Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Fotpleie og fotterapi i Kristiansand

Innhold

Hva er fotpleie?

Fotpleie handler først og fremst om velvære, kosmetikk og stell av foten. Det innebærer som regel mykgjørende fotbad, fjerning av død og hard hud med skalpell og fil, i tillegg til stell av negler som klipping og filing. 

Det avsluttes gjerne med en god massasje som mykner og setter i gang blodsirkulasjonen. Fotpleie handler altså om å holde føttene i en god utseendemessig stand, med pleie som gjør at føttene holder seg unge og friske.

Hva er forskjellen på fotterapi og fotpleie?

Fotpleie og fotterapi er to forskjellige behandlinger. Førstnevnte utføres av en hudterapeut eller fotpleier, og er først og fremst en velværebehandling. Fotterapi utføres derimot av en fotterapeut som er en godkjent fagperson, gjerne med 3 års utdannelse innen faget. 

Fotterapeuter har bakgrunn innen diagnostikk og avdekking av konkrete plager på føtter. De diagnoserer ikke på lik linje som leger, men avdekker problemer og gjennomfører skreddersydde behandlinger for å løse utfordringer knyttet til føtter. 

Fotterapi er dermed en mer medisinsk behandling enn fotpleie, hvor man for eksempel kan fjerne vorter, torner, fotsopp eller neglesopp. Dette kan ikke en hudpleier eller fotpleier gjøre under en tradisjonell fotpleiebehandling.

Vi anbefaler

Dette er et populært tema om dagen, og et emne vi får mange henvendelser knyttet til. Våre eksperter har samlet de beste anbefalingene, og nedenfor kan du se et utvalg av produkter som anbefales.

1. Gehwol Fusskraft Soft Feet Cream – Rik fuktighetskrem som lukter og pleier fantastisk.

Gehwol Fusskraft Soft Feet Cream

2. Gehwol- med Salve Cracked Skin – Pleiende salve for veldig hard, sprukken tørr og ru hud.

Gehwol- med Salve Cracked Skin

 

Fotpleie neglesopp

Neglesopp er en kronisk og hyppig forekommende tilstand som sjelden gir alvorlige symptomer. Det forekommer oftere ved høyere alder, hos idrettsutøvere og hos personer som bruker tett fottøy. 

Immunsvekkede er også høyere utsatt for neglesopp. Selve infeksjonen skjer under neglene, og det er negleplaten som angripes. Sopp bryter ned bestanddeler i neglen, og gir en gulaktig misfarging. 

Etterhvert blir neglens fremre del fortykket og kan løsne fra underlaget. Når slikt materiale bygges opp under neglen, heves den og blir skjør. 

I medisinske termer kalles dette subungual hyperkeratose, som kan føre til at neglen blir løs. Etterhvert kan hele neglen ødelegges. Neglesopp som er ubehandlet over tid kan gi spredning til flere negler. Neglesopp smitter derimot ikke ved direkte kontakt med andre mennesker. 

Som regel er slike tåneglforandringer av kosmetisk karakter, og behøver ikke behandling. Eventuell medikamentell behandling må være langvarig for å ha effekt, og gis enten som tabletter eller som lakk som males på neglen.

Fotpleie diabetes

Diabetes er en sykdom som blant annet kan føre til dårlig blodsirkulasjon og nedsatt følsomhet i føttene. Det gjør at man lettere får fotsår som har vansker for å gro. Det er derfor viktig med daglig fotstell og undersøkelse av føttene, gjerne hos fotterapeut, for å unngå diverse infeksjoner og i verste fall amputasjoner.

Fortykket negl

Fortykkede negler er som regel et kosmetisk problem, men kan også være et tegn på neglesopp. Det kan også komme av neglepsoriasis, en skade på neglen eller dårlig blodsirkulasjon. 

Dersom det ikke blir behandlet, kan tykke negler bli vanskelig å klippe og det kan være ukomfortabelt å gå med sko. Det sjenerende utseendet kan også for noen hemme livskvaliteten. Har man fortykkede negler anbefales det å gå over til mer romslig fottøy og klippe neglene ofte. 

Dette kan redusere smertene og gi et bedre utseende. Trening kan også hjelpe til å øke blodsirkulasjonen i tær og fingre. Hvis det derimot dreier seg om neglesopp eller neglepsoriasis, må man behandle den underliggende sykdommen, gjennom fotterapeut, lege eller apotek.

Svart strek på negl

Opplever man svart farge på neglen, kan det komme av en liten blødning som senere har endret farge til brun eller svart. En slik strek kan være rester etter man har slått seg, for eksempel. Opplever man derimot ofte slike streker, har andre symptomer og er bekymret, bør man oppsøke lege. En svart strek på neglen er som regel helt ufarlig, men kan i noen sjeldne tilfeller være et symptom på kreft.

