Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Artrose: Symptomer, Årsaker og Behandling – Velbehag klinikk

Innhold

Leddgikt er biomekaniske endringer i et eller flere ledd. Artrose er den vanligste typen av leddgikt. Det er en rekke medvirkende faktorer til at man utvikler slitasjegikt, alder inkludert. 

Hva er slitasjegikt? 

Artrose, også kjent som den medisinske betegnelsen på slitasjegikt eller forkalkningsgikt i ledd, er en degenerativ leddlidelse som er mer sannsynlig å utvikle når man blir eldre. Endringene og utviklingen mot slitasjegikt skjer vanligvis sakte og over mange år, men det finnes også unntak på dette. Betennelse og skade på leddet kan forårsake benforandringer, forringelse av sener og leddbånd, samt nedbrytning av brusk. Dette resulterer i smerte, hevelse og deformitet av leddet. 

Artrose, også kjent som den medisinske betegnelsen på slitasjegikt
Artrose, også kjent som den medisinske betegnelsen på slitasjegikt

Det finnes to typer av slitasjegikt: 

Primær – Den mest vanlige formen. Denne påvirker først og fremst fingrene, tomlene, ryggraden, hoftene, knærne og tærne. 

Sekundær – Denne oppstår med en eksisterende leddabnormitet, inkludert skader eller traumer, for eksempel repeterende eller sportsrelaterte. Her har man også inflammatorisk leddgikt, som revmatoid, psoriasis eller gikt, smittsom leddgikt, genetiske leddlidelser, medfødte leddlidelser eller metabolske leddlidelser. 

Hva er brusk?

Brusk er et fast, gummiaktig og fleksibelt bindevev som dekker endene av bein i normale ledd. Det består først og fremst av vann og proteiner, som har som funksjon å redusere friksjon i leddene og fungere som en “støtdemper”. Den støtdempende kvaliteten til normal brusk kommer fra dens evne til å endre form når den komprimeres, på grunn av det høye vanninnholdet. Selv om brusk kan gjennomgå en viss reparasjon når den er skadet, vokser ikke kroppen fram ny brusk etter skade. Brusk er avaskulær, som betyr at det ikke er noen blodårer i den. Derfor er helbredelse ved skade en langsom prosess. 

Brusk består av to hovedelementer: celler i det som er kjent som kondrocytter, og en substans kalt matrise, som er hovedsakelig sammensatt av vann og to typer proteiner (kollagen og proteoglykaner). Kondrocytter er svært komplekse og multifunksjonelle bruskceller. Funksjonene her inkluderer syntetisering og vedlikehold av den ekstracellulære matrisen som består av kollagen og proteoglykaner, som hjelper sunn brusk til å vokse og helbrede.

Artificial human knee joint model in medical office on table.

Kollagen er et strukturelt protein som finnes i mange vev, som hud, sener og bein, og er en viktig strukturell komponent i brusk. Kollagen gir brusken styrke og skaper et rammeverk for de andre komponentene. Bruskmatrisen består av komplekse molekyler og proteoglykaner som er sammensatt av protein- og sukkerkombinasjoner. Deres funksjon er å fange store mengder vann i brusket, som gjør at den endrer form når den komprimeres og kan fungere som en beskyttende støtdemper. Samtidig frastøter proteoglykaner hverandre, og lar bruken opprettholde sin form og motstandskraft. 

Hvem rammes av slitasjegikt? 

Omtrent 80% av eldre voksne i alderen 55 år og oppover har tegn på slitasjegikt på røntgenbilder. Av disse opplever rundt 60% symptomer. Det er også anslått at rundt 240 millioner voksne over hele verden har symptomer på slitasjegikt, der 30 millioner av dem er amerikanere. Postmenopausale kvinner har økt forekomst av kneartrose sammenlignet med menn. 

Hva er risikofaktorene for slitasjegikt? 

I tillegg til alder og sekundære årsaker som inflammatorisk leddgikt og tidligere skader og traumer, kan også andre risikofaktorer øke sjansen for å utvikle slitasjegikt. Dette inkluderer fedme, diabetes, forhøyet kolesterol, sex og genetikk. 

Fedme er en risikofaktor slitasjegikt, spesielt i kneet. I tillegg til å overbelaste kroppens vektbærende mekanismer, har de metabolske og inflammatoriske effektene av fedme blitt ansett som medvirkende til slitasjegikt. Å opprettholde en ideell og balansert kroppsvekt, eller å miste ekstra vekt, er viktig for de som er i faresonen for fedme. Både diabetes og hyperlipidemi (forhøyet kolesterol), bidrar til den inflammatoriske responsen i kroppen som øker risikoen for slitasjegikt.

Mid adult physiotherapist woman exercising with overweight woman indoors in rehabilitation center
Fedme er en risikofaktor slitasjegikt, spesielt i kneet.

