Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Cellulitter: Hva det er, Årsaker og Appelsinhud 

Innhold

Cellulitter, eller appelsinhud, er navnet på samlinger av fett som presser mot bindevevet under huden din. Det vises ofte på lårene, magen og baken. Cellulitter gjør at overflaten på huden ser klumpete og rynket ut, eller at det danner seg groper i huden. 

Vi gjør oppmerksom på at cellulitter (appelsinhud) ikke er det samme som cellulitt – en potensielt alvorlig infeksjon i huden som krever legebehandling og medfører nedsatt allmentilstand. 

Hva er forskjellen mellom cellulitter og lipødem?

Lipødem er en medisinsk tilstand som får overflødig fett til å samle seg i den nedre delen av kroppen. Lipødem involverer oftest rumpe, lår og legger. Overarmene er noen ganger påvirket. Det påvirker ikke hender eller føtter.

Lipødem gjør at huden din blir følsom. Hvis du har lipødem, kan huden din gjøre vondt, hovne opp, føles kald eller lett få blåmerker. Hudens tekstur endrer seg ofte også – det kan se ut som cottage cheese, havregryn eller et appelsinskall. Ettersom lipødem blir verre, kan det påvirke din evne til å gå.

Cellulitter er en kosmetisk tilstand. Det involverer også oftest mage, rumpa og lår, og det ser også ut som cottage cheese, havregryn eller et appelsinskall. Cellulitter er noe mange føler ser pinlig ut, men det er ikke smertefullt.

Cellulitter er en kosmetisk tilstand.
Cellulitter er en kosmetisk tilstand.

Hvem får appelsinhud?

Cellulitter påvirker menn og kvinner. Kvinner får imidlertid cellulitter i mye høyere grad enn menn.

Hvor vanlig er cellulitter?

Cellulitter er veldig vanlig. Mellom 80 % og 90 % av alle kvinner som har gått gjennom puberteten har cellulitter. Mindre enn 10 % av menn har cellulitter.

Genetikk, kjønn, alder, mengden fett på kroppen og hudens tykkelse bestemmer hvor mye cellulitter du har og hvor synlig den er. Når du blir eldre, mister huden din elastisitet og dette kan gjøre forekomsten av cellulitter mer tydelig. Å gå opp i vekt kan også gjøre cellulitter mer fremtredende.

Selv om personer med fedme har uttalt cellulitter, er det ikke uvanlig at veldig magre mennesker også får cellulitter. 

Hvordan påvirker appelsinhud kroppen min?

Cellulitter påvirker ikke din generelle fysiske helse, og det gjør ikke vondt. Det kan imidlertid hende du ikke liker hvordan det ser ut og ønsker å skjule det.

Hva er symptomene på appelsinhud?

Cellulitter ser ut som klumpete eller gropete hud. Det kan være synlig til enhver tid eller bare når du klyper huden din. Cellulitter påvirker magen, lårene og rumpa.

Cellulitter har fire grader:

 • Grad 0: Det er ingen cellulitter på kroppen din.
 • Grad 1: Huden din er glatt når du reiser deg, men milde fordypninger vises når du setter deg ned.
 • Grad 2: Huden din har moderate groper når du står opp eller når du setter deg ned.
 • Grad 3: Huden din har meget synlige groper når du står opp eller setter deg ned. Huden din har også dype topper og daler (hevede og senkede områder).

Hva er hovedårsaken til cellulitter?

Det er ikke kjent hva som forårsaker cellulitter. Cellulitter dannes når fibrøse bånd som forbinder huden din med den underliggende muskelen strammer seg uregelmessig. Denne oppstrammingen trekker ned på huden din, og det normale fettlaget under huden skyver oppover. Resultatet er et rynkete utseende på huden.

Det er heller ikke kjent hvorfor cellulitter er mer vanlig hos kvinner enn menn. En teori involverer båndene som forbinder huden din, hypodermis (subkutant vev) og dype muskellag. Hos menn krysser fibrene som utgjør bindebåndene seg. Hos kvinner løper fibrene som utgjør bindebåndene i samme retning og er like langt fra hverandre (parallelle). Parallelle bånd kan vise rynkene mer enn bånd på kryss og tvers.

En annen teori er at høyere mengder av hormonet østrogen kan forårsake cellulitter. Cellulitter utvikler seg ofte når kvinner produserer mer østrogen, vanligvis i ungdomsårene eller svangerskapet.

En annen teori er at høyere mengder av hormonet østrogen kan forårsake cellulitter.
En annen teori er at høyere mengder av hormonet østrogen kan forårsake cellulitter.

Er cellulitter smittsomt?

Cellulitter er ikke smittsomt. Du kan ikke spre cellulitter gjennom hud-til-hud-kontakt.

Hvordan diagnostiseres cellulitter?

Cellulitter er lett å gjenkjenne, så du trenger ikke nødvendigvis å kontakte en lege for å diagnostisere det. Imidlertid kan legen din diagnostisere cellulitter under en fysisk undersøkelse.

Er det mulig å bli kvitt appelsinhud?

Mennesker i alle kroppsformer har cellulitter. Det er naturlig. Du kan ikke bli kvitt det helt, men det finnes metoder for å forbedre utseendet eller minimere dannelsen av cellulitter. 

Hva gjør man for å bli kvitt cellulitter?

En kombinasjon av trening, kosthold og behandlinger kan redusere forekomsten av cellulitter. 