Splittet negl

Har man splittet negl er dette et tegn på at man har tørre og sprø negler, der proteinlaget i neglene er tilbøyelige til å både brekkes og falle av. Sprø negler kalles negledystrofi, og er vanligvis forårsaket av en skade eller infeksjon i neglen, som neglesopp eller neglepsoriasis. 

Tørr luft, hyppig dusjing og eksponering for kjemikalier kan øke forekomsten av sprø negler. Aldring og arvefaktorer kan også gi svake negler og gjøre dem mer mottakelig for splittede negler.

fotpleie hos velbehagklinikk i kristiansand

Vorte

Vorter er små utvekster i huden, oftest på hender, fingre og føtter. De fleste vorter blir borte av seg selv, men det kan ta lang tid. Vorter er som regel fire til fem millimenter store og har en småknudrete overflate. 

De kan sitte enkeltvis eller i grupper. Vorter i belastningsflatene i fotsålen eller på fingre kan være ømme, siden de utsettes for trykk. Vorter kan rives opp og blø ved mekanisk påvirkning. Huden rundt fotvortene er ofte fortykket. 

Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden, som angriper hudcellene og fører til at tykkelsen og grovheten på huden øker der viruset befinner seg. Vorter smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. Det er vanlig at man smitter seg selv, ved at man overfører vorteviruset fra et sted til et annet. 

Det finnes flere metoder for å fjerne vorter. Det er vanlig å kjøpe vortemiddel på apotek, som smøres eller pensles direkte på vorten(e). Man kan også fryse vekk vorter, som gjennomføres ved påføring av flytende nitrogen. Dette kreves besøk hos lege.

Seboreisk vorte

En seboreisk vorte er en vanlig utvekst på huden som skyldes en godartet vekst av de overfladiske hudcellene. Vortene er som regel godt avgrenset og har en fet, vorteaktig og skjellende overflate. 

Fargen på vorten varierer fra hudfarget til brunsort, og kan minne om en flat rosin som ligger utenpå huden. Vortene kan være alene eller forekomme i større grupper. Slike vorter oppstår vanligvis rundt 50-årsalderen, og årsaken bak er ukjent. Det synes å være en arvelig faktor hos noen. 

Seboreiske vorter har et gjenkjennelig utseende som sjeldent gir legen problemer med å stille riktig diagnose. En sjelden gang i blant kan det være nødvendig å ta en vevsprøve og sende den inn til undersøkelse. 

Selv om tilstanden ikke disponerer for ondartet føflekkskreft, hender det at en slik kreftflekk blir oversett fordi man tror det er en seboreisk vorte. Derfor bør man alltid kontakte lege dersom man er usikker på slike hudforandringer.

Liktorn

En liktorn er en forhorning i huden med en brodd ned i underhuden. Den er klart avgrenset og forekommer oftest på føtter. Den kan være tørr, voksaktig, gjennomskinnelig og med en hard kjerne. 

Liktorn gir som regel ubehag og smerter. Årsaken kan være sko eller sokker som passer dårlig eller irriterer huden over tid. Forhold som stadig friksjon og irritasjon på et bestemt område og trykkpunkt kan ofte føre til liktorn. Både barn og voksne kan få liktorn. 

Dersom man ikke klarer å behandle den harde huden eller liktornen, og den er vedvarende smertefull, bør man oppsøke fotterapeut eller lege. Dersom man har diabetes eller dårlig blodsirkulasjon har man økt risiko for infeksjon i området rundt. 

Utenom dette behøver man ikke snarlig hjelp ved hard hud eller liktorn. Dersom det oppstår rødhet rundt liktornen og det tømmer seg verklignende materie fra eller rundt såret, og man opplever smerter, hevelse og feber, bør man raskt ta kontakt med lege. 

Dersom du ikke klarer å bli kvitt liktornene på egenhånd, kan det være lurt å oppsøke en lege eller fotterapeut som kan fjerne dem for deg.

Liktorn kjerringråd

Det finnes flere råd til hvordan man kan behandle liktorn på egenhånd:

 • Fotbad i 5-10 minutter for å myke opp huden
 • Fil forsiktig rundt området, men pass på å ikke kutte/file vekk levende hud da dette kan forårsake sår og infeksjoner
 • Unngå trykk på det fortykkede hudområdet. Bruk et plaster på området som er tilpasset for liktorn. Dette vil avlaste trykket.
 • Penner med aktive ingredienser, ofte kombinert med skrape, bryter ned liktornen og danner gradvis ny og frisk hud
 • Bruk tåskillere dersom liktornen sitter mellom tær

Liktorn eller vorte

Det kan være vanskelig å skille fotvorter fra liktorn. Fotvorter skiller seg fra liktorn ved at vorter ofte har mørke prikker under det øverste hudlaget. Liktorner er som oftest mer gule i fargen, og kan forekomme etter fjerning av fotvorter. Det skjer fordi det vil danne seg hard hud etter fjerningen. Dersom du er usikker kan du kontakte apotek eller lege.

fotpleiebehandling hos Velbehag

 

Inngrodd negl

Inngrodd negl betyr at neglen på stortåen vokser eller gror inn i huden ved siden av neglen. Symptomene er ofte smerter, hevelser og noen ganger utskillelse av puss fra kanten av tåneglen, som regel kun på den ene siden av neglen. 

