller kritiske roller i immun-, muskel- og nervefunksjon. Dette er en av de viktigste kosttilskudd for gravide.

Mangel på dette mineralet under graviditet kan øke risikoen for kronisk hypertensjon og for tidlig fødsel.

Noen studier tyder på at tilskudd med magnesium kan redusere risikoen for komplikasjoner som fostervekstbegrensning og for tidlig fødsel.

6. Ingefær

Ingefærrot brukes ofte som krydder- og urtetilskudd.

I tillegg har du kanskje hørt om det brukt til å behandle kvalme forårsaket av reisesyke, graviditet eller cellegift.

En vurdering av fire studier antydet at ingefær er både trygt og effektivt for å behandle kvalme og oppkast forårsaket av graviditet.

Kvalme og oppkast er vanlig under graviditet. Opptil 80 prosent av kvinner opplever det i første trimester av svangerskapet.

Selv om ingefær kan bidra til å redusere denne ubehagelige graviditetskomplikasjonen, er det nødvendig med mer forskning for å identifisere den maksimale sikre dosen. Dobbeltsjekk med legen din for å se om du trenger det.

Ingefær kan brukes til mye forskjellig. Ingefærrot brukes ofte som krydder- og urtetilskudd.

I tillegg har du kanskje hørt om det brukt til å behandle kvalme forårsaket av reisesyke, graviditet eller cellegift.
En vurdering av fire studier antydet at ingefær er både trygt og effektivt. Du kan enkelt få kosttilskudd for gravide på velbehag.no

7. Fiskeolje

Fiskeolje inneholder dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA), to essensielle fettsyrer som er viktige for babyens hjerneutvikling.

Tilskudd med DHA og EPA under graviditet kan øke hjerneutviklingen i babyen din etter graviditeten og redusere fødselsdepresjon, men det trengs fremdeles mer forskning på dette. 

Selv om observasjonsstudier har vist forbedret kognitiv funksjon hos barn av kvinner som tilskudd med fiskeolje under graviditet, har flere kontrollerte studier ikke klart å vise en klar fordel.

For eksempel fant en studie fra 2010 som involverte 2399 kvinner ingen forskjell i den kognitive funksjonen til spedbarn hvis mødre hadde supplert med fiskeoljekapsler som inneholdt 800 mg DHA per dag under svangerskapet, sammenlignet med spedbarn fra mødre som ikke gjorde det.

Denne studien fant også at tilskudd med fiskeolje ikke påvirket fødselsdepresjon.

Imidlertid fant studien at tilskudd med fiskeolje beskyttet mot for tidlig fødsel, og noen bevis tyder på at fiskeolje kan være til fordel for fosterets øyeutvikling.

Mors DHA-nivåer er viktige for riktig fosterutvikling og tilskudd anses som trygt. Forskerne er fremdeles ikke enige i om det er nødvendig å ta fiskeolje under graviditet. 

For å få DHA og EPA gjennom mat, oppfordres det til å konsumere to til tre porsjoner med fisk som har lavt kvikksølvinnhold, slik som laks, sardiner eller sei per uke.

Fiskeolje inneholder dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA), to essensielle fettsyrer som er viktige for babyens hjerneutvikling.
En klassiker, Møllers tran.

8. Probiotika

Gitt økt generell bevissthet om tarmhelse, tyr mange kommende foreldre til probiotika.

Probiotika er levende mikroorganismer som antas å være til fordel for fordøyelsen.

Mange studier har vist at probiotika er trygge å ta under graviditet, og ingen skadelige bivirkninger har blitt identifisert, bortsett fra en ekstremt lav risiko for probiotisk-indusert infeksjon.

I tillegg har flere studier vist at tilskudd med probiotika kan redusere risikoen for svangerskapsdiabetes, fødselsdepresjon og spedbarnseksem og dermatitt.

Forskning på probiotikabruk under graviditet pågår, og mer om probiotikas rolle i mødre- og fosterhelsen vil garantert bli oppdaget.

Kefir, buttermilk or yogurt with probiotics
Kefir, kjernemelk og yoghurt inneholder probiotika

9. Kolin

Kolin spiller en viktig rolle i babyens hjerneutvikling og bidrar til å forhindre abnormiteter i hjernen og ryggraden.

Den nåværende anbefalte daglige dosen av kolin under graviditet (450 mg per dag) har blitt antatt å være utilstrekkelig, og et inntak nærmere 930 mg per dag er optimalt.

Merk at prenatale vitaminer ofte ikke inneholder kolin. Et eget kolintilskudd kan anbefales av legen din.

Kosttilskudd du bør unngå under graviditet

Mens tilskudd med noen mikronæringsstoffer og urter er trygt for gravide kvinner, bør mange av dem unngås, eller unngås i store mengder.

