Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hva er et brasiliansk rumpeløft (BBL)?

Innhold

Du kan trene deg frem til en større og mer definert rumpe. Men for de som ønsker umiddelbare og mer dramatiske resultater, finnes brasiliansk rumpeløft – BBL. 

Dette har blitt et av de mest populære inngrepene innen plastisk kirurgi, men det er også det dødeligste. Likevel blir BBL stadig mer populært, ifølge American Society of Plastic Surgeons

Ved å benytte en kombinasjon av fettsuging og transplantasjon av fett, gir et vellykket inngrep mer volum, definerte kurver og ja – et rumpeløft. Mange mener at influencere i sosiale medier har skylden i at inngrepet blir stadig mer populært. 

Bekymringene rundt brasiliansk rumpeløft er alvorlige og mange fagfolk spør nå om denne typen inngrep bør få fortsette, etter at rapporter har avdekket en dødelighet på skremmende 1 av 3000. 

Slik utføres et brasiliansk rumpeløft

Et brasiliansk rumpeløft starter med fettsuging. Kirurgen suger ut fett fra andre deler av kroppen, som deretter blir transplantert til rumpe og hofter. Fettet fjernes vanligvis fra magen og den nedre delen av ryggen.

Woman receiving anti-cellulite treatment with radiofrequency machine in a beauty center
brasiliansk rumpeløft (BBL) starter med fettsuging.

Deretter markeres området der fettet skal transplanteres. Operasjonen fullføres under full narkose. 

Når pasienten ligger på operasjonsbordet med ansiktet ned, blir fettsugingen gjennomført og fettet samlet i en spesiell beholder. Her skilles levende fettceller fra fettsugingsvæsken. 

Fettet føres deretter tilbake i kroppen i de oppmerkede områdene på rumpen. 

Noen ganger transplanterer man også fett til hoftene og lårene, avhengig av kroppsformen til pasienten.

Resultatet blir en rundere og mer struttende bak og dette er trolig mye av grunnen til at inngrepet har blitt så populært. 

Hvor mye koster et brasiliansk rumpeløft? 

Kostnadene for en slik operasjon kan variere stort og avhenger av hvilken leverandør man velger og eventuelle tillegg man ønsker. Hvilket land man utfører operasjonen i vil også påvirke prisen. 

I Norge koster BBL typisk fra 30.000 kroner og oppover. Enkelte klinikker tar så mye som 80.000 kroner for et inngrep av denne typen og kvaliteten varierer stort fra sted til sted. 

Det er også viktig å tenke på eventuelle kostnader som påføres hvis du velger klinikker som ikke oppfyller strenge kvalitetskrav, f.eks. hos billige klinikker i utlandet. Da risikerer du at skadene på rettes opp senere, noe som kan bli meget kostbart. 

Hvem kan få rumpeforstørring?

Før man kan få rumpen forstørret med eget fett, er det viktig at kirurgen vurderer om noe du har nok overflødig kroppsfett til å gjennomføre inngrepet. 

Man bør være normalvektig.  Legen skal også gjøre en grundig undersøkelse for å avdekke om du har noen underliggende sykdommer eller risikofaktorer før operasjonen. Dette kan for eksempel være blodpropp eller hjerte- og karsykdommer. 

Etter operasjonen

Restitusjonstiden deles opp i tre faser: de første dagene, de første ukene og de første månedene. I løpet av de første dagene kan du vanligvis gå på jobb, men det anbefales at man ikke ligger på rygg eller sitter på rumpa de tre første ukene. Man kan bruke spesialputer for å føre belastningen over på baksiden av lårene. 

I løpet av de første ukene går det meste av hevelsen ned og blåmerkene begynner å forsvinne. Du bør ikke trene eller reise før det har fått 4 – 5 uker. 

Det siste stadiet går over måneder og du kan forvente at gjenstående hevelse forsvinner gradvis. Det endelige resultatet ser du etter rundt tre måneder. 

Fettet som har blitt transplantert blir delvis absorbert av kroppen igjen. Derfor kan du forvente at 70 – 80% av fettet blir igjen. Dette betyr også at rumpa kan krympe noe etter operasjonen og noen tar derfor nye operasjoner for å justere resultatet. 

Fitness Woman measuring butt and hips With Tape Standing In Front Of Mirror
rumpa kan krympe noe etter operasjonen og noen tar derfor nye operasjoner for å justere resultatet. 