Noen har milde plager, mens andre kan ha betydelige smerter og hevelse. Årsaken bak tilstanden skyldes ofte at man klipper neglen i bue og dermed for langt ned til sidene. Neglen bør klippes i en svakere bue eller tvers over. 

Dersom man bruker for trange sko eller får skader mot foten, vil dette kunne resultere i at neglen skjærer seg inn i huden og underhuden, og det oppstår en lokal, smertefull hevelse, ofte med infeksjon. 

Mange kan også ha et arvelig anlegg for å få inngrodd negl. Hos eldre kan hovne bein som følge av økt mengde væske i kroppen også bidra til inngrodd negl.

Har man inngrodd negl anbefales det å gjennomføre en del forebyggende tiltak for å hindre videre infeksjoner eller forverring av plagene. Man bør ha god fothygiene og vaske føttene daglig. 

Bruk også romslig fottøy og luftige sokker som holder bena tørre. Det er også viktig å fjerne eventuell pågående infeksjon i området. 

Dersom daglige hygienetiltak og fotbad ikke hjelper, kan det være aktuelt med antibiotikakur gjennom lege. I noen tilfeller kan en sterk kortisonsalve bidra til å dempe irritasjonen og betennelsen.

Hånd-, fot- og munnsykdom

Dette er en virusinfeksjon som gir utslett i munn, på hender og fotsåler. Den forekommer oftest hos barn under 10 år, og er svært smittsom og kan opptre i små epidemier. Det er ikke uvanlig at alle barn i et miljø smittes, som for eksempel i en barnehage. 

Sykdommen er vanligst om sommer og høst. Sykdommen smitter mest i startfasen, før utslett og blemmer begynner å komme frem. Det er ikke mulig å stille diagnosen før blemmene er tilstede. Barn kan være i barnehagen eller skolen så lenge de ikke har feber over 38 grader eller har redusert allmenntilstand.

Det finnes ingen effektiv behandling mot denne sykdommen. Årsaken er et virus, og antibiotika vil ha ingen effekt. Det kan eventuelt være aktuelt å lindre plagene med febernedsettende midler. Lunket eller kjølige drikkevarer kan lindre ubehaget i munnhulen. 

Selve sykdommen er ufarlig, og feberen går oftest over etter 2-4 dager. Hudforandringene tilheles vanligvis i løpet av en til to uker, og prognosene er gode.

Soneterapi fot

Soneterapi er en alternativ behandlingsform, basert på ideen om et system i føttene som gjenspeiler kroppens forskjellige deler og organer. Behandlingen har ikke dokumentert effekt. 

Soneterapi omfatter undersøkelser av soner i føttene og punktmassasje, og kan kombineres med annen alternativ behandling. Det er mye brukt ved ulike smertetilstander som astma og plager i mage- og tarmsystemet. Det har vært blant de mest brukte alternative behandlingsformene i Norge, og i 2018 brukte 1,2 % av befolkningen et slikt tilbud.

gode fotpleierutiner
Foto: Toa Heftiba / Unsplash

Hoven fot

Hovne ben, ofte kalt ødem, kan oppstå ved langvarig stillesitting på jobb eller reise. Eldre og gravide får lettere slike plager enn andre. Vanligvis er hevelsene forbigående og ufarlige, men hovne ben kan også være symptom på sykdom. Årsaken bak hevelsene er at blodet ikke pumpes tilstrekkelig effektivt tilbake fra føttene til hjertet. 

Det fører til en oppsamling av blod i bena og dermed et økt trykk til blodårene. For å redusere trykket siver det væske ut fra blodårene og man kan få hevelser i vevet rundt. Hevelsene oppstår som oftest rundt ankelen eller i nedre del av leggen. 

For at blodpumpen skal fungere mest mulig effektivt bør kroppen være i bevegelse. Langvarig ståing eller stillesitting gir lett hevelser i bena.

Bruk av støttestrømper kan ha en behandlende og forebyggende effekt på hevelsene. Trykket i strømpene er høyest ved ankelen og avtar oppover bena. De bidrar til bedre blodgjennomstrømning og forbedrer blodsirkulasjonen i området. 