Kosmetiske kirurger bruker også en rekke behandlinger for å redusere forekomsten av cellulitter midlertidig. Disse behandlingene inkluderer:

 • Dyp massasje.
 • Akustisk bølgeterapi for å bryte opp cellulitter med lydbølger.
 • Laserbehandling for å gjøre huden tykkere.
 • Fettsuging for å fjerne fett. Imidlertid er det dypt fett, ikke nødvendigvis cellulitter.
 • Mesoterapi, der en nål injiserer medikamenter i cellulitter.
 • Subcision, der en nål satt inn under huden bryter opp harde bånd som forårsaker cellulitter.
 • Kremer og lotioner som inneholder koffein eller 0,3 % retinol.
 • Spa-behandlinger, som midlertidig kan gjøre cellulitter mindre merkbare.
 • Vakuumassistert presis vevsfrigjøring for å kutte vev og fylle ut groper.
 • Radiofrekvens, ultralyd, infrarødt lys eller radielle pulser for å varme opp huden.
anti cellulitt massasje
anti cellulitt massasje

Kan trening bli kvitt cellulitter?

Trening kan bidra til å forbedre utseendet til cellulitter. Regelmessig trening øker muskelmassen din, som flater ut cellulitter. Det øker også blodstrømmen til visse områder av kroppen din, noe som fremskynder fett-tapet. Følgende aktiviteter kan bidra til å forbedre utseendet til cellulitter:

 • Løping.
 • Sykling.
 • Motstandstrening.

Hva kan jeg ikke spise hvis jeg har cellulitter?

Du kan spise det du liker hvis du har cellulitter, men dårlige matvaner øker risikoen for å utvikle cellulitter. Et kaloririkt kosthold som inneholder mye karbohydrater, fett, konserveringsmidler og salt kan bidra til utvikling av mer cellulitter.

Kan noen tradisjonelle medisiner eller behandlinger redusere forekomsten av cellulitter?

Ginkgo biloba er et urteprodukt som ofte brukes i tradisjonell kinesisk medisin. Studier viser at ginkgo biloba kan føre til økt blodtilførsel til mange deler av kroppen. En økning i blodstrømmen i magen, bena og rumpa kan redusere forekomsten av cellulitter.

Druefrøekstrakt kommer fra maling av druefrø. Tradisjonell europeisk medisin har brukt druefrøekstrakt i lang tid. Som ginkgo biloba, kan druefrøekstrakt øke blodstrømmen til mange deler av kroppen, noe som kan redusere forekomsten av cellulitter.

Flat lay is made of natural grape seed oil on white marble background. Natural cosmetics
Druefrøekstrakt kommer fra maling av druefrø.

Cupping er en form for tradisjonell kinesisk og Midtøsten-medisin. En behandler plasserer kopper på deler av kroppen din, og sugekraften trekker huden din oppover. Små studier viser at kopping kan redusere mengden cellulitter i kroppen din. Imidlertid er det ennå ikke nok forskning til å si noe sikkert. 

Tørrbørsting innebærer å bruke en tørr, stiv børste for å massere huden din. Når du tørrbørster huden, blåser huden seg midlertidig opp på grunn av økt blodsirkulasjon. Det er påstander om at tørrbørsting kan redusere cellulitter. Det er imidlertid ingen bevis for at tørrbørsting reduserer forekomsten av cellulitter. Cellulitt ser ut til å forsvinne, men det er sannsynligvis en midlertidig reduksjon fordi huden din har blåst seg opp.

Mange bruker håndholdte massasjeapparater, skumruller eller cellulittruller for å prøve å bryte opp cellulitter. Det er ingen bevis som tyder på at disse verktøyene forbedrer det cellulitter på lang sikt.

Hvor raskt etter behandlingen vil jeg begynne å se resultater?

Det er viktig å huske at kroppen din er unik. Resultatene dine vil avhenge av hvilke behandlinger du og legen din bestemmer er best. For eksempel:

 • Akustisk bølgeterapi kan kreve seks ukers behandling, og resultatene kan vare i to til seks måneder.
 • Subcisjonsbehandling kan gi resultater allerede en måned etter første behandling.
 • Retinolkremer krever minst seks måneders bruk før du ser merkbare resultater.
 • Trening kan ta minst to til tre måneder.

Hvordan kan jeg redusere risikoen min?

Du kan ikke gjøre noe som garanterer at du ikke får cellulitter. Men det er noen skritt du kan ta for å redusere risikoen, inkludert:

 • Unngå bearbeidet mat som inneholder mye karbohydrater, fett, konserveringsmidler og salt.
 • Ta kosttilskudd som inneholder koffein, druekjerneekstrakt eller ginkgo biloba.
 • Trene regelmessig.
Healthy eating food. Carbs and protein for bodybuilding
Unngå bearbeidet mat som inneholder mye karbohydrater, fett, konserveringsmidler og salt.

Hva kan jeg forvente hvis jeg har cellulitter?

Du kan ikke bli kvitt cellulitter. Men det er ikke skadelig for din generelle helse. Du kan redusere forekomsten av cellulitter gjennom en kombinasjon av trening, kosthold og behandlinger.

Når bør jeg oppsøke lege?

Det er ikke nødvendig å oppsøke en lege om du har cellulitter. Men hvis du ønsker å utforske behandlingsalternativer kan du snakke med legen din. Visse kremer eller behandlinger kan forårsake negative hudreaksjoner.  Før du gjør noe bør du alltid snakke med legen din. 

Hvilke spørsmål bør jeg stille legen min?

 • Hva er mine behandlingsalternativer?
 • Hvilke øvelser kan jeg gjøre for å redusere forekomsten av cellulitter?
 • Hvor ofte bør jeg trene for å se de beste resultatene?
 • Hvilke endringer bør jeg gjøre i kostholdet mitt?
 • Når kan jeg forvente å se resultater?
Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!