Hvorfor er brasiliansk rumpeløft (BBL) så farlig? 

Under brasiliansk rumpeløft blir fett flyttet rundt på kroppen. Dette fettet kan trenge inn i de dype blodårene og derfra reise til hjertet og lungene. Dette kan resultere i hjerte- og lungesvikt, som ofte ikke kan reverseres eller behandles. I USA viser en studie at det var 25 dødsfall i perioden 2011 – 2016, relatert til brasiliansk rumpeløft. 

Dødeligheten har tidligere blitt beregnet til så mye som 1 av 3000 pasienter. Dødeligheten har trolig gått ned som følge av nye prosedyrer og retningslinjer og ingen dødsfall er registrert som følge av inngrepet i Norge. 

Flere klinikker nekter likevel å utføre inngrepet som følge av risikoen. 

Er BBL verdt det? 

Dette er det uenighet om, både i USA og Norge. Enkelte klinikker nekter å utføre inngrepet som følge av risikoen, mens andre mener det er trygt med dagens teknologi og prosedyrer. 

Med begrenset transplantasjon av fett som ikke settes for dypt, er risikoen for dødelig utfall mye lavere, men det forutsetter selvsagt at man velger en autorisert klinikk og unngår de mer lugubre klinikkene i utlandet. 

Finnes det bedre og tryggere alternativer til rumpeløft?

Et brasiliansk rumpeløft er ikke det eneste valget man har for en mer spenstig og stor rumpe. Et alternativ er injeksjoner som bidrar til økt produksjon av kollagen. Disse er dog beregnet på ansiktet og kan derfor koste dyrt om man skal forstørre rumpen. 

Vanlig fettsuging av visse områder rundt ryggen, lårene og hoftene kan også bidra til å gi inntrykket av en større rumpe og finere proporsjoner ved å balansere størrelsen på rumpen mot resten av kroppen.  

Andre alternativer på markedet er VelaShape, Emsculpt og CoolSculpting. 

VelaShape benytter radiobølger for å forsterke kollagenproduksjonen og redusere synlige cellulitter

Emsculpt stimulerer musklene i magen eller rumpeballene slik at disse trekker seg sammen, som kan gi mer definerte rumpemuskler. 

CoolSculpting fryser og dreper fettcellene i rumpa, som kan få området til å se mer struttende ut. Men også disse metodene innebærer risiko for uønskede resultater og bivirkninger. Derfor bør du alltid snakke med en lege før du prøver slike metoder. 

Hvorfor har rumpeforstørring blitt så populært? 

Sosiale medier og kjendiser som Kim Kardashian har gjort sitt for å bidra til den økte populariteten til BBL. Instagram-stjerner med store rumper har inspirert en hel generasjon til å tro at rumpa skal være så stor og rund som mulig. 

Stadig yngre kvinner oppsøker klinikker, trolig som følge av sosialt press og etter inspirasjon fra influencere på sosiale medier. 

Men det er ikke bare unge kvinner som utfører brasiliansk rumpeløft.  Også kvinner i 40-årene som ønsker å rette opp i aldringens skavanker og hengende kroppsdeler etter f.eks. graviditet, oppsøker klinikker for denne typen operasjon. 

At inngrepet også tar to fluer i en smekk, har bidratt til den økende populariteten. Siden inngrepet først krever fettsuging – som regel i mageregionen – blir man også slankere og ser generelt sprekere ut etter et vellykket rumpeløft. 

Under inngrepet bruker man som tidligere nevnt pasientens eget fett, noe som også tillater at kirurgene kan tilpasse resultatet nøyaktig etter pasientens ønsker. Dette er ikke tilfellet dersom man velger implantater. 

Konklusjon

Dersom du velger å gå for inngrep som brasiliansk rumpeløft, er det avgjørende at du gjør det på en godkjent klinikk som har lang erfaring med slike inngrep. Du bør unngå klinikker i utlandet, da dødeligheten i enkelte land er så høy som 1 av 3000. 

I Norge har det ikke blitt registrert dødsfall som følge av BBL, men andre komplikasjoner, slik som pusslommer og hudnekrose (at huden på rumpa dør og blir svartfarget) kan forekomme, forklarer avdelingsleder ved plastikk- og håndkirurgisk avdeling på Stavanger universitetssykehus, Pål Krøger, til NRK

Med andre ord bør dette inngrepet aldri være førstevalget hvis du ønsker å minimere risikoen for uheldige ettervirkninger. 

Bestill time

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!