Det er i tillegg lurt å være i regelmessig bevegelse, unngå å sitte med bena i kors, hvil bena minst 10 minutter hver dag ved å holde de høyere enn hodet, drikk rikelig med væske, unngå koffeinholdige drikker og alkohol som virker dehydrerende, bruk klær som ikke strammer og komfortable sko, reduser saltinntaket i maten og spis fiber, frukt og grønnsaker regelmessig. 

Man bør kontakte lege dersom man blir akutt hoven i kun det ene benet, for å utelukke for eksempel blodpropp i bena. 

Man bør også kontakte lege dersom man er hoven i kun det ene benet over lengre tid, eller har vedvarende hevelser i begge bena. Hovne ben er et vanlig symptom ved mange sykdommer, som for eksempel hjerte- og nyresykdom.

Fotpleie hjemme

Føttene våre får ofte litt for lite oppmerksomhet, tatt i betraktning den jobben de gjør for oss hver dag. Daglig pleie av føttene vil kunne forhindre plager og ubehag som sprekker, fotvorter, negle- og fotsopp, samt lukt av føttene. 

Det er mye man kan gjøre hjemmefra for å ta best mulig vare på føttene sine. Her er noen råd for god hjemmepleie av føtter:

 • Vask føttene daglig og tørk godt, spesielt mellom tærne. Fukt i dette området kan over tid føre til fotstopp og neglesopp.
 • Fjern hard hud regelmessig. Det kan gjøres alt fra 1-2 ganger i måneden eller etter behov. Det finnes flere ulike filer og skraper man kan benytte, som kan kjøpes på apotek eller skjønnhets- og kosmetikkbutikker.
 • Ta regelmessig fotbad, for eksempel 1 gang i uken. Dette løser opp og letter fjerningen av død hud.
 • Klipp neglene, gjerne etter fotbad når neglene er myke. Klipp neglen rett over og sjekk alle hjørner slik at de ikke vil stikke eller lage ubehag.
 • Smør inn føttene med en god fotkrem, tilpasset føtter. Unngå å smøre mellom tærne, da det kan føre til fotsopp.
 • Regelmessig bruk av negleolje. Dette vil styrke både neglebånd og negler, og hjelpe mot såre og tørre neglebånd.
 • Bruk gode sko som sitter godt og ikke trykker mot tærne.

Hva er pedikyr?

Pedikyr er en velvære behandling for føtter, og innebærer mye av det samme som en tradisjonell fotpleie behandling. Med pedikyr inkluderes som regel lakking av neglene, om det gjelder vanlig neglelakk eller shellac. Dette kan gi det lille ekstra for kunden og enda større forbedring av føttene utseendemessig.

Les mer om fotpleie og pedikyr her

Pedikyr Bergen

Velbehag medisinsk hudklinikk utfører pedikyr i sine nye lokaler i Bergen sentrum.

Pedikyr Kristiansand

Velbehag medisinsk hudklinikk tilbyr pedikyr i rolige omgivelser i Kristiansand sentrum.

Pedikyr Sandnes

Velbehag medisinsk hudklinikk tilbyr pedikyr i nyåpnet klinikk i 2022.

Pedikyr Stavanger

Velbehag medisinsk hudklinikk tilbyr pedikyr i nyåpnet klinikk i Sandnes i 2022, en kort kjøretur unna Stavanger.

Manikyr og pedikyr

Velbehag tilbyr både manikyr og pedikyr i lyse lokaler i Kristiansand sentrum. Manikyr utføres av erfarne negledesignere.

Fotpleie Bergen

Velbehag utfører fotpleiebehandling i behagelige omgivelser i Bergen sentrum. Inkluderer fotbad, fjerning av hard/død hud, neglestell og fotmassasje.

Fotpleie Stavanger

Velbehag utfører fotpleiebehandling i behagelige omgivelser i nyåpnet klinikk i Sandnes 2022. Inkluderer fotbad, fjerning av hard/død hud, neglestell og fotmassasje.

Fotpleie Kristiansand

Velbehag utfører fotpleiebehandling i behagelige omgivelser i Kristiansand sentrum. Inkluderer fotbad, fjerning av hard/død hud, neglestell og fotmassasje.

Fotpleie Sandnes

Velbehag utfører fotpleiebehandling i behagelige omgivelser i nyåpnet klinikk i Sandnes. Inkluderer fotbad, fjerning av hard/død hud, neglestell og fotmassasje.

Nyttige lenker

Apotek 1 – https://www.apotek1.no/fotpleie/fotpleie
NHI – https://nhi.no/for-helsepersonell/fra-vitenskapen/betydningen-av-fotpleie-ved-diabetes/
NHI – https://nhi.no/sykdommer/hud/neglelidelser/neglesopp-behandling/

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!