Oksidasjon av lipider kan også skape avleiringer i brusk som påvirker blodstrømmen til bein på samme måte som blodårene påvirkes av åreforkalkning. Forhøyet blodsukker, kolesterol og lipider, samt økte frie radikaler i kroppen er oksidativt stress som vil overskride motstandskraften til brusk på cellenivå. Å ha kontroll på diabetes og hyperlipidemi er viktig for beinhelsen, i tillegg til den generelle helsen. 

Å ha redusert østrogen, som oppleves av postmenopausale kvinner, øker også risikoen for kneartrose, ettersom østrogen er beskyttende for beinhelsen og reduserer oksidativt stress til brusken. Arvelighet og gener kan også spille en rolle i slitasjegikt, ettersom personer født med andre beinsykdommer eller genetiske egenskaper, kan ha større sannsynlighet for å utvikle slitasjegikt. For eksempel kan Ehlers-Danlos, som er preget av hypermobilitet, bidra til slitasjegikt. 

Hva forårsaker slitasjegikt? 

Primær slitasjegikt er en heterogen sykdom som betyr at den kan ha mange forskjellige årsaker, det er ikke bare “slitasjegikt”. Alder er en medvirkende faktor, selv om ikke alle eldre utvikler slitasjegikt. De som utvikler det, får ikke nødvendigvis alle assosierte smerter og symptomer. Som tidligere nevnt, kan også inflammatoriske og metabolske risikoer også øke forekomsten av slitasjegikt, spesielt ved diabetes og forhøyet kolesterol. Tidligere skader og traumer, inkludert sportsrelaterte og repeterende bevegelser kan også bidra til slitasjegikt. 

Selv om de eksakte mekanismene for brusktap og benforandringer er ukjente, har det blitt gjort fremskritt de siste årene. Det diskuteres om at komplekse signalprosesser sliter ned brusk i leddene under leddbetennelse som en respons på skade. Andre endringer fører til at leddet mister bevegelighet og funksjon, noe som kan resultere i leddsmerter ved aktivitet. 

Hvordan vet jeg om jeg har slitasjegikt? 

I motsetning til andre typer leddgikt, utvikler smertene fra slitasjegikt seg vanligvis gradvis over flere måneder og år. Ofte øker det med aktiviteter som belaster leddet, som løping eller langvarig gange. Smerter og leddhevelser har en tendens til å øke sakte over tid. Noen ganger, og spesielt ved mer avansert sykdom, kan en følelse av knasing eller sliping bli lagt merke til i berørte ledd. Artrose forårsaker vanligvis ikke feber, vekttap eller veldig varme og røde ledd. Disse funksjonene antyder en annen tilstand eller type leddgikt. 

Helsepersonell kan vanligvis diagnostisere slitasjegikt ved å få en fullstendig oversikt over symptomer, sykdomshistorie og ved undersøkelse av leddene. Røntgenstråler kan være nyttige for å sikre at det ikke er noen annen årsak til smerten. Det er vanligvis ikke nødvendig med MR, bortsett fra under uvanlige omstendigheter eller i tilfeller der det er mistanke om at brusken eller det omkringliggende leddbåndet rives.

Artrose video.

Det finnes ingen blodprøver som kan diagnostisere slitasjegikt. Hvis et ledd er spesielt hovent, kan det hende en lege må drenere væske ut fra det leddet. Tester kan tas av væsken for å se etter ledetråder for andre typer leddgikt, for eksempel gikt. 

Hvordan behandles slitasjegikt? 

Det finnes ingen kur for slitasjegikt. Ved milde til moderate symptomer håndteres det vanligvis godt med en kombinasjon av medisiner (resept) og alternative behandlinger. Medisinske behandlinger og anbefalinger inkluderer: 

 • Medisiner – aktuelle smertestillende medisiner 
 • Trening – land- og vannbasert
 • Fysio-, ergo- og treningsterapi
 • Vekttap (hvis man er overvektig)
 • Sunn mat og balansert kosthold 
 • Støttende enheter som tannregulering, skoinnlegg, stokk, rullator osv. 
 • Vitaminer og kosttilskudd
 • Kirurgi kan være nyttig for å lindre smerte og gjenopprette funksjon når andre medisinske behandlinger er ineffektive 
Physiotherapy
Fysioterapi er en god behandling for slitasjegikt

Målet med behandlingene er å: 

 • Redusere leddsmerter og stivhet, forsinke videre progresjon
 • Forbedre mobilitet og funksjon
 • Øke pasientens livskvalitet

Hvilken type behandlingsplan som er foreskrevet av lege og helsepersonell avhenger av mange faktorer, som pasientens alder, generelle helse, aktiviteter, yrke og alvorlighetsgraden av tilstanden. Kjenner man på noen av de nevnte symptomene og aner mistanke om artrose eller leddgikt, bør man alltid kontakte lege for videre hjelp og rådgivning. 

Bestill time

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!