Sjekk alltid med legen din før du tar kosttilskudd. 

1. Vitamin A

Du vil ofte finne vitamin A i prenatale vitaminer siden det er så viktig. Selv om dette vitaminet er ekstremt viktig for fosterets synutvikling og immunfunksjon, kan for mye vitamin A være skadelig.

Gitt at vitamin A er fettløselig, lagrer kroppen overflødige mengder i leveren.

Denne opphopningen kan ha toksiske effekter på kroppen og føre til leverskade. Det kan til og med forårsake fødselsskader.

For eksempel har store mengder vitamin A under graviditet vist seg å forårsake medfødte fødselsfeil. 

Mellom prenatale vitaminer og matvarer bør du være i stand til å få nok vitamin A, og ytterligere tilskudd utenom dine prenatale vitaminer anbefales ikke.

En deilig samling av frukter, grønnsaker og meiri. Alle inneholder Vitamin A.\
For mye vitamin A være skadelig. Slike kosttilskudd for gravide burde unngås.

2. Vitamin E

Dette fettløselige vitaminet spiller mange viktige roller i kroppen og er involvert i genuttrykk og immunfunksjon.

Mens vitamin E er veldig viktig for helsen, anbefales det at du ikke supplerer med det.

Ekstra tilskudd med vitamin E har ikke vist seg å forbedre resultatene for verken mødre eller babyer og kan i stedet øke risikoen for magesmerter og at fostervannssekken sprekker for tidlig.

En treplate med ulike nøtter. Dette er en god kilde til vitamin e.
Ekstra tilskudd med vitamin E har ikke vist seg å forbedre resultatene for verken mødre eller babyer.

3. Svart cohosh

Svart cohosh er en plante som brukes til en rekke formål, inkludert å kontrollere hetetokter og menstruasjonssmerter. Den er et medlem av smørblomstfamilien. 

Det er utrygt å ta denne urten under graviditet, da den kan forårsake livmorsammentrekninger, som kan indusere for tidlig fødsel.

Svart cohosh har også vist seg å forårsake leverskade hos noen mennesker.

4. Gullsegl

Gullsegl er en plante som brukes som et kosttilskudd for gravide, selv om det er veldig lite forskning på effekten og sikkerheten.

Gullsegl inneholder et stoff som heter berberin, som har vist seg å forverre gulsott hos spedbarn. Det kan føre til en tilstand som kalles kernicterus, en sjelden type hjerneskade som kan være dødelig.

Av disse grunner, unngå definitivt gullsegl

5. Dong quai

Dong quai er en rot som har blitt brukt i over 1000 år og er populær i tradisjonell kinesisk medisin.

Selv om det brukes til å behandle alt fra menstruasjonssmerter til høyt blodtrykk, mangler vi bevis for dens effekt og sikkerhet.

Du bør unngå dong quai, da det kan stimulere livmorsammentrekninger, og øke risikoen for spontanabort.

6. Yohimbe

Yohimbe er et supplement laget av barken til et tre som er hjemmehørende i Afrika.

Det brukes som et urtemiddel for å behandle en rekke tilstander fra erektil dysfunksjon til fedme.

Denne urten bør aldri brukes under graviditet, da den har vært assosiert med farlige bivirkninger som høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og anfall.

Yohimbe er et supplement laget av barken til et tre som er hjemmehørende i Afrika.
Denne urten bør aldri brukes under graviditet, da den har vært assosiert med farlige bivirkninger.

7. Andre urtetilskudd som anses som usikre under graviditet

Det er best å unngå følgende:

 • Serenoa repens
 • Reinfann
 • Rødkløver
 • Angelica
 • Ryllik
 • Malurt
 • Blå cohosh
 • Pennyroyal
 • Ephedra
 • Bynke

Konklusjon

Graviditet er en tid for vekst og utvikling, noe som gjør helse og ernæring til en topp prioritet. Å ta best vare på den lille er målet.

Mens noen kosttilskudd for gravide kan være nyttige, kan mange forårsake farlige bivirkninger hos både deg og babyen din.

Viktigere, mens tilskudd med visse vitaminer og mineraler kan bidra til å fylle ernæringshull, er ikke kosttilskudd ment å erstatte en sunn spiseplan og livsstil.

Å gi næring til kroppen din med næringsrik mat, samt å få nok mosjon og søvn og minimere stress, er den beste måten å sikre en sunn graviditet for deg og babyen din.

Selv om kosttilskudd for gravide kan være nødvendig og nyttig under visse omstendigheter, sjekk alltid med legen din angående doser, sikkerhet og potensielle risikoer og fordeler.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!